Max Verstappen stoot Sven Kramer pardoes van de troon

Auteur: , 58 Reacties

Aan de kant, Svenneke.

MV33

Autosportfans weten het al een paar jaar: Max Verstappen wordt ons nationale sportfenomeen voor de komende twee decennia. Bij de meeste F1-races is de voertaal op de tribunes tegenwoordig Nederlands. Na 66 jaar zwoegen, sappelen en betalen om in gare auto’s te rijden in de hoogste klasse van de autosport, heeft MV33 eindelijk de ban gebroken voor onze natie met zijn overwinning in de Grand Prix van Spanje in 2016. Het leverde hem ook mainstream-waardering op, want hij won dat jaar de titel Sportman van het Jaar.

Dat laatste betekende misschien niet zoveel voor Max Emilian, maar het tekent wel dat hij in Nederland inmiddels als meer beschouwd wordt dan iemand die ‘hard rijdt in opgevoerde skelters’. Autosport was wat dat betreft altijd een beetje een niche sport, die in sommige opzichten misschien niet zo goed past bij onze volksaard. Je hebt er al snel veel geld voor nodig, het maakt lawaai, je hebt er ruimte voor nodig die schaars is in ons kikkerlandje en de overheid beschouwt snelle auto’s als de duivel. Al deze dingen helpen niet natuurlijk. Maar onder het oppervlak blijkt een enorme hoeveelheid mensen te zitten die het stiekem toch allemaal wel leuk vindt. Vooral als ‘een van de onzen’ echt mee kan doen om de knikkers.

Oké, Max is dus populair, maar hoe populair? We hebben hiervoor natuurlijk een handig lijstje nodig om een en ander te rangschikken. Het Sportsector Merkenonderzoek, gehouden door Hendrik Beerda Brand Consultancy, springt in dit gat. Ze hebben 2.200 NL-ertjes gevraagd wie hun favoriete sporters zijn. En wat blijkt, Max heeft de positie van Sven Kramer dit jaar overgenomen aan de top van de apenrots. Respondenten waarderen vooral Max’ lef en ‘nieuwe aanpak’. Ook de reclames waarin Max optreedt doen goede dingen voor zijn imago. Kijk dat is nog eens mooi, geld binnenangelen én extra waardering oogsten! In het lijstje hieronder kan je zien wie Verstappen allemaal vakkundig achter zich weet te houden in deze race.

De volledige uitslag
1. MAX VERSTAPPEN
2. Sven Kramer
3. Epke Zonderland
4. Dafne Schippers
5. Ireen Wüst
6. Arjen Robben
7. Tom Dumoulin
8. Ranomi Kromowidjojo
9. Anky van Grunsven
10. Wesley Sneijder58 reacties

Had Dumoulin absoluut op 1 verwacht.
@fmgarcia: Ook voor deze TDF.
@fmgarcia: Ik heb eerder het idee dat wielrennen niet zo heel erg populair is om te volgen.
@berlinetta: onderzoek zal wel voor de TdF gedaan zijn.
@fmgarcia: wie?
WAT ???? Geen vrouw op de eerste plaats ??? Seksisme !!1!
@amghans: Ik zie 8 mannen, een paard en een kabouter.
@fmgarcia: nice :D
@fmgarcia: hahaha scherp
@fmgarcia: briljant!!
Als Belg ben ik na nummer 7 letterlijk het noorden kwijt…
@stijnb:
Tsja jullie doen meestal niet mee aan die grote evenementen natuurlijk ;)

Ranomi: zwemster, paar gouden plakken op de OS
Anky van Grunsven: voormalig amazone, paar gouden plakken op de OS
Wesley Sneijder: bijna voormalig voebeler, 2e plaats WK, volgens mij ook een ‘triple’ met Inter Milaan, balt momenteel in de zandbak.
Blijft een beetje sneu. Max staat dan wel (bijna) aan de top van een sport, het is wel zowat de minst toegankelijke sport van al. En hoe toegankelijker de sport, hoe hoger die gewaardeerd dient te worden. Hoe talentvol Max werkelijk is, is moeilijk in te schatten in een sport die door slechts enkelen beoefend wordt en kan worden (zelfs autosport in het algemeen).

Ik waardeer voetballers (of all people…) en fietsers dan ook meer als sporter.
@LPJ: Jij vindt voetbal een meer toegankelijke sport dan F1? Buiten dat je, net als bij de formule 1, vanaf een tribune mag toekijken hoe sommige overgewaardeerde miljonairs een balletje trappen ben je in de kleedkamer of catacombe ook gewoon niet welkom. Skyboxen en vip-lounges zijn ook bij het voetbal alleen voor mensen met de dikke portemonnees en/of zakelijke belangen.
Ik ben het met je eens dat de formule 1 niet echt toegankelijk is voor het gewone klootjesvolk maar dat is voor topvoetbal net zo.
@jprc: LPJ doelt er volgens mij op dat iedereen met voetbal kan beginnen, het maakt veel minder uit waar je opgroeit en hoeveel geld je ouders hebben. Als je het dan tot de wereldtop kunt schoppen, ben je echt goed.

Voorbeeld: iemand met een achtergrond als Romelu Lukaku kan nooit F1 rijder worden, maar wel op een WK voetbal terecht komen.
@escort77: toegankelijk als in ‘toetreden tot’ klopt dat inderdaad. Ik bedoelde meer de openheid van de sport richting fans/toeschouwers.
Ranomi Kromowidjojo.. ik had Kees Kwakman nog hoger ingeschat!

En als we Anky van Grunsven toch mogen noemen, dan hadden namen als Ruud van Nistelrooy, Fatima Moreira de Melo of Rintje Ritsma er ook wel bij gemogen.
@roberto: Anky van Grunsven… Zoals je zegt, dan kunnen we beter een top 5 maken.
Ik vraag me toch wel af aan wie ze dit hebben gevraagd zeg. Hoezo staat Anky van Grunsven in deze lijst met maar twee voetballers?! Ik had meer voetballers verwacht en misschien nog Haase of Bertens / Rus.
Persoonlijk had Puck Moonen er nog wel bij gemogen, al heb ik niets met wielrennen ;)
@roquez: ik denk dat het feit dat alleen Arjen Robben en Wesley Sneijder als voetballers in deze lijst staan alles zegt over de huidige stand van het Nederlandse voetbal. Beiden zijn al even 30+ en gaan richting het eind van hun carrières. Er is op dit moment gewoon geen flitsende jonge Nederlandse voetballer die op het allerhoogste niveau het verschil maakt. De gozert met het hoogste profiel is wss Virgil van Dijk, maar ja, dat blijft een verdediger en dat spreekt niet zo tot de verbeelding.
@roquez: dat de Nederlandse voetballers niet meer zo populair zijn hangt natuurlijk samen met hun belabberde presaties de afgelopen jaren. Misschien is dit wel een verkiezing via facebook ofzo en hebben paardenmeisjes masaal op Anky gestemd? Net als brommerjongens en accountmanagers massaal Max gestemd hebben.
@roquez: Haha Puck Moonen. Het enige dat zij wint, zijn de harten van reaguurders op Dumpert.
@berlinetta: Toch meer dan Anky op dit moment ;-)
@roquez: Haha, Puck Moonen… Een parodie op een topsporter…
@roquez: misschien staan er wel zo weinig voetballers in het rijtje omdat de BV NL het negatieve gedrag meer dan zat is van bepaalde mensen die zich supporter durven te noemen. Dat gedrag zie je niet in de sporten van de mensen die in dit lijstje staan. Het is dat de een Robben (familievader) heet en de ander Sneijder (de rust zelve)
Ik dacht eerder aan Puck, die ene op de fiets. Geen idee hoe ze verder heet, maar dat maakt ook niet zoveel uit.
@fapfap: dat is een wielrenster die ik wel ff aan wil rijden
zie rapper boef er niet tussen staan, slechte lijst
Geen Rico Verhoeven in het lijstje? Die Zonnatura reclames doen m qua bekendheid nog weinig goeds dus
Wie is in godsnaam SVEN KRAMER???
@tvr1974: ik meen me te herinneren dat hij bij de NS iets doet met wissels (jaja, 2010 belde)…
@jaapiyo: Had hij maar een grote gele pijl gehad die hem naar de juiste baan stuurde.
Te sneu voor woorden dat mensen fan van iemand zijn om zijn/haar nationaliteit.
Dat soort gedachtes horen thuis is 39-45… Ben fan van iemand om wie hij is, niet waar hij vandaan komt.
@r525: Vind ook dat ze landnummers moeten afschaffen trouwens.. en waarom ligt het varkensvlees in de winkel boven de kip? Discriminatie richting kip..
@r525: Ja, trots zijn op je land en de prestaties van landgenoten, echt verschrikkelijk idd………
@e34m5touring: eigenlijk wel. Trotst zijn op iemand die je niet kent of iets zo algemeens als het land (waar land op zich een abstract concept is) waar je toevallig geboren bent is rationeel gezien eigenlijk best raar. Van mij mag je in oranje jurken en met oranje pruiken Max Verstappen toejuichen maar wees niet verbaasd dat er ook mensen zijn die dat niet begrijpen.
@mashell: Blijf vooral lekker rationeel kijken dan he. Ik zou willen dat meer mensen wat meer trots zouden hebben voor hun land. Zou een hoop gezeik voorkomen.
Dumoulin en Kruiswijk en Rico Verhoeven zouden inmiddels toch wel in dit lijstje mogen. Zou ik denken.
@w0o0dy: Gelukkig staat Dumoulin er wel in, maar je hebt gelijk over de andere punten indd
Mooie lijst, maar ik mis Jeffrey Herlings hier nog in. En al helemaal als hij dit jaar de MXGP titel pakt.
@nickolaas1983: hij pakt em dit jaar ook wel. Is 1 Vd beste van Europa. Beter gezegd hij is de beste. Wil wel is weten hoe die het zou doen in Amerika.
Nou mooi…
En het is dan eigenlijk nog een Belg ook, die Max.
Geen succes = geen bekendheid en roem. Zo werkt het overal en ook in Nederland. Kijk maar naar de voetballers. Had je deze vraag gesteld na het WK in 2010 of na het WK in 2014 hadden er een pak meer voetballers tussen gezeten. Zo is het ook met Formule 1. Zeker sinds 15 mei 2016 is Verstappen ‘hot’ en is Nederland ruim 10 miljoen Formule 1 kenners rijker.

Net zo goed dat heel Nederland ineens kickboksfan is. Tussen de periode van K1 (waar Nederlanders écht goed in waren) en Glory hoorde je niemand over de sport kickboksen. Maar ene Jeroen Verhoeven doet het goed en wint alles dus zit heel NL voor de buis als ‘ie een potje op het programma heeft. Ik vind het dan ook verrassend dat hij er niet in staat. Zeker de laatste drie namen had hij kunnen vervangen.
@viezefreddyw: Jeffrey Herlings is op dit moment oppermachtig in de MX GP. Helaas nog steeds een ondergewaardeerde sport, motorcross. Dus toch veel succes, alleen niet bij het publiek in Nederland.
@madvillain: MX GP is in vergelijking met andere sporten sowieso al een wat ‘kleinere’ sport. Ik vind het ook erg jammer, maar buiten de auto/motor-kringen om hoor je niks over Herlings op een itempje van 10 seconden op Studio Sport na. Helaas…
@madvillain: is ook jammer, na hoeveel werk, ziekenhuisbezoeken, trainen en tegenvallers herlings al heeft gedaan/gehad. Hij hoort minimaal in de top 3.
Vraag het jn Brabant en hij staat daar ook in.
@madvillain: is ook jammer, na hoeveel werk, ziekenhuisbezoeken, trainen en tegenvallers herlings al heeft gedaan/gehad. Hij hoort minimaal in de top 3.
Vraag het jn Brabant en hij staat daar ook in. I
@viezefreddyw: jeroen verhoeven is keeper, bekend van de pizza
@nautique206: Whahaha! Vergis ik me even lekker! Ik doelde natuurlijk op Rico Verhoeven.

Ach, ik denk dat ze beide even zwaar zijn. Maar dat is dan ook de enige gelijkenis. Dank voor de correctie!
@viezefreddyw: haha ja ik blijf die jeroen verhoeven wel een mooie vent vinden. En gewoon keeper bij Ajax geweest
@viezefreddyw: zo is het! Een jaar of tien terug had van Barneveld wellicht ook een stuk populairder geweest en in de lijst gestaan. Blijven moment opnames.
Verona van de Leur met stip op 1!!! Is toch logisch!!?!!!
Waar is Gerwin dan? Onze kale badmuts.
@smoked: het gaat hier over sportmensen.
En die dure verdediger dan?
Persoonlijk heb ik (ondanks mijn autoliefde) niks met F1. Nooit gehad ook. Sinds Max het zo lekker doet kijk ik wel eens. Toch leuk dat een Nederlander het zo goed doet. Maar ik meng me maar nooit in een gesprek over F1. Ik voeg me dus niet bij die 10 mio kenners die erbij zijn gekomen zoals @viezefreddyw terecht stelt. Die mij maar een mooie wielerklassieker of een grote ronde. Tom Dumoulin is absoluut mijn favoriet (en dat is dus als een paar jaar zo).
Waar staat Ernesto Hoost dan?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).