Je flits- of parkeerboete uit België is mogelijk ongeldig!

Auteur: , 22 Reacties

Je verzint het niet.

911

Boetes die zijn uitgeschreven op basis van een kenteken zijn ongeldig in België. Dit komt door een privacywet die de politie heeft overtreden. Agenten zochten aan de hand van het kenteken uit wie de rechtmatige bestuurder van het voertuig is die de overtreding heeft begaan. Op bijvoorbeeld een flitsfoto is enkel de achterkant van de auto te zien.

De politie zocht deze gegevens via de kruispuntbank van de Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen (DIV). Dit gebeurde zonder toestemming van de privacycommissie. Het Hof van Cassatie heeft geoordeeld dat de politie hiermee de Belgische privacyregels schendt en dus worden flitsboetes waarbij de bestuurder niet is staande gehouden ongeldig verklaard. De zaak kwam aan het licht via VTM NIEUWS die inzage had in vier arresten.

De bestuurder moet persoonlijk worden geïdentificeerd om de boete rechtsgeldig te maken. Hierdoor zijn niet alleen snelheidsboetes door camera’s ongeldig, maar ook uitgeschreven parkeerboetes op basis van een kenteken. De politie mag enkel inzage krijgen in de DIV als de privacycommissie hiervoor toestemming geeft.

Ga nu echter niet met 200 km/u door België rijden en stoppen met betalen voor je parkeerplek. Iedere boete zul je namelijk individueel moeten aanvechten bij de rechter. Vervolgens is het aan de rechter om te oordelen of de boete rechtmatig is uitgeschreven of niet. Als je geen gelijk krijgt heb je bovendien fikse procedurekosten aan je broek hangen.

Foto via @hendrik1981 op Autojunk, met dank aan iedereen voor de tips!22 reacties

Man man man, zoiets kan ook alleen in België hé.
Het wordt de (verkeers)politie ook wel heel moeilijk gemaakt om overtreders te pakken he. zorgelijk verhaaltje weer hoor.
@amphiby: welnee dit is juist prachtig! Dat wat er toe doet, dat wat echt helpt dat werkt nog steeds!

Agenten in onopvallende auto’s die aso’s aanhouden kunnen nog schrijven wat ze willen en dat is gewoon geldig. Dit is hoe het werkelijk zou moeten zijn!
@lekbak: ja op zich heb je daar gelijk in. Maar ik denk niet dat de weg er per definitie veiliger op wordt als Nederlandse automobilisten (of bepaalde motorrijders ;)) weten dat ze niet hoeven te betalen als ze niet herkenbaar in beeld zijn.
zalig, hoe dat België bestaat!
Al paar keer een prent uit België gehad en dan komt er inderdaad een brief met of ik het desbetreffende bestuurder was. En precies vanwege dat laatste stukje tekst betaal ik ze gewoon. Zit niet te wachten op al dat tijdrovende naar de rechter gedoe met het risico dat je er flinke procedurekosten bij krijgt (9 van de 10x beslissen ze toch in jou nadeel).
Binnenkort ook een “wet Mulder” in België? Waarbij kleine overtredingen gewoon aan de kentekenhouder mogen worden opgelegd. Dan vervalt het privacybezwaar want dan is het opvragen van de kenteken informatoie noodzakelijk voor het uitvoeren van het werk van de politie.
Overigens ben ik van mening dat privacy niet misbruikt mag worden om ongestraft strafbare feiten te begaan.
Dan heb je een groot EU, en nog falen met mazen in de wet
Dan is duitsland nog niet zo gek om van voren een foto te maken
@bart_v: Levert ook gelijk iets moois op aan de muur!
@bart_v: foto’s van voren zouden ze altijd moeten doen. Zonnescherm van mijn helm naar beneden en met de middelvinger omhoog langs een bermkassa rijden!

Mits die uiteraard op een kassaplek (onopvallend op een recht stuk weg zonder afslagen in de buurt) staat en niks toevoegt aan de veiligheid.
@lekbak: dan flitsen we motorrijders met het zelfde apparaat ook nog even van achteren. Een sturen we ze 2 boetes. 1 voor de snelheid en 1 voor het obsceniteit.
Je weet toch wel dat men juist controleert op relatief veilige plekken zodat de controles zelf geen extra gevaar veroorzaken op toch al onveilige plekken? Je hebt immers van die idioten die bij het zien van een een bermkassa een noodstop maken.
@mashell: als een idioot remt bij een flitspaal bij gevaarlijke kruising dan doet die flitspaal exact waar die eigenlijk voor bedoeld is; snelheid verlagen. Een kast bij verkeerslichten net zo. Roodlicht flitsers vind ik ook uitermate nuttig.

Maar een bermkassa op een recht stuk weg voegt echt niks toe. En die reden van jou is al helemaal slecht. Je geeft toch niet toe aan dat soort idioten! Ik mag toch zeker hopen dat dat dus niet de reden is dat die palen daar zo staan.
De procedurekosten zijn niet mals in België mocht je zo’n zaak verliezen.
laatst een boete gekregen in belgie met een huurauto. Ik ga niks betalen dat is een ding wat zeker is.
@MAB: In de link naar VTM staat dat er voor lease auto’s een andere verhouding geldt m.b.t. privacy, mogelijk dus ook voor huurauto’s.
@RubenPriest , 200 door België, dan heb je echt een hekel aan je auto.
@dutchdriftking: Dont be gentle, its a rental.
Ik heb een paar maanden een boete gekregen in België (20 km te hard, zo’n 160 euro). Kan iemand me vertellen hoe ik erachter kom of deze ongeldig kan zijn en of de procedurefouten dat waard zijn?
@kuifje: ’t Komt erop neer dat alle boetes op basis van nummerplaat ongeldig zijn, dus ook de jouwe. Maar, moest ik van jou zijn, zou ik die boete gewoon betalen want zoals gezegd in bovenstaande tekst: “Iedere boete zul je namelijk individueel moeten aanvechten bij de rechter. Vervolgens is het aan de rechter om te oordelen of de boete rechtmatig is uitgeschreven of niet. Als je geen gelijk krijgt heb je bovendien fikse procedurekosten aan je broek hangen.” M.a.w. Als jij je boete niet betaald is het aan de rechter om de beslissen, en beslist hij in je nadeel (wat 9 op de 10 wel zo zal zijn) kun je nog eens de procedure kosten erbij betalen. Reken dan maar op 3 keer zoveel.
@boris9397: waarom zou, als alles ongeldig is, de rechter als nog 9/10 keer in je nadeel beslissen? Dat klinkt nogal dom.
@maarten_zoutendijk: Het gaat hier over een gat in de wet waardoor de staat geld verliest. Wees er maar zeker van dat als jij net als zoveel anderen een rechtzaak aangaat tegen de staat hopende hun boete te ontlopen dat zij al lang 100 argumenten klaar liggen hebben waarom jij die boete wel zou moeten betalen. Want, wanneer de staat de kans loopt om geld te ontlopen zijn ze plots wel heel inventief. Kans zit er ook dik in dat ze nu plots wel allemaal heel hard beginnen te werken om die fout in de wet zo rap mogelijk recht te zetten, lang zal het wel niet duren.
Trouwens het gaat hier om een privacy kwestie tussen de politie en de DIV, niemand heeft het hier over Nederlanders waarvan hun auto ingeschreven staat bij de RDW (wat dus het Nederlands equivalent is van de DIV voor alle duidelijkheid), dus volgens mij hebben jullie Nederlanders hier niks mee te maken.
Mooi dit. Ik verwacht er nog eentje uit België namelijk. Van de zomer daar geflitst, maandje later brief voor aantekenen bezwaar op de mat. Niks mee gedaan, boete zou dan vanzelf komen. Als ie echter komt ga ik wel even mee aan de slag, want was toch 130 euro.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).