Kamervragen over stickers van 120.000 euro langs de A12

Auteur: , 79 Reacties

Ook in 2016 smijt politiek Den Haag met geld alsof het de gewoonste zaak van de wereld is.

geldverspilling

In dit geval is het de PVV dat een tegengeluid laat horen. Sinds 2008 beschikt de A12 tussen Den Haag en de Duitse grens over de zogenaamde ‘regenboogroute‘. 1650 lantaarnpalen langs de snelweg zijn voorzien van een gekleurde sticker. De uitgave had destijds een prijskaartje van 120.000 euro. Compleet weggegooid geld natuurlijk. Het leidde in 2008 tot kamervragen van toenmalig kamerlid Rita Verdonk. Camiel Eurlings, destijds Minister van Verkeer en Waterstaat, beloofde geen herhaling en dat de actie eenmalig was.

We zijn inmiddels acht jaar verder en de stickers zijn inmiddels voor een groot deel verkleurd. In 2014 werd duidelijk dat de stickers ondanks de verkleuringen niet werden vervangen. Uit onderzoek van Omroep West blijkt dat de belofte van de overheid echter een grote fugazi was. Tijdens onderhoud aan een gedeelte van de A12 werden de oude lantaarnpalen met stickers verwijderd. Hier kwamen nieuwe lantaarnpalen voor de in de plaats met -jawel- nieuwe stickers. Het is niet bekend om hoeveel stickers het precies gaat, maar Rijkswaterstaat spreekt over een kostenplaatje van 75 euro per sticker, aldus het mediabedrijf.

In tegenstelling tot wat Eurlings eerder beweerde worden de omstreden stickers dus tóch vervangen. Volgens het onderzoek is het een kwestie van tijd voordat eenzelfde bedrag weer zal worden uitgegeven om versleten stickers te gaan vervangen. Naar aanleiding van het onderzoek heeft PVV-kamerlid Barry Madlener kamervragen gesteld. Hij wil weten of de huidige Minister van Infrastructuur en Milieu, Melanie Schultz van Haegen, het een verspilling van belastinggeld vindt of niet.79 reacties

Waarom je de nieuwe Astra nu wilt configureren bekijk het hier!.
En dan waren mensen aan het zeuren over de prijs van de audi. 75 euro voor een sticker :’)
75 pietermannen voor een sticker die na een paar jaar vaag is… ik ga ook stickers maken
Holy guacamole! Is er überhaupt iemand die de betekenis van die veel te dure plakkertjes wist/weet?
@jeffreyderuiter: Jazeker!
Het is kunst.
de vier kleuren verbeelden de vier levenssferen die dit asfalt met elkaar verbindt, en dat met de kleuren die daarvoor in de cartografie gebruikt worden.
Van boven naar beneden:
Rood – bewoning
Lila – industrie
Zachtgroen – landbouw
Donkergroen – bos
Hoe ik dat zo weet? Ik woon aan die weg, en als ik er met anderen overheen rijd, kan ik het telkens niet laten om het als voorbeeld van kunstverdwazing te noemen.
Ze zijn er gekomen omdat er een stuk van die snelweg door natuur moest worden aangelegd. Toen was het sommetje: Natuur = mooi. Snelweg = Lelijk. Maar kunst = ook mooi. Snelweg + stikkers = kunst. Natuur – Snelweg + stikkers = Mooi – Lelijk + Mooi = ook mooi.
Rijd je op die weg, weet je dan getroost: In tegenstelling tot andere wegen is deze mooi, want hij heeft stikkers!
@mout: rijdt er vaak genoeg over de A12. Kijk en let er werkelijk nooit op.
@mout: jij woont aan een snelweg? Hehe
@appelvis: Zoals zoveel mensen. Een Amersfoort, Zwolle, Rotterdam… Noem nog eens wat steden die aan een snelweg liggen? Ik denk meer wel dan niet. Hij zei niet dat ie pal aan de rijstrook woonde.
@phaeton: he take it easy. Vond t n goeie grap
@mout: Nooit opgevallen man; dacht gewoon industriële sticker als in ‘alternatieve barcode’; logo van maker ofzo. Wat een geldverspilling aan een lelijk stuk MILIEUVERVUILING. Kut-plastic vervaagt en heeft een halverings-wegrot-tijd van 86 jaar. En dan hebben we het nog niet eens over de CO2 die er mee gemoeid is geweest …. mag ik nu m’n 21% bijtelling terug ?
Ik denk dat het merendeel van de automobilisten niet eens weten dat die stickers bestaan. Laat staan wat ze betekenen…
@horza: Ik heb het eerlijk gezegd drukker met het letten op de auto’s die ik voorbij ga dan op de lantaarnpalen.

Ik wist inderdaad niet dat die stickers daar zaten.
@jrsmoke: ik let op flits kasten.
@xiran: Dat doet Flitsmeister voor me.
@jrsmoke: En als je Flitsmeister afgaat, blijf je dus stug je ogen op de weg houden en gluur je niet stiekem naar de vangrail(-en) ??? Geloof er niets van :)
@jrsmoke: Als iedereen Flitsmeister zo gebruikt werkt het hele principe ook niet.
Wat is hier het praktisch nut van?
@itsok: niets, het is zelfs heel pijnlijk
@stephano: de fabrikant van de stickers heeft er vast nut in gezien ;)
Whaha welke randdebiel heeft die stickers uitgezocht dan? Het bedrijf die de stickers leverde lag vast in een deuk bij het halen van die order
@allesmetturbo: die heeft samen met de ontwerper van het logo van de Gemeente Amsterdam een feestje gebouwd denk ik!
“Hij wil weten of de huidige Minister van Infrastructuur en Milieu, Melanie Schultz van Haegen, het een verspilling van belastinggeld vindt of niet.”

Waarom is de vraag niet waarom er tegen de afspraak in toch door wordt gegaan?

Op zich vind ik het niet zo erg om de wegen wat “op te fleuren”, in frankrijk staan er bijvoorbeeld ook van die borden met wat er in de regio te zien is langs de weg, alleen van die stickers was de betekenis volstrekt onduidelijk.
Ik doe het voor 74 euro per sticker!
Als je als ondernemer in Nederland een voetje tussen de deur hebt bij de overheid, loop je compleet binnen, je kunt bijna vragen wat je wilt and no one gives a sh*t…
Seems like a sound investment😂😂😂😂😂
75 euro voor een sticker? Dat zal vast het uurtarief zijn van een luie ambtenaar die de stickers op mocht plakken.
Ik ga even lekker mijn gal hier spuwen:

In Nederland hebben we een probleem met geld dat niet door onszelf is verdient. Overheidsinstellingen, maar ook semi-overheidsinstellingen en grote bedrijven hebben er een handje van: we hebben een budget en we moeten dat budget tot op de laatste cent opmaken want anders worden we volgend jaar gekort! Waarom zie ik ieder jaar in de private sector het orderboek enorm groeien in december? Omdat die pot leegmoet! “Je mag het werk best volgend jaar uitvoeren, als wij die factuur dit jaar maar alvast hebben!”

Zo’n debiele gedachtegang zal er misschien ook achter deze stickers. Misschien heeft men niet eens zover gedacht en is het de gewoonste zaak van de wereld om op deze manier geld te verspillen want ja, het is toch niet jouw geld. Oplossing?
@TimoBac: Ik geef je helaas gelijk.
@TimoBac: Toen ik op de Hogeschool van Rotterdam zat zag ik eens hoe 8 verdiepingen van het gebouw werden opgefleurd met hoge tafels en een paar barkrukken eronder. 4 tafels per verdieping en 4 krukken per tafel, maakt 128 krukken in totaal en 36 tafels in totaal. Nou wil het feit dat mijn ouders elk jaar de interieurgids op de mat kregen omdat ze een paar winkels hadden, en ik herkende het meubilair. Kosten? 400 euro ex btw per kruk en 600 per tafel. 51.200 euro voor een paar krukken en 19.200 voor een paar tafels. Ofwel ruim 70k voor een paar tafeltjes en krukjes. Later hoorde ik van iemand die daar werkte dat dat vaste prik was, omdat ze inderdaad anders hun budget voor dat jaar niet opkregen en dan het jaar erop minder zouden krijgen. Het jaar erop kreeg elk lokaal trouwens een digiboard van toendertijd 10k per stuk…

En het dan raar vinden dat mensen klagen over de kosten van studeren tegenwoordig.
@Gulli: dit dus. Het is schandalig. Zou het niet beter zijn om dat geld te investeren in docenten? Die zijn op vrijwel iedere hogeschool van een lachwekkend lage kwaliteit.
@Gulli: Ja, en dat zijn de prijzen voor jou… wss hebben die ambtenaren het dubbele betaald
Wat hebben deze stickers voor functie? Kunnen ze dit niet gewoon met wrapfolie doen?
@smex: Dit is waarschijnlijk ook gewoon stickerfolie.
Maar waar zijn die stickers nou precies voor?
@thesis: het is kunst. Kunst die er zorgt dat de A12 een minder onaangename snelweg is dan de A15 of de A1. Het zou me niets verbazen dat het welzijn dat de mensen ondervinden van deze stickers ze veiliger laat rijden waardoor er minder ongelukken gebeuren. Minder ongelukken is minder economische schade en dat de stickers op die manier onder aan de streep een flinke bijdrage aan de economie leveren.
Ik vind het eigenlijk vooral triest dat al we in Nederland ergens eens iets leuks, iets geks, iets buitensporigs doen dat er meteen de zuurpruimen in de 2e kamer zich staan de verdringen “wat kost dat wel niet”.
@mashell: Dit blijft natuurlijk de eeuwige discussie. Het is erg lastig om een lijn te trekken tussen wat geldverspilling is en een toevoeging aan de maatschappij. Als we alles als geldverspilling zouden zien was onze maatschappij een stuk depressiever.

Toch snap ik de zuurpruimen ook wel. Kunst blijft natuurlijk subjectief, en het zou niet de eerste keer zijn dat de overheid schandelijk veel geld uitgeeft aan dit soort fun-projecten.
@mashell: LOL!

idd.. die stickertjes lossen ook oorlogen op trouwens

man man man, Jesse Klaver, ben jij dat?
@lekkaah: goed punt, sinds de stickers er zitten zijn de Duitsers niet meer binnengevallen. Die stickers kunnen gewoon uit het defensie budget betaald worden.
@mashell: en het erge is: ik kan geen sarcasme vinden in jou stuk…
@mashell: over het effect ervan kun je twisten, 75e om een gekleurde plakkert op een paal te planten is toch zot??
@thesis: ff op het linkje in het artikel klikken, iets met bos, stad enzo
Gelukkig heeft de PVV ons niet met een hele dure operatie om op sommige stukken in het land 130 km/h te kunnen rijden opgezadeld. Wat dat niet gekost heeft aan verkeersborden!
@mashell: Dat is uitgevoerd het kabinet (pvda/vvd) waardoor er een compromis is gemaakt met omringende gemeenten die – terecht overigens – opkomen voor hun bewoners

die gasten hebben (las ik laatst op AB) 13 onderaannemers voor enkel de verkeersborden(!!!)

daarnaast verdiend de economie dat op langere termijn wel terug hoor.. het is dus wel degelijk nuttig
@lekkaah: psst. De maximum snelheid van 130 is ingevoerd op 1 september 2012. Dat was in het eerste kabinet Rutte. Een kabinet van VVD en CDA met de PVV als blok aan het b.. ehh gedoogpartner.
Het is toch te hopen dat die 75 euro voor de sticker inclusief aanbrengen is.
Als het alleen voor de sticker is en er komen nog aanbreng kosten bij kost het geheel nog veel meer.
120.000 euro voor een paar stickers hadden ze die niet zelf kunnen maken hebben ze ook nog wat te doen in de tweede kamer
Grote kans dat het stickerbedrijf een goed vriendje of familielid is van betreffende minister
Meest achterlijke voorbeeld van verkwisting: Een referendum van 42 miljoen.
@pomoek: democratie is nooit verkwisting van geld. Het is pas verkwisting van geld als de (geldige) uitkomst genegeerd wordt.
@lekbak: Raadgevend referendum. Uitkomst mag genegeerd worden. Kwalijker is dat de regering zegt het niet te negeren, maar het wel gewoon gaat doen.

Wat democratie betreft en dat al het geld dat je daar aan besteed nooit verkwist is. Mwoa, daar ben ik het niet helemaal mee eens. We hoeven niet iedere schreeuwlelijk op een schild te hijsen en hem geld te geven zijn boodschap te verkondigen. Ik, en ik vermoed jij ook, worden een beetje moe van wachtgeldregelingen en dergelijke zaken die door veel politici als smeerolie voor de democratie worden gezien. Het democratisch gehalte van onze rechtstaat moet omhoog, maar er zeker wat voor te zeggen om besluiten “uno momento dado” aan specialisten over te laten.

Kortom 42 miljoen die wat mij betreft beter besteed had kunnen worden.
@pomoek: dingen die door de politiek als smeerolie van de democratie worden gezien hoeven dat niet persee te zijn.

Zo zou het ook moeten functioneren om eens in de zoveel tijd iemand te kiezen met verstand van zaken om het land te besturen voor ons (ons burgers). Echter zijn we nu zover dat die persoon die wij dan kiezen er niet meer zit voor ons. De beslissingen die genomen worden zijn alleen in ons voordeel als het niet botst met hun eigen politieke agenda of carrière. Juist dit referendum is daarom zo belangrijk geweest. Het heeft bewezen wat we eigenlijk allemaal wel weten, maar niet willen weten. Democratie zoals het nu uitgevoerd wordt heeft zijn langste tijd gehad. Het is een karikatuur van zichzelf aan het worden. Immers heeft het land gesproken, en doen ze in Den Haag gewoon dat wat het beste is voor hunzelf en de eigen politieke partij.

Overigens denk ik dat het nog veel meer geld gaat kosten. Dit referendum is pas het begin van een lange strijd die, als we niet oppassen, best wel eens slecht kan eindigen. Tenzij de ogen open gaan en de politiek er weer voor de burgers gaat zijn (of beter doen alsof…)
@autoblog: Ga eens na of PON een aandeel heeft in een stickerfabrikant…
@henkhupelschoten: ja, dat hebben ze (Vinytouch). Trouwens ook een bedrijf gespecialiseerd in het inbouwen en leveren van communicatie apparatuur (Honac). Waarom denk je dat ze die politie auto’s mogen leveren?
Is dezelfde folie die op die joint strike fighter zit
Wat een weggegooid geld en zal zeker nog meer hebben gekost dan alleen die 126.000 pleuro.
@pinut187: 120000 is idd enkel de kostprijs vd stickers.. dan nog het (gelukkige) bedrijf die dit mag plakken. En last but not least, de 834 vergaderingen en 8900 arbeidsuren die die 72 ambtenaren erin hebben gestoken
@lekkaah: je vergeet de kleurencommissie die heeft onderzocht wat het effect van deze kleuren is op de gesteldheid van bospaddestoelen…
@lekkaah: inderdaad ja, belachelijk.
Man man man stelletje laaielichters
Doe dan gewoon graffiti op het asfalt ofzo…
Doet me stiekem enorm denken aan deze:
https://www.youtube.com/watch?v=-DT7bX-B1Mg

Aaaaand it’s gone…
mijn belastingcenten dan tenminste, wat een belachelijke verspilling en wat zijn die stickers belachelijk duur!
Als je er op mijn werk zoveel bestelt weet ik zeker dat je de helft betaalt ofzo, of nog minder!
Kijk, zo werkt corruptie in “eerste wereldlanden”.
Op zich natuurlijk geen bedrag om zo maar te verkwanselen. Ik denk ook dat dat geld beter besteed had kunnen worden. Maar:
€ 120.000,- gedeeld door 17.000.000 inwoners = € 0,007 per inwoner. Waar maken we ons in vredesnaam nou weer druk over…………….
@9000cse: daar gaat het toch niet om, het gaat erom dat dit een (vd vele) indicaties zijn hoe ‘makkelijk’ er met ‘jouw’ geld omgegaan wordt
@lekkaah:
M’n beste! Je zou er -volgens mijn bescheiden mening- beter aan doen om eens wat meer naar de realiteit en het reële leven te kijken. Okay! We verschillen nogal eens van mening, maar laat die verschillen nou eens even buiten beschouwing.
Je probeert mij duidelijk te maken dat het er in het bijzonder over gaat dat dit verkwanselde bedrag van € 120.000,- één van de vele indicaties is hoe er met “mijn” (en jouw!) geld wordt omgesprongen. Doe ik ook! En daarom zeg ik ook, dat dit geld beter besteed had kunnen worden. Maar:
Neem dan ook eens stelling tegenover de bedragen, die er “geschonken” worden aan de talrijke brievenbus-multi’s, waardoor wij miljarden mislopen. Die bedragen komen wij tekort op onze begroting! En wie moeten die bedragen dan gaan ophoesten? Jij en ik! En alle mensen die minder dan 3x modaal verdienen! Dat gaat over hele andere bedragen dan € 0,007 per inwoner voor deze belachelijke stickers. Vandaar mijn conclusie: “Waar maken we ons in vredesnaam nou weer druk over…………….”.
@9000cse: lol?

liever hier 1% belasting betalen dan geen brievenbusfirma’s….

@lekkaah:
Dan ben je gewoon een dief uit eigen portemonnee. Maar goed. Doe het maar voorkomen of jij er persoonlijk belang bij hebt dat deze constructies er zijn. Fijne toekomst voor je fantasie.
@9000cse: tja als je het zo bekijkt, dan lappen we allemaal 50 cent en plakken we op elke lantaarnpaal in het land zo’n mooie sticker
@mustang84664:
Graag het eerste gedeelte van mijn reactie beter lezen. Waar zeg ik dat we dit zouden moeten uitbreiden?
@9000cse: geef het dan aan mij, als de bestemming je toch niet boeit…
@davelepeef:
Hoezo boeit de bestemming mij niet? Waar zeg ik dat? Ik zou zeggen: Lees nog eens opnieuw.
@9000cse: je hebt gelijk. Maar ik schaar mezelf onder een betere bestemming dan plastic op lantaarnpalen, dus het aanbod blijft staan; ik ben bereid een dergelijk bedrag aan te nemen.
Met al het fileleed, bumperklevers en 3 miljard borden per meter hebben we natuurlijk nog (reactie)tijd over om even een stel stickers langs de weg na te kijken en daarvan te genieten. Ik moet trouwens aan een ijsje denken: https://www.youtube.com/watch?v=aBgMVSp-JvU
Het valt me mee dat ze het niet stuk voor stuk geschilderd hebben.
@eefie: haa. Zag een tijdje terug een kerel palen van de verkeerslichten afplakken en keurig zwart/wit gestreept schilderen… Wat een werk, ik werd er even droevig van!
Budget opmaken…? Meer heb je schijnbaar niet nodig gehad. Beste Controller je hebt je werk niet goed gedaan! Eruit jij! Nog eens 60-70k bespaart!
Vroeg mij al die tijden al af waar slaan die stomme kleurtjes op…

En dan zeggen tegen oude mensen sorry maar die paar tientjes thuishulp per maand wordt weg bezuinigd maar potjes als deze bestaan nog…
Meerdere sectoren zoals de zorg liggen compleet onderuit en werken mensen zich 3x in de rondte en dan zijn er potjes met geld om een of andere lelijke sticker op een lantaarnpaal te plakken? Waar gaat dit mis? Waarom is er in een dergelijk proces niet 1 persoon die zoiets heeft van, waar zijn we in vredesnaam mee bezig? Ik kom wel vaker onzinnige projecten tegen, maar dit slaat echt alles.
75 per sticker wauw… moet niet gekker worden
Dat valt mee 75 euro, ten minste als daar alle kosten in zitten. Wegafzetting, personeel,reiskosten, uurtarief, aankoop stickers. Reinigen hechtvlakken enz enz.
Buiten dat is het grote onzin die stickers.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).