Lexus RX (2009 – 2015) – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 34 Reacties

Is een tweedehands Lexus RX zo betrouwbaar als we zouden mogen verwachten van dit merk? We zochten het voor je uit!

LExus RX

Lexus doet het allemaal net even anders: geen dikke diesel SUV’s, maar een 3.5 V6 benzine, indien gewenst uitgevoerd met hybride techniek. De styling is opvallend, hoewel het interieur in vergelijking tot de buitenkant wat saai is. Het is niet de scherpst sturende auto uit zijn segment, maar de auto is wel vlot en comfortabel.

Deze Lexus RX is de derde van vier generaties Japanse SUV’s, aangezien in 2015 z’n scherp gelijnde opvolger het levenslicht zag. Eind 2008 werden de eerste auto’s gebouwd en werd de auto officieel onthuld, in 2009 belandde hij in de showrooms.

Er was keuze uit de vierwielaangedreven RX350 met benzinemotor en de hybride RX450h, al dan niet met vierwielaandrijving. Opmerkelijk genoeg is de technisch geavanceerdere, sterkere auto het duurst: lang leve de CO2-straffen in Nederland. Een RX450h kon je nieuw vanaf ongeveer €62.000 euro krijgen, al had je dan een auto met voorwielaandrijving. Wilde je vierwielaandrijving dan was je alsnog goedkoper uit met een RX450h, vanaf ongeveer €70.000 euro, terwijl de RX350 nog bijna €10.000 euro duurder was. Was er dan geen reden om een RX350 te kopen? Eigenlijk niet, behalve dat de RX350 iets meer koppel had dan de RX450h. In 2012 kreeg de RX een facelift, waarbij de RX350 (niet geheel verrassend) uit de catalogus verdween. De facelift auto’s zijn makkelijk te herkennen aan de Spindle Grille.

Aanbod occasions
Op Marktplaats.nl zijn ongeveer 25 van deze Lexus RX’en te vinden, dat zijn op dit moment zonder uitzondering RX450h’s. Vanaf ongeveer €17.500 euro kun je ze oppikken, terwijl de netste auto’s uit 2015 voor ongeveer €50.000 euro de jouwe kunnen zijn.

Pluspunten

  • Betrouwbaar
  • Geen “dertien in een dozijn”-SUV
  • Comfortabel

Aandachtspunten
De Lexus RX doet geen schade aan de reputatie van het Japanse merk: er zijn weinig structurele problemen te vinden. Toch zijn er een paar dingen waar je op moet letten.

Interieur

  • De bediening met de “Remote Touch Mouse Control” laat te wensen over, zeker als je aan het rijden bent is het lastig om dit ding te bedienen.
  • Er zijn online wat klachten te vinden over gescheurde dashboards, maar dit lijkt met name een probleem in zonnige landen. Iets om te controleren en in je achterhoofd te houden, met name als je een importauto op het oog hebt.

Aandrijflijn

  • De bobines zijn eigenlijk het enige aandachtspunt wat betreft de motor, deze gaan soms stuk.
  • De versnellingsbak zweet soms wat olie bij de achterste pakking. Dit kan niet heel veel kwaad, maar houdt de vloeistoflevels wel op peil uiteraard.

Onderstel

  • Roestvorming op de remschijven kan soms een probleem zijn bij de RX 450h. Doordat de auto energie terugwint uit de aandrijflijn bij het loslaten van het gaspedaal, wordt de rem in sommige gevallen weinig tot nooit gebruikt. Dit kan ervoor zorgen dat corrosie niet goed “weggeremd” wordt. De oplossing is uiteraard simpel: gebruik de rem wat vaker.

Elektronica

  • De motoren van de elektrisch bediende ramen begeven het soms, maar ook dit is niet een heel veel voorkomend probleem. Vervanging is niet heel moeilijk maar kost wel veel tijd.

Zoek de RX of een andere auto op Marktplaats.nl.34 reacties

Een aankoopadvies om eenvoudig te zeggen dat dit ding niet kapot te krijgen is! Aandachtspunten die (bijna) niks kosten, zo heb ik het graag!
Kromme zinsopbouw aangaande de prijs van 350 tov 450.
@alloallo: dat dacht ik ook, de sterkere meest geavanceerde is het duurst… dat moet hier toch juist ‘het goedkoopst’ zijn?
Als ik dit zo lees dan krijg ik de neiging om er hier meteen 10 van te bestellen. Moet toch wel de beste auto ooit zijn.
Lexus en dus Toyota zijn gewoon betrouwbaar. Dat wordt ieder jaar weer aangetoond in diverse testen
@berlinetta: Dat klopt. In veel landen zijn ze er al achter dat Lexus HET Premium merk is. Nu NL nog…
@svenska_aeroplan_ab: ik vind alleen het huidige gamma niet mooi. Die hatchbak is outbollig en lelijk, de rest veel te druk
Ah een underdog. Dus van de reaguurders enkel lof….En niemand hier die er een heeft….

Verder prima auto.
@amersfoorter: nee, geen RX, wél een GS 450h 😃
@amersfoorter: lexusrijder hier!
“Opmerkelijk genoeg is de technisch geavanceerdere, sterkere auto het duurst:”
Juist goedkoper dus?!
Hoeveel doet zo’n hybride qua verbruik in de praktijk dan? Als dat een beetje redelijk is lijkt me dit eigenlijk de enige SUV die je kunt overwegen als je een tweedehandsje zoekt.
@trustmeiamanengineer: Ruim 8.5L/100km dus. Lekker zuinig voor een Hybride…. Nutteloos hok.
@trustmeiamanengineer: Inderdaad.

Volgens spritmonitor.de doet hij 1 op 11 a 1 op 12. Dat is dan relatief zuinig.
Pak je een Q5 of een X5 uit dezelfde bouwjaren erbij dan zijn die niet zuiniger, zelfs niet op diesel!
@fanboy: Hmm, zie nu inderdaad dat al die andere SUV’s nóg meer verbruiken. Krankzinnige waardes eigenlijk. En geeft ook wel aan dat die hoge hokken nergens goed voor zijn eigenlijk.
@trustmeiamanengineer: Een grote station zit daar ook op met benzine. Ik rij 1 op 10-11 met mijn 535i. Vriend heeft een S-Max en haalt 1 op 10. Betere verbruikscijfers neem ik met een flinke korrel zout.
@frederik: Volgens mij is 1:10 tot 1:11 gewoon het minimale verbruik als je een beetje een grote auto hebt. De enige auto van enig formaat die ik ooit zuiniger heb gereden was een mazda 6.
@lekbak: Met mijn 325i haalde ik wel 1 op 12-13, best knap voor een atmosferische zescilinder… Verder 100% met je eens!
@frederik: Een 3 serie is ook helemaal geen grote auto. Een 5 serie of suv heeft al een veel groter frontaal oppervlakte. Maar desalniettemin een goede prestatie. Ik haal het nauwelijks met mijn a-klasse (maar dat gaspedaal is van onder net zoveel versleten als van boven).
Bevestigd weer waarom ik Japans rij.

Heerlijk, zo’n lijstje aandachtspunten waar het zoeken is naar problemen, ipv overladen worden met een lijstje.
@fanboy: sluit ik me bij aan. Zodra er ook maar iets hapert bij mn BMW, zit de schik erin.
Maar bij mn dagelijkse Japanse SUV hok: gaat niks kapot en de onderhoudskosten zijn aardig. Al wil ie wel elk jaar voor een beurt.
Ik heb een tijdje geleden in een RX450h uit 2017 gereden, en dat was erg goed bevallen. Om te beginnen vind ik dat ie er erg stoer uit ziet (ook al is de grille volgens sommigen geïnspireerd door Darth Vader) en het is gewoon een erg rappe, gerieflijke auto. Er zitten allerlei handige foefjes in (adaptive cruise control, lane assist etc etc). Er komt ook een lekkere brul uit die 3.5 V6. Klopt wat ze zeggen over de bediening van het infotainmentsysteem met dat stomme pookje, dat werkt voor geen meter. Interieur was wat mij betreft dik in orde, dus dat is ten opzichte van de derde generatie wel verbeterd dus.
@jules713: dat ‘pookje’ voor het infotainmentsysteem is ff wennen, maar werkt dan prima. Alhoewel de spraaksturing nog makkelijker is 😊
Ik heb welliswaar niet de RX gereden, maar wel de IS 250. bijna 9 jaar en geen lampje hoeven te vervangen. De RX zal ongetwijfeld ook puik in elkaar steken. Wat bijna nooit vermeld wordt, zijn de onderhoudskosten van Lexus. Die zijn gewoon laaaaag. De IS was zelfs in de USA als één van de goedkoopste geklasseerd vwb onderhoud en concurreerde met auto’s uit veel lagere klassen. Zou mij niets verbazen als dat voor de RX ook geldt. Jammer dat dit nooit wordt meegenomen in reviews.
Weet je wat ik mis in dit soort adviezen? Een overzicht van ‘gestandaardiseerde’ onderhoudskosten. Want ik heb ooit een zeer betrouwbare auto gereden, maar bij de jaarlijkse APK/onderhoudsbeurt liep ik iedere keer weer leeg op een wijze die me koude rillingen bezorgde.
@rrrobert:
denk dat die data moeilijk verkrijgbaar zijn…
@RRRobert: Lexus heeft vaste onderhoudstarieven, kun je gewoon op hun website terugvinden.
@RRRobert: voila! Heeft Autoblog al over geschreven. Lexus is zo’n 2,5 keer goedkoper in onderhoud dan BMW….
https://www.autoblog.nl/nieuws/deze-merken-hebben-de-hoogste-onderhoudskosten-88028
2 keer deze video aangezet en niet verder gekeken. Volgens mij doet dit merk/model me helemaal niets en moet ik het ook niet willen zien.
@thomasthomas: tja, het is maar wat je wil. Kwalitatief is er weinig beter te krijgen dan dit.
Blijft een mooie wagen zo in de F-Sport uitvoering.

En natuurlijk bulletproof!

Heb een 2007 RX350 gehad in de tropen. Dat dashboard had al scheuren toen ik ‘m kocht en dat werd alleen naar erger. Nou moet ik wel zeggen: daar hebben meer auto’s last van in dergelijke klimaten. Voor de rest een topauto. Altijd heel blij mee geweest.
Heerlijke auto met een voor dit formaat SUV net verbruik. Ik ben wel aardig te spreken over die hybride-aandrijflijnen van Toyota/Lexus. CVT is wennen, dat klopt, maar stiekem is het de perfecte automaat. Van Doorne wist het al, je rijdt altijd in de juiste versnelling. Of je nou accelereert, cruist of klimt, het maakt geen donder uit. Ondanks de complexiteit met het hybridepakket ook nog eens bullitproof.
Vandaag is mijn Lexus GS300 uit 1998 voor de apk geweest, setje nieuwe handremkabels erop en er daarna fluitend doorheen.

Mooiste vind ik dat Casper problemen die alleen in het buitenland voorkomen gaat benoemen om toch nog iets te krijgen wat op en aandachtpuntenlijstje moet lijken, want die is wel erg kort.
Ik blijf t een fraaie wagen vinden! Ech wel. En hoewel ik ‘natuurlijk t liefst’ hybrideloos wil rijden, zou ik absoluut geen bezwaar hebben tegenover een hybride RX.

Over Hybride Toyo/Lexussen gesproken… ik zou best een
Alphard/Vellfire Hybrid, Highlander Hybrid of RX dus willen uitproberen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).