Mega-straffen in DTM voor Audi na teamorder “beuken”

Auteur: , 52 Reacties

Een van de meest smerige acties die we in het recente verleden in de autosport zagen is -geheel terecht- flink bestraft door de Duitse Motorsportbond.

DTM-crash Timo Scheider

Even een korte recap. In de slotfase van de DTM-race op de Red Bull Ring krijgt Audi-coureur en veteraan Timo Scheider te horen “SCHIEB IHN RAUS”. Vrij vertaald: “beuk hem eraf!”. We hoorden Audi Sport-baas Wolfgang Ullrich en ‘hem’ was in dit geval Mercedes-coureur Robert Wickens.

Schneider volgt het bevel op als een mak lammetje en duwt zijn single frame grille in de achterkant van Wickens’ Mercedes. Die schuift op zijn beurt niet alleen zelf van de baan, maar neemt ook de Mercedes van Pascal Wehlein mee in zijn schuiver.

Behoorlijk onsportief gedag dus, al zegt Scheider geen teamorders te hebben gehoord en beweert Ullrich zijn frustraties te laten gaan waarbij hij niet door had dat de boordradio aan stond. We krijgen het idee dat de vader van beide heren Gepetto heet…

Natuurlijk gelooft ook de Duitse Motorsportbond (DMSB) de coureur en teambaas niet en neemt het geen halve maatregelen. Audi krijgt een boete van 200.000 euro en verliest daarnaast alle 62 punten die ze op de Red Bull Ring binnensleepten voor het constructeursklassement. Ook Scheider en Ullrich komen er niet onbestraft vanaf. Laatstgenoemde is de rest van het seizoen niet meer welkom in de pitstraat en mag ook geen contact meer hebben over de boordradio, terwijl Scheider uitgesloten is van deelname aan de volgende races in Moskou. Zowel Audi als de beide heren gaan niet in beroep tegen de uitspraak van DMSB.52 reacties

Hier kan ik alleen maar van genieten, een welverdiende pak rammel.
@lambo4all: kan de FIA nog wat van leren
@lambo4all: Genieten van een pak rammel: Zou hij nou de pittige straffen bedoelen, of toch de tik op de achteras in de race? ;-)
Volledig terecht.
Niet in beroep. Dat zegt een hele hoop…
@lekbak: Dat verwacht ik in dit geval, maar ook als je schuldig bent hoeft je veronderstelling niet altijd zo te zijn. Ook als je naderhand tot inkeer bent gekomen en je bedenkt dat het toch niet heel tactisch van jezelf was, kan het dat je een bepaalde straf verwachtte te krijgen. Als die dan meevalt ga je niet in beroep om het risico op een zwaardere straf uit te sluiten.
@lekbak:
Ja, ik heb al langer het vermoeden dat Audi gaat stoppen met DTM en dat dit het laatste jaar is.
Niet in beroep gaan tegen deze straf geeft mijn het idee dat er al beslissingen genomen zijn in die richting.
@HZW: waarom denk je dat..? Het Le Mans programma loopt ookal tegen zijn eind, dan doen ze helemaal nergens meer aan mee.
@lambo4all: Formule 1 my friend.
Ik vind het een te lichte straf. Ze zijn zeker bang dat audi anders stopt met de DTM
Goede maatregelen. In mijn ogen één van de meest smerige acties die je kunt maken zonder het slachtoffer/de slachtoffers letsel toe te brengen. Alleen de maatregelen tegen Scheider vind ik wat te mals, een aantal raceweekenden missen lijkt me gepaster.
@ej20g: onzin. Het was een onschuldig tikje dat precies voldoende was om die Mercedessen van de baan af te duwen. Dat die teammanager de opdracht erg letterlijk door de radio heeft gegeven, is natuurlijk wat aan de domme kant.
@roppp: dat noem ik nou juist onzin. Of je het nou leuk vindt of niet, tikjes uitdelen kan tegenwoordig niet meer in de DTM. Net als in bijvoorbeeld de Formule 1 kunnen die auto’s daar niet tegen en raken ze uit koers. Daarom vind ik die actie bijzonder smerig.

Begrijp me niet verkeerd, ik vind duw en trek werk fantastisch om te zien en dat is ook de reden dat ik graag naar bijvoorbeeld het WTCC of de V8 Supercars kijk.

Feit is echter wel dat er een verschil is tussen raceklassen waar dat kan (WTCC, V8 Supercars) en raceklassen waar dat niet kan (Formule 1, DTM, GP2). Dat heeft alles te maken met hoe de deelnemende auto’s in elkaar steken en hoe ze werken.
@ej20g: bij DTM kan het ook zonder problemen. Zie dit voorbeeld.
@ej20g: Ik vind dat ze Schneider niet moeten straffen.
Heb al tijden niet zo’n heerlijk subtiel tikje gezien. Klein tikje en beide voorliggers schuiven er in slo-mo af. Prachtig.

Verder kan je straffen wat je wil. Maar die hele DTM is een neppe ‘Wij van WC-eend’ marketing fabriek. Uiteindelijk zullen de 3 samen hebben bedacht dat als ze allemaal meedoen, het het uiteindelijk waard is.
Gerechtigheid bestaat dus nog.
Dat de punten worden geschrapt is niet meer dan terecht, Werhlein stond tot deze aanslag immers aan de leiding in het kampioenschap.
Dit zijn nog eens straffen. Een stuk beter dan die teamorder-straf voor Ferrari; een dagsalaris van Alonso boete en een jaar daarna teamorders simpelweg niet meer verbieden… Dan heeft straffen ook niet echt zin.

Hoewel, een race waar elkaar van de baan beuken toegestaan is…
@tkoote: destruction derby heet dat
Ik had een boete met 4 nullen verwacht, maar 5 is ook goed…
@Rick-dos: vier nullen, dat had beter bij hun logo gepast
@Rick-dos: de vijfde nul zit achter het stuur…
Toch juist leuk zo iets (vind ik.. (ja IK)) zo gebeurt er nog is wat
@sr20det:
Voor mensen zoals jij hebben ze demolition derby bedacht.
http://www.illinois.gov/statefair/entertainment/arena/PublishingImages/demderb.jpg
Op een circuit horen dergelijke praktijken gewoon niet thuis.
Ik zou op de snelweg ook weleens een aso-Merc Raus willen Schieben!
@volvokaj: met zo’n nick name snap ik dat….. maar dat heet jaloezie…. :)
Terecht al was een hogere straf ook op zijn plaats geweest.
Dus vanaf nu word er van te voren afgesproken wanneer ze wie er af rammen?
Grote klasse om dit soort praktijken hard te bestraffen, ongeacht welk merk/team zich hier aan schuldig maakt. Dit soort acties horen nu eenmaal niet bij de DTM thuis.
Hulde voor dit duidelijke signaal. Stoppen met die arrogantie van Audi.
Niet mals en een duidelijk statement om de sport zuiver te houden.
Allemaal leuk, maar verandert niks aan het feit dat Ekstrom nog altijd de leiding overnam van Wehrlein door deze actie.
Ik vind de actie van de Mercedes aan kop net zo smerig. De Audi met opzet blokkeren zodat de nummer 3 Mercedes voorbij kan steken naar plek 2.
@ruzzz:
Er is echter een groot verschil tussen wat jij smerig vindt en wat echt vuilspel is.
Wat de twee Mercedes rijders deden is tactisch racen, dat mag jij als Audi fan smerig vinden maar is reglementair correct.
Dan vervolgens een rijder de opdracht geven om de voornaamste concurrent van Audi voor de rijderstitel van de baan te rossen, dat is ronduit smerig.
Ik hoop dan ook van harte dat ze niet alleen de constructeurspunten kwijt zijn maar ook de individuele rijderspunten. Anders hebben ze nog waar ze op uit waren.
Audi voorsprong door te beuken 😂
Die Mercedes coureurs die eraf gekegeld zijn, staan nog wel met lege handen langs de baan.
Lijkt me niet meer dan terecht.
En die Mercedessen die hopeloos in de weg reden komen er natuurlijk goed vanaf… Want dat hoort wel bij racen: traag rijden voor superieure Audi’s….
@gtwillem:

Als die Audi’s echt zoveel sneller zijn moeten ze er langs gaan. Verdedigen hoort ook bij racen.
@gtwillem: aha! zo denken audi rijders dus :’)
@lekkaah: dit was een blik in het brein van een Audi rijder ;-).
‘We krijgen het idee dat de vader van beide heren Gepetto heet…’

Ik moest lachen.
Valt me mee dat Wolfgang zelf nog niet opgestapts is
ik vind puntenaftrek te weinig, het is slechts van de constructeurspunten en slechts de punten van 1 racelocatie. Dat ze niet meer welkom zijn, betekent het dat scheider dit seizoen niet meer dtm mag rijden?

voor die andere 2 wagens is het nog steeds lullig, zij krijgen hun punten er niet mee terug wat ze naar alle waarschijnlijkheid gingen halen…
Audi rijders en smerige acties… Gebeurd toch elke dag op de snelweg? Ze denken dat ze alles mogen. Vind het nog een milde straf!
@roel1980: Ja ja en het bimmer volk zijn lieverdjes. Die zijn potverdikke nog een graadje erger éh.
@fijnkonijn: niet sinds die gasten in Audi’s zijn gaan rijden.
-edit: nutteloze bijdrage-
De Audifanboys zijn nu wel verrassend stil….
@rufctr01: Wat heeft dat er in hemelsnaam mee te maken?
Ik heb je al vaker ingeschat als “niet al te snugger” maar je doet ook geen enkele moeite het tegendeel te bewijzen…
Hahahaha! En terecht!
@philipf: idd. Zero tolerance voor dit soort gezeik.

Ik vrees wel dat dit schering en inslag is én bij alle teams, maar dat deze keer toevallig de microfoon open stond voor iedereen. Dat was vast niet de bedoeling…
Timo, met deze verdediging krijg je zeker vrijspraak: “Ich habe nur Befehle befolgt”
Wat een moraalridders hier. Ben ik de enige die dit soort acties stiekem wel leuk vindt?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).