Jean-Claude Juncker! Europese auto’s zuigen

Auteur: , 20 Reacties

Alle menschen werden brüder...

combo

Zoals ieder jaar heeft JD Power weer uitgezocht wat de meest betrouwbare auto’s zijn die je (in Amerika) kan kopen. Eigenlijk spitst het onderzoek zich vooral toe op hoe goed nieuwe auto’s uit de fabriek komen. JD Power meet namelijk het aantal problemen waarmee auto’s te kampen krijgen in de eerste negentig dagen van eigendom. Om een goed plaatje te krijgen, middelen ze dit per honderd exemplaren van een bepaalde auto. Op die manier ontstaat de zogenoemde PP100-score. Het gemiddelde in de industrie is 93 PP100, wat wil zeggen dat er op een groepje van honderd exemplaren van auto ‘X’ 93 problemen te verwachten zijn binnen de eerste 90 dagen van eigendom. Er valt dus nog wel wat winst te boeken.

Vroeger waren het steevast de Japanners die er met de flawless victory vandoor gingen in dit soort onderzoekjes. Sinds vorig jaar worden de merken uit het land van de rijzende zon echter afgetroefd door het machtige Hyundai uit Zuid-Korea. Hyundai en haar zustermerken KIA en Genesis komen het beste uit het onderzoek. Genesis is het allerbeste met een merkscore van 63 PP100, Kia is tweede met een score van 70 PP100 en Hyundai zelf landt op plek drie met een score van 71 PP100. Guus Hiddink mag dus trots zijn.

Alle andere merken gaan op de Koreaanse barbecue, maar het zijn vooral de Europeanen die zwalkend over straat strompelen. Alle tien Europese merken die meegenomen zijn in de test scoren beneden gemiddeld. Er zijn gelukkig wel een paar positieve lichtpuntjes om ons aan vast te houden op het oude continent. De Porsche 911 scoort het best van alle auto’s in de test met een score van 58 PP100. BMW AG scoort drie ‘klasseoverwinningen’ met de 2-serie, X4 en MINI Cooper en Mercedes lukt hetzelfde met de CLS. Land Rover verbeterde zich met maar liefst 37 PP100, maar staat daarmee nog altijd een na laatste voor Mitsubishi, dat de schande van de Japanse auto industrie vormt. Voor de rest is het echter huilen met de pet op voor Europa. Vooral op het gebied van infotainment gaan we nat.

Laatste opvallende feitje: mensen die zeggen dat je beter een ‘uitontwikkelde’ auto kan kopen dan een gloednieuw model lijken ergens een punt te hebben. Modellen die in het afgelopen jaar geïntroduceerd zijn behaalden een gemiddelde score van 103 PP100, terwijl auto’s die al langer op de markt waren ‘slechts’ 91 PP100 scoorden. Toch maar een i10 kopen dan?

Image-Credit: Europese dikbolides via autojunk20 reacties

Beetje gas op de Brexit en het ziet er meteen een stuk beter uit.
@karhengst: want na de Brexit hoort UK niet meer bij Europa?
@smijsie: heb oprecht het gevoel dat heel veel mensen dat denken, dat engeland uit europa gaat😂
@bbjorn: Om moe van te worden. Als je dat denkt dan snap ik wel dat mensen willen blijven. Als je Europa en EU kunt scheiden, dan zo snel mogelijk eruit graag.
@smijsie: Hahaha nee.
@smijsie: Ook al was het niet al te serieus gemeend, denk ik dat je geografie en economie dient te scheiden. Nu al zie je toch echt dat op veel vlakken het VK als een andere markt wordt gezien en dat zal straks nog sterker het geval zijn. Net zoals Turkije en Rusland ook niet altijd tot Europa worden gerekend.
@karhengst: Dat is zo inderdaad. Maar als er in zo’n onderzoek als dit wordt gesproken over auto’s uit Europa dan vallen de Britse auto’s daar natuurlijk gewoon onder.
Kortom: Koop een leuke analoge rijdersauto zonder infotainmentsysteem.
Eigenlijk best een goed advies, ik stem voor de Lotus Exige Cup 430.
En Tesla ontbreekt helemaal in de lijst. Unrepresentative sampling. Was blijkbaar niet te meten…
Het blijft mij verbazen hoeveel mensen terug moeten voor problemen, 63 vind ik al best veel.
Ik vraag mij dan ook altijd af waarvoor de mensen terug kwamen, maar dat is natuurlijk moeilijk te verwerken in een uitslag.
@reistje: moderne auto’s zijn zó complex en bestaan uit zoveel onderdelen, dat ’t ergens verbazend is dat ’t ook wel eens goed gaat. Maar inderdaad, ook ik ben wel benieuwd wat de meest voorkomende issues zijn.
@reistje: vermoedelijk telt een lege tank ook mee. ;)
Dat Porsche na 55 jaar doorontwikkeling met de 911 nog maar op 58pp100 staat, dan hebben ze nog ruim een keer zolang nodig om geheel storingsvrij te worden.
@marinepower: Ik denk eerder dat het juist steeds lastiger wordt om storingsvrij te worden. Met een goed doorontwikkelde luchtgekoelde boxermotor, een handbak en een simpele radio zal minder fout gaan dan met die rijdende computers van tegenwoordig.
Is dit weer dat onderzoek waarbij ook word meegenomen hoeveel mensen niet weten hoe een raam open moet en daarvoor terug naar de dealer gaan? Of is dit eindelijk een Amerikaans onderzoek over hoe vaak de boel stuk gaat?
Gemiddeld 103 van de 100 auto’s… ik ben niet helemaal mee vrees ik🤔
@mp014: hint: 1 auto kan meerdere problemen hebben…
Dit gaat dus over auto’s in Amerika. Hoeveel hiervan worden daar ook gebouwd?

Ik zie een aantal Europeanen die het goed doen die hier in elkaar worden gezet.
Bouwen die Koreanen ook in de VS?

Een Amerikaanse kennis zei eens tijdens een discussie over een falend Boeing tankvliegtuig, waarna ik sugereede dat ze beter Airbus hadden kunnen kiezen, dat die dan ook in de VS zou worden gebouwd…en..’ we would fuck that up also’ .

Ik hou wel van Amerika en haar auto’s, maar ik heb toch het idee dat ze daar wat minder zorgvuldig zij in de assemblage…terwijl ‘wij’ nog wat van Azië kunnen leren..

Een beetje generalisatie op z’n tijd……

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).