Mocht Max trek hebben in een haaienvin dit jaar heeft hij slechts twee opties. De eerste is een blikje soep open trekken. De tweede is zijn hand op zijn voorhoofd plaatsen in het zwembad om een haai na te bootsen. In de F1 auto stappen zit er niet bij, daar het gerucht gaat dat Max’ RB13 een van de weinige auto’s in het veld zal zijn zónder ‘haaienvin’.
Ooit werd Jos Verstappen de comeback kid van de F1 genoemd, maar volgend jaar maakt iets totaal anders volgens Formula1.com een terugkeer in de F1. Na enkele jaren van afwezigheid keert volgens de welingelichte bron de haaienvin namelijk weer terug op de auto’s. Wat was het eigenlijk ook alweer, deze haaienvin? Wel, het ding waar de gele pijlen op het plaatje hieronder naar wijzen.
De haaienvin werd geïntroduceerd in 2008 door Red Bull Racing op de RB4. Hierboven zie je David Coulthard in actie in die auto. Het nut van de vin is om met name in bochten de turbulente lucht die van de voorwielen en voorwielophanging afkomt weg te leiden van de achtervleugel. Al die aero-poespas werkt namelijk het beste met ‘schone’ lucht.
Voor het seizoen in 2010 gebruikte McLaren vervolgens de structuur die er toch al was om met de ingenieuze F Duct op de proppen te komen. Deze gebruikte een windkanaal dat door de vin heenliep richting de achtevleugel die de coureurs konden ‘bedienen’ door met hun knie een ventilatieschacht te blokkeren. Het systeem kon volgens de FIA net door de vleugel beugel omdat de knie van de coureur niet beschouwd werd als een bewegend aerodynamisch onderdeel.
Na het seizoen van 2010 werd de F Duct echter alsnog verboten en kregen we de beweegbare achtervleugel. Met deze ingrijpende verandering verdween de haaienvin ook uit het veld. Mede gezien het feit dat de achtervleugels inmiddels minder breed waren en hoger stonden dan voorheen, leverde die kennelijk niet meer voldoende voordeel op.
Echter, voor volgend jaar gaan de regels op de schop en worden de vleugels weer breder en bovendien lager geplaatst. Van 950 mm hoog en 750 mm breed gaat de achtervleugel naar 800 mm hoog en 950 mm breed. Daardoor zit de vleugel weer wat meer in de turbulentie die van de voorkant afkomt en dus stoffen veel teams de haaienvin weer af. Maar juist het team dat de vin in 2008 invoerde denkt dat ze ‘m nu niet nodig hebben.
Al jaren rijdt Red Bull Racing namelijk rond met een ‘naar voren hellende auto’. Bekijk moderne RB’s van de zijkant en je ziet dat de neus veel lager ligt dan de achterkant. Het is een van de belangrijke pijlers onder het superieure aerodynamische concept van meesterbrein Newey. Je zou tegen de andere teams zeggen ‘kopieer het even’, maar dat is kennelijk makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe dan ook denkt Red Bull dat ze door dit concept minder last hebben van de turbulente lucht die van de voorzijde afkomt, omdat die lucht alsnog onder de achtervleugel door piept.
Bedankt Hans voor de tip!
gt500eleanor zegt
Interessant artikeltje, maar die header is by far het beste van het hele artikel.
fiestacruizer zegt
@gt500eleanor: Laten we vooral hopen dat voor komend seizoen de enige Fin die achter Max te vinden is Bottas heet.
Edge zegt
@fiestacruizer: Beetje ongelukkige woordkeuze, aangezien je nu impliceert dat Kimi Raikkonen dan voor Max rijdt.
MrSkyline zegt
@fiestacruizer: Je wilt zeggen dat je hoopt dat Raikkonen RB en Mercedes gaat verslaan komend jaar?
viezefreddyw zegt
Ik vind het een goede zaak dat hij niet terugkomt. Ik vind het namelijk erg lelijk. Zonder haaienvin ziet het er stukken beter uit. Ik hoop dat veel teams dit voorbeeld gaan volgen.
87sandyd zegt
@viezefreddyw: Ik denk niet dat een designchef van de F1 zich druk maakt om het uiterlijk ;)
viezefreddyw zegt
@87sandyd: Dat denk ik ook niet, en dat hoeft natuurlijk ook niet. Maar ik vind het niet zo mooi. F1 auto’s zijn tegenwoordig ook niet zo mooi als dat ze vroeger waren, maar ik vond ze van de afgelopen twee jaar een stuk mooier dan in bijvoorbeeld 2008.
aambei zegt
Wat is dan het nadeel van zo’n haaienvin waardoor RB het niet gaat gebruiken? Het komt op mij over alsof de haaienvin alleen maar pluspunten heeft. Zou het extra gewicht het enige nadeel zijn?
bassx zegt
@aambei: als er geen turbulente lucht van de voorwielophanging op de achtervleugel komt is het niet nodig. Als een airbox met zeil niet nodig is, waarom zou je het dan doen? Volgens F1.com is het de kans het grootst dat RBR het niet nodig heeft, het is natuurlijk komkommertijd in F1.
gjvp zegt
@bassx: het heeft het meeste te maken met de rake van de rb auto’s. Omdat deze tov van de andere teams vrij hoog is heb je inderdaad minder lucht op plaatsen waar je ze niet wilt hebben.
treinrukker zegt
@aambei: volgens mij heeft het als nadeel dat het onderstuur veroorzaakt in de bochten
granlusso zegt
Dat woordgrapje van ‘schone’ lucht deed bij mij de vraag rijzen hoeveel CO2 een F1-auto eigenlijk uitstoot?
solksagen zegt
@granlusso: Minder dan plankgas in een Gran Lusso.
1 mol benzine c.q. octaan, C8H18, verbrandt met zuurstof tot 8 mol CO2.
1 mol C8H18 weegt 0,114 kg, 1 mol CO2 weegt 0,044 kg.
Met 105 kg brandstof in 2017 levert dat (105/0,114)8 mol × 0,044 kg/mol = 324 kg CO2 op, bij raceafstanden van 305 tot 310 km een slordige kilo CO2/km.
camber24 zegt
Kunnen jullie er nog een gele pijl bij zetten? Het is zo erg onduidelijk..
cr37 zegt
De f-duct is wat anders dan de haaienvin. De f-duct loste het probleem van de haaienvin op. Toen de achtervleugels smaller en ook hoger werden verstoorde de vortex (hoge energie luchtstroom) die van de bovenste rand van de haaienvin kwam, de luchtstroom langs de achtevleugel. Die vortex knalde op de achtervleugel en maakte de hele vleugel minder effectief.
Nu de vleugels weer breder en lager worden kan de haaienvin dus weer terugkomen dat het niet meer de luchtstroom over de achtervleugel verpest. Red bull heeft geprobeerd tegen te houden dat de haaienvin er zou komen omdat zij al een hele stabiele achterkant van de auto hebben en de concurrentie hier dus een groot voordeel uit kan halen.
jaapiyo zegt
@cr37: ja, maar het feit dat de haaienvin er al was vormde (letterlijk) de basis voor het ontwikkelen van de F duct.
Dutchdriftking zegt
We zullen het zien….
cocoloco zegt
De haaienvin zat in 1971 al op de Ferrari 312b2. Het is dus echt niet geïntroduceerd door red bull in 2008 ;)
pinut187 zegt
En nu ook geen haaienvinsoep meer, arme haaien..
mrrallycross zegt
Ben benieuwd. Zou de auto’s opzich ook wel staan zo een haaienvin. Daarnaast is er natuurlijk ook meer ruimte voor reclame