Let op: deze Audi is bijna productierijp

Auteur: , 14 Reacties

Interieur dat vrij gewoontjes oogt, geen exotische techniek onder de kap, level 4 autonoom: wij durven 'm wel aan.

Terwijl jij van je stoel sopt na het zien van die Audi R8 V10 RWS hebben ze in Ingolstadt veel belangrijker nieuws. Deze Elaine is namelijk een concept car die tot level 4 zelfstandig kan rijden. Desalniettemin kan degene achter het stuur altijd zelf de controle terugpakken, indien nodig.

De autonome mumbo jumbo waar de Elaine mee is uitgerust is feitelijk een uitgebreidere versie van het systeem dat in de nieuwe A8 zit. Zo kan de concept car tussen 60 en 130 km/u zelfstandig rijden, inhalen én invoegen. Bovendien kan deze Audi contact maken met de infrastructuur om vervolgens zelfstandig te parkeren of de accu’s op te laden. Dit gebeurt allemaal binnen zogeheten AI-zones.

Zoals je verwachtte is de aandrijflijn volledig elektrisch. Eén elektromotor zit op de vooras, de achteras krijgt er twee. Het systeemvermogen bedraagt 435 pk en in de “boostmodus” zelfs 503 pk. Het standaardsprintje is in 4,5 tellen achter de rug en dankzij het stevige accupakket met een capaciteit van 95 kWh kom je maximaal 550 kilometer ver. Bovendien kunnen de batterijen draadloos worden opgeladen.

Elaine

Dan nog een feature waar waarschijnlijk niet zoveel lezers op zitten te wachten: PIA. Dit systeem moet je zien als een persoonlijke assistent die het gedrag van de bestuurder registreert en analyseert. Deze informatie wordt bijvoorbeeld gekoppeld aan actuele verkeersinformatie en op die manier leert PIA jou kennen en biedt het ondersteuning. Hoe dat precies handen en voeten krijgt zal in de nabije toekomst ongetwijfeld blijken.

Elaine houdt overigens ook in de gaten of de bestuurder nog een beetje wakker is. Met wearables worden zaken als lichaamstemperatuur en hartslag in de gaten gehouden. Aan de hand daarvan kan bijvoorbeeld de interieurverlichting of de airo worden afgeregeld. Ben je redelijk vermoeid aan het raken? De airco gaat een tandje frisser. Je kunt wel wat ontspanning gebruiken? De stoel geeft een fijne massage weg. Bovendien leert het systeem de bestuurder steeds beter kennen naarmate de tijd vordert.

Conclusie: als Audi dit ding ook nog leert koken, schoonmaken en wassen heb je in principe geen sociaal leven meer nodig. Ideaal!d Kom maar op, Elaine.14 reacties

Dat autonoom kon Kitt begin jaren ’80 al. Waar komen ze nu toch nog mee af zeg…
@cossiekiller: ja idd, waar is het horloge?
Vind ik die T-rock van vandaag een stuk leuker om eerlijk te zijn.
“Zo’n feature waar lezers niet op zitten te wachten: PIA.” Dijkstra?
Heeft ie ook autosuck?
@prop: Verheug je je er maar niet op…

Electrische auto’s hebben geen zuigers meer.
@moveyourmind: zijn allemaal net stofzuigers straks
AI: Audi Intelligence

Ahahahahahhaaaaah
De wereld op zijn kop, net als het stuur !
En het design is van de nieuwe Q6?
Quasimodo
Gezien de invoegcapaciteiten die ik de gemiddelde Nederland elke dag zie etaleren, sta ik te springen om die optie.
Alleen het design is nog niet productierijp zo te zien. Wat een lelijke auto, helemaal voor een vergevorderd concept.
Wordt dat een nieuw dingetje bij Audi, die neusspoiler?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).