Kwalificatie Formule 1: Grand Prix van Oostenrijk 2018

Auteur: , 57 Reacties

Kan Red Bull een pole position stelen op eigen bodem?

Kwalificatie Formule 1: Grand Prix van Oostenrijk 2018

Mercedes heeft naar eigen zeggen een gigantische update meegebracht naar Oostenrijk, dus lijkt het seizoen gestreden. Uiteraard moeten dergelijke claims eerst maar eens onderbouwd worden met keiharde resultaten. Er is geen betere maatstaf dan een kwalificatie om de verschillen te zien.

We weten verschillende dingen over de Red Bull Ring, maar één karakteristiek dat er met kop en schouders bovenuit steekt, is dat het circuit onvergeeflijk is. Zeker in een kwalificatie kunnen kleine fouten dus grote gevolgen hebben. Gaan we dergelijke fouten zien, bij de grote namen?

Q1:
Zoals gebruikelijk zijn het de ‘langzame’ teams die het spits afbijten. Toro Rosso’s Hartley en Alfa Romeo Sauber’s Leclerc komen enkele seconden achter elkaar over de streep. De Monegask kan alle tijd gebruiken, want in de slotminuten van de derde vrije training begaf zijn versnellingsbak het, waardoor hij deze moest vervangen en een gridstraf van vijf plaatsen aan zijn broek heeft gekregen. Desondanks is de beoogde opvolger van Raikkonen al heel het weekend aanzienlijk sneller dan zijn teamgenoot, Ericsson.

Over snelheid gesproken, beide Haas’ zijn het gehele weekend al snel en lijken, in tegenstelling tot voorgaande weekenden, nu écht the best of the rest te zijn. Het team kan wel een fatsoenlijk resultaat gebruiken, want na het ijzersterke eerste weekend–dat ironisch genoeg in de soep liep–heeft het team weinig geluk gehad. We hopen dat ze dit weekend niet worden overgelaten aan eenzelfde lot.

Voor Haas vinden we de drie gebruikelijke teams, Mercedes, Ferrari en Red Bull. Hoewel Max in de laatste vrije training de nodige problemen kende, rijdt hij in Q1 zonder problemen en penalty’s de baan op en parkeert hij zijn auto op P4. Niet veel later wordt de Nederlander naar P5 gedrukt door Raikkonen. Daarmee lijkt de slagvolgorde ook direct bepaalt te zijn: Mercedes en Ferrari zullen waarschijnlijk om pole position gaan strijden, Red Bull gaat er met de restjes vandoor.

Helemaal aan de onderzijde van de ranglijst, in deze sessie uiteraard de belangrijke kant, zien we de ongebruikelijke slachtoffers. Op Sergio Perez na, horen McLaren, Williams en Sauber’s Ericsson er wel degelijk thuis. Beide Toro Rosso’s, evenals Sirotkin en Leclerc balanceren op het randje.

In de laatste twee minuten van de sessie begint iedereen spontaan aan te zetten. Het heeft een aantal verrassingen tot gevolg. Alonso en Leclerc springen een aantal plaatsen naar boven en belanden in de top 10. De Monegask rijdt nog wel de grindbak in, waardoor er een gele vlag komt en niemand zich verder kan verbeteren. Net daarvoor knalt Grosjean zichzelf voor Max. De Fransman staat op anderhalve tiende van de leider. Vandoorne en Perez blijven, opmerkelijk genoeg, steken.

Afvallers: Vandoorne, Perez, Sirotkin, Hartley, Ericsson

Kwalificatie Formule 1: Grand Prix van Oostenrijk 2018

Q2:
Het is fijn om te zien dat Ferrari en Mercedes, die enorm aan elkaar gewaagd lijken te zijn, beide voor een andere strategie voor de zondag lijken te kiezen. Terwijl de Duitsers kiezen voor de super soft, gaat de voorkeur bij de Italianen uit naar de ultrasoft. Dat het niet de snelste band is, deert Mercedes niet. Nadat Bottas het ronderecord breekt, glipt Hamilton er direct onderdoor: 1:03.577. Deze tijd zal in de loop van het uur ongetwijfeld verder naar beneden worden bijgesteld. Beide Ferrari’s komen er niet aan en volgen op bijna twee tienden.

Red Bull probeert hetzelfde als Mercedes, maar zij komen op hun beurt niet voorbij Ferrari. Max sluit aan op P5, met Grosjean achter zich op P6. Ricciardo had overduidelijk een belabberde ronde. De honingdas staat op 1,5 seconde van Hamilton. Zelfs wanneer hij zich even later verbetert, komt hij niet dichter dan een halve seconde in de buurt van Verstappen. Bugger.

Wanneer de vlag valt, heeft Ricciardo nog altijd niet het onderste uit de kan getrokken. De Australiër komt uit op P8 en moet hopen dat niemand zich verbetert en hem buiten de top 10 drukt. Alonso doet het in ieder geval niet, want de Spanjaard breekt zijn voorvleugel op de meedogenloze kerbstones. Grote verbeteraars zijn er niet, dus er verandert maar weinig. Wel wordt duidelijk dat er vijf teams de beste zijn. De slagvolgorde is momenteel Ferrari, Mercedes, Red Bull, Haas en Renault. Vettel is de snelste coureur, maar uit herhalingen blijkt dat de Duitser Carlos Sainz heeft ernstig in de weg zat in de eerste bocht. Under Investigation, staat er in grote letters op het scherm.

Afvallers: Ocon, Gasly, Leclerc, Alonso, Stroll

Kwalificatie Formule 1: Grand Prix van Oostenrijk 2018

Q3:
De sterke mannen zijn begonnen aan hun eerste run en bijna direct gaat het fout voor Lewis Hamilton en Sebastian Vettel. Beide maken kostbare fouten en moeten enkele tienden toegeven op de ijzersterke tijd van Valtteri Bottas. De Fin zet een 1:03.264 neer en breekt, wederom, het ronderecord. Bottas zijn dominante optreden van vorig jaar maar wat graag herhalen en kent aan het einde van de eerste run geen vijanden. Zijn naaste rivaal, Hamilton, moet een halve seconde toegeven op zijn teamgenoot.

Voordat Kimi Raikkonen zijn tijd verbetert en P2 toe-eigent, knalt Romain Grosjean naar P3. Na de ronde van de Ferrari wordt de Haas naar P4 gedrukt. Ligt er een top 5 in het verschiet?

Terwijl Grosjean zich rustig op P4 bevindt, worden we een beetje onrustig van Red Bull. Zowel Ricciardo als Verstappen blijven merkwaardig lang buiten en komen niet binnen 6 tienden van leider Bottas. Vettel staat zelfs nog op een seconde en Magnussen, Sainz en Hulkenberg moeten ieder meer dan anderhalve seconde toegeven op de leider.

De laatste run is begonnen en Vettel lijkt foutloos door te knallen. Voordat hij zijn ronde afmaakt, verbetert zijn teamgenoot zich, maar Raikkonen komt niet voorbij de Mercedessen. Vettel springt hem voorbij, maar ook hij weet de Duitse equipe niet te verslaan. Hamilton verbetert zijn tijd namelijk eveneens en komt tot op 19 duizendsten van Bottas. De Fin behoudt P1.

Verder naar achter merken we dat Red Bull de zaken duidelijk niet op orde heeft. Ricciardo blijft ploeteren en eindigt op P7, achter Grosjean. Alleen Verstappen passeert de Fransman, maar het gaat maar net goed. Wellicht dat ze zichzelf morgen in beter daglicht kunnen zetten.

Na de kwalificatie blijkt dat er meer in de hand is. Het is nog niet duidelijk wat precies de reden is geweest dat Red Bull in de laatste sessie zo vreemd achter elkaar aanreed, maar een opmerking van Ricciardo geeft aan dat hij niet tevreden is met de stand van zaken. “We have to be more fair,” zegt de Australiër. Het blijkt te gaan om het geven van tow. Dit weekend was het de beurt aan Ricciardo, maar blijkbaar was hij het daar niet mee eens, ondanks dat het volgens Max vooraf afgesproken was.

Kwalificatie Formule 1: Grand Prix van Oostenrijk 2018

De volledige uitslag:
1. Bottas
2. Hamilton
3. Raikkonen
4. VERSTAPPEN
5. Grosjean
6. Vettel
7. Ricciardo
8. Magnussen
9. Sainz
10. Hulkenberg
11. Ocon
12. Gasly
13. Alonso
14. Stroll
15. Vandoorne
16. Perez
17. Sirotkin
18. Leclerc
19. Hartley
20. Ericsson57 reacties

gewoon de F2 kijken voor alle spannende inhaalacties om daarna gewoon buiten op een afstand de F1 te volgen die toch wel weer in de pits wordt beslist.
@Soulmaster: heb je enig idee waar je die races kan volgen ? Want de f2 is idd erg leuk om te zien
@dsdh: Ziggo Sport zend het uit
@dsdh: volgens mij gewoon bij Ziggo in de ochtend
@soulmaster: F2 race live gezien op de RB Ring; was saai :(
Echt een aanwinst die quali mode. Denk niet dat het de rest van het jaar nog veel beter gaat worden. Renault gelooft het allemaal wel denk ik.
Wel grappig dat op deze baan de nummer 2 coureurs het beter dan dan de nummers 1.

Bottas voor Hamilton. Vorig jaar ook al.
Verstappen voor Ricciardo.
Grosjean voor Magnussen.
Sainz voor Hulkenberg.
Ocon voor Perez.


Barichello stond op deze baan ooit ook eens voor ene M. Schumacher.
@willeme: ben niet zo’n figuur die “fan-van-iets-is”, dus ook geen F1-fan. Blijkbaar ben ik niet zo op de hoogte van alle ontwikkelingen.
Begrijp ik hieruit dat Max 2e rijder is in het team?
@janjansen:
Nee Redbull heeft geen 1e 2e rijder.
@janjansen: Overzicht is op basis van het aantal punten in het kampioenschap van dit jaar.

Ricciardo heeft er 96, Verstappen 68
Hamilton heeft 145 punten, Bottas 92.
Magnussen heeft 27 punten, Grosjean 0.
Hulkenberg heeft 34, Sainz 28
Perez heeft 17 punten, Ocon 10
@willeme: en op basis van salaris, wie is dan 1e rijder bij Red Bull?
@kobus1967: Ricciardo verdient meer volgens mij.
@willeme: Volgens mij niet. Verschillende bronnen spreken over een bedrag van tussen de zes en tien miljoen voor Ricciardo, en een bedrag van tussen de tien en vijftien miljoen voor Verstappen.
@edge: Als jij het zegt, dan zal het ongetwijfeld zo zijn ;-). Uit diverse bronnen heb ik vernomen dat Ricciardo tussen de 5 en 6,5 miljoen zit, terwijl Verstappen rond de 3 tot 4 miljoen zit. Het probleem alleen is dat de betrouwbaarheid van de bronnen hoogst discutabel is. Meestal kun je het alleen beschouwen als een indicatie.
@willeme: dat was het oude contract van Max, hij verdient nu behoorlijk wat meer.
@willeme: Max staat 6-3 voor in het kwalificatie duel..
@w0o0dy: Ja, daar krijg je geen punten voor. Max heeft 68 punten, Ricciardo heeft er 96. 96 punten zijn meer punten dan 68. Tel maar na.
@willeme: kan zijn maar de snelste man is de nr 1 en dat is toch telkens Max. Als die netjes tussen de lijnen blijft dan komen die punten vanzelf zijn kant op. Ik gok dan ook dat hij Ricciardo dit jaar gaat kloppen aan t eind.
@w0o0dy: Verstappen lijkt net iets sneller te zijn dan Ricciardo. Zowel in quali als race heeft Verstappen de overhand. In potentie, zeker gezien zijn leeftijd, is hij de ideale coureur. Maar dit seizoen is Ricciardo gewoonweg veel beter begonnen. Verstappen zet nu een goede serie races neer, maar hij heeft wel wat zitten blunderen aan het begin. Daarom beeft hij minder punten dan Ricciardo.
@willeme: en nu ook Raikkonen voor Vettel, die laatste is drie plekken teruggezet
HAAS is positief aan het verrassen dit seizoen
Zat als een van de weinige Hamilton-fan tussen de Verstappen fans op de Max Verstappen Tribune. Ketting rokende aso’s. Vloeken (lees: k*nkeren) wanneer Verstappen wordt aangeduwd in de pitstraat omdat wéér iets kapot zou zijn. Verstappen fan quote of the day: “Kijk daar is Max! om vervolgens te wijzen naar een Papaya Orange McLaren… En het was nog lang onrustig in Spielberg.
@AutomotiveDesigner: Tribune vol Einsteins hoor ik :)
@AutomotiveDesigner: Weet ik in ieder geval dat er 1 ketting rokende aso hier actief is op autoblog…
@AutomotiveDesigner: ik hoorde al bier en tieten voorbijkomen op tv, erg simpel volk daar
@AutomotiveDesigner: Hmm, zat er aan te denk om volgend jaar te gaan. Maar zulk volk kan ik ook wel op de kermis op braderie tegenkomen als ik dat zou willen… ;)
@AutomotiveDesigner: ik ken het gevoel, zit zelf bij bocht 3, hoor ik een groepje verstappen fanboys achter me: “nee, hier moet je niet willen zitten hier word niet ingehaald”
@AutomotiveDesigner: de nederlandse ‘max’ fan op het circuit,
Max doet alles goed, vettel is kut. We zijn met een zo groot mogelijke groep weg van onze vrouw, en misdragen ons. We zijn erg asociaal, geen respect voor de horeca, en we doen mega irritant op onze klompen. Engels praten kunnen we niet dus we gaan maar wat schreeuwen tegen alles en iedereen. Iedereen zal weten dat we er zijn en verstand van racen hebben we niet. We moeten fan zijn van max om erbij te horen.

Ik heb in abu dhabi serieus tegen de gastvrouw mijn excuses aangeboden voor deze groep juppen waar we naast zaten te eten.

Sorry voor de eckte fans voor mijn betuig.
Ricciardo is het een beetje kwijt. Kan ik me ook wel voorstellen. Hij heeft zijn doel voor dit jaar al binnen (2 overwinningen), er is geen mogelijkheid om naar een ander, beter, team over te stappen, dus de motivatie zal wel een beetje weg zijn. Ik zou als ik hem was ophouden met die hele show over waar hij volgend jaar gaat rijden. Eis hetzelfde salaris als je teamgenoot en blijf gewoon lekker bij Red Bull.

Grappig al die uitspraken van Toto de afgelopen weken/maanden. Over dat ze zich zo’n zorgen maakten over hun pace. En dat de concurrentie zo goed aan het worden was.

En dan een paar updates op de auto knallen en dan iedereen helemaal naar de Filistijnen rijden. Duitsers hebben misschien geen humor. Oostenrijkers blijkbaar wel.
@pomoek: ik denk dat Ricciardo niet zo heel veel meer te eisen heeft. Eerlijk gezegd denk ik dat hij een take it or leave it voorstel gaat krijgen. In mijn ogen is hij aan het begin van dit seizoen een charmeoffensief gestart naar de andere teams maar blijkbaar heeft hij zijn troef overspeeld. Zoals Marko al zei is er geen topteam meer die hem wil hebben waardoor Red Bull Racing een bijzonder goede uitgangspositie heeft om de onderhandelingen aan te gaan en de eisen van Ricciardo niet zomaar in te willigen. Verstappen is hem in de kwalificaties vaak de baas en verbetert zich meer en meer tijdens de races, Gasly staat in de startblokken dus het zal niet makkelijk worden voor Ricciardo om eisen te kunnen stellen.
Wat wordt er bedoeld met tow?
@hplh: slipstream, als Ricciardo net voor Max rijd in de kwalificatie kan Max daar een paar tienden winnen.
Zal me niet verbazen dat Bottas daarom 4 tienden won in de laatste sector, ik weet niet zeker achter wie hij reed ik denk Raikkonen.
@kobus1967: een ‘tow’ in de laatste sector is dan weer niet mogelijk..
Knap van Grosjean. En Ironisch dat de Red Bull Ring juist een cirquit is waar juist het Red Bull team niet de snelste is.
Is toch een klein binnenbrandje binnen Red Bull.
Ricciardo wilde Max geen tow geven.
https://www.nu.nl/formule-1/5340029/verstappen-negeert-teamorders-boordradio-tijdens-kwalificatie.html
@kobus1967: Matige vertaling van de transcriptie. De on board radio messages had Sky er meteen bij en Max zei tegen zijn engineer dat het team gedisciplineerd moet blijven [en niet moet veranderen nu HAAS er tussen zit]. En er is geen sprake van een binnenbrandje want als snel reageerde Ricciardo tegenover Sky met dit nieuws: http://www.skysports.com/f1/news/12475/11417676/max-verstappen-and-daniel-ricciardo-unhappy-after-austrian-gp-qualifying
-EDIT: dan moet je die zeker gaan lezen!-
@bassx: beetje vreemd van Ricciardo. Er is een teamafspraak, blijkbaar doen ze dit al 7 jaar zo, dan moet je niet gaan mauwen als dit een keer in je nadeel werkt. Hij had overigens een erg zwakke kwalificatie dit weekend.
Lees ik het goed (in andere media) dat Vettel 3 plaatsen gridstraf krijgt?
@carman6:
Seriously…!
He should change his driving style…
@carman6: dat lees en zie je prima. Skysports had dit nieuws al om 18:34 uur, Autoblog is niet zo snel op zaterdagavond …

http://www.skysports.com/f1/news/12433/11417673/sebastian-vettel-demoted-three-places-for-austrian-gp
@erik2907: iets andere organisatie. Budget Skysports is ook wat anders dan de vrijwilligers bij Autoblog. En daarom alle kansen voor lezers om het artikel met aanvullend nieuws aan te vullen.
Hartelijk dank voor je aanvulling Erik.
@spideriv: bovendien heeft AutoBlog welke elke zateravond een special, en Skysports niet. Vind ik altijd wel een hoogtepuntje, mits ik enige interesse in die auto heb…
@spideriv: graag gedaan, maar …. een beetje patrolhead die vrijwilliger is bij Autoblog zorgt ervoor dat zulke belangrijke informatie, zodra deze beschikbaar is, direct aanvult, toch, zeker als men zelf al weet dat Vettel onder ‘investigation’ is.
@erik2907: ik denk dat jij met je proactiviteit en je petrolhead zijn best welkom bent als weekend-aanvul-redacteur! Top
@erik2907: het is eigenlijk heel simpel, zaterdag na 18:00 is de redactie gesloten. Alle andere dagen zijn we tot 23:00 geopend.

Mocht er écht bijzonder nieuws zijn (demotie Kvyat, nieuwe Golf VIII, Hammond die een supercar crasht of Verstappen die een windje laat), dan zullen we zeker even de laptop erbij pakken.

Een gridstaf van drie plaatsen (die al in de verwachting lag) is niet echt heel erg heet nieuws ;-).
@willeme: 👍🏼
@erik2907: het gaat hier in de eerste plaats om ehh auto’s. F1 is nu een wat grotere bijzaak omdat Verstappen vrij aardig mee doet. Een kleine gridstraf voor Vettel is nou niet bepaald een “breek” nieuws maar meer in de categorie “Ok”.
-EDIT: bij deze willen we je heel erg graag deze website aanraden. Veel leesplezier!-
-EDIT: Kom op, dit is geen sympathieke opmerking. Of een grappige. Vandaar de edit-
https://www.gpblog.com/nl/nieuws/15515/daniel-ricciardo-draait-180-graden-max-had-toch-gelijk-.html
@rufctr01: Inderdaad. Ik denk wel dat het veel groter gemaakt wordt, dan dat het daadwerkelijk is. Zeker omdat hij nog niet heeft bijgetekend en Verstappen op dit moment de overhand heeft, wordt alles onder een vergrootglas gelegd.
@willeme: begint wel op te vallen hoeveel Daniël miept en excuses aandraagt voor het achterblijven van zijn resultaten. Dat is wat er de eerste paar Grand Prix werd gezegd over Max… Nu is het Daniël.

Je zou bijna gaan denken dat hij toch vertrekt. Maar dat zou sportief gezien een flinke fout zijn denk ik.
@w0o0dy: ik denk dat dit een beetje een onderdeel is van het charme offensief Ricciardo. Eerst doen alsof hij een uiterst vriendelijk persoon is, met een beetje mazzel genoeg punten binnen sprokkelen, altijd tegen iedereen lachen, vrolijk doen op het podium, iedereen een beetje om zijn duim winden om vervolgens dit soort kleine naaistreken uit te halen. Als hij dan maar eerst zijn frustraties heeft kunnen uiten en daarna zijn excuses aanbieden zodat hij hiervoor scheef aan wordt gekeken “want het is zo’n aardige knul”. Maar ondertussen heeft hij wel doelbewust teamorders genegeerd en zijn teamgenoot een oor aan genaaid. Ik denk dat dit meer de echt Ricciardo is maar heel de wereld trapt in het charmeoffensief. Slim is het wel maar bovenal achterbaks.
@w0o0dy: Yep, in Spanje kreeg hij de banden niet werkend, in Frankrijk was zijn voorvleugel stuk (zegt ie) en nu is er tow-gate. Vanuit een team perspectief gezien is het “No” van Verstappen natuurlijk niet fijn. Hij had Ricciardo mogelijk een plekje hoger op de grid kunnen brengen, misschien zelfs 2. Maar zo werkt het natuurlijk niet in de F1. Niet voor niets hebben ze bij het team het beleid dat ze elkaar om de beurt op sleeptouw nemen.

Verstappen wast dit jaar Ricciardo flink de oren in de kwalificatie, de stand is 6-3 met daarbij de opmerking dat Verstappen 2 keer niet in q3 is kunnen starten. Sinds Spanje heeft Verstappen, met uitzondering van Monaco dus, duidelijk de overhand op Ricciardo. En dat begint nu natuurlijk wel een beetje pijnlijk te worden voor de laatste die zijn onderhandelingspositie voor een nieuw contract met elke kwalificatie en race slechter ziet worden.
@w0o0dy: Ricciardo blundert véél minder dan Verstappen in het begin deed. Hij is nog steeds constant. Hij lijkt alleen net iets achter te lopen op Verstappen. Ricciardo zijn kracht was en is zijn consistentie. Nu Verstappen óók constant rijdt (en zelfs iets sneller is), vervalt dat een beetje.

DUs dat Ricciardo net zo blundert als Verstappen aan het begin deed is natuurlijk kolder, alhoewel je dat kan verwachten. Zowel van Verstappen (hij is immers nog erg jong) en van Ricciardo (hij heeft veel ervaring).

Natuurlijk wil Ricciardo weg. Verstappen is jonger en lijkt net iets sneller te zijn. Er zijn echter geen andere opties. Als Hamilton stopt, kan Ricciardo overstappen. Bottas presteert dit seizoen erg sterk, die mag nog wel even blijven. Raikkonen doet het best aardig, maar vers bloed is welkom. Daar zou hij uitstekend passen, mits Vettel dat OK vind.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).