Gaan Lambo’s beter klinken dankzij Valentino Balboni?

Auteur: , 28 Reacties

Valentino Balboni gaat de concurrentie aan met de familie Bos.

Van 1978 tot 2008 maakte Valentino Balboni de wegen rondom Sant’Agata de Bolognese onveilig in zijn functie als testrijder voor Lamborghini. Als Valentino weer eens langs kwam blazen in een Countach stak de lokale bevolking veelal een duimpje omhoog en knepen de carabinieri een oogje toe. Dertig jaar vlogen zo voorbij alsof het niks was en als eerbetoon aan zijn harde werk werd er zelfs een Gallardo naar hem vernoemd. Een Gallardo met achterwielaandrijving welteverstaan, alleen geschikt voor de betere stuurman. In 2008 moest ‘Vale’ volgens de Italiaanse wetgeving echter gedwongen met pensioen.

Het autovirus in het bloed van de Italiaan kruipt echter waar het niet gaan kan en daarom heeft Valentino nu een tuningsbedrijf opgericht. Hij volgt hiermee in de voetsporen van onder andere lichtend voorbeeld voor ons allen Lapo Elkann. Zijn merk heet ‘VB’ en zal zich toeleggen op het tunen van -uiteraard- Lamborghini’s.

De legendarische Lamborghini testrijder wordt in eerste instantie uitlatenboer. Het allereerste product van VB is namelijk een titanium uitlaat van 6,3 kilo voor de Aventador SV. Van deze uitlaat worden er 30 stuks gemaakt en aan elk exemplaar wordt naar verluidt 350 uur gewerkt. De prijs is nog niet bekend, maar die zal vast niet mals zijn. Het promotiemateriaal belooft ‘een nieuwe dimensie in geluid’, maar we hebben helaas nog geen soundbyte te pakken. Zodra we het geluid wel te horen krijgen, hoor jij het ook.28 reacties

Ben benieuwd naar high res foto’s. Ziet er goed uit op de topic foto!
Ben benieuwd of hij er ook een gaat ontwerpen voor de Volvo 240. Dan ben ik wellicht geïnteresseerd.
@kennone: goed gelezen ook
@thomcarspotter: Tik nog maar een fles azijn achterover ;)
@kennone: valt over te praten
Leuk voor hem, hoop dat het een succes wordt. En wat weegt die uitlaat die standaard onder de SV hangt?
@pinut187: ik denk ergens rond de 20kg.
EDIT: fixed

Ot: mooi toch dat zo’n man zo’n enorme passie en hart heeft voor zo’n merk na al die jaren. Het bloed kruipt…. :-)
Kan iemand mij uitleggen waarom er zoveel lassen op het uitlaatstuk zitten? Het is toch bijvoorbeeld veel makkelijker voor de 180 graden bocht, 2 stukjes van 90 graden aan elkaar te lassen. (Of een hoop buigen?)
@faalhaas: Sorry, maar met die oplossing van jou komen ze niet aan 350 werkuren. Next…
@rikus: Ik weet niet veel van metaalbewerking maar ik gok dat bij buigen je mogelijk ongewenste vervorming van het materiaal krijgt die de “flow” van de uitlaat niet ten goede komt. En een titanium uitlaat en laat zich niet heel makkelijk bewerken vandaar de hoge hoeveelheid uren die hier in gaan zitten.
@faalhaas: Goede vraag. Ik dacht dat dit zo is omdat titanium een erg goed “geheugen” krijgt als het heet wordt. Heeft de neiging dus om zijn oude vorm weer te krijgen na verbuiging.
@faalhaas: je kunt kortere bochten maken…te krappe radius bij buigen en je pijp plooit als een gek, komt stromingsweerstand niet ten goede. Bovendien is het buigen van zo’n ‘spaghetti’ uitlaat geen sinecure; je moet een forse investering doen in een cnc gestuurde buigmachine, waarvan het de vraag is of je voldoende opbrengst hebt om zo’n apparaat terug te verdienen; zeker met een relatief beperkte oplage zoals hier.
@faalhaas: Twee stukken van 90 graden hebben niet zo’n lekkere flow vergeleken met een vloeiende bocht (je loopt zelf ook liever met een boog om je schoonmoeder heen dan 1x haaks links). Daarbij is titanium enorm lastig te bewerken en is buigen vaak niet de beste oplossing. Dat ondervang je dan weer door heel veel kleine segmentjes aan elkaar te maken. Titaniumlassen is net ff wat anders dan een koperdraadje op een printplaat solderen dus daar zullen dan ook wel de nodige uren in gaan zitten. En het ziet er ook nog eens profi uit natuurlijk (zolang je een mooie lasnaad maakt).
@Gulli: 1x = 2x, grmbl
@faalhaas: Van wat ik begrepen heb wordt van buigen de wand ook erg dun op de buitenbocht. Dat is niet gewenst en daarom is dit een betere oplossing.
Waarschijnlijk geeft hij enkel zijn naam en het ontwerpen en fabriceren gebeurt door vakmensen. Het verwonderd me dat hij nog niet doof is na 40 jaar Lamborghini testen.
@ericc: in die 40 jaar zijn er natuurlijk ook heel veel jaren geweest waarin er niet zoveel te testen viel bij Lambroghhini.
EDIT: my bad. Fixed.
Testrijder wij Lamborghini wat een topbaan moet dat zijn zeg!
Ik wil dat zelf ook doen van die orgelpijpen in elkaar lassen dat een geweldige sound produceert.
De juiste combinatie van dempen en hol vinden
Misschien is een andere merknaam voor de Australische Lambo bezitters wel handig. VB mate? Cheers!
Ben benieuwd. Zo opzich wel heel gaaf zijn als de man een firma in de categorie RUF/Alpina zou opzetten.
Ben benieuwd!
Geweldig kan dit alleen maar toejuichen!!
Balboni. De man die graag Lamborghini’s uitlaat
@ralfast: jezus wat flauw… Maar kon toch een kleine gniffel niet onderdrukken ;)
350 uur, maal +/- 80 euro per uur. Plus materiaal. Dat is niet mis.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).