Mannen laten Porsche 356 veilen voor MS-behandeling van vriend

Auteur: , 34 Reacties

Een triest verhaal met een mooi randje.

Zuiderbuur Erwin Vervaet kreeg in 2005 nieuws te horen dat je niemand toewenst. Hij kreeg de diagnose Multiple Sclerose, een nare en progressieve zenuwziekte die in de meeste gevallen naar verloop van tijd je hele lijf uitschakelt. Af en toe hoor je wel eens dat er een doorbrak is op het gebied van de behandeling van de ziekte, maar tot op heden zijn deze doorbraken ofwel lege hulzen gebleken, ofwel nog niet ingeburgerd in ons ‘uitmuntende’ evidence based zorgstelsel.

Een behandeling die in de laatste categorie valt is een experimentele behandeling met stamcellen. Erwin heeft zijn hoop gezet op een stel dokters in de Fillipijnen die claimen goede resultaten behaald te hebben met de wondercellen. Nadeel is alleen dat deze behandeling zo’n 55.000 Euro kost. Je voelt ‘m al aankopen, voor die kosten moet Erwin zelf opdraaien en dat kan hij niet.

Gelukkig heeft Erwin een paar matties, twee broers genaamd Timothy en Roel Marien. Deze bro’s runnen een bedrijfje dat zich bezighoudt met de verkoop van klassiekers. Om hun zieke vriend te helpen, hebben zij vanuit deze business een plan bedacht om de benodigde pegulanten bij elkaar te sprokkelen. Ze verkopen namelijk loten voor 25 Euro per stuk waarmee je een echte Porsche 356 kan winnen!

En als we zeggen echte, dan bedoelen we een replica. Maar, het is wel een kwaliteitsreplica. Deze 356 Speedster is namelijk gemaakt door Apal, een van oorsprong Belgisch bedrijf dat sinds 1998 gevestigd is in Duitsland. Apal werd opgericht door Edmond Pery, die in zijn hoogtijdagen bekend stond als een fiberglass koning. In het Belgische Blegny-Trembleur maakte het bedrijf allerlei soorten kekke auto’s, doorgaans op basis van Volkswagen techniek.

Het ging daarbij zeker niet alleen om replica’s. Apal bouwde ook zelf ontworpen coupé’s, buggy’s, een sportwagen met middenmotor genaamd de Horizon GT en zelfs een heuse Formule V monoposto. Het laatste eigen ontwerp van het bedrijf stamt uit 1992 en heet de Fierborghini Apal Sport One, op basis van de Pontiac Fiero.

Ondanks dit indrukwekkende oeuvre was de 356 Speedster replica die het bedrijf maakte wel haar meest succesvolle model. Tussen 1981 en 1994 maakten ze er ongeveer 700 van. Het Duitse bedrijf dat na 1998 de boedel overnam, voegde daar nog een aantal exemplaren aan toe. Maar volgens de broeders Marien is de auto in kwestie gemaakt in België.

Op 15 februari 2017, wordt de auto toegekend aan een van de personen die één of meerder loten heeft gekocht. Zoals de initiatiefnemers het zelf een beetje wrang omschrijven, zijn dat twee vliegen in een klap. Je steunt een goed doel én je maakt zelf kans op een leuke auto. Voor alle informatie kan je HIER terecht.

Bedankt Mark voor de tip34 reacties

Hoe mooi. Ik koop een lot. Een beetje reaguurder met een hart koopt er ook een.
Kijk,deze mannen kun je HELDEN noemen.
Meedoen is simpel:
IBAN: BE06 1325 4814 5122
Mooie actie van die vrienden. Graag 25€ betaald.
Morgen even loten kopen. Ondanks dat het een mooie auto is hoef ik hem eigenlijk niet eens.
Erwin, mn bijdrage komt eraan! Veel sterkte en geluk met de behandeling.
Timothy & Roel: 1000 kudos!
Mooie actie!
Niet een erg goede replica.
@airc: Niet een erg goede reactie. O.T. Heel veel sterkte en goede verkoop van de loten!
@airc: lekker belangrijk, deze gasten komen op voor hun maatje. Die mogen van mij de nobelprijs ontvangen.
@moondustfocus: of zie zien een handige manier om geld te verdienen aan een slechte replica.
@airc: Wat je er allemaal van vindt en dat je er de voorkeur aan geeft mensen het nadeel van de twijfel te geven en direct goede bedoelingen te betwisten dat moet je lekker zelf weten en zegt bovendien veel over jou als persoon. Maar waar baseer je op dat dit een slechte replica is? De Apal is een licentieproduct van de Intermeccanica 356 speedster. Een van de beste replica’s voor de 356. Zeg maar de Dax Cobra voor Porsche replica’s. Dus vertel maar waarom deze zo slecht is…
@tenaci: dead giveaway is bijvoorbeeld het ontbreken van afdekplaten van de torsie assen. Maar er zijn ook replica’s die dat wel hebben. Maar dat maakt wel het verschil tussen een goede en slechte replica. Maar ook de spiegels en de plaats ervan. De naden, afwerking. Gewoon overall package.
@airc: als met “niet erg goed” bedoelt dat het afwijkt van het origineel heb je uiteraard gelijk. Zo staan de lichten te hoog, d.i. om aan de typehomologatie te voldoen. Ik begrijp ook niet waarom er zelfs op de “betere” replica’s steeds gebruik wordt gemaakt van de zwarte ruitenwissertjes in plaats van de chrome. Wat betreft kwaliteit op vlak van naden en afwerking is er echter weinig op aan te merken. Zeker als je deze fabrieks-replica met inschrijving als Apal, vergelijkt met veel van de thuis gebouwde kitcars die als VW zijn ingeschreven. Deze is uiteraard gerestaureerd en er zijn zeker wel detailopmerkingen te maken. Je opmerking over de spiegels houdt echter geen steek. De 356 pre-A en 356 A werden af-fabriek geleverd zonder spiegels of met spiegels die los werden bijgeleverd. De plaatsing en het type werd overgelaten aan de garagist en de voorkeur van de koper.
@airc: anders reageer je gewoon niks, azijnpisser
@airc: dan maak je toch gewoon 25 piek over en geef je aan dat ze het lot mogen houden..
Heb op facebook best wel wat vrienden zitten, maar geeft de echte vriendschap weer. Respect voor de gasten die hun maatje niet laten barsten.
Prachtig initiatief! Veel sterkte aan Erwin toegewenst
HULDE voor deze mannen!
Heb 2 loten gekocht. Eén voor Erwin en één voor mijzelf.
Mooie actie en een mooie prijs. Heb een lot gekocht.
Wat een ontzettend helden, zo zie je maar ondanks dat de wereld bijna in de brand staat heb je nog zulke maten. Boys ik heb een lot gekocht, het is dat ik geen rijke flip ben anders had ik er meer gekocht! Hulde.
Mooi initiatief hoor, valt niets op aan te merken.

Alleen die sneer naar “ons ‘uitmuntende’ evidence based zorgstelsel” is niet nodig. Over het algemeen is dat hier toch een stuk beter geregeld dan in heeeeel veel andere landen incl. de Filipijnen. Als je laatste hoop gevestigd is op een paar wonderdokters uit dat land, ben je echt radeloos.
Dit is nieuws, dit is Autoblog.
Dit zijn echte mannen, waar vriendschap prevaleert boven geld.
Mocht hun vriend desondanks komen te overlijden aan deze ziekte, heeft hij wel echte vrienden gehad, een echte rijkdom
De ECHTE helden in dit verhaal zijn de Philippijnse artsen met hun “wondercellen” ..
Die kunnen straks een ECHTE Porsche rijden .. nieuw uit de doos ..

Dus geef gul ..
@lincoln: Ik wil hier toch even op reageren.

Deze behandeling met stamcellen wordt voor MS in meerdere landen op de wereld uitgevoerd, waaronder Zweden, Duitsland, Spanje, Rusland, Mexico, Filipijnen..
Een vriend van mij ondergaat op dit moment deze behandeling voor zijn MS, alleen in Spanje. Deze behandeling daar kost ook ong 85000 euro. Voor veel MS patienten stopt met deze behandeling de progressie van MS en vindt er soms ook herstel plaats. In Nederland wordt deze behandeling niet uitgevoerd voor MS patienten, maar is deze behandeling er wel voor leukemie. De zorgverzekering vergoed dit dus niet. Terwijl we in Nederland wel een miljoen aan medicijnen per jaar uitgeven zodat een patient (weet even niet meer welke ziekte) een maand of 2-3 langer mag leven waarbij er 0% kans is op enige genezing.

In Nederland wordt er door de zorgverzekering bepaald welke medicijnen je krijgt en niet door de arts. Er worden hier pillen voorgeschreven die ze in Ghana meteen de vuilnisbak ingooien omdat ze die al 20 jaar niet meer gebruiken en er betere zijn. Hier bepaald de zorgverzekering welke je krijgt en werken ze niet dan ga je langzaam naar de wat betere medicijnen toe, maar omdat die duurder zijn beginnen ze dus hier met troep.
@weiugrt:

Dank voor je toelichting ..
@lincoln: zo leren we nog eens wat, alhoewel jouw idee ook best ‘waar’ had kunnen zijn.
Dit is een mooi initiatief van de twee vrienden van Erwin. Deze actie staat voor echte vriendschap!
Ik vraag mij alleen af: wat nou als je hem wint? Mag je dan nog een x bedrag invoerkosten betalen bij het op NL platen zetten?
@ablogjunk: waarschijnlijk niet omdat het een klassieker is.
Hartverwarmende actie; heb loten gekocht ?
Top actie, ik heb er 2 gedaan
Respect hoor. Echt klasse

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).