Is dit de lelijkste Mercedes van de afgelopen 20 jaar?

Auteur: , 117 Reacties

De vraag stellen is hem beantwoorden, maar wellicht ben ik de enige die er zo over denkt.

Je kunt van Mercedes zeggen wat je wilt, maar een Mercedes is herkenbaar als een Mercedes. Dat uit zich niet altijd in de meest uitgesproken designs (soms wel). Toch slagen de Duitsers er vrijwel altijd in om, zeker de grotere modellen, van een bepaalde mate van statigheid en klasse te voorzien.

De CL-klasse voldoet aan die omschrijving, maar wat mij betreft wel pas vanaf de C215-generatie (1999-2005). De C216 (rijtest) die daarna kwam is eveneens een traktatie voor het oog en over de S-klasse Coupé (rijtest) die heden ten dage de scepter zwaait in het land der luxe coupés hebben we al genoeg geschreven.

De eerste CL echter, de C140 op basis van de S-klasse W140, is hier nog maar bar weinig voorbijgekomen. Is het wellicht een beetje een vergeten Mercedes vanwege de twijfelachtige proporties? Het zou zomaar een reden kunnen zijn. Deze generatie werd overigens van 1996 tot en met 1999 in Nederland verkocht. De CL420 had toen al een niet misselijke vanafprijs van zo’n 118.000 euro, de duurste CL600 kreeg je zelfs niet mee voor minder dan 185.000 euro.

Jullie weten nu hoe ik erover denk, probeer me vooral op andere gedachten te brengen in de comments. Check vooral ook dit Shooting Brake-probeersel van Zagato.117 reacties

Nee, dan vind ik de c klasse sports coupe lelijker
@zoom079: mee eens!
@zoom079: en een Bmw compact?
@gtdave: blijf even bij het onderwerp!
@gtdave: Ja, misschien is de BMW compact wel de lelijkste Mercedes.
Ik vond en vind het wel meevallen.
Miisschien niet de mooiste Benz, maar de Vaneo is toch echt een grotere fout geweest.
@moondustfocus: de Vaneo is ontworpen om praktisch te zijn, dan moet je concessies doen qua uiterlijk. De S-klasse Coupe is een, eehhh, coupe! Van een Coupe verwacht je een beetje een mooie lijnvoering.

R klasse vermoedelijk
@bart1976: inderdaad, en dan met name de pré-facelift versie. De koplampen die er op zaten werden in lelijkheid alleen overtroffen door de Alfa Romeo 4C. En de Morgan plus 8 misschien.

Toch is het best een begeerlijke auto, als je op zoek bent naar een shitload aan ruimte, gecombineerd met een full-options uitrusting. Eigenlijk een wagon-uitvoering van de S Klasse. Voor de toekomst wordt dit daarom misschien nog wel eens een gezochte klassieker.
@RRRobert: de beste mercedes van de laatste 20 jaar. Met afstand. Comfortabeler auto’s hebben ze de laatste decennia niet gemaakt.
Ik dacht dat 600 hiervan ook SEC heette, 3 guldenton kostte. Maar waarschijnlijk heb ik het mis.
Ik waardeer dit model eigenlijk wel, lekker over the top.
@pallas: ze heten allemaal SEC voor de facelift. Na de facelift werd de naam verandert in CL.
Oude A-klasse en de huidige GL(k) reeks zijn veel lelijker.
@Hupke: volledig eensch…vooral de A-klasse (die hoge eland-not-proof Audi A2 kopie..)
@Megakix: Huh? Zeg je nu dat die A2 er eerder was dan de eerste A-klasse?
@SimonMc: ja toch ? Sommige dingen ga ik echt niet opzoeken, laat ik aan types zoals jou over :)
@Megakix: Wel, ik zal het proberen niet te beschouwen als een belediging, want weet niet zeker wat je bedoeld hier.

In ieder geval, de eerste generatie A klasse is van 1997, de A2 is van 1999. Dus je zou eerder kunnen stellen dat de A2 een kopie is, maar dat ga ik niet beweren. Hun insteek was een stuk anders. Lichtgewicht alu autootje ( 800 kg? ) met heel zuinige motoren, en een lage cw-waarde. De A-klasse woog zo maar eventjes 200 kg meer.
Alle A-klasses, zelfs het huidige model in leasetrim.
Niet de mooiste Merc, maar ook zeker niet de lelijkste.
De lelijkste mercedes vind ik de w208. Deze cl vind ik eigenlijk best nog wel een geslaagd model. Niet zo mooi als zijn voorganger maar ik heb liever deze halve kathedraal dan zijn opvolger.
@lekbak: correctie, ik lees hier boven over de vaneo. Dat gedrocht zie je gelukkig bijna nooit rijden maar die is echt nog lelijker…
In mijn ogen hebben de Duitsers eigenlijk nooit mooie auto’s neergezet. Een enkele uitzondering daargelaten, maar dat zijn dan ook weer meteen auto’s die niet meteen binnen handbereik liggen (moderne 911’s en een Carrera GT bijvoorbeeld).
@hugoe: Nog nooit zelfs! Jij hebt er echt kijk op.
@thomasthomas: Lekker onderbouwd vriend
@hugoe: jou verhaal ook…
@406_v6: W, hier….een w…..gebruik hem wijs.
@hugoe: 300sl, 190sl , bmw 507, z8, pagode, 600pullman,w111coupe,r129,amgcoupe,a5coupe,bmw328,mercedes540k roadster… Porsche 993,964,997,901,Porsche 917k , Porsche 356 speedster. Bmw m3 e30 e46.

Engelse in Italianen hebben misschien de mooiste maar ook veel lelijke. In principe heeft ieder land zijn pareltjes. Maar zeker Duitsland.
@rovadepo:

Slim van je om auto’s te noemen die binnen ieders budget passen ..
@lincoln: wat past er binnen het budget dan? Sommige kunnen nog geen €500 op tafel leggen. Er stond niks over budget toch? De Italianen , Engelsen , Fransen en Amerikanen die ik echt mooi vind zitten in dezelfde soort budgetten.
@rovadepo:

Jahoor .. Want duur is “mooi” ..
@lincoln: duur is niet mooi, maar mooi is wel duur, want er is vraag naar
@Junior540:

Naar euro burgers en Ikea kastjes is veel vraag ..
via iPhone app
@lincoln: ja. En Justin Bieber albums verkopen beter dan Led Zeppelin albums. Populariteit zegt niets ;-).
@lincoln: meestal wel…daarbij wat is goedkoop? Voor €10k kan je idd een hele leuke auto kopen maar hoe hoger je gaat hoe mooier het wordt over het algemeen. Alhoewel sommige mensen een Kia mooier vinden dan een Mercedes 300sl 1954. Over smaak valt niet te twisten. Ieder zijn meug. Maar goed ik had het niet over geld maar puur over Duitse schoonheid , waarvan ik vind dat die er zeker is en iemand anders hier niet. Ik dacht ik help hem even herinneren wat ze gemaakt hebben, maar hij blijft het campingauto’s vinden.
@rovadepo:

Dat mag ..
Jij mag meuk “mooi” vinden .. En hij ook ..
@rovadepo: Ik weet dat het voor sommigen moeilijk te bevatten is, maar ik vind alleen een aantal van de type Porsches die je benoemt stijlvol. Voor mij is alles van Mercedes en BMW gewoon voor campingvolk of patjakkers die het nogal hoog in de bol hebben. Audi is toch vooral gewoon heel erg inspiratieloos. Oh en alles moet met die veel te overdreven LED verlichting worden ingericht. Hartstikke fijn dat je op een Duitser kwalitatief altijd kunt vertrouwen, betrouwbaarheid moet immers eigenlijk vanzelfsprekend zijn. Maar ik steek mijn geld later liever in een eigenwijze, passievolle wagen.
@hugoe: laat me raden.. Een Saab?
via iPhone app
@hugoe: maak je niet druk ;-). Beauty is in the eye of The beholder. Smaken verschillen nu eenmaal.

Maar je hebt wel degelijk een punt dat Duitse auto’s over et algemeen functioneler zijn vormgegeven dan bijvoorbeeld Amerikaanse, Italiaanse of Engelse auto’s. Bij Italianen moet het er goed uitzien, ook al is het functioneel. Kijk naar de nieuwe hippe hatchbacks. De 500 is een hit. De Mini blijft populair. Niemand kijkt om naar de New Beetle.

Dat is niet erg, maar Duitse auto’s worden veelal ontworpen vanuit basis principes, niet vanuit emotie.
@hugoe:

Wie zet er dan wel mooie wagens op de weg?
@Hupke: spyker
@junior540: grapjas
@Junior540:

Als er 1 wagen is die echt lelijk is dan is het wel zo’n spyker.
@Hupke: Mijn interesse wat auto’s betreft heeft altijd gelegen bij de Italianen, Engelsen en Amerikanen. Tuurlijk hebben ook zij wel is een auto gecreëerd waarvan je zegt; nou, vind er geen reet aan. Maar over het algemeen spreken eigenlijk zo goed als alle creaties uit die landen mij een stuk meer aan dan al dat saaie, degelijke spul uit Duitsland. En dan te bedenken dat ik door de meesten als tukker zijnde ook nog is voor een halve Duitser wordt aangezien.
@hugoe:

Saai en degelijk?
Als je zo’n rode zeug of een zilverpeil voorbij ziet brullen denk ik iets anders dan saai.
En als ik weer een 500 oid. tegenkom val ik bijna in slaap.

Maar toegegeven liever een 159 dan een golf, al is er in die laatste meer ruimte.
Euh nee, eerste generatie A-klasse, B-klasse (nog afrijselijker dan die active bejaarde van de concurrent) en R-klasse zijn wat mij betreft allen aanzienlijk onooglijker dan dit model. Ja, hij is wat vreemd door de proporties, maar past perfect in het mastodontentijdperk van toen.
De A-klasse, niet de huidige, maar dat hoge ding. Nooit echt mooi gevonden.
Vaneo? Dat is de lelijkste
Ik vind ‘m niet mooi. Maar een prachtig exemplaar is te krijgen vanaf zo’n 10.000 euro en dat maakt het toch wel weer interessant!
Mooi ding niet ouwehoeren
Waarschijnlijk één van de laatste modellen van Mercedes toen ze nog echt goede auto’s (w140 /w124) maakten.
Natuurlijk is de Vaneo met afstand de lelijkste, dat was immers Mercedes poging om de Multipla en Yaris Verso qua lelijkheid te overtreffen.
S-klasse coupe’s zijn gewoon erg moeilijk. Sinds de C126 is pas de huidige er eindelijk weer ééntje met kloppende proporties.
Nope. De lelijkste is de CLC.
Ik ben de C140 en bijhorende W140 de laatste jaren net enorm gaan waarderen…
Het is dan ook een compleet overbodige auto omdat de BMW e31 8 serie er ook was……..
@undifined1: wellicht maar deze had toch echt de betere motor. Die 299pk sterke V12 uit de e31 was geen match voor de 408 paarden uit de cl600.
@mopar: de 380 van de 850csi komen al meer in de buurt
@undifined1: de S73 AMG Coupe had 525 paardjes…
Sorry, maar waarom moet dit artikel. Als er geen nieuws is dan publiceer alsjeblieft geen rotzooi. En als je dat toch zo’n kwats op internet wil pleuren dan doe een beetje research, je hoeft geen petrolhead te zijn dat de vaneo de lelijkste mb is ever. Man man man wat triest
*c140.. Maak beter een stukje techniek porno of een zet er een vergeten wagen neer. Kun je je collega @dizono: Om raad vragen…
@henkhupelschoten: en dat bepaal jij? :D
@mauritsh: Alleen advies… Doe er iets mee zou ik zeggen..
@henkhupelschoten: Nope, maar bedankt. Ofzo.
@henkhupelschoten:

Stel je niet aan joh ..
De hele autoindustrie is toch totale comedie ..
En vooral dit ding ..

Heb toen alle opties die erop zatten precies 2X gebruikt ..
1X om aan mijn broertje te laten zien en een keer aan mijn vriendinnetje ..
En toen was de blauwe maandag weer om ..
Een kermis ben je tenslotte na 1 dag alweer zat ..
@henkhupelschoten: eeuhm als dit je niet interesseert kun je zelf ook je advies volgen. Dit stuk is op zich mooi geschreven en er wordt gezegd dat het een persoonlijke mening is.
Dat het niet jouw mening is blijkt uit je reactie. Maar waarom moet je het triest noemen? Geeft dat niet je onvermogen aan om om te gaan met iets anders als je eigen mening?
@henkhupelschoten: azijnpisser lees het dan niet
@gecko75: Sorry, drink geen Heineken…
@henkhupelschoten: je mag dan smaak hebben wat auto’s betreft. Wat pils betreft heb je nog een hoop te leren. Weinig wat zo lekker weg drinkt als een verfrissende Heineken.
@lekbak: normaal gesproken vind ik bierdiscussie’s zo kansloos maar toch ga ik het doen! Bavaria!
@henkhupelschoten: man man man. Er is maar één pils smeriger dan Bavaria en dat is Amstel.
Bavaria, hoe verzin je het…

*Proost*
@lekbak: brand bier? amstel ben ik overigens mee eens! proost beste man!
@henkhupelschoten: lees de discussie met interesse onder het genot van een heerlijk glas Urquell Pilsener ;-). Van de Nederlandse pilsners zijn de Brand UP (Urtyp Pilsener) en Gulpener Dort de enige die in de buurt komen van Eem goed glas pils. Al het andere is gewoon makkelijk weg te drinken bier… ;-).

Btw: de C124 is overigens een briljante auto. Heb ooit een ‘500 SEC’ ingeruild (tegen een 206CC 1.6 automaat, no shit) en er een paar dagen in gereden. Man, wat een heerlijk ding, comfort ten top. Beter dan welke fransoos dan ook. En snel genoeg om de 156’jes destijds naar de rechterbeen te dirigeren. Dit ding is macht, en macht is niet mooi, maar wel heerlijk ;-).
@gtwillem: er gaat niks boven het origineel. Neem geregeld een kratje mee uit Duitsland. Helaas zijn die kratjes na een paar dagen alweer op en moet ik weer aan het ook lekkere Heineken.

In Nederland is het wel te krijgen maar niet te betalen. Jammer…
@gtwillem: La trappe, dan weet je wat bier is! Overigens moet je eens Ayinger proberen. Klein dorpje onder München ligt een schitterende brouwerij waar je ook kunt slapen. Moet je naar toegaan als je er langs komt. Heerlijke beierse bieren! En over macht gesproken, daar sluit ik me volledig bij aan! Mooi gesproken
@henkhupelschoten: er zijn mensen die het wel willen lezen. En hun mening over dit model willen geven.
@henkhupelschoten: waarom lees je het dan
Zeker niet lelijk, al druipt de schoonheid er ook weer niet vanaf.

Maar wel een echte Mercedes-Benz de degelijkheid straalt ervan af. Ik heb wel een zwak voor de Benzen van eind jaren tachtig tot en met de jaren negentig. Weinig merken konden toen tippen aan de bouwkwaliteit. Gevolg was wel dat een Benz standaard een vermogen kostte en er ook echt weinig op of aan zat. Maar wat erop zat was gewoon Spitzenklasse.

Voor Lexus trouwens een enorme prestatie om in die dagen met hun eerste auto te komen die zich auto kon meten met de wagens van Das Haus als het op kwaliteit aankomt.
@moveyourmind:

Voor hoeveel geld zouden die dingen de fabriek uit gerold zijn bij een gemiddelde verkoopprijs van pak em beet 120.000 dollar ..
@lincoln: Bedoel je dat Mercedes-Benz er een flinke winst op elk model wist te pakken?

Zou raar zijn als ze dat niet hadden gedaan…
@moveyourmind:

Een FIAT Panda rolt voor een rooitje of 4,5 van de band ..
Zit er verf op bandjes onder en olie in ..

Wat zou dit ding doen ??
@moveyourmind: De LS400 was een auto waar letterlijk iedereen even van moest slikken omdat hij zo vreselijk goed was. Audi, BMW, Jaguar en Mercedes hadden iets om even over na te denken.
De CL vind ik super vet! een statement, zeker als 600. De GLK vind ik persoonlijk echt een lelijk model.
Ik vind de R-klasse de lelijkste
De oude A klasse en de Mercedes Kangoo/Berlingo/Kubistar of hoe ze dat hok ook noemen.
Slk is veel meer bah (in mijn ogen)
Cla vind ik lelijker😳 vind de nieuwe design taal van mercedes niks aan.
De a klasse is toch erger.
Dat is de C-klasse sports coupé
Die Mercedes kangoo komt ook wel in de buurt denk ik hoor. Maar de vaneo wint het toch denk ik wel
Wat een belachelijke vraag. Dit is verre van de lelijkste MB van de afgelopen 20 jaar. Vind hem absoluut iets hebben. Te noemen de eerste A klasse…de C met afgehakte kont ;), dat zijn pas lelijke auto’s
Lol, ik heb nog serieus overwogen om die CL te kopen!
Naar mijn mening worden jaren 90 modellen gewoon nog niet gewaardeerd als klassieker, waardoor modellen als deze, die toen ze uitkwamen oprecht tot het topsegment van hun klasse hoorde, tegenwoordig voor peanuts te koop staan! Zelfde geld voor de SL klasse uit het zelfde jaar.
@stephano: een goede SL uit de jaren ’90 is alles behalve peanuts. De SL is eigenlijk het enige model van Mercedes (tezamen met de G misschien) die zijn waarde echt absurd goed vast kan houden. Voor een goede SL500 uit 2003 (en dat is toch al bijna 13 jaar geleden) betaal je nu nog ver boven de €25.000
@mopar: Dat noem je waarde behoud? Voor auto’s die ooit tonnen gekost hebben? :P
Ik heb even snel op autotrack gekeken, en je hebt een heel ruim aanbod jaren 90 SL’s voor onder de 10K. met nette full option 600 exemplaren met lage kilometer standen voor max 20K. Voor meer dan 20K zit je al aan een model vanaf 2003. Vanaf 35K zit je al aan het één na jongste model! Dat waren auto’s die 10 keer die prijs gekost hebben! :P
@stephano: niet overdrijven he, een normale sl500 dus non AMG had je in 2003 met een paar opties voor 1.5 ton destijds.

Weet niet hoe je zoekt maar ik zou nog eens opnieuw gaan kijken.

Dus als zo’n wagen vandaag de dag nog 35K waard is dan is dat een vrij lage afschrijving.
@stephano: en 35k maal 10 is dus 350.000 euro nieuw?!? Mag hopen dat die SL van 24 karaats goud is dan.
@stephano: het is ontzettend jammer dat in Nederland het bezit van een dergelijke auto zo duur is. Wat mij betreft gaan we morgen nog over naar een kilometer bedrag. Heerlijk als een baas 5 grote auto’s hebben staan en er op een zondag soms mee rijden. Dit soort auto’s zijn hier helaas onmogelijk voor velen.
@lekbak: Ik denk dat de wegenbelasting niet de grootste kostenpost bij dit soort auto’s is. Het onderhoud bij zo’n ex-premium model zal ook hard inhakken! :P

Maar dit zijn wel het soort auto’s waar je best een collectie mee kan opbouwen zonder twee keer de Balkenende norm binnen te hoeven slepen! Dan moet je gewoon de auto’s die je niet gebruikt tijdelijk uit de wegenbelasting en verzekering halen (in de wintermaanden bijvoorbeeld).
@stephano: verzekering kost geen drol, dat gooi je voor een paar honderd per jaar op een grote hoop. Onderhoud heb je nauwelijks bij 1000 km per jaar. Die oliewissel en ander klein prut doe je zelf want een collectersitem met sluitende geschiedenis wil je toch niet. Die wegenbelasting echter… Kwart tarief is een heerlijke regeling, helaas niet mogelijk voor dit spul.
@lekbak:

Ach man ..
Als dat ding voor je poten komt voor 1500 koop je em toch wel ..
De rest is laterzorg ..
Je bent uiteindelijk gewoon een hebbert ..
Rijden doe je wel in je combootje ofzo ..
@lincoln: touché
Lijkt wel een lexus
Glk
Nahh, CLC en eerste A-klasse veel lelijker, zo zijn er nog wel een paar lelijker dan deze. Ouwe E combi, W210 bijvoorbeeld..
Ik vind ‘m stiekem geweldig. Sowieso veel mooier dan die ronde C215, dat vind ik niks. Dit en die W126 coupé van gisteren zijn ook de enige S Klasse coupé’s waar ik zelf in zou gaan rollen. Dankzij de leeftijd zijn deze nou fout op een goede manier. De modernere coupé varianten van de S zijn daar nu in ieder geval nog niet. Die zijn toch eigenlijk gewoon nog fout fout. De C215 en C216 zijn drugsdealer bolides en de nieuwe S coupé voor mensen die niet de goede smaak hebben om een Aston o.i.d. te kopen.

En dit filmpje blijft natuurlijk geniaal, ondanks dat iedereen het al gezien zal (moet) hebben https://www.youtube.com/watch?v=mFWkHNxejAw
@jaapiyo: als je nou eens kijkt naar de auto zelf en niet naar het imago, vind je dan een latere wel leuk? Fuck imago, het leven is te kort voor die onzin.
@lekbak: Nee de C215 en C216 vind ik gewoon geen mooie bakken. Te rond, te groot, te barok. De nieuwe S coupé vind ik een 7.5, wat wil zeggen wel aardig, maar voor dat geld doe mij maar wat anders.

En in principe wel eens vwb dat imago gedoe, met 1 kanttekening; het imago/perceptie van anderen creëert soms helaas de realiteit waar je mee moet leven. Dus in Nederland bijvoorbeeld loop je door de zuur linkse jaloeziecultuur eerder een risico een kras op de lak te krijgen op je dikke teutoonse SUV of een fluim op de zetel van je cabrio als je die open ergens parkeert. En ja, die heb je dan niet weg door de zeggen ‘fuck imago’.
@jaapiyo: je eerste alinea, daar staan redenen om een auto niet te willen.

Je tweede stukje is exact de gedachte die zorgt voor al die grijze golfjes in Nederland. Als je daar aan toegeeft ben je in rap tempo bezig het zoveelste schaap te worden.
Zeker wel de CLC van zo’n 8 jaar terug.
Als ik Mercedes wil rijden, bel ik wel een taxi.
De benz A klasse uit 2000
hij is lelijk, maar de Mercedes Biome vind ik erger. het is nog een concept auto, maar ja
Ik vond de CL juist altijd een zekere klasse hebben :)
De lelijkste Mercedes van de afgelopen 20 jaar is voor mij de eerste generatie van de CLS.
Oh ik vind dit model juist waanzinnig mooi. Statig, en op en top Mercedes. Ronduit lelijk vind ik de eerste A-klasse, de eerste GLA, de S-klasse W220, de E-klasse W210 en de G-klasse. Maar die is weer mooi van lelijkheid.
@Lucchino: Pardon, ik bedoelde ipv de eerste GLA natuurlijk de GLK.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).