Kia Cee’d (2012 – heden) – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 29 Reacties

Deze tweede generatie van de Koreaanse Golf heeft zoals alle Kia’s zeven jaar garantie. Een relatief veilig keuze als occasion dus, maar er zijn nog wel een aantal zaken om op te letten.

Het belangrijkste is of die zeven jaar garantie nog wel geldig is, hoewel Kia daar niet al te lullig in lijkt te doen. De Cee’d is wellicht toch niet voor iedereen geschikt, want het aanbod aan motoren is redelijk modaal. Sterke diesels of echt potente benzinemotoren ontbreken, maar dat zal de merendeel van de kopers niet deren.

Hulde voor wie de namen verzint bij Kia, want daarin bewandelen de Koreanen niet geijkte pad. De Cee’d is niet alleen een van de weinige auto’s met een leesteken in de typeaanduiding, maar ook de station heeft een lekker funky naam. Geen Sport Wagon, maar maar Sporty Wagon. Hoe vaker je die naam uitspreekt, hoe grappiger die wordt. De driedeurs versie van de Cee’d heet dan weer de Pro-Cee’d.
In 2015 kreeg de Cee’d een facelift en kwamen er nieuwe motoren waaronder een één liter grote driecilinder.

Aanbod occasions
Op Marktplaats staan dik 300 Kia Cee’ds van deze generatie te koop. Naar een Cee’d met dieselmotor of automaat moet je echter goed zoeken, want die betreffen respectievelijk slechts 10% en 5% van het aanbod. De prijzen beginnen net boven de 10.000 euro.

Pluspunten

 • Zeven jaar garantie
 • Comfortabel
 • Ruim

Aandachtspunten

 • Kia biedt zeven jaar garantie, maar alleen als het onderhoud op de goede manier is uitgevoerd. Er is geen harde eis dat dat bij de Kia dealer moet plaatsvinden, maar dat is wel de makkelijkste manier om dat aan te tonen.
 • De af fabriek gemonteerd Kumho banden kennen weinig fans, er is weinig grip, ze piepen snel en slijten ook snel.
 • De achterbanden hebben relatief snel last van cupping. Er ontstaat een soort zaagtand-achtige slijtage wat voor bijgeluiden zorgt.
 • De kofferbakafdekking (het rolscherm) van de Sporty Wagon raakt relatief snel lam en rolt dan niet of slecht op.
 • De besturing is niet de meest communicatieve, maar er kunnen ook nog issues bij optreden. Klachten die kunnen optreden:
   • Telkens moeten corrigeren bij rechtuit rijden.
   • Zelfcentrerend effect wat niet werkt.
   • Het gevoel dat het stuur op “slot” staat in de middenstand.
 • In sommige gevallen worden deze klachten pas opgelost na montage van een nieuw stuurhuis.

Zoek de Cee’d of een andere auto op Marktplaats.nl29 reacties

Waarom je de nieuwe Astra nu wilt configureren bekijk het hier!.
Goed gezocht om toch iets onder kopje nadelen te zetten maar die punten kun je bij heel veel merken toevoegen.
Die aandachtspunten zijn wel verwaarloosbaar in vergelijking met wat we hier soms voorgeschoteld krijgen. Een degelijk wagen en ziet er nog leuk uit ook!
Grappig hoe Clarkson deze altijd uitspreekt. Verder een puik autootje uit Korea.
Even andere banden monteren en het feit dat hij niet snaarstrak stuurt voor lief nemen en je hebt gewoon een goede auto dus.
@berlinetta: geen Continentals kiezen want die doen het net zo erg. Onder de Golf vreselijk last van cuppen met enorme herrie tot gevolg maar op zich welgoede grip met die krengen. De Bridgestones die ik daarna koos waren een verademing. De Dunlops die ik nu heb zijn ook erg fijn.
Zeer leuk bakkie zo’n Kia. Ik vind hem mooi, vooral een Pro Cee’d. Strakke, nette en overzichtelijk interieur. De Mankementen stellen geen drol voor, gewoon een strakke auto! Mooier dan een Golf.
@viezefreddyw: Die Pro-Cee’d is inderdaad heel erg fraai. Voor mij is dat echt een nekkendraaier.
@berlinetta: Ja toch? Ik vind het serieus waar een erg leuke auto en een mooie auto om naar te kijken. Mooie, agressieve neus met aan weerszijden de 4-pits LED-verlichting. Vind het mooier dan een Golf GTI hoor.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/8/88/Kia_Pro_Cee'd_GT.jpg
@viezefreddyw: die vier LED pitjes vind ik juist de auto verpesten.
Hadden ze nergens wat leukers staan?
Let op dat een nieuw stuurhuis een dure aangelegenheid is. Meestal moet het subframe los en daarna weer een vierkants uitlijning. Dat kan nog leuk in de papieren lopen, dus let op die 7 jaar garantie.
Een Golf maar dan op alle fronten een stuk treuriger svp!
@gash: Treuriger?
Er zit geen VW logo op, maar eigenlijk op alle design-aspecten vind ik hem prettiger dan de Golf.
Voor de garage is ie natuurlijk wat treurig: Nauwelijks reparaties, geen hoge aanschaf, en weinig dure opties. Maar voor de klant kan ik eerlijk het probleem niet zien.
@mout: smaken verschillen gelukkig; vind dit echt een zwaar overdesigned ontwerp. Lijntje hier, extra LED pitje daar. Trying too hard… In vergelijking daarmee is een Golf inderdaad saai. Maar deze heeft ook een meer clean design. Interieur van elke concurrent van deze KIA is echter beter, mooier en strakker. Vind ik.
@gash: Een Golf is op alle vlakken treuriger. There, I fixed that for ya!

OT: vind deze generatie toch wel de mooiste!
@toyotafortuner: Golf is benchmark in zijn klasse, al jaren. Kan je nooit treurig noemen, tenzij je per se je wilt afzetten van de gevestigde orde natuurlijk.
Die kumho’s heb je alleen als je 17 inch erbij besteld. De standaard 15 inch staan op conti’s. Verder vind ik het met dat sturen wel meevallen, heb erger meegemaakt. Verder zit de auto kwalitatief goed in elkaar.
De koppeling schijnt ook te licht te zijn. Niet iedere dealer is even makkelijk en coulant met het vervangen hier van
Morgen mijn Ceed GT ophalen 😊
@bigbrabo:
Ik volgende week mijn Pro_Ceed GT-line.
Heb al wel mijn kenteken vandaag doorgekregen.
@kennethr: veel fijne kilometers gewenst!
@bigbrabo:
Jij ook !
Welke kleur heb jij hem genomen ?
De mijne is in het wit met het panorama dak.
@kennethr: ik heb voor de verandering een witte met panoramadak 😅
Blijf het zeggen Michelin Michelin Michelin gewoon de beste banden. Het verschil in prijs verdien je op alle vlakken terug.
Hoe zit het met het aankoopadvies van een (Pro) ceed GT, de 200pk versie?
Nette auto, best een leuk model. Helaas een Kia
@eefie:

Vanwaar de “Helaas een Kia”, onderbouw dat eens ben wel nieuwsgierig naar je argumenten.
@jack_abarth: Imago?
Vind het een beetje hetzelfde als Lexus; probeert in een bepaald segment mee te doen, met een absoluut goede auto, weinig op aan te merken, los van het welbekende verschil in smaak, Maar, als je nieuw in een segment komt, moet je niet even goed zijn, maar vele malen beter in alle opzichten (bang for buck, zie ik nog niet terug, afschrijving is erg fors). Als we de keuze hebben nemen we toch ook geen LS600, maar een A8, 7-serie, of S-klasse?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).