Kia Stinger: rijtest en video

Auteur: , 61 Reacties

Kia wil in hun zoektocht naar wereldheerschappij mensen uit Duitse premiumauto's lokken. Maar gaat dat ze ook daadwerkelijk lukken?

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Het is een grote stap voor het Koreaanse merk en dat weten ze natuurlijk zelf ook wel: roepen dat je mensen uit hun Duitse premiumhokken gaat lokken (haha, dat rijmt), is iets anders dan het ook daadwerkelijk voor elkaar krijgen. Maar zoals het bekende gezegde gaat: wie niet waagt, kan wachten tot ‘ie een ons oude koeien ver van de boom ziet vallen. Of zoiets.

En dus introduceert Kia een auto die het moet kunnen: de Stinger. Een auto die geïnspireerd is op wat men bij Kia op de R&D afdeling waarschijnlijk als “dikke prima” uit Duitsland aangemerkt heeft. Men heeft goed gekeken naar Duitse premium auto’s voor het hele gezin en er is één auto die met naam en toenaam wordt genoemd in de presentatie tijdens deze persintroductie: de BMW 4 Serie Gran Coupé. Zonder er een al te groot waardeoordeel aan vast te knopen, kunnen we het er wel over eens zijn dat dat een fraai gelijnde auto voor het hele gezin is, die zich ten opzichte van andere Duitse premium concurrenten probeert te onderscheiden op basis van zijn sportieve rijkwaliteiten. Men legt de lat blijkbaar graag hoog, in Zuid Korea.

Kia Stinger

Laten we dan maar beginnen met het uiterlijk: dat mag er zijn. Ik (en met mij velen van jullie, getuige de comments onder eerdere artikelen over deze auto) ben van mening dat de Stinger een geslaagd ontwerp kent. De Tiger Nose, de lange motorkap, korte overhang voor, aflopende daklijn en stoere achterzijde vormen een fraai geheel. Maar goed, men heeft dan ook niet voor niets meneer Peter Schreyer weggekocht bij Audi. Los van het feit dat het een fraai geheel vormt, is het design ook typisch. Niet dertien-in-een-dozijn, maar echt een eigen, uniek karakter. Knap gedaan. Het enige wat mij gestolen kan worden zijn de nep-roosters in de motorkap en achter de achterwielen. We zien het meer tegenwoordig, ook bij de eerder genoemde Duitse concurrenten, maar het slaat gewoon nergens op en het oogt eerder knullig dan tof naar mijn bescheiden mening.

Waar de auto iets minder overtuigt wat mij betreft, is het interieur. Er is in de basis niets mis mee. De gebruikte materialen zijn prima, de ergonomie is in orde, het stuur ligt lekker in de hand en de stoelen zitten prima. Maar het mist wat mij betreft het eigen karakter dat het exterieur wél heeft. Sommige items lijken zonder schaamte gekopieerd te zijn van Duitse concurrenten en er zijn wat mij betreft wat te makkelijke keuzes gemaakt. Misschien moeten de Koreanen daarvoor nog een grote meneer wegkapen bij één van de Europese concurrenten.

Voor het onderstel hebben ze dat namelijk ook gedaan: de Duitser Albert Biermann kwam over van BMW M, alwaar hij verantwoordelijk was voor de ondersteltechniek. De man die jarenlang verantwoordelijk was voor iconen als de BMW M3 en M4 knutselt nu aan Kia’s. En niet zonder verdienste, maar voor we het daarover gaan hebben, wil ik eerst nog even kort de motoren met jullie doornemen.

Kia Stinger

Er is keuze uit drie krachtbronnen. De minst krachtige (als we naar pk’s kijken) is de diesel. Deze 2.2 viercilinder turbo is goed voor 200 pk en 440 Nm koppel. Die tikt de honderd aan na 7,6 seconden en topt op 240. Deze is te herkennen aan een dubbele uitlaatpijp aan één zijde van de auto. Dan is er een viercilinder benzine met turbo, die goed is voor 255 pk en 353 Nm koppel, met een sprinttijd van 6 seconden rond naar de honderd en een top van 250 kilometer per uur. En tot slot is er the daddy met 3.3 liter V6 biturbo. Deze is goed voor 370 pk en 510 Nm koppel. Deze beul doet 0-100 in 4,9 seconden en topt op 270. Niks mis mee, lijkt ons. Overigens doen de eerstgenoemde aggregaten hun afgifte aan de achterwielen middels een achttraps automaat, terwijl de V6 in Europa alleen met vierwielaandrijving beschikbaar zal zijn. Die vierwielaandrijving verspreidt zijn vermogen over de twee assen met een nadruk op de achterwielen. Er kan tot honderd procent motorvermogen naar achter gestuurd worden, en er gaat maximaal 40% naar de voorwielen in het geval van ontbrekende grip aan de achterzijde.

Kia Stinger

Wat dat voor verschil in handling met zich meebrengt, mogen we direct uitproberen op het (krappe, stoffige) circuit van Mallorca. Het is niet veel meer dan een uit de kluiten gewassen kartbaan van drie kilometer lang, eigenlijk. Niet ideaal om een forse auto als de Stinger op uit te laten, maar tegelijkertijd wel een goede test om te zien hoe de auto zich buiten de gedachte comfortzone houdt. Als eerste mag ik met de 2.0 benzine de baan op. Die auto is overigens alleen te herkennen aan het ontbrekende setje Brembo’s, want verder is hij dankzij de uitrusting met GT Line qua uiterlijk identiek aan de 3.3 V6. Maar onderhuids zijn de verschillen groot, want deze auto heeft achterwielaandrijving, geholpen door een sperdifferentieel. De auto mag in “Sport+” van de heren van Kia, wat betekent dat de elektronica de baas blijft, maar wel een gelimiteerde hoeveelheid slip en doorspinnende achterwielen zou moeten toestaan. Het aanraken van de ESP-button zorgt voor een paar boos ogende Koreanen, het laatste wat de wereld nodig heeft is boze Koreanen, dus ik luister braaf.

Achter de instructeur doen we eerst een verkenningsrondje, waarna we het tempo over een paar ronden opvoeren voordat we de pits weer ingaan. Wat opvalt is dat de Stinger op dit krappe baantje wendbaar voelt. Kleiner eigenlijk dan de auto daadwerkelijk is. De enige plek waar je écht merkt dat de Stinger groot en zwaar is, is aan het einde van het rechte stuk, waar je een hele krappe hairpin indraait en heel veel snelheid weg moet remmen. Maar verder houdt de Stinger zich aardig. We mogen iets gooien en smijten, en als je vroeg op het gas gaat vanuit een krappe bocht kan je met hulp van de lastwissel ook rustig de achterkant een beetje laten kwispelen. Maar niet teveel, want dan grijpt de elektronica onverbiddelijk in middels rem ingrepen en het onderbreken van de ontsteking.

Meteen daarna ga ik nogmaals de baan op in de vierwielaangedreven 3.3 V6. Vermoedelijk hebben ze in Zuid Korea veel vertrouwen in hun vierwielaandrijving, want het eerste wat me opvalt is dat de sliphoek een stuk ruimer mag zijn dan in de 2.0. De achterkant mag echt meer, maar de power verdwijnt natuurlijk wel vlot richting de voorwielen waardoor je jezelf alweer vrij snel uit de slip trekt. Ook hier grijpt de elektronica in als het té bont gemaakt wordt, maar die grenzen liggen iets verder weg.

Kia Stinger

Tijd om de openbare weg op te gaan. Mallorca kent veel B-wegen met lange bochten en daar voelt de Stinger zich op zijn gemak. Het is altijd de bedoeling van Kia geweest om een goede GT te bouwen en zowel het onderstel als het motorblok voelen prima in staat om dat doel waar te maken. Klein puntje van irritatie is dat de automaat wel met flippers achter stuur bediend kunnen worden, maar dat de handmatige stand niet vast te houden is en dat de automaat na een paar seconden gewoon weer lekker zelf het werk overneemt. De Koreanen hebben deze zelf ontwikkeld in plaats van hem in te kopen bij bijvoorbeeld ZF. Het is een prettig schakelende bak, en wat ik vooral prettig vind is dat er niet met moeilijke softwaretrucjes geprobeerd is om de bak harde klappen te laten maken in de sportstand. Hij schakelt gewoon soepel en redelijk snel.

Het onderstel houdt zich op zowel goed als slecht asfalt heel aardig. Op sommige delen van Mallorca is het asfalt om te janken, maar dan kies je gewoon een iets minder sportieve onderstelafstemming om een beetje comfort te kunnen houden. De Kia Stinger zit echt verdomd fijn in elkaar, dus het enige wat men nog nodig heeft is concurrerende prijzen.

En dat is waar het in Nederland waarschijnlijk mis gaat. De diesel wordt het goedkoopste alternatief, met een vanafprijs van €59.995 euro. De viercilinder benzine kost minstens €67.995 euro. De 3.3 V6 kost (niet schrikken) €99.995 euro! Ter vergelijking: een 4 Serie Gran Coupé in 430i trim met automaat is vanaf iets meer dan €53.000 euro te krijgen. Dat is bijna 15 mille goedkoper dan de vergelijkbare Stinger. Vergelijken we de op vijf piek na €100.000 euro kostende Stinger V6 met een BMW product, dan blijkt dat lastig gezien het motorenaanbod. Laten we daarom even bij de mannen uit Ingolstadt kijken: een S5 Sportback met 354 pk (rijtest) mag weg vanaf €82.145 euro. En als u iets over opties wil roepen: alle Stingers krijgen in Nederland standaard alles. ALLES.

Kia Stinger

Wie denkt dat Kia haar hand overspeeld heeft, zit er echter goed naast. Kia weet heus wel dat men nu niet massaal de BMW 4 Gran Coupé (of vergelijkbare concurrenten) zal laten staan om een Kia-showroom in te lopen. Het geeft met de Stinger slechts een duidelijk signaal af: Let op, wij komen eraan. Ze kunnen bij Kia auto’s bouwen die op bepaalde vlakken gelijkwaardig en soms misschien zelfs beter zijn dan wat er in Europa gemaakt wordt.

Kia werkt al jaren succesvol aan het winnen van marktaandeel en aan hun merkwaarde. En de cijfers liegen niet: Kia is goed op weg en groeit jaar op jaar op jaar. De Stinger is geen concurrent voor de BMW 4 Serie Gran Coupé, het is slechts een project dat laat zien dat ze hele goede, leuke auto’s kunnen bouwen in Zuid Korea. Een zogenaamde “halo car”: een auto die niet per definitie succesvol hoeft te zijn in de verkoop, maar die wel bijdraagt aan het imago van het merk. Die begeerte opwekt, waardoor mensen denken “Ik wil nu een betaalbare Kia, en hopelijk kan ik later dan zo’n hele snelle Kia betalen”. Dát is hoe je de Kia Stinger moet zien. En in die missie lijken ze op voorhand al geslaagd te zijn. Filmpje!61 reacties

Leuke en informatieve rijtest! Ik mis alleen foto’s van het interieur.

Als de diesel de enige is met 2 uitlaten ipv 4, dan zou ik die alleen al daarom kiezen. 4 uitlaten op een Kia hoeft wat mij betreft niet. Verder vind ik het echt een geslaagde auto. Ziet er zeker goed uit en zo te zien rijdt het ook goed. Alleen die prijs hier in NL.. die gaan we hier heeeeel weinig zien. En eerlijk is eerlijk, ik zou voor dat geld ook eerder bij BMW gaan shoppen. En daarnaast bestaat er nog zoiets als een Giulia Veloce.
@berlinetta: En dat puntje wat je noemt over die uitlaat sierstukken is volgens mij dus precies het imago waar ze met deze auto vanaf willen :) Ik vind dat hij het wel kan hebben!
@melv: Ja ik ben niet zo’n fan van 4 uitlaten. Ik vind het meestal al snel overdreven, zeker bij een viercilinder. 1 uitlaat aan beide kanten ziet er een stuk stijlvoller uit in mijn ogen.
@berlinetta: Zit ook wel weer wat in idd. Smaken verschillen zo blijkt maar weer haha !
@berlinetta: 1rij cilinders is 1 uitlaat. Elke toeter meer is enkel patserigheid en overbodig gewicht.
@snorrewietskie: dus 6 in lijn van bmw moet maar 1 uitlaat?
@fouadski: Neem je zo een lekkere foute regenpijp. Maakt ook herrie.
@fouadski: Als mijn 745i met een 4.4L V8 het kan doen met een enkele pijp aan de achterkant dan is er geen enkele reden behalve show om onder een 4 of 6 cylinder, 4 van die stortkokers te monteren.
@berlinetta: leuke informatieve RIJtest? Dan moet je er wel mee rijden.

Ik zit te wachten tot er eindelijk mee gereden wordt, is de review afgelopen. Had graag het geluid van de v6 willen horen bijvoorbeeld. Jammer
@berlinetta: ik vond de video juist vrij karig. Over het algemeen doet casper het goed, al zegt hij vaak hetzelfde. Bijvoorbeeld dat de auto goed is. Of dat ie ‘m mooi vind. Maar nu waren er praktisch geen rijdende beelden en totaal geen motorgeluid. We weten praktisch niks over het interieur, behalve hoe het dashboard eruit ziet. Kofferruimte? Standaard uitrusting? Beenruimte? Hoofdruimte? Etc. Matig.
Ik vind dit zo’n ongelooflijk mooie auto, werkelijk. Wat een verrassing van Kia. Jammer van de prijs. Zo gaan we hem helaas niet vaak zien in dit land.
@viezefreddyw: ik begin jouw smaak steeds minder te begrijpen, maar dat hoeft gelukkig ook niet. Ik vind het een stoer uitziende en gedurfde auto van Kia maar om hem nu wonderschoon te noemen? Nee, te druk en rommelig, mijns inziens. Niet mijn designtaal. En inderdaad, niemand koopt een KIA voor een ton, terwijl je voor veel minder kunt shoppen bij de Duitsers.
@skinnybmw: Wonderschoon heb ik hem niet genoemd. Ik vind het wel een echt mooie auto, zeker voor Kia begrippen. Vergelijk het eens met wat ze 10 jaar geleden maakten. Dan is dit toch gewoon een erg fraaie auto te noemen?

Dit maakten ze 10 jaar terug: https://media.ed.edmunds-media.com/kia/rio/2007/oem/2007_kia_rio_sedan_lx_fq_oem_1_500.jpg
@viezefreddyw: ik begrijp wat hij bedoelt. De 5-serie is te druk voor je, maar deze Stinger heeft ook deurlijstjes, ontelbare luchthappertjes en wijdgapende bumpergaten… Begrijp me niet verkeerd, ik vind het een knappe auto. Maar dit is gelijkt onmiskennelijk veel op BMW. Qua designtaal dan
@breakingpoint: Maar dat is een BMW. BMW heeft in de afgelopen jaren prachtige auto’s gebouwd. Ik noem een E39, F10, E92, F12 en al die andere oudere modellen. Dan verwacht ik dat de opvolgende modellen ook mooi zijn. Maar dat vind ik tegenwoordig niet.

Van Kia verwacht ik degelijke auto’s die niet spannend zijn qua ontwerp en rijgedrag. Dat hebben ze namelijk nooit eerder gedaan. Dan kan ik het juist onwijs waarderen wanneer Kia ineens wel met zoiets op de proppen komt.
@viezefreddyw: huh? Jij gaat toch helemaal week op de nieuwe 5?
@viezefreddyw: ik begrijp je standpunt. Maar vind je hem intrinsiek mooi dan, onafgezien van het historisch verleden van het merk, of welk merk dan ook?
@breakingpoint: Ik vind het een mooie auto, voornamelijk omdat het een Kia is. Tuurlijk is het een druk ontwerp, maar in mijn ogen is het niet overdreven.

Waar het me vooral om gaat is dat Kia altijd saaie, degelijke en goedkope auto’s bouwden. BMW maakte altijd het tegenovergestelde. Fraaie auto’s, dynamisch rijgedrag en onwijs duur. BMW is wat mij betreft doorgeslagen met hun design met de nieuwe 5- en 7-serie. Kia doet nagenoeg hetzelfde, maar het is veel gedurfder. Het is zo niet Kia om dit te doen. Dat kan ik juist waarderen.
@viezefreddyw: Kia maakte lang niet altijd saaie en goedkope auto’s. In NL wellicht wel maar in andere landen worden er wel degelijk auto’s in het duurdere segment gevoerd. Google maar eens op de Kia K900 en Kia K7. Ze weten echt wel meer dan goedkope auto’s te bouwen in Zuid Korea. Ik woon de helft van het jaar in Seoul en je ziet hier domestic wagens rondrijden van Kia en Hyundai die qua uitstraling echt op hetzelfde niveau liggen als een 7 of S. Maar die Kia badge he…kunnen ze nog weinig aan doen. Vandaar dat Genesis label bij Hyundai. Ik verwacht dat Kia uiteindelijk ook een apart merk gaat voeren voor hun duurdere modellen.
@viezefreddyw: ongelooflijk mooi dan :-P Maar ben het met je eens dat dit mooier is dan wat ze maakten vroeger. Maar zou het nooit verkiezen boven een Guilia, 4-serie of Lexus bijvoorbeeld. Hij doet me nog steeds niet veel, niet ‘exclusieve’ looks, een beetje goedkoop uiterlijk.
@skinnybmw: Precies dit, al vind ik de huidige 5 echt een pak mooier dan deze.
via Android app
@viezefreddyw: helemaal met je eens. Alleen jammer van de kleur! KIA komt van ver, maar maakt erg mooie auto’s tegenwoordig.
Prachtige auto, héél mooi! Meeste nieuwe kia’s zien er trouwens prima uit. Alleen jammer van de prijs. Ik denk dat deze auto namelijk een veel interessanter alternatief zou zijn voor mensen die voor een VW Passat of Opel Insignia aan het kijken zijn. Maar ik denk niet dat er mensen zijn die hier een mooie BMW 430i voor laten staan.
Leuke imagebuilder, maar volstrekt kansloos. Een BMW 430i is er al voor 51.136 Euro, Audi A5 coupe quattro 55.940 Euro. Wie koopt er dan nog een Stinger? Moet je wel erg graag van je geld af willen. Afschrijving zal ook idioot hoog worden. Wellicht leuk om over een paar jaar tweedehands voor weinig op de kop te tikken. De kwaliteit zal vast in orde zijn. Maar dit wordt geen succes.
@persian1: of posten een plaatje van een BMW en zeggen dat ze die gekocht hebben…..is nog goedkoper dan een Stinger.
@esprit84: Staat anders nog prachtig op onze oprit! Dus nu weer terug naar je begeleider kerel!
@persian1: In Duitsland zijn de vanaf prijzen 44k, 45k en 55k, voor respectievelijk de 2.0, 2.2d en de V6. De CO2 uitstoot doet het model dus de das om, ook de diesel.

In Nederland concurreert de Stinger met de C-klasse, A4 en 3-serie. In Duitsland is het een leuk alternatief voor een Insignia of Mondeo.
Neus is erg leuk. Interieur wat saai.
Het design na de achterdeur kan ik maar niet aan wennen… Blijft een beetje too much voor mijn gevoel.
Wel dope waggi maar wordt wel tijd voor nieuw logo. Deze bijvoorbeeld http://www.autoguide.com/blog/wp-content/uploads/2017/04/Kia_emblem-m.jpg
Iedereen weet nu wel dat het een Kia is dus dat hoeft niet meer in die lelijke leters op de grille.
Wordt net zo’n succes als die Hyundai genesis (coupe). Die worden op hun site al voor export bodem prijzen aangeboden.
Prachtige auto, maar ik kan echt niet wennen aan die lelijke ‘aftermarket’ velgen. Die breken het hele design volledig af. Zouden van bij Dotz en co kunnen komen…

Maar die prijs…. Voor dat geld heb je een C43 amg of een Giulia Q… Wie gaat er dan voor een Kia?
Gewoon echt wel een mooi ding en hulde aan Kia voor het maken van zo’n auto, maar hij is gewoon veel te duur. Zelfs in vergelijking met de Duitse concurrentie. En voor de mensen met meer smaak is er de Jaguar XE en Alfa Romeo Giulia, wat mijn keus zou zijn.
Zoals zo velen al voor mij hebben gezegd; mooie wagen maar veel te duur. In deze prijsklasse gaat 90 % van de mensen bij een ander merk shoppen (waaronder ik).

Ik hoop trouwens niet dat de trend van het eenmanscamerateam een blijvend karakter heeft, dit filmpje en het filmpje van de nieuwe Phantom kijkt toch een stuk minder prettig dan dat we gewend zijn.
Mooie auto, alleen wel erg duur t.o.v. de concurrent. Jammer dat er geen foto’s van het interieur te zien zijn.
Wat is dit een fantastisch ontworpen auto, ik zou hier zeker een bmw voor laten staan. Inerieur is ook erg fraai en dat de materialen minder knuffelbaar zijn boeit niet. Het dashboard raak ik alleen aan als ik er een doekje overheen haal. Dat onderstel moet wel goed zijn als het door een M-mannetje is gedaan. Mooiste auto van z’n segment. Maar tja, dan rijdt je wel een kia..
Doe mij maar een S5 dan. Wel leuk geprobeerd maar alles draait om de prijs, en merkimago
Duur… in Nederland. Niet zo in meerdere andere landen zonder speciale CO2 belastingen, daar zal ie dus ook ietwat verkopen.
Had zelf liever een kleiner rwd platform gezien, dit ding tikt weer de 1800kg aan waarschijnlijk…
Mooi en onderscheidend ontwerp.

In Nederland zal dit zoals gezegd geen verkooptopper worden, maar het is wel een hele fraaie imagebuilder voor het merk, waarmee ze laten zien waartoe ze in staat zijn. Wellicht heeft de Stinger de andere modellen wel een boost…

En de wereld is natuurlijk groter dan Nederland en Europa. In de States en Canada kon de Stinger nog wel eens een erg succesvol model worden.
Voor dit geld dan liever de Infinity Q50 3.0 T met 405 pk op de achterwielen voor 70 mille, dan zit er ook nog rode loper behandeling bij.
Panamera uit Korea? 😏
Caspertje toch, wat ben je een inconsequent ventje. Bij fake uitlaten, fake luchtroosters en fake carbon zetelbekleding bij vettige duitsers wordt er in alle talen gezwegen. Maar bij deze KIA moet dat toch eens op een smerige manier in de verf gezet worden. Je bent een zielig mannetje.
@johnwaters: op je kut getrapt?
Mooie auto, echter ik zou er een BMW 4 ook niet voor laten staan met deze prijsstelling. Overigens, ik dacht dat de viercilinder turbo niet leverbaar zou worden voor Nederland, wel dus?
Bij de naam ‘Stinger’ denk ik nog altijd aan dat prachtige sportwagentje dat KIA eens maakte. Een concept uit 2014, dat ding was echt spot on:
https://www.netcarshow.com/Kia-GT4_Stinger_Concept-2014-1280-05.jpg

Maar deze Stinger is niet echt ‘spot on’. Kan mijn vinger er niet helemaal opleggen, maar een Audi A5 met 4 deuren klopt wel. Of zo’n Jaguar XF. Die KIA Stinger, kweenie, ligt gewoon niet lekker op het netvlies. KIA heeft betere aanbiedingen wat dat betreft.
@rob: Idd jammer dat ze die niet gemaakt hebben…
De Stinger met de kleur Soul Red van concullega Mazda en zwarte accenten… hmmm. Lastige keuze tussen dit of de Veloce. Een Duitser zou ik geen eens overwegen. De huidige generaties vind ik maar saaie meuk waarvan de creaties van Das Haus nog het best te behappen zijn.
Eén van de mooiste auto’s op de markt met de juiste techniek.

Als ik bakken geld had voor een nieuwe auto, dan zou ik deze zeker op de shortlist zetten.
Dat een Koreaan me hebberig maakt terwijl de nieuwste Alfa me niks doet… rare gewaarwording .
Ben 2 weken geleden eens gaan kijken naar de Kia Stinger die de lokale dealer in ontvangst had genomen. Prijs voor de benzine was afgerond 46 000 euro, de diesel met vierwielaandrijving zo’n 2 mille meer en de 3,3 liter v6 heb je hier al voor 54 000 euro. En moet zeggen ik vind dit een dijk van een wagen, zeker zijn geld waard (toch de Belgische prijzen, de Nederlandse zijn mij iets te gortig) en 7 jaar garantie, en ze doen absoluut niet moeilijk omtrent garantie.
@scaglietti612: ik voorzie een florerende import voor dit model, vanaf pak-em-beet 2020 en daarna. Een beetje zoals de Opel Calibra en de Volkswagen Corrado in de jaren negentig, waarvan er op een gegeven moment 4 tot 5 keer zo veel op Nederlands kenteken werden gezet als dat de officiële importeurs zelf naar Nederland hadden gehaald.

Ik hoop het in ieder geval van harte.
Zo goed is het jaar 2017 niet voor Kia hoor. Verkopen staan behoorlijk onder druk, met name China en Zuid-Korea laten grote dalingen zien.

Ot: mooie en indrukwekkende auto, maar verkeerde badge.
@lalancia: Oja? Kia is 6% gestegen dit jaar. 6%!!! Niet niks lijkt mij zo.

En die stinger.. ik denk dat hij in de diesel uitvoering nog verkocht gaat worden ook hier in nederland.
@clarkson: voor zover ik weet zijn Kia’s wereldwijde verkopen in 2017 zo’n 10 % lager dan vorig jaar (bron: focus2move). Ook Hyundai staat onder druk.
Ik ben met Casper eens dat de plastic ‘luchthappers’ jammer zijn.
Maar waarom dat dan geen probleem is bij de A5/RS5 is me een raadsel. Op portier/voorscherm, rond de mistpitten, naast de kentekenplaat, naast en tussen de uitlaten: Overal nep-grill. Bij de RS5 honingraat.
Het draagt voor mij nogal bij aan het handtasje-gevoel dat Audi bij me oproept. En dat begin ik nu helaas ook bij Kia te krijgen.
Dikke bak maar die logo moeten ze wel meer sexy maken, want ik vind die wel erg goedkoop uitzien.
Velen zijn kapot geconditioneerd door al die Duitse meuk die hier al jaren als heilige graal wordt gezien. Gelukkig zijn er voor mensen die daar doorheen kunnen prikken merken als Lexus, Infiniti, Genesis en nu ook Kia.
Ik vind het een gaaf ding. Prijs valt mij reuze mee. Als Kia een paar grammetjes CO2 van die 2.0T kan halen, hebben ze een winnaar in huis.
@willeme: Vergelijk eens met de VW Arteon met 280 pk en 4WD,De prijs is voor de Vw gelijk met dezelfde extrra s als de Kia. Ik zou dan zeker voor de Vw gaan. Kia minder pk s en geen 4WD!
Best een dikke kar zeg! Maar ik zou liever een gebruikte V6 nemen via de grijze import. Mijn stem tov de Duitsers heeft ie sws
Een verrassing is het. Is dit een model van het automerk dat eens een Sephia en Pride voerde?
Daarom toch geen Stinger voor mij. De prijs is hoog, en ik stoor me aan een detail. De buitenspiegels zitten fout, daarom shop ik dan toch liever bij BMW en Mercedes. Sws wil ik kleiner en dynamischer rijden omdat ik een grote auto niet nodig vind met die piep kleine afstanden wat ik in een klein land rij. Daarom als ik een andere auto ga aanschaffen dan word het een KLA oftewel de CLA.
Ik vind dit toch wel een mooi ontwerp. Ben benieuwd of dit model aanslaat.
Groeten Marcel van Hooijdonk

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).