Jaguar XE: compleet fotoverslag en Nederlandse prijzen

Auteur: , 28 Reacties

Jaguar pakt groots uit met zijn nieuwe XE, die er komt met 5 motoriseringen en evenzoveel uitrustingsniveaus. Maar is de prijs ook een beetje concurrerend?

Jaguar XE

Zegt u het maar…Jaguar Nederland bepaalde de instapprijs op net onder de 40 mille, voor 39.990 euro koop je de meest kale XE. Ter vergelijking: bij de oosterburen is dit 36.450 EUR, de Britten betalen vanaf 26.995 GBP voor hun D-segmenter.

TypeVanafprijs
Jaguar XE Pure€ 39.990,-
Jaguar XE Prestige€ 42.290,-
Jaguar XE Portfolio€ 44.890,-
Jaguar XE R-Sport€ 43.240,-
Jaguar XE S€ 74.175,-

Kopers kunnen kiezen uit 2 diesel- en 3 benzinevarianten. De PSA 2.2 diesel werd overbord gegooid, en maakte plaats voor een eigen 2.0 Ingenium Diesel, met naar wens 163 (380 Nm) of 180 pk (430 Nm). In de lichtste variant stoot deze 99 grammetjes per kilometer uit.

Benzinerijders doen het met een 2.0 turbo die 200 of 240 pk levert. Wil je per se meer cilinders, dan is de XE S met zijn 340 pk sterke 3.0 V6 Supercharged de enige optie.

De XE is verkrijgbaar met handgeschakelde zesbak of een 8-traps automaat, en heeft een kerbweight vanaf 1.550 kg [MT] of 1.565 kg [AT]. Het grappige is dat de handbak zuiniger uitpakt in de NEDC-tests dan de automaat met zijn extra verzetten.

Jag XE

Uitrusting

Jaguar biedt in zijn kleinste sedan onder andere dual-view technology (verschillend beeld op het scherm vanuit andere kjkhoeken), een Wi-Fi hotspot en een Laser Head-Up Display aan.

De 5 uitrustingsniveaus varieren van Pure (instapper), Prestige (middle of the road, met leren bekleding en phosphor blue ambient lighting), tot Portfolio (meest luxe model).

Sportievelingen gaan voor de R-Sport met sportvering en een subtiele achterspoiler, of voor het topmodel, de S, met zijn 20 inch jetsers.

Legenda studiogallery XE:

Foto 1-17: Portfolio
Foto 18-37: Prestige
Foto 41-58: R-Sport

28 reacties

Ik neem aan dat de vanafprijs geldt voor de lichtste benzine motor, is er ook al wat bekend over dieselprijzen? Vind het echt een prachtige auto en hoop dan ook op een mooie jong gebruikte diesel variant straks. Ben alleen erg benieuwd naar de binnenruimte. Maar dat komt vast nog wel aan bod ergens.
@E34M5Touring: Wat we nu weten is de vanafprijs per uitrusting, deze heb ik in een tabel bijgevoegd
@sir_smokalot: Ok top! Wacht ik rustig even af.
Parachtig ding zo in het donkerblauw, velgen mogen nog wel een inchje groter. Was er nog geen toegang tot het interieur? Ben benieuwd naar de kwaliteitsbeleving aan de binnenkant.
Eindelijk eens wat anders dan een BMW, Mercedes of Audi op de weg.
Schitterende auto om te zien.
@viezefreddyw:
Dat hij mooi is betekent niet dat we hem veel gaan zien. Ik vind de XF ook mooi maar zie hem maar weinig terwijl ze de 5 serie gratis lijken weg te geven als ik zie hoeveel er rond rijden.
@Vreddy_B: Allemaal lease, dan spelen zaken als afschrijving en lage bijtelling een grote rol. Iets waar Jag met de huidige XF niet meer op kan inspelen. Ik hoop dat de opvolger een betere kans maakt. Met de funds die in Jag worden gepompt op het moment heb ik goede hoop.
@E34M5Touring:
Ik snap volledig de waarom we hem weinig zien rijden. Maar ik reageer slecht op zijn reactie dat er eindelijk weer eens wat anders op de weg valt te zien ;-). Maar ik denk niet dat dat zal gebeuren.
@Vreddy_B: de XF is al redelijk op leeftijd en duurder in de lease
@viezefreddyw: Ja erg gave bak…liever dit dan die gekraakte tt sportbrick van audi!
In de XJ zijn de vents mooi rond op het dashboard; staat leuk. In de XF zijn ze vierkant en zien er leuk geintegreerd uit.
Bij de XE hadden ze geen inspiratie meer en hebben ze ze direcht uit een 20 jaar oude Honda gerukt en maar boven op geplakt. Ronde units had prima gestaan, zeker omdat ze de ronde vorm ook al op het stuur hebben.
@gregorius: de middelste roosters zien er inderdaad goedkoop uit. En dat is onbegrijpelijk want die bij de deuren ogen weer erg duur (en identiek met de Porsche 991).
Eerste keer dat dit me opvalt: het stuur staat niet in het midden van de stuurkolom, hoe kan je dan nog lekker bordenwassen? Wringt dit niet tegen?
Die achterlichten..echt.
@XRI6: Volgens mij maak jij iets niet af.
@hamerhaai: Ik maak het wel voor hem af: Zo stoer en agressief als de voorkant er uit ziet, zo saai en droevig is de achterkant. Het had veel meer op de kont van de F-Type mogen lijken!
Die twee net iets te ver uit elkaar geplaatste uitlaatpijpjes zijn wel echt zielig. Ik snap niet dat fabrikanten daar soms zo weinig aandacht aan kunnen besteden.
Toch wel een gaaf ding hoor, ik vind het interieur nog steeds niet echt mooi maar voor de rest ben ik wel onder de indruk. Misschien had ‘ie op bepaalde fronten nog wat meer kunnen brengen (design achterkant, middenconsole) maar het valt ook niet mee om een product neer te zetten in dit segment dat voor competitieve prijzen aangeboden kan worden en niet in tests meteen door de mand valt doordat er bijvoorbeeld zo’n snelle daklijn opzit dat achterin alleen mensen zonder hoofd kunnen zitten.

Gezien die overwegingen puik gedaan door Jaaaaaag.
Maar wat krijg je allemaal op die 40k kostende “Pure” uitvoering?
Doet Jaguar een “Duitsertje” en moet je dus voor het stuur bij betalen, of krijg je gewoon een fatsoenlijk uitgeruste wagen?
@sir_smokalot Misschien leuk om te melden dat ie in België dus 34990 kost (dus goedkoper dan in Duitsland…)…
Volgens mij is België sowieso een grotere markt dan NL voor Jaguar. Zie ze daar regelmatig rijden en in NL zie je ze sporadisch.. (helaas).
Ziet er prachtig uit! Hopelijk zal het voor goede afwisseling zorgen op de weg.

Over weg gesproken: hopelijk kan ik hem snel langs de weg zien @ Kimman Haarlem.
Ik moet ‘m nog in het echt zien maar vrees dat deze auto gewoon in de luwte mee gaat doen.Qau prijzen is het nu nog even uitgaan van de uitrustingniveau’s en als ik daarna kijk hoef je geen raketgeleerde zijn dat meeste met een Portfolio uitrusting de showroom uit zullen rollen.Komt er op neer dat die auto rijklaar(met een optie,en met.lak) gewoon €50.000 euro rijklaar kost.Daar kun als particulier een heleboel leuks van kopen.Zakelijk, waar deze auto z’n sporen moet gaan verdienen ligt het uiteraard aan hoe de leasemaatschappijen gaan calculeren.Een scherp geprijsde en goed in z’n spullen uitgeruste ‘Business’ uitvoering zal daar voor moeten komen.De eerste jaren zul je altijd leaserijders/kopers hebben die wat anders,wat nieuws willen hebben maar daarna..? en heel echt onderscheidend is ie nu ook weer niet.Mooie auto,maar als je er een ander merk op plakt kan het net zo goed geen Jaguar zijn.
Volgens mij maakt jaguar nog steeds geen gebruik van een idrive achtig systeem. Ik denk dat ze dit kopers kan gaan kosten, want het priegelen op zo’n scherm is ook niet meer van deze tijd
Achterlichten doen me denken aan die van de 1e A5’s. Niet mooi dus.
Op zich een mooie wagen, hoop hem veel te zien onderweg
Prachtige verschijning, maar die uitlaten… Waarom moet dat nou zo? Het lijkt net alsof ze met een figuurzaag nog snel even plek gemaakt hebben voor de uitlaten. Niet fraai gewoon, doe er wat aan en ik zou deze qua uiterlijk zeker verkiezen boven een Mercedes C-Klasse.
Beetje saai maar wel aardig zon extra concurrent voor de c klasse.. Beter en mooier dan de a 4
Mooie grill, gezien op de voorhoeken een BMW, achterkant een XF met XF lichtunits, letterlijk ben ik bang qua formaat. Op het shot met de deuren open van boven zie je wel een mooie jag lijn tevoorschijn komen. Eerste indruk, mwah. Maar Jaguar verrast me altijd in real life, vooral ook het interieur. Ik wacht nog even af tot ik hem in het echt zie.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).