Indonesië wil 15 miljoen euro betalen voor landgenoot in F1

Auteur: , 28 Reacties

Nooit reed er een Indonesiër in de Formule 1, maar daar gaat volgend jaar wellicht verandering in komen. Manor mag rekenen op een financieële injectie van 15 miljoen euro als ze Rio Haryanto een stoeltje geven.

Rio Haryanto GP2

Terwijl de meeste teams al naar buiten hebben gebracht wie hun coureurs voor 2016 zijn, daar zwijgt Manor nog in alle talen over de bezetting voor volgend seizoen. Huidige coureurs Will Stevens en Alexander Rossi hopen volgend jaar nog steeds in dienst te zijn van Manor, zeker nu ze volgend jaar over een competitieve Mercedes-motor kunnen beschikken, maar er is voor het team een interessante derde optie. Financieel interessant, that is.

Al sinds eind 2011 komt de 22-jarige Rio Haryanto uit in het GP2-kamioenschap, waarin hij na drie teleurstellende seizoenen dit jaar een vierde plek in de eindrangschikking heeft weten te behalen en wist hij drie races winnend af te sluiten. Ook heeft Haryanto al de nodige kilometers getest in een F1-wagen, maar een stoeltje was hem nog niet gegund.

De Indonesische overheid ziet Rio Haryanto maar wat graag achter het stuur kruipen van een Manor F1-wagen en heeft daar maar liefst 15 miljoen euro voor over. Daar willen ze overigens wel meer dan alleen een stoeltje voor terug, zo zou reclame op auto en kleding en enkele promotionele evenementen ook onderdeel uitmaken van het voorstel. Een voorstel dat door de Indonesische Minister van Jeugd en Sport naar buiten is gebracht, maar waarop nog geen reactie is van Manor.

Foto: Rio Haryanto in de GP2-auto van zijn huidige team, Campos Racing28 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Kijk .. Dat is tenminste transparante handel ..
T zou voor mij nog een reden zijn om F1 te volgen, als Indonesiër
@toyotafortuner: straks heel mijn schoonfamilie over de vloer tijdens races.
Ach, als ze maar makan meenemen :)
Ik krijg een flashback naar de Maleisische coureur Alex Yuoong. Die wist als een door de staat gesponsorde coureur in de Formule 1 ook nooit een deuk in een pakje boter te rijden. Werd in een trage Minardi zelfs nog eens gepasseerd door teambaas Paul Stoddard, omdat hij zich niet conform de 107% regel wist te kwalificeren.

Hij wist zich overigens later in de A1GP nog wel te revancheren, met 4 overwinningen.
@RRRobert: Alex Yoong that is…
Geef wibi een licentie !
Ik dacht dat Indonesië een land is dat jaarlijks ettelijke miljarden opstrijkt van de diverse hulp instanties ter bevordering om ontbossing tegen te gaan en de armoede onder de bevolking tegen te gaan, ik zou zeggen: stop ermee!
@toniominestrone:

Armoede !!
Er zijn meer zwervers in NL dan daar ..

En heel NL is al een keer ontbost ..
@lincoln: zoals zo vaak, je maakt met je reacties een karikatuur van jezelf.
@lincoln: Jammer dat je populistische reactie volledig voorbij gaat aan de financieel-economische en milieutechnische consequenties van ontbossing en het corrupte regime daar en dat je zo even opzij probeert te schuwen … en dat niet eens gestaafd op feiten, want zwervers hebben ze in Indonesie echt wel 20~30x zoveel als in NL… Dus …
@toniominestrone: Indonesië is een land wat op basis van grootte, inwoneraantal, natuurlijke rijkdommen en ligging de tweede economische grootmacht van Azië zou moeten zijn, na China, maar vóór Japan en Zuid-Korea. Maar helaas wordt dit land al decennia lang vakkundig naar de kloten geholpen door religieuze en etnische conflicten en vooral door een immense corruptie. Dat wordt nooit meer wat, vrees ik.
@RRRobert: Euuuhhh… laten we voor de vorm wel India even vergeten dan. Ik denk dat Force India wel heeft laten zien dat de link met een land de populariteit de F1 kan vergroten en niet perse nadelig hoeft te zijn. Ook al hebben ze qua sponsoring verder niks te maken met de overhead van daar.
@xharin: het enige wat India de wereld heeft te bieden is dat het inmiddels China benadert in inwoneraantal – en daarmee een haast onuitputtelijk bron van goedkope arbeidskrachten. Waarbij de geboden kwantiteit de mate van kwaliteit ver overstijgt. Dat dit land in staat is om raketten de ruimte in te schieten en een atoombom te ontwikkelen en tegelijkertijd de meerderheid van de eigen bevolking in armoede en analfabetisme te laten leven, zegt waarschijnlijk meer over de moraal van het land dan van z’n ambities. Alle internationale investeringen (Tata motors, Force India, de staalindustrie) beklemtonen dit; het is makkelijker geld te verdienen met buitenlands kapitaal dan in de eigen markt, land en industrie.
@RRRobert: Dat het land leeggerooft is tijdens het “gouden” tijdperk van het westerse kolonialisme heeft daar uiteraard niets mee te maken. Blijkbaar is het kennisniveau van de goedkope arbeidskrachten voldoende om te outsourcen naar zulke landen of om die te importeren. De samenhang tussen je overige argumenten zie ik niet. Ik begrijp niet dat je commentaar hebt op de manier van investeren, aangezien die in het westen is bedacht. Uiteindelijk zorgt het voor meer orders en werkgelegenheid in eigen land. Wat het verder met auto’s te maken heeft weet ik niet, maar ik voel een hoop frustratie.
Belachelijk.
@clarkson:

Zijn er niet veel die geen geld hoeven meebrengen in de F1 hoor ..
@lincoln: Dat maakt het er niet minder belachelijker op.
Zolang zijn motorhome naar het oosten gericht staat..
Rij je op een blauwe maandag lekker mee in de GP2, betaalt de regering zich blauw om je in de F1 te krijgen…
Goed besteed belastinggeld daar kunnen we hier in NL nog wat van leren.
Het blijft jammer om te zien dat jongens als Frijns, Vandoorne, Magnussen en Wehrlein geen F1 zitje kunnen krijgen en dit soort koekenbakkers wel..
En dan zeuren mensen over maldonado! Die is tenminste nog netjs gp2 kampioen geworden voordat ie naar de f1 ging! En dant wint ie ook nog eens een grand prix! Iets wat deze man beide niet gaat doen….
mab via Android app
Lieve Indonesie, ik wil me eigelijk nergens mee bemoeien ofso maar steek dat geld lekker in iets wat wel belangrijk is en niet in zoiets want volgens mij hebben jullie geen geld aan overschot.
Zo gek vind ik het nog niet. Neem als voorbeeld Max, vol op media aandacht, hij doet veel evenementen. Die jongen is op het moment een lopende goudklomp, dus zo gek is het niet.

Echter is er een groot probleem en dat is wat @RRRobert al aankaartte. Je kan best een plekje kopen, maar als je vervolgens ondermaats presteert val je al snel buiten de boot. Je word niet gezien, krijgt geen aandacht en de kans is groot dat je snel weer verdwijnt.
@reistje: en wat hebben wij als Nederland aan die lopende goudklomp??
Geld investeren om iemand in een Manor te laten rijden.

Heeft weinig zin.
15 miljoen kom je zeker ver mee in de f1 🤔
@13sh: Voor 15 miljoen kopen de investeerders vast wel een paar leuke VIP plekkies voor een jaartje. Lekker in de pits kijken naar de auto’s en de poezen. In de luxe skybox, in weelde, naar de race kijken en daarna feesten. De box service voorziet je rijkelijk van feestmiddelen en,wanneer daar behoefte aan is, voorzien zij ook in medewerksters van het lokale callcenter.
Leuke nieuwe hobby voor de investeerders en het is nog zakelijk ook.
De rijder is part of the deal omdat ze anders de pits niet in mogen.
In onze “alles is te koop als je maar genoeg geld te besteden hebt” wereld zou dit scenario zomaar waar kunnen zijn.
Ik hoop het niet maar het zou me niet ééns verbazen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).