Mercedes-Benz G65 AMG: rijtest en video

Auteur: , 69 Reacties

Een karakterschets van de G65 AMG in zes woorden: een beetje vreemd, maar wel lekker. Een betere omschrijving dan de combinatie tussen een traditioneel (en 40 jaar oud!) ladderchassis en meer dan 600 pk sterke biturbo V12 is er bijna niet te geven.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Historie G-klasse
Al in 1972 begon Daimler-Benz samen met Steyr-Daimler-Puch aan de ontwikkeling van de G-klasse. Drie later jaar ging de kogel door de kerk om de Geländewagen te gaan bouwen en in het voorjaar van 1979 ging hij in productie als militaire terreinwagen. De terreinvaardigheden en het robuuste karakter maakten de Geländewagen de keuze voor zowel het Nederlandse als het Duitse leger.

Mercedes-Benz G65 AMG

Destijds waren aansprekende prestaties niet de eerste prioriteit, dus de kopers van de basisversie moesten hun G-klasse (+inzittenden en bagage) voortbewegen met slechts 72 pk. De startmotor van de G65 AMG komt daar ook bijna aan, maar gelukkig bood Mercedes-Benz nog drie andere motoren. De sterkste had maar liefst 150 pk, maar ook dat hield op een basisgewicht van minimaal 1800 kg naar huidige maatstaven niet echt over.

Mercedes-Benz G65 AMG

Dat de G-klasse zijn mannetje stond, demonstreerde Mercedes-Benz nogmaals aan de buitenwereld door in 1983 er de Parijs-Dakar mee te winnen. Sinds die tijd zijn interieur en motoren behoorlijk op de schop gegaan, maar de carrosserie bleef op hoofdlijnen gelijk. De hoekige lijnen, de knipperlichten op het dashboard, de bijna agrarische scharnieren, dat bleef allemaal hetzelfde. Anderzijds heeft de huidige G-klasse xenon-verlichting, radar-systemen en binnenin ook veel luxe die in de jaren zeventig nog niet eens bedacht was.

Mercedes-Benz G65 AMG

Bij een auto die zo lang in productie is, kun je een aantal keer een jubileum vieren en dat deed Mercedes-Benz dan ook. In 1989 kwam de Mercedes-Benz 230GE Classic in een oplage van 300 exemplaren, ter ere van het 10-jarig productiejubileum. Tien jaar later was het weer feest en kwamen er 400 stuks van de Mercedes-Benz G500 Classic met een V8. In 2005 kreeg de G55 AMG een kompressor en steeg het vermogen naar 476 pk en dat werd de kickoff voor steeds meer bizarre (AMG) varianten van de Geländewagen. In 2010 was het weer feest en kwam de iets verstandigere G 280 CDI Edition30 Pur ter ere van het 30-jarig productiejubileum.

Het gaat te ver om alle motorvarianten die ooit geleverd zijn hier te behandelen, maar de carrosserievarianten is nog net te doen. Sowieso kent de G-klasse drie typeringen: de 460 was de eerste G-Klasse en in 1990 kwam de 463 Baureihe met meer luxe. Aangezien boeren, de brandweer en de bouw minder behoefte hieraan hadden, verscheen de 461 met o.a. stoffen bekleding en een meer eenvoudig interieur. Ook waren er nog diverse carrosserievarianten zoals een pick-up, een ambulance, een korte station-uitvoering, een lange station-uitvoering, een cabriolet, een militair scoutvoertuig en niet te vergeten de 6×6.

Mercedes-Benz G65 AMG

AMG Powerrrrrr
De V12 van Mercedes-AMG is onovertroffen, zowel Audi als BMW lijken afgehaakt om een concurrerend blok te gaan aanbieden. Natuurlijk hebben ook zij twaalfcilinders, maar die komen niet voorbij een laffe 500 pk. De zesliter grote AMG twaalfcilinder daarentegen heeft twee turbo’s en komt daarmee op een topvermogen van 612 pk. Om de AMG Speedshift 7G-Tronic bak en de rest van de aandrijflijn heel te houden, was Mercedes-Benz genoodzaakt om het koppel te begrenzen op 1000 Nm (beschikbaar tussen 2300–4300 tpm).

Mercedes-Benz G65 AMG

De V12 moet wel wat meesjouwen, leeg weegt de G65 AMG net iets minder dan 2500 kg. Desondanks sprint de Geländewagen in 5,3 seconden naar de 100. De begrenzer maakt bij 230 km/u een eind aan het feest, wat in een G-klasse zonder meer snel genoeg is.

Als een bestelbus
Zeker voorzien van goede terreinbanden staat de G-klasse zijn mannetje in het terrein. Tenminste dat nemen we aan, we hadden geen woestijn in de buurt om de G65 AMG in zijn natuurlijke habitat aan de tand te voelen. Niet dat het veel uitmaakt, want de G65 AMG is ook op de weg een ware attractie om te rijden. De wintersporters onder jullie herkennen dit: het maakt niet uit hoe goed of hoe slecht je op één of twee latten de berg afkomt, er zijn altijd pistes (of juist daarbuiten) waarbij je denkt: “ik doe het eerst maar even rustig aan.” Op exact dezelfde manier moet je in een G-klasse bochten aanvallen.

Mercedes-Benz G65 AMG

De G is namelijk geen auto die je direct bij de eerste kennismaking een bocht insmijt. De rijervaring is simpelweg compleet anders dan je van iedere andere auto gewend bent. De starre assen hobbelen, het stuur staat te plat en het zwaartepunt is te hoog. Combineer dat met meer vermogen dan de gemiddelde supercar en meer koppel dan de gemiddelde vrachtwagen en je kunt inschatten dat jongleren met geladen kalashnikovs veiliger kan zijn dan een G65 AMG op tempo over een bergweg jassen.

Mercedes-Benz G65 AMG

Conclusie
Ik wil er één. De G65 (of desnoods een achtcilinder) is de enige auto waarvan ik 100% zeker weet dat die een plek verdient in mijn droomgarage. Ik heb het dan over de garage die ik pas kan vullen als ik een heel goedgevulde jackpot heb gewonnen. Een Geländewagen in AMG trim hoort daar gewoon in, maar met sparen komt die er niet. Nieuw kostte een G65 AMG bijna 4 ton, maar dit exemplaar mag bij Wensink de deur uit voor een heel schappelijke (voor jackpot winnaars) 240 mille. Filmpje!

Met dank aan Wensink, jullie zijn onze helden!69 reacties

Sehr geil ja!!
@littleturbo96: idd, droomwagen!
Wat een ontzettend dikke bak! Lang uitgekeken naar dit filmpje. Maar €150.000 afschrijving en dat na 40.000 kilometer, dat is toch eventjes €3,75 per kilometer afschrijving daarbij nog de benzine kosten en mrb en verzekering, je moet serieus veel geld hebben om dit te rijden zeg!!
@kvdw: auto’s worden nooit voor de verkoopprijs ingeruild. Wensink zal er wel een beetje marge op willen houden. Dus de afschrijving is vast nog €10.000 erger…
@kvdw: Nee joh, je koopt gewoon een ouwe en ja plakt de V12, AMG 65 logo,s erop en voor circa 10.000 euro ben je The King!
Ben ik de enige die liever de G63 AMG wil voor het geluid van de V8? Ik vind het geluid van die V12 maar tegenvallen (of dat ligt aan de opname)..
@dgk1993: Verder staat de G ook op mijn wishlist, wat een heerlijke zeecontainer!
@dgk1993: Dat weet ik niet, maar ik zou opteren voor een G500 4*4^2
@jaapiyo: Dan is er nog ruimte voor een 500X voor de vrouw wil je zeggen?
@dgk1993: Yup, Ik heb de G63 AMG ook liever mede door de V8.
@dgk1993: yup. Ik vind het V8 geluid ook meer bij deze auto horen. Klinkt veel rauwer en bruter.
Ik had een rijtest van de RC F verwacht. Dit is een aangename verrassing!
zilver van buiten met donkerblauw leer van binnen zou perfect zijn! Tijd om de staatsloterij een keer te winnen.
@kets: Maak er dan maar meteen een G500 Cabrio van met bijpassende blauwe kap!
Prachtige wagen dit! Compleet nutteloos, dat wel…
Maar who cares…
Lompe ouderwetse achterhaalde tank. Leuk voor Poetin of een zandjurk. Doe mij maar een Range Rover SVR.
@trustmeiamanengineer: dat is nog steeds een lompe achterhaalde tank, alleen zonder de charme van een G.

On topic: tuurlijk is dit in alle opzichten verschrikkelijk nutteloos, maar elke keer als ik er een (63 of 65 zie rijden is mijn dag weer een beetje goed.
In een tijd dat alles maar verstandig moet vind ik het heerlijk dat mercedes dit soort wagens blijft bouwen. waar het bij Audi en BMW tegenwoordig toch wel erg verstandig is allemaal zorgt dit voor wat leven in de tent.
Zo vet dat je zo hard kan met zo een zeecontainer!
Nederland is nog best een Benzen land. Ik had al een keer een G65 gespot. Deze rijdt dus ook in Nederland rond. Verder scheuren er ook 3 G63AMG’s rond hier.
@ferrari94tr: m’n pa is vaste klant bij mercedes voorburg (S klasse-fanaat). Dus onze contactpersoon had de G63 een keer meegegeven voor een testritje. Kortom heb er in gereden, wat een bak hee!!!
Wouter, amice, had je nou een borrel op toen je dit filmpje opnam of niet..?
Ook al zo’n mini ipad lookalike op het dashboard. :|
hee deze heb ik gereden en ook foto’s van geupload. Wat een tank!
Sacha heeft er toch ook wel even in gestuurd mag ik hopen of niet? Onze AMG held mag wel weer eens voor de camera in dit soort items…hij zegt wel dat Casper en Wout beter zijn en voor gewone reviews soit maar in een 80s action movie wil je toch ook Sly of Arnie zien niet?

Overigens voor wat betreft die niet sterke V12jes, in de BMW Wraith levert de V12 toch wel 632 paardjes.
@jaapiyo: LOL! grootste compliment ooit.
@jaapiyo: volgens mij heeft/had @sacha: ook een g klasse met v8.. Ik dacht zelfs een AMG maar dan zonder compressor…
En ja voor dit soort dingen zie ik net als jij best graag Sacha even terug. Gewoon ongegeneerd (AMG) fan en dat kijkt wel lekker weg.
@jaapiyo: zo zo, 20 pk meer in 2 heel verschillende wagens….. enigste overeenkomst is dat ze vierkant zijn en een v12 hebben
@henkhupelschoten: ik reageer alleen even op dit wat in de tekst staat: “De V12 van Mercedes-AMG is onovertroffen, zowel Audi als BMW lijken afgehaakt om een concurrerend blok te gaan aanbieden. Natuurlijk hebben ook zij twaalfcilinders, maar die komen niet voorbij een laffe 500 pk. De zesliter grote AMG twaalfcilinder daarentegen heeft twee turbo’s en komt daarmee op een topvermogen van 612 pk.”

Dat klopt dus niet helemaal, alleen is BMW iets succesvoller gebleken met hun luxe merk dan Mercedes met Maybach en dus ligt de sterkste V12 die ze bouwen nu in een roller en niet in een soort über versie van de Siebener o.i.d..
@jaapiyo: denk dat de rollen tussen Maybach en RR toch nu echt wel omgedraaid gaan worden.
@henkhupelschoten: Gewoon een leuke rijtest maken tussen de Rolls en Maybach. Dit keer heeft Mercedes het slimmer aangepakt en de Maybach en Pullman iets minder duur geprijsd dan voorheen. Dus er is zeker hoop.
Zo nutteloos maar zo cool. Echt een van mijn droom auto’s.
Ik snap ‘m nog steeds niet. Waanzinnig lelijk hok. Dat was het, is het en blijft het.
@mobieler: Ik snap het ook echt niet, zo’n ontiegelijk lelijk hok gebasseerd op middeleeuwse techniek voor een belachelijke prijs. Voor dat geld weet ik echt zoveel leukere auto’s dan deze doos.
Echt een compleet zinloze auto dit. Dit koop je imho alleen maar om tof te doen. Nouja, voor mij geldt in ieder geval: voor dit geld wat anders graag
@deladude:
getuige de kwijlerige reacties van het klapvee hier lukt het idd erg aardig om er “dik mee te doen”.
Wat een dik apparaat is deze Mercedes G65 AMG, meer wordt het niet meer althans bij Mercedes. Meer heb je ook niet nodig, zelfs deze 65 is too much. Wel zeer lekker dat zeker, maar de G63 AMG is meer dan genoeg. Het resterend bedrag houd ik in mijn zak en koop iets leuks ervoor naast. Ik houd wel van dit soort wagens, de G staat dan ook hoog op mijn verlanglijstje samen met de Toyota Land Cruiser/ Lexus LX 570.
Tijdloos design en wars van gezeik over aerodynamica.Gewoon de beuk erin:-)
Had vandaag een G63 AMG op de pomp. Ook een heerlijk dikke machine zeg!
@philipf: snap dat jij daar bij de pomp blij van wordt :-)
Wat veel herrie daar binnenin; en inderdaad, al die nieuwe upgrades passen niet echt fraai; mag je voor een louzy 400K ook niet verwachten natuurlijk.

Next.
Wat een gaaf ding! Ook in mijn droom garage!
Het is natuurlijk wel leuk speelgoed en heeft ook een behoorlijke historische betekenis, maar een (toen) nieuwprijs van bijna 4 ton in natuurlijk volstrekt belachelijk. Wat de gek er voor geeft zullen we dan maar zeggen.
Hopeloos model, waarschijnlijk door een kleuter van drie getekend. Voor minder dan de helft van de nieuwprijs heb je snellere, veel mooiere en modernere SUV’s (o.a. RR SVR, Jeep SRT-8, iets minder fraai:X5 M). Het is mij nog steeds een raadsel waarom mensen deze achterhaalde blokkendoos aantrekkelijk vinden.
@grandmasterb:
“prijs” “sneller” “achterhaald”, al die begrippen doen er totaal niet toe, enige doel van dit apparaat is het toevoegen van een aantal inches aan den p3n15, want het is een v12 jonguh, en een mercedus jonguh, je weet tog zelluf.
@grandmasterb: Lees dan dit maar eens;
http://www.autoblog.nl/lastige-keuze-mercedes-g55-amg-vs-lambo-aventador

Het zegt genoeg dat veel mensen de G55 kiezen boven de Lambo Aventador. Persoonlijk zou ik ook voor de G gaan denk ik tussen deze twee.
@grandmasterb: Er zit één woordje in je tekst die verduidelijkt dat je misschien niet helemaal begrijpt waar het hier over gaat (of niet over gaat): “SUV”.
Vind het geluid echt tegenvallen voor n V12, hoor maar eens een Brabus SV12 ofzo
Dat deze G65 op garageplaten staat is zeer begrijpelijk.
“De knipperlichten op het dashboard…” , dat is toch bij élke auto zo?
Totaal onzinnig om zo’n ding in Nederland te hebben, maar wat een geweldige bak!
Bazigste rijtest ever
Hoor af en toe gekraak in het interieur en dat ligt niet aan mijn speakers.
De 760i heeft 544pk. Meer dan die laffe 500…

Maar goed, knots van een bak. Met dito afschrijving.
@E34M5Touring: het zijn er 612?
@henkhupelschoten: ‘De V12 van Mercedes-AMG is onovertroffen, zowel Audi als BMW lijken afgehaakt om een concurrerend blok te gaan aanbieden. Natuurlijk hebben ook zij twaalfcilinders, maar die komen niet voorbij een laffe 500 pk.’

Staat in de tekst zo omschreven. Maar BMW biedt een 544pk sterke V12 aan. Die, tot de huidige M5-6, de sterkst verkrijgbare BMW was.
Bijna 2,5 ton (4 ton nieuw) en dan nog piepende ruitenwissers… Toch wil ik ‘m nog steeds, maar dan wel als G63 AMG.
Ik vind het supergaaf dat Mercedes zoiets bouwt. Knotsgekke Duitsers. Ik snap de charme van deze auto ook, maar hij zou niet in mijn droomgarage staan. Voor echt offroadgebruik zijn er betere alternatieven en voor gewoon op de weg te rijden al helemaal.
Natuurlijke habitat voor een G65 is tegenwoordig de PC.

Jammer, ik zie hem liever een gruwelijk steile berg bedwingen.
@wouter supervet! maar doe aaaalsjeblieft die schoenen weg….voor de zoveelste maal…kan echt niet :p vooral met die kleur jas van je hahaha
Belachelijk dikke wagen! Echt geweldig om eens van AB een rijtest hierover te zien.
Deze was favo maar nu ben ik verliefd op de 2015 G500 4×4 x 2. Met de grote wielen en verhoogd. Nee niet die met 6 wielen die is veel te groot.
Ik heb maar een woord voor dit ding: Verschrikkelijk. En nu door naar de volgende rijttest aub.
wat een heerlijk apparaat, hoeveel zou ie onbegrensd lopen? 240 250?
Qua motor is dit de dikste versie maar ik had toch wel verwacht dat jullie de 6×6 zouden gaan rijden…
Sasha ; die is voor jou ! ;)

Respect voor mercedes dat je in deze tijd nog steeds zo’n over the top auto durft te bouwen , daar heb je serieus lef voor nodig !
Een droomauto maar dan wel als G 63 AMG, de G63/G65 hebben gewoon een S-Klasse interieur, helemaal top.
Motor zou in verhouding wel hele lage toeren mogen draaien, bij normaal gebruik niet boven de 1000 toeren?!
En wat is nu de diagonale veerweg? of heeft deze versie hele stijve vering en stabilisatoren?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).