Interieur nieuwe Audi TT: virtuele cockpit is infotastisch

Auteur: , 73 Reacties

Audi gunt ons een kijkje in de toekomst van infotainmentsystemen met de nieuwe TT op de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas.

Met de TT heeft Audi de bestuurder altijd al het beste van technologie willen laten ervaren. Met de nieuwste versie gaan ze dus een stapje verder en gaven het interieur een complete make-over. Het thema hier is de luchtvaart, met een dashboard in de vorm van een vleugel en kleine turbinemotoren als ventilators.

Het 12,3 inch TFT-scherm recht voor de neus van de bestuurder is volgens Audi de eerste virtuele cockpit. Waar je normaal de digitale metertjes zou verwachten, wordt je nu onder andere overdonderd door een enorme kaart. In de infotainment modus wordt er op het scherm ruimte gecreëerd voor het weergeven van handige functies zoals het navigatiesysteem. Is dit toch iets te modern voor je, dan komen in “classic view” de snelheidsmeter en toerenteller terug naar de voorgrond.

Er wordt ons beloofd dat het menu erg gebruiksvriendelijk is doordat het gestructureerd is zoals een smartphone besturingssysteem, inclusief zoeken naar tekst (MMI search). Doordat er geen centraal MMI-scherm meer nodig is en alle functies worden bediend met de knop op de middenconcole en fliebeltjes aan het stuur, blijft er lekker veel ruimte over op het dashboard voor de ventilators.

In die wappertjes zit de bediening van de airco verwerkt. Kleine schermpjes geven de instellingen weer voor de temperatuur, richting en sterkte van de luchtstroom. Ook aan de verwarmde stoelen is gedacht. Voor de rest is het interieur standaard Audi, waar verder niets op aan te merken is. Hoe de buitenkant er uit gaat zien laat nog even op zich wachten; deze wordt later dit jaar onthuld.

UPDATE: een filmpje met uitleg staat HIER!73 reacties

De laatste brandstofpas van 3.500 euro wordt nu geveild Bepaal zelf wat je betaalt!.
dit is een van de beste cockpits die audi ooit heeft gemaakt
@niekie1999: wel jammer dat het scherm van de Mercedes s-klasse is na geaapt.
@nickjdeg: Volgens mij niet gejat, want de huidige A1 en A3 hebben ook al zulke ronde roosters. Wel vraag ik me af hoelang het gaat duren voor je “porno” kan afspelen tussen je tellers.. ghe ghe
@niekie1999: Ik moet zeggen dat ik het wel erg mooi vind dit interieur, wat ik lang niet altijd vind bij Audi ondanks de naam die ze hebben op dit gebied (huidige A4/5 bijvoorbeeld zijn nothing special als je het mij vraagt, en A6/7/8 zijn gewoon goed maar niet beter dan wat BMW en Merc te bieden hebben IMO).

Ik denk dat ze bij Audi ook wel doorhebben dat ze weer eens echt wat speciaals moeten doen om niet terug te zakken in irrelevantie. Dit ziet er erg fijn uit maar het is zo jammer dat de auto uiteindelijk toch weer een Golf is verder. Kortom, Audi ga eens aan de slag met RWD of BMW kijk eens goed naar dit interieur en weet wat je te doen staat.
@jaapiyo: de audi tt is een sportive auto, ik dbk dat ze daarom meer ervoor doen dan een bv a4, omdat de auto ook een visitekaartje is. Ik verwacht dan ook dat ze groot gaan uitpakken met de volgende generatie audi r8
Apart en voor sommige mensen handig?
Prachtag!!
Ziet er goed uit, alleen jammer dat de passagier het scherm zo niet kan zien…
Digitale tellers, ik moet er aan wennen.
@ihrte: en dat is dan nog de ”classic view”…
Het ziet er geweldig uit en ik denk dat het ook verdraaid handig (vooral als je voor de snelheid een headup display hebt,

Maar ik heb het zelf totaal niet op schermen of andere vormen van verlichting in het interieur van de auto. Mijn vaders mondeo heeft ook een kleuren scherm midden op het dashboard, en in het donker komt er toch een enorme bak licht vanaf (zelfs op de donkerste stand) in me eigen auto (23 jaar oud) zit dat niet en zijn de tellers net verlicht, dat rijdt zoveel fijner in donker.
@arnoldh: een simpele navi head up display zou heerlijk zijn. Gewoon een pijtje naar links met “300m” die aftelt ernaast! Verder ben ik het met je eens, zeker savonds zijn normale wijzers zoveel rustiger en prettiger.
@arnoldh: Wij rijden sinds een jaar ook Mondeo en delen je mening. Prachtig tft scherm bij de tellers, maar het zorgt voor een hoop irritatie bij het rijden! Vervolgens zet je het scherm op zn donkerste stand, kan je het overdag weer niet terugzetten omdat het scherm onleesbaar is geworden :/
@240ecoboost: En daar zit geen automatische regeling op? Je zou toch anders verwachten in 2014.
@C220AMG: die zit er er wel op, maar dimt zeker ’s nachts niet voldoende. Je blijft een hele lichtbak voor je neus hebben. Een fysieke dim-knop zoals o.a. bij Kia zou een uitkomst wezen.
@arnoldh: Wij hebben nu een Volvo, daar in is het erg goed te dimmen en kan je het scherm ook uitzetten. Hiervoor hadden wij een Civic, dat was ook net alsof er een bouwlamp in je gezicht scheen als het donker was…

Bovendien vind ik de tellers op een digitaal scherm minder mooi en goedkoop overkomen.
@arnoldh: Dat irriteert mij eigenlijk ook veel, Citroen heeft daar wel een leuke oplossing voor door met 1 knop alle overbodige lichten uit te doen!
@michelinman: overgenomen van Saab. ;)
@arnoldh:dan moeten ze AMOLED schermen gebruiken, dan is zwart zwart (zwart staat ook niet aan).
@kapitein187: AMOLED heeft natuurlijk wel een korte levensduur, te kort voor een auto.
Lijkt me heel handig nu nog aan m’n opa en oma en straks ouders uitleggen….. dacht je net dat je van de smartphones, laptops en tablets af was gebeurt er zo iets!
@matje140: vlotte opa en oma dan, als ze een nieuwe TT rijden!
@barchetta: nu is dit nog alleen in een TT, over een paar jaar in elke auto.
Erg mooi interieur, huidige TT heeft ook nog een tijdloos interieur dat ook zeker niet mis is!
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
@SCscreamGT2: volgens mij bovenkant van het dashboard, passagiers kant. Heeft wat weg van vleugel vorm.
@SCscreamGT2: de bovenkant van het dashboard.
Dit lijkt me nou niet echt handig.
Ziet er zoals gewoonlijk bij audi fantastisch uit
@ko3n: die kaart ziet er niet uit. Het navigatie van de 2010 audi A6 was gewoon perfect. Navigatie op het scherm en de weg kon je ook nog eens zien tussen de tellerplaten. Dit is puur afleiding!
Skonne skonnerd
Zonder meer een erg mooi vormgegeven interieur, en weer erg strak in elkaar gezet. Klein puntje, een head up display voor de navigatie zou nog beter bij het vliegtuigthema passen en rijdt, zeker in het donker, nog fijner dan zo’n groot fel display voor je. Maar misschien is dat tzt wel te bestellen.
Ik vond dat black panel van Saab vroeger duizend keer beter..
Prachtig interieur!
Hier zat ik op te wachten! Ik als audi fan wordt hier wel warm van moet ik zeggen. Wie weet als die uit komt….
Haha, voor het optionele scherm dik bijleggen, en voor elk ‘appje’ ook nog eens de hoofdprijs neerleggen.
@faalhaas: Als Audi dat doet.. dan zijn ze echt..precies jouw naam !
ziet er strak uit vindt het wel wát hebben.
Niet heel handig van audi om een plaatje met de naam Schumacher erop te zetten…

Voor de rest ziet het er wel leuk uit, je zou bijna vergeten dat je ook nog op de weg moet letten.
@bakker: volgens mij kan hij er wel tegen
@bakker: waarom niet? Omdat Audi zich nu met een SPD politicus associeert? Kurt Schumacher was wel een held, iemand die wel een straatnaam (in vele Duitse steden) verdiend.
De ogen op de weg lijkt me belangrijker dan lekker wegzwijmelen in deze kleurenpracht! Een dashboard dient alleen voor functionaliteit, niet om iemand te entertainen..
Zo wordt Audi toch weer cool
ik ben nogsteeds geen fan van digitale tellers..
Die tellerpartij vind ik zelf wel mooi en aardig. Zal vast een hoop functionaliteiten toevoegen. Jammer alleen dat de daadwerkelijke tellers weg zijn en ze vervangen zijn door digitale animaties. Veel mooier vind ik de luchtroosters; echt een staaltje simpel doch elegant design. Ben benieuwd hoe lang het duur voordat dit navolging krijgt want vind ze echt prachtig!
@JeejEm: Dat de tellers vervangen worden zie je al veel meer, de nieuwste Insignia heeft dat ook. Laat ook navigatie en muziek enzo zien, opzich wel handig maar ik vind echte tellers toch altijd nog het mooiste.
Heel mooi en knap! maar nu gaat elke bestuurder meer naar zijn scherm kijken dan naar de weg. Zeker nu de passagier het niet even voor jou kan instellen. Regelmatig vraag in aan de passagier om mij door drukke moeilijke onbekende knooppunten te navigeren of even de route te wijzigen.

Oplossing: 2e scherm dat uit het dashboard kan komen als je dat wil (knopje) met op het display een exacte kopie van het bestuurders scherm.

Dus op een klein minpuntje na:
FANTASTISCH !!!!!!!
@vale46: Ben jij stiekem ingelogd op het account van je man, toevallig?
@SCscreamGT2: mwhahaha
kut schumacher strasse?
Zo’n virtuele cockpit heb ik al. Mn 7 inch tablet past namelijk precies achter het stuur voor de klokkenwinkel. Ideaal voor maps, navigatie etc

Snelheid kan ik niet meer aflezen nu maar met FlitsNav hoeft dat ook niet meer.
Wat heeft Audi met vliegtuigen te maken?
Ziet er niet slecht uit, hopelijk flasht het systeem niet zoals in mijn en mijn broer zijn Skoda, het gps in onze Skoda’s is hetzelfde als de rest van de VAG troep…

Anyway als dit scherm naar behoren werkt en het staat hoog genoeg in het gezichtsveld, doen zou ik zo zeggen…
Audi interieur it iss!!
Mooi interieur. Word inderdaad tijd dat de oude TT een interieur update krijgt
@supercar777: maak daar maar van dat het tijd wordt dat de volledige tt geupdated wordt, maar ik zou hen zoeken op google, hij ziet er goed uit van de buitenkant!
Zeer mooi interieur!
Scherm is een leuk dingetje maar wat ik vele male interessanter vindt is de aandacht die gaat naar het intuïtief maken van bijvoorbeeld de temperatuursregeling, door de plaats van de actie en de plaats van de reactie naar hetzelfde punt te brengen.
K kan dus ni zeggen da ik t n mooi dashboard vind….
Ik vind het niezo schokkend, technisch gezien, en zeker niet bijzonder mooi. Geef mij maar gewone klokken. Uitstroomopeningen zijn afgekeken bij merc.
@p993: bij Mercedes? Ik dacht gewoon van de vorige TT.
@mashell: dat misschien ook ja, die ken ik niet.
Wat ontzettend gruwelijk. Heel goed gedaan dit!
Je kan veel van Audi vinden, maar ze weten daar wel hoe je een strak interieur in elkaar zet.
Leuk, hopelijk wordt het exterieur ook weer iets gedurfder dan de TT mk2.
Maar 1 kleuren LCD scherm. Het wordt als een innovatie gebracht maar het is natuurlijk een bezuiniging.
Fancy hoor, je zou er bijna TT voor gaan rijden..
Zeer mooi. Beter als bmw ook al ben ik groot fan van bmw.
@rotaxmax: beter dan BMW
@duuder: het is maar wat je mooi vind!
Deze is echt top, audi weet toch hoe da je het interieur moet aanpakken strak en sportief zoals verwacht van audi dan oerlelijk en ouderwets van de bmw altijd da oranje lichten aan het dashbord en de knopjes( bhua bhua) mijn mening.
@tyso quattro: Niet dat je het mooi hoeft te vinden ofzo, maar BMW heeft oranje kleur ooit gekozen omdat dit het beste is voor je ogen. Persoonlijk, met dank aan het extra licht pakket, vind ik dit oranje perfect matchen met mijn bruin leren interieur. Maar is gewoon persoonlijk natuurlijk.
Future Tracks-programma van Volkswagen | VW Classics - Volkswagen van 0 tot nu
[…] van denken én handelen. Auto’s worden steeds meer mobiele computers, dit heeft grote gevolgen. De nieuwe Audi TT heeft de primeur met een virtuele cockpit. In de toekomst gaat de ontwikkeling nog verder. De klanten kunnen dan […]

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).