Mazda CX-5 (2012-2016) – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 15 Reacties

De goed smoelende SUV van Mazda is een enorme verkoophit gebleken. Meer dan 1.5 miljoen exemplaren werden er wereldwijd verkocht.

Mazda CX-5

Eerlijk is eerlijk: de CX-5 smoelt ook gewoon lekker en was op tijd om mee te liften op de groei van het aantal verkochte crossovers en SUV’s. Qua motoren gaat Mazda wel in tegen de trend: in plaats van kleine motoren met een turbo, monteert Mazda een grotere motor en maakt die zuinig. Volgens het zogenaamde SKYACTIV model maken ze de auto iets lichter en gebruiken motoren met een hogere compressie.

In 2014 zijn er onderhuids aanpassingen om het veercomfort te vegroten en krijgt de CX-5 wat meer geluidsisolatie. In 2015 volgt een grotere facelift waarbij onder andere het navigatiescherm groter wordt en de kwaliteit van het interieur wordt aangepakt.


Aanbod occasions

Van de Mazda CX-5 staan zo’n 200 exemplaren te koop op Marktplaats. Diesels zijn in de minderheid met slechts een kwart van het aanbod. Zestig procent heeft een handbak. Prijzen beginnen rond de 16-17 mille en lopen op tot een halve ton voor nieuwe auto’s.

Pluspunten

 • Smoelt goed
 • In de praktijk relatief zuinig
 • Ruimte


Aandachtspunten

Carrosserie en interieur

 • De spiegels van een CX-5 kunnen trillen en dat is lastig/ niet op te lossen.
 • Een punt van aandacht is de kachelradiateur: controleer verwarming en koeling op diverse standen uit. De kachelradiateur kan verstopt raken en dan wordt het interieur niet meer warm. Voor vervangen van de radiateur moet een groot gedeelte van het dashboard los worden gehaald.

Onderstel

 • De CX-5 heeft relatief wat meer wind- en bandengeruis. Aan het laatste is iets te doen, door bij aanschaf van nieuwe banden te letten op het label voor geluid.

Aandrijflijn

 • Tussen april 2012 en februari 2015 zijn soms de injectoren met te weinig draaimoment vastgezet. Daardoor kan vuil de motor binnen komen en/ of de olie verdunt raken wat tot buitensporige slijtage en motorschade kan leiden. Bovendien kunnen spanningspieken of kortsluiting in de injector het motormanagementsysteem beschadigen. Er is een recall voor geweest, even controleren of die is uitgevoerd is.
 • Let bij de handbak op of deze goed schakelt. Bij koude motor mag een CX-5 bak wat hakerig schakelen, maar iedere versnelling moet gekozen kunnen worden. In het begin van de productie was er een fabricagefout in de versnellingsbak waardoor het schakelen erg moeilijk ging, in principe zouden al die bakken inmiddels wel vervangen moeten zijn.

Elektronica

 • Een klein probleem met “grote gevolgen” is als het massacontact tussen de accu en de carrosserie slecht is. De CX-5 zal dan niet starten, maar het is gelukkig eenvoudig op te lossen.
 • Bluetooth van de CX-5 kan nog temperamentvol zijn en niet willen koppelen met een telefoon.
 • Als er een Navteq navigatiesysteem is gemonteerd, controleer of die correct werkt. Er zijn gevallen dat die geen/ weinig satellieten ziet en matig werkt. Vervanging is soms noodzakelijk en erg prijzig.

Zoek de CX-5 of een andere auto op Marktplaats.nl.15 reacties

“De CX-5 heeft relatief wat meer wind- en bandengeruis. Aan het laatste is iets te doen, door bij aanschaf van nieuwe banden te letten op het label voor geluid.”

Weer wat geleerd vandaag….
Nog steeds een leuk, fris ding. Weinig gedram zo te zien, altijd prettig. Als ik voor zoiets in de markt zou zijn zou dit wel een goeie kanshebber zijn. Schijnt ook prima te rijden.
@e34m5touring:

En één van de weinige waar ook een beetje gewicht (1.800kg) achter gehangen mag worden. De meeste blijven steken bij 1.500kg.
@jack_abarth: Ja, daarom ook populair onder de Caravanners. Maar is inderdaad wel prettig, vaak zit je met 1500kg net an. Dan is wat meer marge wel lekker.
Toch wel wat aandachtspunten voor een Mazda, niet gewend.. meestal wel zeer degelijke auto’s
@vagtroep: Mij valt juist op dat de meeste aandachtspunten nogal gezocht zijn. Verkeerd aangedraaide injectoren, een slechte ‘bak of niet-werkende navi, dat zijn allemaal zaken die je binnen het jaar voelt en verhelpt.
Dat van die spiegels zou wel een puntje kunnen zijn. Maar verder?
Als het verder blijft bij een losse accu-kabel of een kieskeurige BT, dan is het risico wel te overzien, lijkt me. Wel even je kachelradiateur spoelen en sappen vervangen.
Fijn ding hoor. Mazda is sowieso lekker bezig. Huidige 6 is niet te versmaden!
Altijd wel een mooie auto gevonden. Tegenwoordig gaat Mazda wat mij betreft sowieso de goede kant op qua design. De 6 oogt ook heerlijk!
Toch, vergeleken bij de nieuwe CX-5 ziet deze er wel erg verouderd uit. Zegt meer over hoe mooi die nieuwe CX-5 is!
Hier en daar een kinderziekte maar niks groots. Netjes.
@faalhaas: Lol, hele dashboard eruit, kinderziekte. Kleinigheidje.
Prachtig auto, de Mazda CX5, heb je deze al gezien!
https://link.marktplaats.nl/m1179641974
Spiegelprobleem is met de facelift verholpen. Praktijkverbruik: met een 2.0 165pk automaat ongeveer 1:15 (meer ook niet). Dat vind ik netjes voor zo’n auto. Ter vergelijking: de e60 520i lci haalde 1:12. Die was wel stiller dan de Mazda, maar de Mazda heeft wel 19 inch eronder.
Perfecte auto voor de Gaastra-jas dragende pensionado met kalend haar en snor
Vind er geen hol aan. Filmpje nog niet een afgezien. Doe ik wel als in 65 ben geweest.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).