Jaarlijks 44.000 mensen betrapt op rijden onder invloed

Auteur: , 26 Reacties

En dat zijn dus alleen de mensen die betrapt worden...

Blazen maar, mevrouwtje..

De politie registreerde in 2012 in totaal ruim 44.000 keer een geval waarbij de bestuurder onder invloed was van (teveel) alcohol, drugs of medicijnen. Die cijfers zijn afkomstig uit het rapport Criminaliteit en Rechtshandhaving 2012, waarin gegevens staan van het Centraal Bureau voor de Statistiek, de Raad voor de Rechtspraak en het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC).

Bij 44.000 mensen per jaar zou het betekenen dat er gemiddeld 120 mensen per dag betrapt worden. In 2006 lag dat aantal overigens nog een stuk hoger: 61.000 per jaar (167 per dag). Maar het aantal daalt, dus dat is positief toch? Of komt dat door de intrede van social media?

Het aantal ongelukken waarbij „ten minste één van de betrokken bestuurders alcohol heeft gebruikt” daalt overigens ook. Tussen 2006 en 2009 overleden jaarlijks meer dan 40 mensen door alcoholgerelateerde ongelukken. Naast dat vreselijk feit geldt rijden onder invloed sowieso als een misdrijf. Als bestuurder kan je een boete krijgen van 350 tot 750 euro, een taakstraf of zelfs een gevangenisstraf. Ook kan je rijbewijs voor maximaal 5 jaar worden afgepakt. (via telegraaf.nl)26 reacties

Drank en rijden gaan gewoon niet.Iedereen weet het,hou je er dan ook aan,toch?
@Alfarobert:
Wijs besluit! Daar drinken we op!
@StijnB: Ook een wijs besluit daar drinken we ook op!
@Alfarobert: Jij geeft altijd zulke wijze comments.
@Alfarobert: Goh, je meent het nog ook? Keep on dreaming….proost!
Je rijbewijs kan slechts voor maximaal 5 jaar worden afgepakt? Dat zou gewoon voor het leven moeten kunnen. 1e keer vette boete, 2e keer voorkomen, 3e keer weer voorkomen en standaard 2 jaar rij ontzegging, volgende keer ongeschikt verklaren voor deelname aan het verkeer met enig gemotoriseerd voertuig.
@Original_Arnoud: ik vind jouw plan nog redelijk mild moet ik zeggen.
@ej20g: Mee eens. 1e keer gepakt is 2 jaar rijontzegging en een flinke boete, 2e keer gepakt is levenslange ontzegging en daar mag nog 400 uur taakstraf bij, de berm schoon prikken bijvoorbeeld :)
@ej20g: Inderdaad. Als je voor de 3e keer gepakt wordt mag het gewoon klaar zijn met het rijden, dan ben je incapabel.

Niet dat ik het de 1e en 2e keer goed keur, maar als je 60 jaar auto rijd en kan ik geloven dat het echt wel een keer gebeurd dat je per ongeluk met nog alcohol in je bloed gaat rijden terwijl je denkt dat het allemaal in orde is.

Wellicht er bij stellen dat het moet gebeuren binnen een periode van X jaar.
@widodh:

het is natuurlijk wel afhankelijk van de hoeveelheid.
Als iemand net boven het limiet zit kan de straf een stuk milder zijn als iemand die straalbezopen achter het stuur zit
Ik neem gewoon een aantal biertjes hoor op een 6 uur duurende stapavond als je maar op tijd stopt en aan de fris gaat voor je in de auto stapt!
Zie: http://eten-en-drinken.infonu.nl/dranken-overig/60883-alcoholpercentages-en-toegestane-promillages.html
@VeniVidiVici: Dat dachten die andere 43.999 mensen ook…
@VeniVidiVici: aha en. Zeg je dat ook als je iemands dierbaren dood heb gereden? Kansloos geval
@trident: Eerst goed lezen voor je domme dingen gaat roepen, dan snap je misschien dat ik niet dronken naar huis rij!!!
bij dergelijke artikels moet ik steeds aan deze denken:
https://www.youtube.com/watch?v=sADF-E2m7nA
Wauw, ik vind dit eigenlijk best verbazend veel. Vooral als je dan bedenkt hoe vaak je nou werkelijk gecontroleerd word… Bij mij denk ik 5x (max 10x) per jaar en ik rijd veel in de avond/nacht dus moet je na gaan hoeveel mensen er niet betrapt worden.
@reistje:
Als je dan bedenkt dat in Nederland een kleine miljoen mensen in de categorie probleemdrinker/alcoholist vallen en wetende dat je sinds een aantal jaren bij elke staande houding moet blazen, dan is 44000 natuurlijk peanuts.
Over het algemeen heeft die groep er geen probleem mee om onder invloed achter het stuur te kruipen.
Dan heb ik het nog maar niet over de aantallen die onder invloed van drugs of medicijnen rijden.
Gewoon voor iedereen max 0.2 promille instellen. 0.5 is gewoon nog te hoog… Moet je rijden, dan laat je je biertje/wijntje/whatever gewoon staan, en niet van nja, eentje kan geen kwaad. Gewoon niks, dan drink je maar alcoholvrij als je zonodig bier moet hebben (brrr, niet dat ik die meuk zou drinken maargoed). Die 0.2 promille ipv 0.0 heb je nodig ivm eten wat evt kan fermenteren en daarbij wat alcohol zou kunnen vrijkomen.
Ik ben vrijwel elke donderdag, vrijdag en zaterdag onderweg na uitgaan en de wordt hooguit 1x in de 2 jaar gecontroleerd, dus dan vindt ik 44.000 nog schrikbarend veel aangezien de pakkans nihil is.
Net als @SanderB heb ik geen vertrouwen in de controles. Ik ben in 250.000 km 3 keer gecontroleerd op alcohol (toevallig afgelopen vrijdag).
In dezelfde tijd ben ik minstens 10.000 keer langs een snelheidscamera gereden, zijn er 1000en controles op mijn parkeertijd uitgevoerd, en ben ik langs 1000en roodlicht-camera’s gekomen. Verder heb ik 3 keer een ‘algehele voertuigcontrole’ ondergaan, en is mijn belading een keer gecontroleerd. En o ja, ik rijd mijn zakelijke kilometers veel in het weekend.
Kortom, alcoholcontrole is net zo belangrijk voor de politie als ‘algehele voertuigcontrole’.
Al die reacties op alcohol, en hoe zit het dan met al die gasten die met pillen op of na een joint achter het stuur zitten? Die zijn niet levensgevaarlijk? Dan zit ik liever naast een chauffeur die één biertje op heeft ipv 1 vage pil !
@frans1: Waarom maak je die vergelijking? Het is toch overduidelijk voor iedereen dat het veiliger zitten is naast de man die /één/ biertje op heeft.
Tevens gaat het hier niet om 44k mensen die betrapt zijn met alcohol, maar onder de invloed van … (vul maar in op de puntjes)
Ik rij ook altijd na een stapavond. Na mijn derde biertje begin ik te pissen. Dat gaat maar door dus blijft de teller altijd op 3 staan. Meestal ben ik na een bier of 15 wel klaar. Dan liggen er dus 12 al in de plee. Ik heb er dus feitelijk maar biertjes drie in mijn lijf… :-)
Dus niemand doet hier aan een vrijdagmiddag borrel ?
Ik ben tegen te veel alcohol in het verkeer maar een fles je of 2,3 moet kunnen in mijn ogen.
Ik vind een alcohol promilage on 0,8 promille redelijker , iedereen is natuurlijk roomser dan de paus en drinkt nooit iets te veel.
Zolang je rijbewijs niet word ingevorderd is er niet zoveel aan de hand betalen wachten en wegwezen , beroerder word het als je niet meer mag rijden;)
@luuktb: Van mij mag je over Roomse pausen beginnen – maar van de driemaal dat ik op alcohol ben geocntroleerd kwam ik een keer van een bruiloft, een keer van een concert. En in beide gevallen had ik niet gedronken, omdat ik rijd.
En ik lust best een glaasje op zijn tijd. Maar bijvoorbeeld geen 3 op een vrijdagmiddagborrel als ik rijd, nee.
Iedereen die hier snoeihard wil optreden tegen drank in het verkeer heeft hopelijk nooit te hard gereden…dat is namelijk doodsoorzaak nummer 1,2 en 3 in het verkeer. Dat zijn de echte ” doodrijders”!!! Ja ja, en dat zeg ik op autoblog met met een gechipte auto in het assortiment. Het is dus logisch dat de focus ligt op die 610 doden die veroorzaakt worden door volkomen nuchtere bestuurders! SVP stoppen met dit politiek correcte napraten zonder eerst na te denken.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).