Kentekenscanner is nieuwste wapen tegen vuige afpers-opa’s

Auteur: , 25 Reacties

Wat bekt dat lekker, hè, 'afpers-opa'? Particuliere beveiligers binden de strijd aan met iedereen met onzuivere intenties en een Quote 500 in de hand. Zij gaan voortaan in villawijken posten met een kentekenscanner.

Ik ben toch zeker Sinterklaas niet?!

Waar normale mannen na hun pensionering gewoon de hele dag gaan klaverjassen of zich kapotergeren aan hun vrouw koos Dirk Klaas M. voor de avontuurlijke route: hem leek het een goed idee om zijn pensioengat te dichten door een poldermiljardair af te persen, en dus toog hij in zijn Audi A6 naar het Gooi, richting huize de Mol.

Zo’n A6 valt niet bepaald op in de omgeving van Laren, maar uiteindelijk waren het de aparte velgen die zorgden voor de val van de Zeister dreigbejaarde. Hoe dan ook: om herhaling te voorkomen hebben particuliere beveiligers een lumineus idee opgevat: ze gaan heel incognito met een in hun auto verstopte kentekenscanner posten bij de huizen van de rijken, zo meldt de Telegraaf.

Compleet waterdicht dit. Oh wacht, bijna niemand met kwaad in de zin rijdt met platen die ook daadwerkelijk bij de auto horen. En aangezien particuliere beveiligers nog niet eens een wapenstok mogen hanteren, laat staan toegang tot de landelijke kentekendatabase krijgen, is het ook wat moeilijk spotten of iets zuivere koffie is. Tenzij zo’n beveiliger bij een slecht voorgevoel even de site van de RDW er op naslaat, en/of de politie informeert.

Want uiteindelijk moet de actie door de politie worden ondernomen, die het er maar druk mee krijgt. Naast deze potentiële toekomstige meldingen maakten we eerder deze week ook al kennis met een rode alarmknop voor tankstations. Wanneer deze overvallen worden kan de politie via de beveiligingscamera’s meekijken, terwijl de eenheden toesnellen. Live view, heet dat.

Foto credit: gtdave, autojunk.nl25 reacties

Ook hier zal de belastingdienst met ongepaste intresse proberen mee te kijken.

Het is wachten op de eerste “maakt mij niet uit,heb toch niets te verbergen’ dooddoener.
@sydney: Maakt mij niet uit, ik heb toch niets te verbergen. ;-)
@benzinehoofd: Iedereen heeft wat te verbergen. Je sexuele voorkeur; je porno-collectie, een ontslag uit het verleden, je politieke voorkeur, een rotte internetpost, of in jou geval: dat je stiekem een diesel rijdt !

Misschien ben je pro-PVV en komen de Moslims over 10 jaar aan de macht en pakken ze je op. Misschien ben je pro-ISIS en komt de PVV aan de macht en pakken ze je op.

Om even Martin Niemöller te quoten:

First they came for the Jews and I did not speak out because I was not a Jew.

Then they came for the Communists and I did not speak out because I was not a Communist.

Then they came for the trade unionists and I did not speak out
because I was not a trade unionist.

Then they came for me and there was no one left to speak out for me.Eerst terrorisme, dan kinderverkrachters, dan moordenaars en drugscriminelen, dan belastingontduikers en dan elke politieke tegenstander … een levensgevaarlijke glijdende schaal; lees de geschiedenisboekjes er maar eens op na … of wil je liever een volgzaam kasplantje zijn zich naar de slachtbank laat leiden door ome Ivo ?
@dawwg: Plusjes schieten tekort, schitterend verwoord!
@dawwg: politieke tegenstand noemen we t.z.t. gewoon “terrorisme”. Dan lijkt het net alsof we nog gewoon conform de Universele Rechten van de Mens handelen…
Denk dat het best makkelijk is om een programma te schrijven wat samenwerkt met die scanner. Die dan op de RDW kijkt welke kleur de auto is en deze dan matcht. Niet bulletproof maar denk dat je toch een groot deel hiermee afroomt.
Was ik de enige die dacht: eigenlijk best grappig dat miljardair John de Mol werd afgeperst door een oude opa.

Overigens vond ik het opzienbarend dat de nu.nl app (ja, die heb ik, geef ik eerlijk toe), dit john de mol nieuws zo belangrijk vond, dat ze er een push bericht uitgooide.
@gregorius: Ik zet even mijn aluhoedje op;NU.nl is van Sanoma, en daar heeft de Mol de nodige centjes zitten.Nu zet ik ‘m weer af; BNR & NOS stuurden ook een push.
@gregorius: Helaas niet alleen nu.nl. de NOS deed dat ook en alle grote wat serieuzere dagbladen ook. Gekkigheid. Maar ja, het is dan ook de koninklijke familie he…
via iPhone app
Leuk idee! Vrees alleen dat de uitvoering te wensen over gaat laten…
Ik heb dit nieuws niet echt gevolg, maar ben wel benieuwd hoe die velgen nu hebben geleid tot de opsporing van die kerel.

Linkje iemand?
“Wat bekt dat lekker, hè, ‘afpers-opa’”

ja, als je de hele dag op GS rondhangt wel…


je kunt met zo’n scanner wel min of meer je eigen database-je aanleggen als je je best doet en een beetje beveiligingsbedrijf van formaat bent.
@super: En dat mag niet zomaar, daar zijn strenge richtlijnen voor waaraan je moet voldoen (je het feit dat het je het doet, moet je ook laten registreren). En terecht, mensen proberen al genoeg geld te verdienen aan prive-informatie (over de rug) van derden
Gaat nog wel een privacy klachtje opleveren denk ik?
Voor de makkelijkheid kunnen we maar beter onze kenteken platen vervangen met bordjes met daar op onze: Voornaam, Tussenvoegsel, Achternaam, Adres, Postcode, Woonplaats, Geboorteplaats, Geboorteland enz enz enz…..
@clarkson: Je vergeet je bloedgroep,bankrekening.nr. en pincode,BSN nummer, je favoriete appeltaartrecept,telefoonnummer,visaktepas en de lievelingsboyband van je eerste vriendinnetje.Nu ben je dus strafbaar.AANGIFTE!!!!! dus.
Grappig idee, dat er dan weer spotters komen, om die scanners te registreren, want dat gaat natuurlijk ook gebeuren.
“laat staan toegang tot de landelijke kentekendatabase krijgen”
Uhm… https://www.rdw.nl/Zakelijk/Paginas/Open-data.aspx
Maar als ze zien dat op een zwarte A6 het kenteken zit dat hoort bij een gele corsa, dat kan immers iedereen opvragen, hebben ze al een aanwijzing dat er iets verdacht is.
@mashell: oh ja, nou hebben de gele Corsa’s het zeker weer gedaan!!?
Is in de UK al redelijk normaal en in de VS al helemaal. Je kenteken wordt gescant en als er wordt ingebroken ergens kunnen ze de lijst overhandigen aan de politie en nagaan hoe lang je in de wijk geweest bent. Als je vaak door een ‘prive’ buurt heenrijdt zonder dat je er woont wordt je er na aantal keer ff gevraagd om een andere route te zoeken. Staat vaak een groot bord bij de ingang met een monitor die je kenteken laat zien via de camera :).

Politie in the UK gebruikt ANPR en heb het system in actie gezien in autos en via vaste cameras en dat werkt echt bizar goed. Kan nu zelfs op je telefoon inloggen in een camera als agent en gestolen/onverzekerde of andere verdachte autos eruit pikken.

De kentekendatabase op de RDW is enkel voor voertuiggegevens en niet persoonsgebonden dus dat privacy geleuter valt ook wel weer mee. Die ‘autospotters’ zijn een grotere inbreuk op je privacy :).
@fernie:
Zeker de spottertjes die niet even de moeite nemen om je kenteken uit te gummen en je gezicht te blurren..
Totaal 0 respect die kids, alsof ik er op zit te wachten om op het interweb gepleurd te worden omdat ik in aparte auto’s rijd..
Het zal zeker niet de laatste keer zijn dat ik ’s avonds gebeld wordt met de vraag, wat deed jij daar en daar..?
@tupperware: Toch lullig als je auto op internet wordt gezet terwijl je jezelf net ff vermaakt achter een rood gordijn in hartje Amsterdam.

Maar is het echt zo bijzonder dat je in een Lotus rijdt (toch?) dat je overal gespot wordt en op internet gezet word? Niks ten nadele van Lotus hoor, geweldige auto’s maar niet echt heel erg bijzonder of uniek volgens mij.
Ja, als miljonair heb je zin in die private beveiligers die bijhouden wanneer je maîtresse langs geweest is in haar peugeotje. Ik denk niet dat dit door veel miljonairs gaat worden goedgekeurd.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).