Alcoholcontroles verraden door social media

Auteur: , 46 Reacties

In 2010 maakte de politie zich nog erg druk om een simpele website die waarschuwde voor alcoholcontroles. Nu staken ze de strijd, want gesnitch op de sociale media - voornamelijk op Twitter en Facebook - maken alcoholcontroles zinloos.

Alcoholcontroles massaal verraden door social media

Dat kopt het AD vanochtend. Als voorbeeld nemen ze de politiekorpsen in Den Haag en Rotterdam, die al zijn afgestapt van grote controles en de welbekende alcoholfuiken. Het zijn dus niet alleen Twitter-accountjes als @Alcoholmelding en @Alcoholcontrole die ze nekken, maar vooral het onderling doorgeven van locaties.

Dick van der Ende, chef handhaving van de verkeerspolitie in Den Haag, zegt:

“De pakkans is veel kleiner geworden. Gewaarschuwde bestuurders die te veel op hebben, rijden gewoon een blokje om.”

Wanneer de Kit nu berichten op Twitter voorbij ziet komen over alcoholcontroles, verkassen ze de boel, en gaan ze ergens anders staan. Ook de mobiele controle, waarbij motormuizen automobilisten staande houden, worden vaker ingezet. Een derde mogelijkheid is om bij grote alcoholfuiken omliggende wegen te controleren, zodat ze omrijders alsnog kunnen pakken.

Zoals Apparata terecht opmerkt: het doet denken aan de discussie rondom alcoholcontroles toen de mobiele telefoon doorbrak, en de angst bestond dat iedereen elkaar massaal zou gaan bellen. Ergo: het kat-en-muisspel tussen alcomobilisten en de sterke arm der wet vindt zichzelf steeds opnieuw uit.46 reacties

Alcohol controles moedig ik wel aan! Dus +1
@mo112: In principe is niemand tegen alcoholcontroles, maar wel tegen al die fuiken die opgezet worden onder het nom van “alcohol-controle”, waarbij de belastingdienst, auto controleurs(?) en alle andere aasgieren maar al te graag aansluiten om je ergens op te naaien en al je tijd afnemen ‘in naam der wet’..
@bigcar: ik sluit me bij jou aan. Alcohol controles is niks mee, maar dat het dan altijd moet eindigen met belastingdienst en die controle en dit en dat. Gewoon alleen laten blazen, is het goed? Nou fijne dag, en niet steeds die poppenkast eromheen!
@bigcar: en hoezo? Als ik soms hoor dat mensen tienduizenden euro’s belasting verzuimen te betalen, denk ik dat je juist blij moet zijn dat ze dat doen, of ben jij ook zon wanbetaler? Degene die ervoor opdraaien is degene die wel netjes betaald. De misgelopen kosten worden dan weer ergens anders vandaan gehaald. Daarnaast, een voertuigcontrole moet je helemaal niet bang voor zijn, ben je autoliefhebber of niet? Zo ja rijd je vast geen krot waar het chassis krom onder hangt. De boetes die erbij worden gegeven zijn dan wel weer niet in verhouding soms.
@jzaero: Ik ben geen wanbetaler, maar als ik in in de lease auto van me vader rijd is het een ander verhaal:
In de afgelopen 2 maanden 9x aangehouden voor controle door reguliere agenten die “het toch even na willen kijken”. Op zich niks mis mee, maar zo’n controle moet best binnen 4 minuten klaar zijn (want er zijn ook goeie popo’s ). Maar als ik bij zo’n alcoholcontrole 25 minuten lang onder begeleiding moet staan wachten terwijl de hele auto doorzocht wordt op drugs, mijn belasting gegevens boven water worden gehaald etc. etc. dan heb ik er moeite mee. Even een kentekencheck doen en klaar is Bigcar, maar daar denk ome agent heel anders over.. Elke keer wordt mijn respect tegen een bepaalde soort agenten toch steeds minder..
@bigcar: Waar woon jij dan dat je 9x in 2 maanden word staande gehouden?? ik rijd best vaak in de (best dikke) bmw van mijn vader en ben waarschijnlijk in 2 maand nog niet eens 9x de politie tegengekomen. Ik ben dan ook nog nooit een alcoholcontrole of iets dergelijks tegen gekomen..
@bigcar: je bedoelt die gezamenlijke acties, waarbij wordt gekeken of er nog achterstallige (belasting)schulden zijn. Dat vind ik juist een prima middel om notoire wanbetalers aan te pakken. Je moest eens weten hoeveel van die gasten ineens geld op tafel ‘toveren’, omdat anders beslag op hun auto wordt gelegd.
@bluebird: Gezamenlijke acties, precies. Niks mis mee, maar iemand moet ze vertellen dat het allemaal veel sneller kan, en dat niet iedereen even levenloos als hun is om zoveel tijd aan een simpele controle te besteden. Oh, iets beleefdere ambtenaren bij de controles die je niet als een crimineel zien kan ik ook wel waarderen, echter zijn die moeilijk te vinden..
@bigcar: klopt, ik bedoelde die met de scan. Niets bekend op jouw kenteken is gewoon doorrijden. Jij bedoelt zo’n zoekactie-uit-verveling, dat is natuurlijk gruwelijk irritant.
@bluebird: Eindelijk iemand die mijn snapt ;)
@bigcar: Wat is je pa’s auto dan? En jammer dat je dan zoveel wordt aangehouden
@bigcar: dat ze iedereen als crimineel zien komt dat door de maatschapijk zelf “niet zeuren, boeven vangen” horen ze te vaak. Dan gaan ze vanzelf overal boeven zien.
@mo112: En ik moedig alle BERTjes aan… tenslotte wint een boom toch altijd!
Gewoon niet drinken en rijden. Punt. Die mensen achter die twitteraccounts zijn dom bezig. Hoop dat ze zich eens om een lantarenpaal vouwen.
@kenner: Als je die al een gruwelijke dood toewenst blijft er niet veel over..
@kaasboerin: kunnen Twitteraars er ook nog bij ?!
@kenner: Die mensen van die accounts doen dat niet om lekker BERT te kunnen spelen, maar om dat als je lekker naar huis wil dat langdurige ambtenaren gezeur kan omzeilen.
Hmmm, de 1e reden die ik tegenkom om aan social media te doen.
@kaasboerin: Meen je dat nou? Jij stapt wel eens met teveel alcohol achter het stuur, en áls er dan een alcohol controle is, hoopt je die ook nog eens te vermijden ipv je verantwoordelijkheid te nemen en gewoon te blazen? Treurig….
@MDA: Wie zegt dat ik drink en rij? Staat nergens..
@kaasboerin: Wat zou anders de reden zijn om spciaal hiervoor aan sociale media te gaan doen? Heb je een hele slechte adem en ben je bang om te blazen?
@MDA: Wat dacht je van tijd besparen?……………….
Was niet zo moeilijk te bedenken hoor…..
@kaasboerin: Wat een onzin. alsof jouw 2 minuten belangrijker zijn dan een dronkaard van de weg plukken.
@kaasboerin: Elke keer dat je de weg op gaat de social media checken waar allemaal controles zijn. Ja dat bespaard je echt veel tijd.
@kaasboerin:
Juist, hier in 010 hadden ze een keer het briljante plan om de A13 richting Den Haag af te sluiten op vrijdag middag. Al het verkeer moest over een geitepad om te blazen, niks aan de hand maar wel 2 uur later thuis. Heel 010 stond dus vast.
Wel een BOB sleutelhanger gekregen, dat dan weer wel.
@kaasboerin: Een rechter zou zeggen, MDA u insinueert…
@VeniVidiVici: Het irritantste wat er is in een discussie..
Woorden in andermans mond stoppen en er dan ook nog is zelf een eindoordeel over vellen. In dit geval ‘treurig’.
En dat allemaal op enkel 1 regeltje tekst van mij!
Ga geen tijd spenderen aan iemand die negatieve aandacht wil.
@kaasboerin: Dat soort figuren zijn 9 van de 10 keer zo schijnheilig als de pest. Heel braaf op een forum, maar ondertussen…
@kaasboerin: Accounts als @FlitsserviceDR (of provincie naar keuze) en @Tankprijzen zijn imo handiger dan alcoholcontroles.
Gefeliciteerd, de blogpost waar waarschijnlijk de domste reacties op komen…
Jongens (en meisjes) don’t drink and drive. Blaas gewoon in het pijpje, dan is er niks aan de hand. Belastingen moet je gewoon betalen en je verlichting moet ook gewoon werken. Niks aan het handje dus. De regels zijn er zodat we allemaal veilig thuis komen, dus ook jij moet je er aan houden
Ik wordt altijd een beetje pissed als ik zie dat mensen waarschuwingen voor die (alcohol)controles posten. Ik reageer daar altijd op en zeg dat ze dom bezig zijn! Je bent gewoon een sukkel als je met alcohol op achter het stuur gaat zitten en je verdient het om gepakt te worden!

En grote controles met belastingdienst, douane en weet ik wat nog meer zijn misschien wel zonde van je tijd als er niets aan de hand is, maar van mij mogen ze iedereen pakken die nog wat heeft open staan of in een gaar voertuig rond rijdt.

Ik betaal ook netjes belasting, en wil niet dat ik of iemand anders de sjaak is omdat er mensen met gevaarlijke voertuigen rondrijden. Haal ze lekker allemaal van de weg!
Als ik dronken ben (wat misschien 2 keer per jaar voorkomt trouwens), blijf ik ver weg van twee dingen: twitter en auto’s. Van beiden krijg je spijt als je ze dronken gebruikt.
@fant: En mutsen?
@kaasboerin: Mutsen en dozen heb ik geen bezwaar tegen in dronken staat.
@fant: meest zinnige reactie tot nu toe!
Altijd grappig hoe door dit soort artikelen de nederlands “recht in de leer” volksaard weer naar boven komt, de “tolerante” nederlanders zouden goede talibs zijn.

Ik vind dronken rijden geen goed idee, maar als je 1 glas bier teveel op hebt rijd je echt niet slechter dan als je bijvoorbeeld een nacht niet slaapt, aan het bellen (of eten) bent, een andere cd in je cd speler aan het doen bent, ruzie aan het maken bent met je vriendin etc. etc.

Nogmaals, ik vergoeilijk dronken rijden niet, maar de doodzonde die het is geworden verbaast me altijd weer. (vooral omdat ik weet dat in de praktijk het er heel erg anders aan toe gaat)
Ik ben scherper met drank op dan zonder in het verkeer, maar goed dat is voor iedereen weer persoonlijk.
@bempi:
Er is een groot verschil tussen scherpte en door alcohol vergroot zelfvertrouwen. Één biertje neemt niemand je kwalijk maar je moet gewoon niet rijden met een stuk in je kraag. De kans op een ongeval neemt dusdanig sterk toe dat er geen excuus meer voor is.
@bempi: Nee, door de alcohol DENK je dat je scherper bent, maar in werkelijkheid is je reactievermogen en inschattingsvermogen wel degelijk minder. En dat is niets persoonlijks, dat is biologisch. Dat is nou eenmaal het probleem van drank en rijden…
Och, in anderhalfjaar rijden nog niet één keer een controle tegengekomen.
@mgmgb: Ik in 3 jaar rijden ook nog geen enkele :) Jammer, want ik wil zo’n überhippe BOB sleutelhanger.
@fant: Ik heb al tweemaal moeten blazen in 5 maanden tijd, en weet je wat ik kreeg? Een lelijke sleutelhanger met enkel de naam op van de provincie waar ik in woon.

Actie “Verzamel ze allemaal” denk ik…
@mgmgb: Ik eigenlijk laatste jaar toch al wel een keer of 8 denk ik.

Bij iedere controle waar ik ooit langs ben gereden moest ik stoppen en bij ongeveer 4/8 keer wouden ze mijn auto doorzoeken, leuk een golf GTI.

Verder heb ik eigenlijk niks tegen drank controles.
zit altijd zo relaxt achter het stuur als ik wat gedronken heb ;)
Ik heb toch ook al een aantal keer moeten blazen, maar meestal is dat vlak voor mijn oprit. Iedere keer krijg ik de vraag, meneer waarom slaat u rechtsaf als u ons ziet staan. Nou omdat ik hier woon.

Dan kijken ze altijd een keer, zullen we hem laten blazen. Dan kom ik zelf wel met het voorstel, dat ik wel even wil blazen.

Hoe vaak ik voor mijn werk ondertussen wel niet op drugs ben gecontroleerd in de auto, afgelopen winter in Zweden nog, ik in een pantalon en een overhemd, vraagt de douane beambte, waarom bent u zo zenuwachtig? heeft u drugs bij u? Nee het is hier -20 en ik heb amper kleren aan omdat u mij net voor controle uit mijn auto heeft gehaald, ik heb het gewoon trillend koud.

Al heb ik met die grote controles altijd het idee dat ze gewoon iets willen vinden om de kosten weer te dekken.
In 12 jaar rijbewijs met vaak op stapavonden in de auto onderweg pas 2x een fuik gehad en 1x een staandehouding voor een blaastest. In die tijd ben ik honderden keren langs een mobiele snelheidscontrole gereden. Belachelijk als je het mij vraagt.

Met liefde wil ik elke maand 2 minuten van m’n tijd opofferen als ze dan de pakkans veel groter maken. Volgens mij lacht de gemiddelde drankrijder om de huidige situatie…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).