
Je denkt misschien dat de Fiat 500 een lief, schattig autootje is, maar volgens de Belgische GOCA is de ophanging aan de achterkant niet veilig genoeg. Het gevolg? Fiatjes 500 komen niet meer door de keuring. Bij nieuwe auto’s komt dit probleem overigens niet voor, maar als je in België een occassion koopt moet die eerst gekeurd worden door de GOCA. Juist dat levert bij de Fiat 500 problemen op.
De GOCA heeft daarover het volgende te zeggen:
“De ophanging achteraan voldoet niet aan de eisen. Voor kleine wagens met een maximale belasting van 300 kg op de achteras wordt er een uitzondering gemaakt maar de Fiat 500 is net iets te zwaar om daarvoor in aanmerking te komen”
Het gevolg is dat handelaren gebruikte 500tjes niet kunnen verkopen. Op dit moment zou het al gaan om tientallen auto’s die niet verkocht kunnen worden. Volgens de Belgische Fiat importeur is er niks mis met de 500 en ligt het allemaal aan de GOCA:
“Onze auto is wél veilig, maar de test in de keuringsstations is verouderd. De Belgische overheid stond in juni 2009 een afwijkende procedure toe, maar daardoor is het probleem blijkbaar nog niet van de baan. Inspecteurs konden zich op ons testparcours in Italië vergewissen van de veiligheid van de 500. Er wordt nu aan een nieuwe testprocedure bij GOCA gewerkt”
Tot slot laten we autohandelaar Olivier Meskhi nog even aan het woord, hij heeft een Fiat 500 al 6 keer(!) aangeboden voor een keuring:
“De auto is maar zes maanden oud en heeft 10.000 km op de teller. Ik kocht hem van iemand die naar het buitenland verhuisde. Het Fiatje oogt als nieuw maar ik krijg hem niet door de keuring. Dit is wraakroepend.”
PS Ik vraag me af of dit probleem zich ook voordoet bij de Ford Ka die gebaseerd is op de Fiat 500.
Met dank aan iedereen voor de tip!
tja daar zit je dan met je fiatjes… haha tis en blijft een auto die het alleen van zn looks moet hebben. kwaliteit blijft italiaans en ja da is nou nie om over naar huis te schrijven
@anoniem: lekker kort door de bocht.. denk eerder een fail van de GOCA
Tja tis simpel he, haal de achterbank eruit en hij is een paar kilo lichter
Het mooie is dat die Fiat’s nu wel in Nederland te verkopen zijn, de Nederlandse dealers schijnen momenteel massaal te bieden op Fiat’s 500 die op http://www.ikwilvanmijnautoaf.be worden aangeboden
Moet je maar een Fiat kopen.
Was zonet ook op het journaal… Sja, Fiat moet daar maar wat aan doen, kosteloos!
Gewoon achterbank uit die wagen zwieren…. minder gewicht en hopsa
Europesche typegoedkeuring ? Belgen.
De Belgische keuring is een maat voor niets, dus het verwondert me niet.
De bandjes wat zachter en goed voltanken is de boodschap.
Als ze hier nu massaal die Belgische 500’s gaan dumpen worden ze misschien eens wat goedkoper. Komt wel door de APK…toch?
Ach, Belgie is altijd een beetje een B-land geweest. Waar hebben we het over? Niet dat ik een fiat zou kopen.
@Laue:
Maar onze wagens zijn dan toch pakke goedkoper ;à
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
*geen fiat.
Handig die edit knoppen trouwens
Dit ligt gewoon aan de belgen zelf heur….
Het niveau van de keuring in België is zoals het bestuur van het land: niet meer van deze tijd. Enkele jaren geleden heb ik een Peugeot minivan ingevoerd vanuit Duitsland. Dat heeft me een half jaar gekost voor ik alles geregeld had. Tot drie keer is er iemand van GOCA vanuit Brussel komen kijken naar het busje. In de omliggende landen kan ik hetzelfde busje inschrijven op één dag, in België kost dat blijkbaar zes maanden.
Hoog tijd dat die keuringsinstelling eens gemoderniseerd wordt.
De fiat 500 is niet de enigste waar ze hier in België over moeilijk doen: saxo’s en matiz’ krijg je ook nooit goed. Ga maar eens met een 2pk!
Ik kan er van meespreken, ik heb er verschillende malen m’n vakantiejob gedaan, ik heb het meer dan genoeg gezien!
oplossing is de bandendruk te verlagen naar +-1.5 bar en een “gewicht” in de koffer te leggen. Hetzelfde probleem bestaat bij het keuren van lichte bestelvoertuigen doordat er te weinig gewicht op de achteras staat.
Iets meer technische achtergrond in dit verhaal zou ik kunnen waarderen…
Uit de aangedragen oplossingen begrijp ik dat de achterkant te hoog staat?
Zelfde probleem met mijn wagen ligt gewoon aan de keuringsinstantie zelf. Gewoon een zak cement erin en geen gezaag meer!
De test bestaat uit een soort trilplaat die de schokdemping moet testen. Doordat er op achteras te weinig gewicht ligt tov de vooras gaat de auto teveel springen voor de test. De bandendruk lager zetten, volle tank en gewicht in de koffer kan idd helpen. Vroeger mocht men achteraan gaan zitten tijdens de test, maar dat mag niet meer.
APK bij de dealer is misschien niet ideaal, maar het monopolie van de (verouderde en bureaucratische) belgische keuringstations is dat nog minder…
De keuring is gewoon strenger en de ophanging test is juist beter dan in Nederland.. dus wel van deze tijd. De wegen zijn in België bagger en daar is zo’n wagen gewoon een gevaar op de weg. Een Fiat is al een gevaar, want kan me nog een uitzending van radar herinneren, waar spontaan een veer afbrak, van een nieuwe Fiat. Maar als je een Fiat koopt, dan moet je jezelf ook maar eens laten keuren, bij de dokter!
@Henk:
En als je een Fiat deluxe heb dan krijg en veer op je hemlpje! ;)
Maar er waren toch EU goedkeuringen als ik goed heb, dus als deze auto een EU goedkeuring heeft mag je er mee crossen wat je wil.
Of je het wil is een andere vraag.
@Henk: Dat is niet de enige auto met afbrekende veren, ik herinner me nog de Citroën C3 die ook dit verschijnsel had volgens mij was het in Radar of Kassa dat er uitgebreid aandacht aan werd besteed.
OT: Ik vind het maar een beetje raar. De APK bij ons is hier natuurlijk voor een reeds Nederlandse auto om te kijken naar de eventuele ouderdoms gebreken. Wat men hier aangeeft als gebrek noem ik geen ouderdomsgebrek maar een constructie fout. Maar indien zo’n auto Europees is goedgekeurd lijkt het mij dat je er inderdaad als land weinig tegenin kan brengen, ook al zijn de wegen slechter.
@Henk:
Ehm… slechte ervaringen met Fiat? Die Belgen zijn toch helemaal van de pot gerukt? De 500 heeft een europese typegoedkeuring, dus als er geen gebreken aan de auto zijn; moeten ze hem goedkeuren.
Het argument dat de auto’s in België beter moeten zijn dan elders in europa vanwege het wegdek daar, val door om van het lachen! Kom op zeg! En wat te denken van de wegen in oost Europa? Als het slechte wegdek in België zo’n argument is, laat ze daar dan wat aan het wegdek doen!
Ha, dank je de jos!
“Onze auto is wél veilig, maar de test in de keuringsstations is verouderd.“
alles in belgie is verouderd
nu imorteren uit Belgie voor een laag prijsje!r
Tja met die slechte wegen daar moet je wel hogere eisen stellen aan auto’s!
Probleem heb ik ook al vaker gehoord met de barchetta, auto is van achter relatief licht, daardoor komt ie niet door die keuring heen. Ligt niet aan de auto, maar aan de debiele wijze van keuren. Mensen die er niet doorheen kwamen hebben vervolgens 2 zakken cement achterin gemikt, en dan kwam je zonder problemen door die archaische keuring heen.
Typisch Hollandse reacties hier :D
In Nederland zou alles mogen, zelfs auto’s met duidelijke gebreken.
In België wordt er gewoon veel strenger gecontroleerd en zijn er strengere regels voor de veiligheid. Iets wat ze in Nederland nog altijd niet kennen. Enkel burocratie die op niks trekt en waar je dan als burger ook niks van begrijpt.
Dan toch liever de Belgische strenge wetgeving.
@Waxweazel: Maar waarom is de europese goedkeuring dan niet afdoende voor de’n bels? Dacht dat we daarmee hadden geregeld dat als een auto eenmaal is goedgekeurd je als europees land daar op zich niets meer aan kan doen? Als blijkt dat België auto’s die op zich niet zijn vernaderd na de nieuw verkoop afkeurt bij een “APK” dat in strijd is met het europese verdrag en je dus bij het europees hof kunt klagen.
@Waxweazel:
tjonge zeg,als je over regels begint, als of wij geen apk of keurings dienst hebben. Ik denk dat als we het over regels hebben en het effect me misschien naar het eindresultaat moeten kijken… In Belgie is het onveiliger als je naar het aantal verkeers slachtoffer kijkt… nu komt dat niet door dat onze keuring zoveel beter is, maar omdat wij niet van onze ouders rijles mogen krijgen, maar alleen door een instructuur die aan een helebool eisen moet voldoen.. of te wel in NL hebben we ook regeltjes… soms best zinvolle, geen een land heeft een perfect systeem, en tja dat belgen en nederlanders altijd geintjes over elkaar maken… da’s toch logisch, beetje humor hoor!
TABEL 3: Overzicht van het aantal verkeersdoden per 100000 inwoners in Europa (Bron: NIS en OESO)
1999 1998 1997
Vlaanderen 13.6 14.4 12.7
Belgie 13.7 14.7 13.4
Nederland 6.9 6.8 7.5
Verenigd Koninkrijk 6.0 6.0 6.3
Frankrijk 14.4 15.1 14.4
Luxemburg 13.5 13.4 13.7
Duitsland 9.5 9.5 10.4
Denemarken 9.7 9.4 9.3
Zweden 6.6 6.0 6.1
Finland 8.4 7.8 8.5
Spanje 14.6 15.1 14.3
Portugal 21.1 22.4 24.7
Italië 11.0 11.0 11.7
Griekenland 20.8 21.2 20.9
Ierland 11.0 12.4 12.8
Oostenrijk 13.4 11.9 13.7
EUROPESE UNIE 11.1 11.3 11.6
Ik vraag me toch af waarom zulke problemen niet voorkomen bij andere merken. Ze komen enkel maar aan het licht bij wagens gemaakt door fabriekanten die al een naam hebben om onbetrouwbaar te zijn.
Fiat 500 = Fail
Ipv te zagen zoals gewoonlijk (@Laue enz) kom er gewoon eentje hier kopen, je betaalt hoogstwaarschijnlijk van in überland… Nederland. Nee; dikke fail voor GOCA, wordt wel ongedaan gemaakt
wat is daar fout gegaan, correctie:
… hoogstwaarschijnlijk de helft van in …
@Merry: het gaat niet om een typegoedkeuring, want die is er. Je kunt de wagentjes nieuw gewoon kopen. Alleen bij occasion verkoop moeten ze per stuk door de GOCA en de Belgische keuring is heel wat stricter dan de Nederlandse.
-edit: rustig maar jongen, niet meteen zo persoonlijk-
@Junkreader: Jouw reactie daarentegen is helemaal beneden de maat.
WELLICHT KAN EEN MOD DEZE “WEGJORISSEN”
@ Waxweazel
ik kom wel eens in belgie, en ik kan je vertellen dat de algehele staat van auto’s in Nederlnad VEEL hoger is dan in Belgie. Dat er dergelijke keuringen worden uitgevoerd in belgie betekent niet gelijk dat ze strenger zijn, ze zijn simpelweg verouderd en onjuist.
Waar gaat het toch heen?!
Er is een keuring waar een gloednieuwe auto niet doorkomt.
Die keuring is dus verouderd zeggen sommigen, mee eens trouwens. Sommigen zeggen daarentegen dat het nodig is omdat de wegen in belgie slecht zijn en daarom auto’s een strengere keuring behoeven. Dus de regering laat de wegen verslechteren en dan moeten auto’s daarop maar aangepast worden?! straks alleen maar SUV’s die goed worden gekeurd? Nee natuurlijk niet, dus die keuring is gewoon belachelijk.
ik denk een slechte research van fiat.. met een beetje verdieping hadden ze dit probleem kunnen voorkomen, t kost alleen wat..
Bij ne Ford KA (nieuw of oud, die is toch lelijk!) kan ik het begrijpen dat die niet door de keuring gaat, maar bij een Fiat 500 niet
Wat een gel** hier allemaal weer van mensen die zogenaamd verstand hebben van auto’s.
Goed, Fiat heeft wel eens een misser gehad in het recente verleden (Stilo)en het imago heeft daar nog altijd van te lijden, maar de huidige modellenlijn is gewoon heel succesvol, rijdt goed en kan zicht kwalitatief meten met elk! ja elk! merk in deze prijsklasse
Het gaat niet om de algehele staat.. het gaat om veiligheid en een roestige auto is nog geen gevaar. Dat er in België veel niet gekeurde en verzekerde wagens rondrijden, dat is weer een ander verhaal. In het weekend zijn er weer een aantal Nederlanders verongelukt in België, wat waarschijnlijk weer komt, door speling op het stuur, wat levensgevaarlijk is bij sterke spoorvorming. Natuurlijk is de regering verantwoordelijk voor de aanpassingen die we moeten ondergaan, maar dat is met alles in de autoindustrie en overal. In Nederland heb je dan weer die co2 taks en zijn de auto’s 30% duurder, dus daar zitten toch wel de grootste graaiers.
Toch raar, heb een maand geleden een fiat 500 gekocht en geen problemen met de keuring!!!
volgende stap is dat elke autofabrikant voor belgie een aangepaste versie moet aanbieden, of dat alle auto’s worden afgestemd op de belgische normen?
Europese goedkeuring. zo ja dan niet zeuren!
Ik denk dat Fiat meer verstand van autos heeft dan die lui bij het keuringstation.
Die kijken 1 min. naar de regeltjes en vervolgens 10 sec. naar de auto….. klaaaaar! tijd voor koffie.
Stelletje autisten ook die GOCA lui.
Voor Robbie en alle andere weer niet-wetenden :
Betrouwbaarheidstest ADAC : Fiat Panda en Grande Punto aan de top !
De ADAC is het Duitse equivalent van onze Touring Wegenhulp.
Ieder jaar brengen zij een ranking uit van de meest betrouwbare wagens gebaseerd op een analyse van het aantal pannes vastgesteld gedurende het afgelopen jaar.
Net als vorig jaar scoort Fiat wederom zeer sterk in deze rankings met onder meer een eerste en derde plaats in de categorie “stadswagens”!
1. Fiat Panda / Toyota Aygo
2. Peugeot 206
3. Fiat Grande Punto
Voor de casus moet Belgie voor het Europesche Hof gedaagt worden, in Europa is dit natuurlijk niet toegestaan .
@johnny m: ja en? moeten wij nu alle onderzoeken gaan posten waarin ze niet aan de top staan??
Tja.. dat je als Fiat rijder, je niet aansluit bij Touring Wegenhulp, is al een vrij domme zet:-)
@anoniem en alle andere azijnpissers.
De FIAT 500 kwam in het recente klanttevredenheids onderzoek van Autoweek als derde in zijn klasse uit de bus.
Toegegeven, Fiats hadden 20 / 30 jaar geleden een roestprobleem en kenden nog wel eens elektrische storingen. FIAT heeft op beide vlakken geleerd van z’n fouten en levert roestvrije wagens af zonder elektrische of elektronische problemen. Dit in tegenstelling tot de op deze site zo volprezen producten van VW. De Golf is in zijn klasse slechts middelmaat, de Passat doet het in zijn klasse maar matig. Dat een club als VW niet leert van z’n fouten (hoezo arrogant) blijkt wel uit het feit dat de behoorlijk nieuwe Tiguan een uitermate slechte auto is met veel elektronische problemen, defecten aan versnellingsbak e.d Vijftien procent van de Tiguans heeft wel eens met pech langs de kant van de weg gestaan. VIJFTIEN Procent !
FIAT heeft van zijn fouten geleerd en levert tegenwoordig goede wagens af. Nu VW nog…
@406_v6 e.a.: EG-typegoedkeuring geldt slechts voor nieuwe, ongeregistreerde voertuigen, en raar maar waar: de kwaliteit v/d schokbrekers maakt op geen enkele manier deel uit van de betreffende keuringseisen! Daarom is het enigzins begrijpelijk dat de EU-lidstaten bij import van gebruikte voertuigen hun eigen voorschriften inzake de werkelijke staat van onderhoud hanteren. En ja …. België is dan wat strenger dan de Nederlandse APK ….. Alleen beetje slordig als een ‘gebruikt’ voertuig dat feitelijk vrijwel nieuw is niet door deze keuring kan komen!
VW staat met 4 modellen op de laatste plaatsen van de Autobild 100.000 km dauertest en zeker ook de Tiquan .
Henk, het is 2009 .
@johnny m: je voelt je aangesproken? Volgens mij zeg ik niks over onbetrouwbaarheid van Fiat in dit artikel. Ik geef puur de feiten weer: In Belgie wordt de Fiat 500 niet goedgekeurd. Ik laat daarbij ook nog eens alle partijen aan het woord komen: GOCA, Fiat Belgie en een handelaar. Mensen mogen wat mij betreft lekker zelf hun conclusie trekken.
@robbie: precies, je zet er ook niet heel groot 500-FAIL naast, dus enorm objectief.
Maar als ik objectieve dingen wil lezen ga ik wel naar een suffe autosite, dus trek je er vooral niets van aan. :D
http://www.autobild.de/artikel/dauertest-vw-touran-2.0-tdi_58765.html
http://www.autobild.de/artikel/dauertest-vw-passat-variant-2.0-tdi_785569.html
http://www.autobild.de/artikel/dauertest-vw-fox-1.2_889510.html
autoblogger , dat zal niet lukken hoe jammer je het zal vinden.Ik denk aan de ADAC , de Autobild …. Maar ik zie het graag !
@johnny m: Neem eens een kijkje bij WhatCar:
“Fiat fails to stop its fall, and repair costs rise.”
Of bij de 2008 Brand Reliability Index from Which? Car
Among the 38 brands featured in Which? Car, Fiat ranked 35th, followed by Renault, Land Rover, and Chrysler/Dodge!
Of bij Consumer Reports:
In particular, the Fiat 128 and 131 received a worse overall reliability rating for several years. Back then, Fiat was sometimes referred to as “Fix It Again, Tony.” A lot can happen in 30 years, but don’t get your hopes up.
En uiteraard het onderzoek van J.D. Power
http://www.autoblog.nl/archive/2009/06/09/onderzoek-wijst-uit-fiat-rijders-meest-ontevreden
In die laatste link staat tevens meer over de ADAC.
Onderzoeken van Autobild en Autoweek zeggen mij niets, dat is vaak gesponsord.
Naar de sloop met die lelijke fiats
Ik ben ervaringsdeskundige, zij het met een Fiat Punto Classic Cult-versie. Hebben de (af-fabriek) alu-velgen met laagprofielbanden vervangen door standaardwielen van een Punto, de naftbak volgedaan, drie straatklinkers onder de koffermat verstopt en de bandendruk verlaagd. Toen was hij er nipt door.
Oorzaak: deze test is niet gevalideerd en levert dus foute resultaten aan beide kanten van het spectrum… Heel zware auto’s met versleten dempers komen er nog steeds door, heel lichte auto’s met prima veren en dempers komen er niet door. De 500’tjes zijn zeker niet de enige wagens met problemen, idem voor de Punto, de kleinste Chevrolets, enz. Eigenlijk is het verhaal simpel: als deze wagens een EU-goedkeuring dragen in nieuwstaat, dan moet de test op de nieuwe wagen succesvol zijn, anders schort er wat aan je test. GOCA zijn dus prutsers.
@autoblogger: post er eens een paar waarin ze onderaan staan?
@bmw: Ben het met BMW eens, post er maar eens een paar. Want de verhalen van VW komen mij wel erg bekend voor. En nee niet uit de pers of een forum. Eigen ervaringen.
Oh en over Fiat, ik weet niet wie nog zo simpel denkt over Fiat, maar mijn oude Fiat Panda 1.1 uit 93, was een stuk betrouwbaarder dan de producten van VW waar ik in gereden heb, ok, met de vw’s maakte ik meer kilometers maar het waren wel telkens auto’s van max een jaar tot 1 1/2 jaar oud. Alleen de stoelen waren boven gemiddeld goed…
@Laue “Ach, Belgie is altijd een beetje een B-land geweest. Waar hebben we het over? Niet dat ik een fiat zou kopen.” We hebben het over dat land waar zoveel NL’ers naartoe komen omdat we hier goede gezondheidszorg hebben met wachtlijsten die niet tot in de hemel reiken. En voor tal van andere redenen. Zulke uitspraken komen niet echt intelligent over.
Beetje vreemde test, want als de auto een Europese type-goedkeuring krijgt zou hij in elk EU-land gewoon goedgekeurd worden. En zo te lezen hierboven is de 500 dus niet de enige auto die dit probleem heeft, hoewel GOCA dat wel beweert. Gek clubje dus. Oplossing is voorlopig dus lekker het verkeersbeeld op blijven vrolijken in je 500. Aan de anti 500-reacties te lezen irriteer je er ook een hoop chagrijnige figuren mee. ;)
Robbie : ik merk jij ook en dat is leuk. Een (wederom) tendentieus geen stijl artikel is heel leuk maar niet agiteren als ik met feiten kom….
Veelal willen we sommige dingen ook helemaal niet horen……
@robbie
“puur feiten” en “robbie” is een contradictio in terminis…
suggestief?
Nog niet zo lang geleden in een nieuwe Iveco vrachtwagen gereden.. Nog nooit zoveel foutmelding lampjes zien branden! Sommige mensen willen de feiten niet zien, van italiaanse auto’s en gaan er dan maar (uiteindelijk) ongeloofwaardige onderzoekjes bij halen..
autoblogger , kom je nou met fiats 128 en 131 ? Hoe zagen die er ook alweer uit ?
De ADAC 2008: Fiat de beste !
http://www1.adac.de/Auto_Motorrad/pannenstatistik_maengelforum/pannenstatistik_2008/tab.asp?quer=auto_motorrad&ComponentID=250016&SourcePageID=250114
Dergelijk probleem wordt vaak omzeild door een zak cement in de koffer (in dit geval achterbank) te leggen. ;)
Over Autobild het volgende : een voorheen VW blad die onder druk van de opinie enkele jaren geleden bakzijl heeft gehaald. Immers , de VW problemen stapelden zich op en de abonnees (5.000.000) dulden het niet meer .
Structurele motorproblemen met bevriezende 1.4 motoren (met al jaren een ontkenning van VW), kapotte bobines , kapotte tdi turbos , onderbemeten DSG getriebes….
En dan als bonus de 4 laatste plaatsen in de dauertesten 100.000 km …..
Het is niet alleen de Fiat 500. Volgens Auto55.be raken ook BMW’s met sportophanging niet door de keuring. En ik veronderstel wel dat die voldoende wegen?
@Autoblogger:
Zoals jij zou moeten weten heeft de Fiat in de UK met name te kampen met een dramatisch dealernetwerk. Dat is absoluut een slechte zaak, en Fiat zou daar direct iets aan moeten doen, maar het heeft niets te maken met de auto’s zelf.
Maar als ik dit verhaal nu goed begrijp vind men die Fiat 500 in België een prima auto, maar zodra hij van eigenaar wisselt is ie ineens onveilig? En dan zou volgens sommigen hier die keuringsmethode prima in orde zijn?
Interesting…
zorgelijk is ook dat de japanse merken al enkele jaren door het ijs zakken. Een 4 voudig hogere (7.7 punt ) , de yaris en auris / avensis als de italiaan op dit moment (1.5 en 1.8 punt). De president van Toyota heeft dit toegegeven en wil er iets aan doen.
Vroeger hadden we de Lopez affaire……dat voor de duitsers .
De Ka heeft een hele andere achterwiel ophanging. Ford had namelijk al langs gezien dat dit niet volgens de ford kwaliteiten was. De Ka heeft een stabilisatorstang door de ophanging heen lopen en is een stuk beter. Ik heb het gerucht al eerder gehoord dat Fiat de achterbrug van de Ka gaat gebruiken beginnende met de Abarth.
elke keer als er ook maar iets is dat wat wegheeft van negativiteit naar fiat toe dan zit je op de kast.
gaat hier over de fiat 500 en niet over volkswagen, toyota of wat dan ook.
en dan andere voor fanboy uitmaken.
^^ moge duidelijk zijn dat het voor johhny m is bedoelt
@GOD: yep, dat is duidelijk. Een fiat-rijder met lange tenen ;)
Gewoon zakje cement in de koffer en hupsa, gekeurd. Een dealer die 6x terug moet gaan is gewoon een achterlijke dealer.
@ Henk: Je kan ook te ver doordraven, in mijn eigen ervaring zijn Iverco’s niet de fijnste om in te rijden. Ik heb op werk eens een huur Iveco bakwagen meegekregen waar het verschil tussen rem, koppeling of gas niet aan te pedalen te voelen, eerlijk waar dat was bagger. Niet alles is top, maar wat jij doet is een gering aantal voorbeelden gebruiken om alle italiaanse auto/vrachtwagens over een kam te scheren. Alle onderzoekjes en ander gelul terzijde heeft elk merk heden ten dage nog steeds slechte modellen in zijn line-up, ikzelf heb ERG slechte ervaring gehad met zowel een BMW 320D als een VW Caddy TDI. Auto’s die volgens velen toch het als betrouwbaar worden aangewezen. Let op, ik zeg niet dat Fiat e.d. alles zijn, in mijn eigen 147 loop ik wel eens tegen een storingkje op (niet vaak overigens, lees: 1 afgelopen jaar), maar het gekleurde beeld dat jij verft is ronduit denigrerend en slecht onderbouwd. Eerder in de comments las ik “Henk, het is 2009”, dit is gezien jouw ongenuanceerde uitlatingen een goede respons. Dat een 500’tje niet door de keuring geraakt in Belgie licht eerder aan de wijze van keuren dan aan de auto als ik zo de ervaringen van respondenten hierboven lees. We leven niet meer in de tachtiger jaren toen een auto nog extra kon roesten als er net wat meer water uit de hemel viel. Dat jij een Fiat, Iveco o.i.d. niet ziet zitten is geen vrijpas om onzin te gaan verkopen over hoe Fiat klanten maar beter een dokter op kunnen zoeken, ik weet niet hoe jou auto verleden is, maar je kunt op zijn minst anderen in hun recht laten.
Belgische keuring is één grote grap !!
Probeer maar eens met een BMW 6 reeks met de originele 18″ run-flat banden, NO WAY. ‘Achterophanging is niet goed meer’ werd me verteld, zelfde verhaal als hier. Speciaal eventjes andere banden moeten opleggen en terug gaan, maw niets verkeerd met de ophanging maar gewoon slechte manier van testen.
autoblogger : ik merk dat nu eens mijn ”geen stijl” antwoord je niet zo goed bevalt . Dat is de keerzijde van de medaille.
En Henk , ach , op een verjaardags feestje zal ie een andere houding tonen , is dan fysiek aanwezig , dat verandert een mens nu eenmaal.
Ik lees dit artikel en de comments en de bron en bijhorende video. Maar nergens te vinden waarom de Fiat 500 z’n achterophanging niet voldoet…
Of hoe die test in z’n werking gaat…
Blijkbaar komen ze wel door de test met lagere bandenspanning en/of gewicht in de kofferbak :?
@autoblogger, je rijdt VW aan je felle reacties te lezen? :lol:
@Jimmie: nee, maar ooit wel VW gereden.
Verder veel BMW gereden (nu ook) en oa Audi en Alfa.
Op dit blog is alles wat uit Duitsland komt goed en al de rest is slecht.
Kortzichter kan niet.
Nochtans zijn de grootste problemen bij de Duitse merken te zoeken.
VW en audi kampen met veel problemen met de turbo en electronica problemen.
De rampzalige kwaliteit van de laatste Mercedes modellen is algemeen gekend en over BMW en electronoca daar kan ik eenboek over schrijven of liever een een hele kast vol boeken.
Ahhh, Robbie is als kleuter ooit eens zo geschrokken van een fiat die toeterde, dat hij nu altijd Italiaanse auto’s loopt te bashen!
Rare dingen die Belgen het zijn soms net mensen.
Als ze maar kunnen opvallen op een negatieve manier.
Zet er maar snel een hek omheen en gooi de westerschelde maar dicht en leg er een fatsoelijke snelweg neer zonder files
@johnny m
Doe geen moeite.
Op autoblog, autoweek en nog andere autosite’s geldt maar één regel: alle auto’s zijn geweldig, zolang ze maar van VAG komen.
De webloggers van autoblog, die zichzelf autoliefhebbers noemen, vinden het belangrijker om op plaatjes van Golfjes te fappen dan om een berichtje te posten over de dood van Graham Nearn, Caterham-oprichter.
..toegegeven de Nederlandse APK slaat wat wegligging betreft helemaal nergens op. Een schokbreker mag niet lekken, test methode; kijken of er geen lekkage zichtbaar is. Is je schokbreker al helemaal leeg gelekt en zijn er dus geen leksporen zichtbaar, dan komt de auto gewoon door de apk.
Maar dit doet niet ter zake bij een praktisch nieuw fiatje 500
Sommige zaken komen idd. niet zo vriendelijk over voor mensen die fan zijn van dat merk en toen er ooit eens iemand op een feestje was, die over zijn problemen begon te praten van zijn Fiat, ging ik daar ook niet fel op in.. dat klopt. Maar een beetje autoliefhebber, die al 25 jaar verstand heeft opgebouwd, weet ondertussen wel, wat je kan verwachten van een merk en daar is op een gegeven moment (juist in 2009) een felle reactie op zijn plaats. En ja, de duitse wagens, kunnen ook een duur koopje worden en een citroën kan je ook maar beter persen, al ging het hier gewoon over Fiat.
“Op dit blog is alles wat uit Duitsland komt goed en al de rest is slecht”
oeh oeh mammie, gisteren werd de BMW X5 2 x in 1 dag afgezeken. en in het artikel staat niks over een slecht gebouwde fiat.
Nog een laatste update voor de Mercedes haters;-) Rij er zelf geen (wel ooit gereden), maar in 2009 maken ze gewoon weer de beste kwaliteit, van de bekende 3 duitse merken, waarbij ze een imagoschade uit de weg zullen ruimen. Zo kunnen de zaken ook verlopen in autoland.
De test bestaat erin elk wiel apart op een verend plateau te laten springen met verschillende frekwenties; daarbij wordt gemeten hoe lang het wiel in contact blijft met het plateau.
Als je auto
– een gewichtsverdeling met weinig gewicht op achteras
– sterke torsiestangen
– laagprofielbanden (vanaf maat xxx/40)
– harde of contractieve vering
– hard opgepompte banden (lage rolweerstand met 2,6bar)
heeft, zit je in de “risicogroep”.
Ben (jammer genoeg) Belg; heb ooit eens de keuring moeten ondergaan toen ik net van vakantie terugkwam (zwaar geladen en met te hard opgepompte banden) en kreeg inderdaad de gevreesde “rode kaart” (letterlijk!). Naar dichtsbijzijnde pompstation gereden, druk afgelaten, herkeuring (9 euro) en ik kon weer verder voor een jaartje.
On the side: wegligging is wel weel beter met 1.9 bar op achteras dan met 3.x (kont uit de bocht geduwd op weg naar keuring, want de motor moet natuurlijk heet zijn om door de “roettest” te geraken), dus eigenlijk hierbij een kleine danku aan goca
Een Vlaamse kennis van mij werd aangehouden met zijn busje, volgeladen met zaken hondevoer (waar netjes het gewicht op staat aangegeven).
Hij werd te zwaar bevonden. Mocht niet verder rijden, en hij kon simpel aantonen dat 45 zakken van 20kg achterin lagen, dat dit nooit boven de 1000 kg (mocht hij laden) uit kan komen.
De volgende dag bij de garage nogmaals gewogen, bleek niks aan de hand.
Bezwaar hielp allemaal niet, de meting langs de weg was rechtsgeldig, de 500 euro boete moest betaald worden.
al dat gelul over de belgiesche auto keuring
overdreven streng zijn ze daar echt ook niet ik importeer en customize amerikaanse wagens als beroep ik laat gemiddeld 2-3 auto’s per week keuren je graakt er met alles door: opgevoerde muscle cars, auto’s met andere motoren, lowriders met hydraulische ophanging,… gewoon de juiste attesten en alles wat wegsteken en geen probleem
@six-trey:
Lekker makkelijk, zo’n corrupte ambtenaar. :P
@RenesisHP:
nee in de wet staat er gewoon als je tuning onderdelen instaleerd je moet kunnen bewijzen in een attest dat het een veilig onderdeel is speciaal voor die soort auto’s van dat merk als je nu toevalig een PDF bestand hebt met alle attesten van bijna alle onderdelen tjah :P
en ze zien ook niet het verschil als je nu een 5.4-6.3-7L motor hebt ze gaan de serie nummers op de motor en chassis niet opschrijven en opzoeken als ze overeen komen ik kan ze zelfs wijsmaken dat hydraulics amerikaanse shockdempers zijn ;)
@six-trey:
Dus je werkt met een paar idioten? Zo kan het natuurlijk ook. :lol:
@rik & steve:
ook al meegemaakt, 5serie met sportophanging en 18″ runflats (40d km) (ligt echt lekker strak op de weg en stuurt zeer direct)=> afgekeurd achterophanging… :S gewoon andere 17ers erop en de druk wat lager en geen probleem op de keuring!
veiligheid is goed, maar de testen zijn in BE niet sluitend, en 50% van de mensen die ze moeten uitvoeren heeft onvoldoende technische kennis en is dus onbekwaam!
doe eens een keuring zoals in duitsland, strenge controle, maar alles wat goed is mag!
dan zien we ook nog eens mooie projecten op de weg :D
@six-trey , zware wagens hebben dan ook geen last van deze test , bv. een volvo V70 met volledig kapotte schokdempers zal hier nooit maar dan ook nooit afgekeurd worden maar kom je met een lichtere wagen ( saxo , punto , panda , … ) met zelfs nieuwe schokdempers en bijna lege benzinetank loop je al heel veel risico op afgekeurd te worden
En ik hoop dat Fiat eindelijk een einde kan maken aan deze waanzin test want deze slaat nergens op en wordt ook in praktisch geen enkel ander land dan belgïe toegepast . Ik ben mechanicien ( geen fiat garage ) Moet je eens proberen aan de klant uit te leggen waarom zijn wagen na het plaatsen van dure nieuwe schokdempers nog steeds afgekeurd word. En voor de mensen die hier direct een reden zien om direct terug Fiat te bashen , ga eens een testrit maken met een 500 met de wegligging is ABSOLUUT NIKS MIS .
Haha! Wat een mafkezerij. Het is toch te gek voor woorden dat een auto wel nieuw verkocht mag worden, maar precies dezelfde auto niet als occasion? Wees dan consequent, Belgen.. :roll: :P
Ik twijfel ook hard aan de technische kennis van die ambtenaartjes van de Goca.Ik had nooit problemen met de ophanging , maar zag al veel stadsautootjes afgekeurd worden door de ophanging.De reden? Ze wegen achteraan te weinig. Ik lees hier in vele reacties om snel wat gewicht in de koffer te gooien. Als men de keuring binnenrijdt is het eerste wat ze doen kijken of er niks in de koffer ligt.
Of gebeurt dit niet overal?
Moet haast een samenzwering tussen Opel en de Belgische regering zijn. Dit is dé manier om die Belgische fabriek open te houden.
jan , er zit ook een beetje ”geen stijl” in mij hoor.
Er zijn maar weinig mensen annno 2009 die de automotive kennen , dit met alle respect.
ps. op autoweek heb ik een blokkade gekregen door teveel op VW te fitten
–edit: stoer man–
Aanvulling @ Grote Smurf:
Volgens mijn correspondent bij GOCA wordt daar de EUSAMA-methode gebruikt (European Shock Absorber Manufacter Association), aardig is om daarover op autokompas.nl te lezen:
Een alternatief is de Eusama-methode, ontwikkeld om het wegcontact te meten. Of dit wegcontact ontstaat door goede dempers, zachte banden of zware belading maakt feitelijk niet uit. Men mag volgens de aanhangers van deze methode ervan uitgaan dat voor een test de bandenspanning gecontroleerd wordt en excessieve belading niet wordt geaccepteerd.
Eusama-banken hebben een harde aandrijving, dat wil zeggen dat de meetplaat niet wordt geveerd en dat de platen gedurende de gehele test aangedreven worden. Hierdoor beweegt de wielophanging in een ander ritme dan de aandrijfplaten. De banden en belading veroorzaken dan een dempende werking die niet onderscheiden kan worden van de werking van de schokdempers.
….
Norm
Frankrijk en België hebben vele jaren geleden gekozen voor de Eusama-methode omdat daarvoor geen voertuigspecifieke gegevens nodig zijn. Men kan immers voor ieder voertuig bepalen welk minimale wegcontact acceptabel is. Men onderscheidt alleen lichte en zware voertuigen. Een zeer stugge auto zoals bijvoorbeeld een Porsche komt zelfs met zeer slechte dempers nog door deze test. Overigens kijkt men in Frankrijk alleen naar het verschil tussen links en rechts.
Een Audi rs 4 , een Amg . Dan ben je liefhebber van autos.
OK
Die idioten van GOCA interesseert maar één ding : mensen opnieuw langs de KASSA laten komen.
Heb ooit eens gezien hoe zo’n GOCA debiel in een Donkervoort zat toen die op de trilplaat stond. Bril daverde van zijn neus. Vraag me af hoe die uit de test kwam.
Overigens staat in de Belgische wet -letterlijk- dat het VERBOTEN ist om een carbon motorkap te hebben. Benieuwd hoeveel Lambo’s, Enzo’s en 8C’s afgekeurd gaan worden. Benieuwd ook of ze daar dan zonder scheuren vanaf komen, gezien die eigenaars meestal iets meer ‘power’ hebben, niet enkel onder de (carbon) motorkap.
@MrKC: inderdaad, je legt het correct uit. Conclusie: België is het enige land dat de test hanteert om een minimumpercentage wegcontact te meten. Hierdoor falen kleine auto’s met weinig gewicht op de achteras, terwijl zware auto’s -los van de staat van hun dempers- in de test slagen. GOCA kan dit gewoonweg niet volhouden, ze zullen moeten plooien en de test afvoeren. Of uitzonderingen beginnen maken, maar dan is het hek van de dam.
En inderdaad, zoals iemand hier opmerkte, vaak wordt de koffer geopend om te kijken of je geen gewicht mee hebt, vooral bij een herkeuring. Oplossing: je bijna zeventiger pa laten gaan, met klinkers in de koffer en een geruit dekentje erover… niemand die dan onraad ruikt :-D
Zijn jullie de “Elandtest” in Zweden vergeten met de MB A?
Mercedes heeft zijn nieuwe wagen mogen aanpassen en was de titel “Auto van het jaar” kwijt aan de Alfa 156.
Weliets om over na te denken.
Zelfde probleem met mijn Lancia Ypsilon! Zit maar een ding op: niks van aantrekken en gewoon verder rijden. Kan toch niet zomaar mijn wagen aan de kant zetten en een andere kopen. Is weer eens België op z’n best!!!
@henk
je hebt duidelijk niet veel verstand van auto’s…
btw
onze wegen zijn mss slechter maar onze scholen en gezondheidszorg zijn een stuk beter als bij jullie
wachtlijsten nog nooit van gehoord hoor hier…
Krankzinnige belgische ambtenaren die kennelijk hun eigen werkwijze boven alle technische kennis in de industrie en bij echte professionele keuringsinstanties willen en durven stellen. Aanvechten want het is onmogelijk dat een auto die qua constructie een europese goedkeuring krijgt en geen mankementen vertoont toch wordt afgekeurd.
De kneuzen die hier stellen dat die Fiat rotzooi is op basis van dit soort onzin laten zien dat hun afkeer van bepaalde merken hun visie dicteert en zeker niet hun kennis van auto’s. Gefeliciteerd, jullie hebben jezelf gedegradeerd tot randfiguren die we niet serieus hoeven te nemen. Ciao!
Mijn 41 jaar oude VW-kever geraakt ieder jaar moeiteloos door die “onmogelijke belgische keuring”. Duitse kwaliteit zeker ?
@harry: nee suffie…. heb je wel eens gekeken waar de motor zit bij dat ding? Nou dan!
@harry: misschien even het artikel lezen en de comments, dan wist je dat het ging over een testprobleem door laag gewicht op de achteras. Bovenaan de pagina beginnen lezen dus.
Fiat is geen rotzooi op basis van dit soort (onzin).. het is rotzooi! Zo te zien ben ik hier met een aantal anderen de verstandigste en dat is ook logisch, gezien er maar weinig 25 jaar in het vak zitten. Lancia hetzelfde verhaal, maar zonder domme mensen, zou de wereld maar saai zijn, want de modellen zijn leuk:-).
@harry
duitse kwaliteit (laat me niet lachen)
dat simpel luchtgekoelde blokje ligt achteraan….
@henk
nogmaals je kent niets van auto’s…en dan heb je met je “zogezegde” 25jaar ervaring weinig opgestoken…
ik ken ingenieurs in de auto industie en die praten nooit zo over merken…want die kennen de minpunten van hun eigen merken maar al te goed…
ik vindt de 500 leuk en hij rijdt prettig en ligt goed op de weg en aan allen die denken dat afkraken slim overkomt………..ik vindt het zielig
ieder zijn meug wat auto,s betreft enne na bijna 20 jaar in een 205 te hebben gereden hoop ik dit ook met de 500 te kunnen , zoniet pech
henk, 25 jaar in het vak. Anno 2009 heb je weinig kennis , dat heb ik toch aangetoond , toch ?
Idd. na 25 jaar, heeft men nog steeds geen kennis.. die zin verklaard al veel;-). Dan komen we bij de volgende puntjes: de inruilwaarde! roept u maar:-)
@Henk: er zijn bij elk merk goede punten en tekortkomingen. Een Fiat uit de huidige modellenreeks in combinatie met een klantvriendelijke verdeler met redelijke tarieven is een ideale combo voor jaren rijplezier. Dat jij negatieve ervaringen hebt gehad: so be it. Zoals gezegd, de componenten van auto’s worden massaal aangekocht bij producenten zoals Bosch, Magneti Marelli, enz. Zelfs ganse motoren worden uitgewisseld. Zo hebben de Opels CDTI-motoren problemen met hun roetfilters, omdat de heren bij Opel wilden besparen en niet de elektronische sturing van Fiat PowerTrain mee hebben overgekocht. De Fiatten Multijet hebben de roetfilter-problemen niet. Is Opel nu (even jouw terminologie gebruiken) “rotzooi”?
Klopt.. alle merken hebben wel iets om opmerkingen over te maken, maar het ging hier om Fiat, één van de uitstekers op het gebied van: je koopt met het hart en niet met het hoofd.
Met een zak cement in koffer (voor zover die in deze stekkedoos past) geraakt dat ding er wel door… was vroeger ook al een probleem/bekende truc
Het is na alle reakties overduidenlijk dat de keurings methode niet klopt. Leg een gewicht van 50 kilo op de trilplaat deze blijft liggen, probeer het daarna met 10 kilo en gewicht zal gaan dansen. Simpel toch, dat ze daar in Belgie nog niet achter zijn. Fiat 500 is gewoon een heel goede auto met een geweldig goede wegligging(eigen ervaring). Zie ook tevredenheids onderzoek in auto week waarin de fiat 500 op de 3e plaats eidigde. Als ik FIAT was zou ik de keuringsinstantie aanklagen voor de imago schade welke het merk FIAT opgelopen heeft door deze domme keurings methodes.
BMW 6
Indien je een dag nadat de bmw 6 met rsc runflat banden nieuw aan je wordt uitgeleverd deze auto aan de keuring aanbied dan wordt ie afgekeurd op grond van onvoldoende wegkontakt!
Nu zou je verwachten dat nu de keuringsinstantie dat al jaren weet men maatregelen neemt tegen de fabrikant door de auto,s verolicht van de weg te laten halen !
Immers je laat toch een gevaarlijke situatie niet voortbestaan?
Of voelt men zich toch niet zo zeker van zijn zaak en
jaagt men het clienteel alleen maar op kosten?
zou in dat geval BMW maar eens vragen of men een proefritje mag maken met zo,n auto tussen Bologna en
Florence , beetje gasgeven in die bochten en over de dilletaties rijden en dan nog eens beweren dat die auto
onvoldoende wegcontact heeft. Iets beter idee dan die oude trilplaat die niet wegweet met die runflat band.
wat is het dat het nu al drie jaar duurt ?
Geldklopperij? koppigheid? onkunde ? wees eens flink
heren en verplicht BMW die auto,s van de weg te halen
als jullie zo goed weten dat die auto,s onveilig zijn en laat anders ons gebruikers eens met rust !
Nee dat doet men niet, men verwacht zandzakken in de kofferbak, andere banden voor een uurtje bij de keuring
of half lege banden.