Maserati 4200 GT – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 42 Reacties

Een aankoopadvies in de categorie: “Je leeft maar één keer”. Een Maserati bezitten is voor velen een droom, een droom die sinds Maserati onder hoede van Ferrari opereert minder snel een nachtmerrie wordt.

De officiële naam van de 4200 GT is overigens Maserati Coupe of Spyder. In 2004 volgde een facelift en vanaf dan gebruikt Maserati de naam GranSport. Alle namen worden overigens vrolijk door elkaar gebruikt, wat het zoeken op AutoScout24 enigszins bemoeilijkt. De voorganger was de 3200 GT met twinturbo 3.2 liter V8 en die fantastische boomerang achterlichten. Voor de 4200 GT moest dat heftige stijlelement wijken, maar de rest van het Giugiaro ontwerp bleef vrijwel ongewijzigd.

In deze aankoopadvies-video behandelen we alleen de 4200 GT met de atmosferische -door Ferrari gebouwde- 4,2 liter grote V8.

Aanbod occasions

 • Op AutoScout24 staan een kleine 30 bella machina’s op een nieuwe eigenaar te wachten.
 • Zo’n 30% van het aanbod zijn Spyders, de cabriolet dus.
 • Voor een handbak moet je goed zoeken.
 • Prijzen beginnen bij 20.000 euro.

Pluspunten

 • Magistrale V8 afkomstig van Ferrari.
 • Nog steeds exclusief.
 • Relatief betrouwbaarder.
 • Relatief waardevast.
 • Het is een Maserati.

Aandachtspunten

 • Het is een Italiaanse auto, dus controleer de werking van alle elektrische/ elektronische features. Bekende zwakke punten zijn:
  – De hoogteverstelling van de elektrische stoelen.
  – Het zakken van het raam bij openen deur.
  – De werking van de cruise control.
 • Gezien de leeftijd kan de roestduivel zijn kop opsteken, controleer de achterbak, de overgang tussen achterlichten en bumper en de wielkastranden.
 • De bodem van de bagageruimte (onder het reservewiel) wil wel eens vochtig zijn.
 • CambioCorsa automatische versnellingsbak: de bak moet alle software updates hebben gehad. Check bovendien wanneer de F1 pomp is vervangen. Het relais van de F1 pomp kan beter ieder jaar worden vervangen.
 • Controleer bij auto’s met een handbak of de eerste en tweede versnelling makkelijk gekozen kunnen worden.
 • Het motorblok is juist een van de grote verbeteringen ten opzichte van de 3200 GT, maar check of de olie redelijk netjes en doorzichtig is. Een onrustig lopende V8 bij stationair kan ook een indicatie zijn van diverse problemen. Bij een warme motor moet de oliedruk ongeveer 5 bar zijn bij 2000 toeren per minuut.

Hieronder de video die we maakten, het volledige aanbod vind je hier!42 reacties

“De bodem van de bagageruimte (onder het reservewiel) wil wel eens vochtig zijn.” Zeg maar gerust zeiknat. Dat was zo bij de Coupé met F1-bak die mijn vorige stagebedrijf voor een APK kreeg aangeboden. Verder een hele nette auto, de bodem van de kofferbak was echter doorweekt. Wel een prachtig ontwerp met een prachtig geluid en een lekkere duw in de rug bij het accelereren.
Zo een gave bak!
Kennis van me heeft een 3200gt, dichte variant, daar mag ik volgende week een rondje in rijden! Echt een gave bak, ondanks zijn leeftijd. Hij had hem destijds nieuw gekocht.. dan is het een wat minder goede investering..
Maar ik zou het toch niet aandurven er nu één te kopen mits ik het geld zou hebben.. Lijkt me toch een duur grapje bij de jaarlijkse beurt.. En iedere dag bij de pomp..
@nickmercedes: Met heel veel woorden wil je niet toegeven dat je die auto niet kan veroorloven.
@sandniggah: Nee zeker niet, ik geef het zelfs aan met weinig woorden. Ik kan hem niet betalen. Maar ik bedoel ook al zou ik hem wel kunnen betalen, dan zou ik het nog niet aandurven ivm de kosten bij een beurt en de pomp natuurlijk.
Blijft een schitterende auto en inderdaad jammer dat de boomerang achterlichten er niet meer op zitten… Voor minder dan 20000 zijn ze ook te krijgen maar dan heb je geen waterdichte onderhoudshistorie.. Volgens mij heeft prins esclusivo hier in nunspeet er ook nog een paar staan…
@tmenges: momenteel een fraaie blauwe, erg chic! Houd de occasions af en toe in de gaten, mijn alfa komt er ook vandaan. Staan altijd wel weer leuke bolides in diverse prijsklassen ;)
Is de 3200GT zoveel slechter? Want moest ik er eentje van dit design willen, zou ik toch ook wel die boomerang achterlichten willen.


Wel een vreemde wagen, soms vind ik die lelijk en dan net weer heel mooi.
Moest ik er eentje hebben zou die dus regelmatig van garage moeten wisselen afhankelijk van in welke bui ik ben.
@Hupke: De 3200 blokken hebben nogal eens de neiging om de koppakking eruit te blazen. Wat de nodige reparatiekosten oplevert, zeker als je nog enigzins garantie wilt houden. ( Overigens ligt het wellicht ook aan de rijstijl van de eigenaren).

Persoonlijk vind ik de 3200 ook een veel mooier model, zeker met die achterlichten.
@knalfa:

Na 10-15 jaar begint die garantie minder uit te maken, maar je onderhoudsboekje word er wel minder indrukwekkend door. Ansich een koppakking vervangen is geen rocketscience iedereen kan dat.

@aventadorsv:

Spijtig genoeg woon ik in België en is die wagen sowieso niet goedkoop totdat die in de buurt van oldtimer status komt. Wegenbelasting voor een wagen met 3.2L en meer dan 155KW (heeft er 270) is afhankelijk van de leeftijd.
Voor een nieuwe zou dat €5000 euro per jaar zijn. Voor eentje van 12j oud is dat nog altijd €1000. Da’s nog wel genoeg voor een garage bewoner.

Weet je wat die mankementen waren die €25000 en €15000 euro kosten om te repareren (hopelijk met werkuren inbegrepen)?
@Hupke: een kennis van me heeft bedragen van €25.000, €15.000 en andere forse bedragen aan de 3200gt gehad. Dus ik zou die persoonlijk overslaan.
Haha, ”Relatief waardevast”, nadat ie ongeveer een ton heeft afgeschreven. Wel leuk dat er steeds meer gave auto’s vanwege de afschrijving bereikbaarder worden.

Die Spyder blijft een mooie auto! Vooral in het zwart met cognackleurig leer en die 7 spaaks velgen.
Qua uiterlijk vind ik de 3200 GT nog steeds het mooiste.
@clioracing: :-)
Heerlijk altijd, dat er mensen zijn die €2,- /km kunnen afschrijven, zodat zulke auto’s nu bereikbaar worden voor anderen. Het liefst wel anderen die van sleutelen houden, trouwens.
@clioracing: De gemiddelde prijs voor een Maserati Coupe van 10 jaar oud is zo)n 35000 euro. Dat is ongeveer 30% van zijn nieuwprijs. Daar kun je met je Clio alleen maar van dromen. Bovendien schrijf je die vervolgens af naar 0, en een Maserati never nooit niet. Ook al ligt ie volledig uitgebrandt op de kop in de sloot.

Dus tja, wat is duur.. ;)
@smokin: 30% is wel erg optimistisch. Met 35000 euro zit je ook aan de bovenkant van de markt. Gemiddeld doet een 10 oude (ingevoerde) Coupe ongeveer 25000 euro. Dus ongeveer 20% is realistischer. Een 10 jaar oude Clio RS doet ook ongeveer 20% van de nieuwwaarde en blijft ook altijd geld waard. Gaat dus relatief gelijk op;)
Mijn zwager had een 3200GT. Toentertijd een mooie auto, en voor sommigen, waaronder ik zelf, nu nog steeds. Typisch Italiaans interieur dus met veel leer en luxe maar ook navenante kwaliteit m.a.w. waarschuwingslampjes die zonder reden aangaan en naden en randen die loslaten. Heerlijk geluid uit de uitlaten maar ik zat niet zelfverzekerd achter het stuur zoals ik dat wel had bij een Porsche of 355 om maar wat te noemen.
Zou best een 4200 CambioCorsa willen hebben, maar ik denk toch liever een 575M.
@phaeton:
Naar ik altijd begrepen heb moet je die cambiocorsa bakken zover mogelijk links laten liggen. Traag schakelen, beroerde kwaliteit en ook niet comfortabel.
@Original_Arnoud: ik heb in eentje meegereden met zo’n bak en je hebt gelijk, het zijn geen heel snel schakelende versnellingsbakken. Wat je daar echter voor terug krijgt zijn heerlijke klappen als er opgeschakeld wordt en een heerlijk gerochel uit de uitlaat bij het terugschakelen.
@ej20g: Oude(re) Maserati’s zijn sowieso niet de snelst schakelende sportwagens. Mede vanwege de modernere techniek zou ik in het budget van 50-60.000 oid eerder voor een cruiser van Ferrari gaan.
@phaeton: De oudere Ferrari’s staan nou ook niet bepaald bekend vanwege het snelle schakelen. Ze waren prachtig om te zien, maar ze waren een drama om goed onder de knie te krijgen.
Okayzjions :-)
in Belgie onbetaalbaar aan taksen allerhanda. Wat ben je in Nederland kwijt?
@heidekonijn: In Nederland is het grootste probleem voor mooie auto’s de BPM/CO2-heffing. Die draag je echter af bij het ‘op Nederlands kenteken zetten’ dus in de meeste gevallen bij de eerste aankoop (en soms import, wat dan weer volgens typische bureaucratische formules verrekend wordt). Bij zo’n tweedehandsje is het grootste bedrag dus samen met de auto zelf afgeschreven. De wegenbelasting die je verder betaald is ook niet mals maar gaat op gewicht ipv in België op motorinhoud/vermogen (toch?). De wegenbelasting voor een Exoot van 1500 kg is dus dezelfde als die voor bijvoorbeeld een Passat van hetzelfde gewicht.

Het zijn vooral de kosten om de auto zelf netjes en rijdend te houden die het een prijzige aangelegenheid maken en waar veel mensen zich op (willen) verkijken.
@jaapiyo: Ok, check, thx. Nog te betalen dus.
@heidekonijn: Een slordige 200.000 nieuw, inderdaad door CO2/BPM.
Maar voor de occasionkoper valt het wel mee: wegenbelasting (eigenlijk ‘houderschapsbelasting’) zit rond de €90,- / maand. Verzekering is een ander verhaal. Met 10 schadevrije jaren, en als het even kan nog een andere auto op je naam, is het best betaalbaar. Maar ben je jong / heb je schades gedeclareerd, dan varieert het van grof duur tot ‘sorry, die verzekeren we niet’.
@heidekonijn:

Enkele jaren laten wachten op z’n O-plaat. Deze inschrijven als lichte vracht gaat nooit lukken vrees ik.
@Hupke: Ook al aan gedacht, maar een exoot van 25+ jaar, daar wil ik de onderhoudskosten niet (meer) van betalen.
@heidekonijn:

Eén keer dat je ze in orde hebt valt dat best wel mee. Zeker als je er maar sporadisch mee rijdt.
@heidekonijn: voor 60 ruggen heb je een hele mooie, met 50k kilometers en een perfect onderhoudsboekje! Na de testrit toch maar niet gedaan, die bak is om te huilen. Een (2e hands) e500 is ervoor in de plaats gekomen.
@lambo4all: Waarom dan geen SL als ik vragen mag? De SL vind ik persoonlijk niet de mooiste, maar een E is een erg afwijkende aankoop van het Maserati-plan.
@phaeton: niet als het een w124 e500 is :D
Leuke auto.. laatst een keer meegereden die lekker was opgefokt (400+ paardjes) heb nog wel een foto maar weet niet hoe ik m kan plaatsen in een reactie..
In apeldoorn staat zo’n cambiocorsa vind het wel een leuke auto.. alleen een afgezaagde achterkant.. maargoed je kan niet alles hebben..
Kijk naar het leer, wilt hier en daar loslaten
Er klopppen tochwel een aantal dingen van het artikel niet, een beetje meer research was wel beter geweest… De gransport is geen facelift vanaf 2004. Dit is een appart model, die later geintroduceerd is en naast de coupe en spyder gt/cc leverbaar was. De gransport was ook als spyder leverbaar en van de gransport zijn ook nog speciale versies gemaakt in gelimiteerde oplages. De facelift van de spyder was in 2003 en heet de evolutione. Te herkennen aan een glazen achterruit en v8 badges. De gransport werd vanaf 2006 leverbaar en heeft altijd een “flipper” versnellingsbak.
Word hier niet warm of koud van..
Die boomerang achterlichten van het eerste model zijn veranderd omdat de Amerikaanse clientele ze ” niet begrepen ” En de VS de belangrijkste markt was/is
Echt waar !
@desjonnies:

Er zijn wel meer dingen die ze in de VS niet begrijpen, beginnende met secularisme en eindigende met een broodje gezond.
Wel zonde dat die achterlichten eraan hebben moeten geloven.
Erg leuke 2e auto. Maar ook alleen als 2e auto, want als eerste auto wil ie je nog wel eens laten staan. Maar goed, dat is uit de mond van 1 eigenaar; wieweet had ie een ongelukkig exemplaar.
Vorig jaar februari heb ik er eentje gekocht in Italie, 10 jaar oud, 23.000 kilometer.
Geweldige auto, voor mij erg bruikbaar aangezien ik 2 kinderen heb, met een Ferrari blijf je dan heen en weer rijden. Alhoewel ik ook aan een 575 heb gedacht.

Motorisch heerlijk, elke keer een genot om in te rijden. En de versnellingsbak? Tja in comfort stand doet ie het eigenlijk prima, schakelt ie alleen niet zo heel snel. In de sportstand krijg je inderdaad fikse klappen in je rug. Ik vind dat brute wel lekker, maar als je anders wil zou je voor de handbak kunnen kiezen. Ik heb er in ieder geval nog geen seconde spijt van gehad.
Tja, wij hebben een spyder gehad, geweldige auto. Alleen weinig geluid van de motor helaas in mijn beleving (mijn M3 toen der tijd maakte 2x zoveel geluid met standaard uitlaat), paar dingen van mijn kant:

Let erop dat het dak uit zichzelf volledig open en dicht gaat, wij moesten hem altijd een zetje geven om open te gaan en het laatste stukje dicht trekken zodat ie op slot kon.

Check dat het raam niet onder de rand komt te zitten, dan schuift hij iets opzij waardoor hij niet meer door de gleuf omhoog komt, hels karwei om open te maken en te fixen allemaal.

de verf op de knopjes vervaagd gouw als je veel met de kap openrijd let daar dus ook op (zijn duur om te vervangen!!)

Zo kan ik nog wel meer geven…
Wouter bewchijft treffend het gevoel dat ik ook had toen ik m ophaalde. Het regende en dan moet je echt met beleid gas geven voor stoplichten en op de minirotondes. Alsof je een rodeo-stier berijdt bij wijze van spreken. Heerlijke auto, goed vier-persoons (de coupé). CambioCorsa is goed en voegde voor mij iets toe. Is afkomstig uit de F360, de 4200 motor is de voorloper van de motor uit de F430.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).