Lopen wij warm voor deze warme Civic?

Auteur: , 39 Reacties

Of toch maar doorsparen voor een jong gebruikte Civic Type-R?

Gisteren kwam het onderwerp al even aan bod: wat is er gebeurd met de sportief getinte ‘tussen-modellen’ in het C-segment? Bij veel merken zien we hetzelfde. Een driecilinder instapper met zo’n 100 pk en één of twee viercilinders daarboven met vermogens van 120 tot zo’n 160 pk daarboven. Dan is er vervolgens een hele tijd niets, en vervolgens heb je te maken met bijna 300 pk sterke Nordschleife Ringridder.

Natuurlijk moeten we het koesteren dat Hot Hatches enorm, eh, heet kunnen zijn. Aan de andere kant is zo’n über-hatch wellicht te veel van het goede. Een van die auto’s waarbij dat het geval is, is de Honda Civic. Er is een 1.0 driecilinder met 129 pk, de volgende stap is een al 1.5 viercilinder met 182 pk. Wil je nét iets meer, dan zit je automatisch op de 320 pk sterke Civic Type-R.

Honda Civic Si '20

Maar gelukkig heeft Honda ingezien dat het gat inderdaad te groot is. Dat tonen ze aan met de Honda Civic Si, waarvan ze het doek hebben getrokken. Deze is voorzien van de bekende 1.5 VTEC motor, maar in dit geval met 205 pk. Om te zorgen dat de Civic Si nog wat aan acceleratievermogen wint, heeft Honda de eindreductie met 6% korter gemaakt. Hoeveel sneller de Civic Si is, kan of wil Honda nog niet zeggen. De Civic Si ziet er wel wat vlotter uit met nieuwe bumpers, grote wielen en zelfs een heuse spoiler. Ook is het onderstel strakker afgestemd.

Honda Civic Si '20

De Civic Si is in principe een model dat alleen wordt geleverd in de Verenigde Staten, waar de Civic erg goed verkocht wordt. Er zijn dan ook geen plannen bekend om de auto naar Nederland te halen. Dat is extra jammer, want ook de kek uitziende driedeurs (die Honda Civic Coupé noemt) is evenals leverbaar als ‘Si’. Zeker in tijden dat alle C-segment hatchbacks een vijfdeurs carrosserie hebben, is het een verfrissende verschijning. Of toch niet?39 reacties

Ik loop al helemaal niet weg met het huidige model Civic… wat vroeger leuke auto’s waren lijkt nu qua styling vooral op een Toyota Prius…
@kees66: ik vind de huidige Civic juist wel een erg aardig model. Als ik voor een dergelijke auto in de markt zou zijn, zou de Civic zeker op de shortlist staan. Hoeft niet eens een Type-R te zijn, treetje minder mag ook.
Ik vind alleen oude Civic’s leuk, uit de tijd dat het nog een leuk klein autootje was.
@hzw: tja. Zet de eerste Golf eens naast de de Polo van twee generaties terug. Of de eerste Yaris naast de huidige. Alle auto’s, behalve wellicht de A-segmenters, worden groter, zwaarder en luxer met elke nieuwe generatie. Zelfs de Porsche 911 is er slachtoffer van geworden.
Laat maar komen! Alleen de spoiler hoeft van mij niet.
Deze coupé mag er zeker wel wezen. De 5-deurs vind ik wat minder. Jammer dat de Si hier niet geleverd gaat worden.
Voorkant is een beetje jammer met al dat zwarte kunststof maar is nog overheen te komen.
Maar die achterkant daar gaat het echt compleet fout, zou me zelfs schamen om zoiets op de oprit te zetten.
Schijnen wel fijn te rijden, vooral de Type R, maar dat is al helemaal een clowneske vertoning man man man…
Ik loop warm om zo snel mogelijk er van weg te komen, wat een gedrocht zeg.
Jammer dat hij niet naar Nederland komt.
Is dat incl herriepijp? Want omder een civic schijnt een herriepijp te horen.
@maotje: nee die moet je er zelf onderhangen.
Leuke auto. Ook de 5-drs. Wordt ook goed verkocht in Canada.
Jammer dat die coupés hier niet meer geleverd worden, stuk beter te pruimen dan wat hier rond rijdt
De 3-deurs coupe vind ik wel fraai. Enige nadeel, helemaal niet praktisch wanneer je een gezin hebt. De kinderen moeten eerst het huis uit en dan wordt interessant. En daarmee wordt het dus een auto voor ouderen. Een échte ouwelullenbak.
@potjak: Krijgen ze tegenwoordig geen gym meer op school? Ze klauteren maar op de achterbank. Anders bestellen ze maar een taxi van hun zakgeld.
Technisch is het allemaal prima, interieur ziet er ook keurig uit maar echt dat design van de koets… Dat doorlopen van de koplampen in de grille bijvoorbeeld hebben we de afgelopen 30 jaar nu wel ’s gezien.
Hup, het complete design team d’r uit gooien en eens een frisse wind erdoor, misschien verkopen ze er dan weer eens wat van in Europa en zelfs hier…
Laat maar komen! Interessante en mooie wagen. Kekke kleuren ook. Weer eens wat anders dan zilver, grijs of wit.
De civic uit 1990 vind ik nog steeds 1 van de mooiste
@rob5nismo: ik ook, heb er zelf 1 gehad.
@emping: ook schuldig
HDMI Port uitlaat.
Honda zou zich moeten schamen voor dit ding. Een Hyundai Coupé uit 2002 oogt anno 2019 nog moderner en sportiever dan deze coupé.

Echt enorm jammer. Ooit maakte Honda zulke fraaie wagens, maar ik kan me bijna niet meer herinneren wanneer Honda met voor het laatst met een echt leuk nieuw model op de proppen kwam. De CR-Z was nog een erg vlotte leuke coupé om te zien, maar die maakte qua prestaties zijn uiterlijk niet waar. En toen Honda met het prototype van de Urban EV leek het merk zich weet helemaal gevonden te hebben, maar de productieversie haalt het er helaas niet bij.

Heb het lange tijd gehoopt, maar verwacht ook niet meer dat Honda ooit weer terug naar haar roots gaat en weer het sportieve Japanse merk wordt van weleer.
360 whp civic SI met een turbo kit, een paar intake– en downpipes en een intercooler.

1.5 motor met killer power. Kennelijk is dat ding extreem goed en sterk voor zo’n kleine motor.
https://youtu.be/eq_J-dVaDzA
@w0o0dy:
Klopt, mijn hatch ging enkel dankzij Hondata flash en een beetje E85 al van 180 naar 260 pk, daarna met downpipe, grotere luchtinlaat rond de 290. Zit nog veel meer in, maar de SI heeft een iets andere turbo en compressie als ik me niet vergis. Volgende stap is iets grotere bolt on turbo om richting Type R vermogen te gaan. De grootste grap, de eco knop werkt nog steeds en zet het vermogen terug richting standaard waarden, voor een gemiddelde van 1:16 als de vrouw boodschapjes doet….
Maar gelukkig heeft Honda ingezien dat het gat inderdaad te groot is.

Dat hadden ze al véél eerder kunnen inzien, want die fout maakten ze met de achtste generatie (2006-2012) ook al:
Instapper met 80 pk
Snellere uitvoering met 140 pk
Type R met 201 pk

Bizarre onderlinge verschillen. Die 1.4 i-DCI werd 3 jaar later later vervangen door een 1.4 i-VTEC, die had 20 pk meer, maar dan nog heb je een gat van 40 pk tussen twee opeenvolgende uitvoeringen.
@rrrobert:
Het artikel is behoorlijk misleidend, aangezien het hier enkel gaat om een lichte facelift en ditto technische aanpassingen van een model dat al sinds 2016 hier in de VS wordt verkocht. Ja, ook de coupe, waaronder de SI met 205 pk (ook verkrijgbaar als sedan).
@rrrobert: Andere merken zoals Hyundai/Mazda doen nog veel gekker, van 140pk/165pk ineens een sprong naar 280pk en niks ertussenin.
Wederom, net als bij de hatchback, voorkant is in mijn ogen gaaf maar zodra je verder gaat dan de voordeuren gaat het gruwelijk fout
Sowieso een sympathiek goed rijdend merk. Helaas worden ze hier slecht verkocht.
@tttijn: Vind je het gek als ze het uiterlijk zo verpesten.
@alcantara: zegt vooral wat over ons, uiterlijk belangrijker dan kwaliteit. Heel oppervlakkig ;)
Ja hoor! Knappe wagen
Dit doen ze bij de VAG groep dan toch het beste. een GTI als alledaagse fijne snelle Golf, en een R voor wanneer het echt idioot mag zijn.
Die si is beter te doen dan die type r. Was dit jaar in luxemburg op vakantie, en daar kwam ik bijna op elke hoek een type r tegen. Zelfs na 2 weken dagelijks meerdere type r te hebben gezien kon ik nog niet zeggen dat hij beter werd. Normaal als je een lelijke auto vaker ziet begin je hem te waarderen. Bij de type r dus echt niet. Ja hij is snel (niet bij te houden door mij) en ja het geluid is prima. Maar die styling. Dan echt beter een si
Heerlijke bak is het toch. Doe maar de Coupé, inpakken hoeft niet, neem hem zo wel mee. 😎
Was laatst in Singapore en Maleisie en daar word je doodgegooid met Civics. Lijkt wel de best verkochte auto daar. Vond ze er ook best goed uit zien. Deze coupe zou ik ook graag hebben hoor. Styling is een beetje apart, maar wel goed te doen. De Civic Type R vind ik dan weer overdreven. Dat is echt een rijdende kermis.
De Type R is nog enigzins mooi van lelijkheid, maar een gewobe Civic is gewoon lelijk.
😍😍😍 Gaaf zeg!!! Zeker zo in het rood. 👌
De SI was er toch al met 1.5 4cyl Turbo maar dan met iets minder pk?
Volgens mij is het 2020 model gewoon iets meer pk en kortere verhoudingen.
Vorige model motor zit ook in de CR-V met ongeveer 190pk dacht ik.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).