Een karakterschets van de G65 AMG in zes woorden: een beetje vreemd, maar wel lekker. Een betere omschrijving dan de combinatie tussen een traditioneel (en 40 jaar oud!) ladderchassis en meer dan 600 pk sterke biturbo V12 is er bijna niet te geven.
[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]
Historie G-klasse
Al in 1972 begon Daimler-Benz samen met Steyr-Daimler-Puch aan de ontwikkeling van de G-klasse. Drie later jaar ging de kogel door de kerk om de Geländewagen te gaan bouwen en in het voorjaar van 1979 ging hij in productie als militaire terreinwagen. De terreinvaardigheden en het robuuste karakter maakten de Geländewagen de keuze voor zowel het Nederlandse als het Duitse leger.
Destijds waren aansprekende prestaties niet de eerste prioriteit, dus de kopers van de basisversie moesten hun G-klasse (+inzittenden en bagage) voortbewegen met slechts 72 pk. De startmotor van de G65 AMG komt daar ook bijna aan, maar gelukkig bood Mercedes-Benz nog drie andere motoren. De sterkste had maar liefst 150 pk, maar ook dat hield op een basisgewicht van minimaal 1800 kg naar huidige maatstaven niet echt over.
Dat de G-klasse zijn mannetje stond, demonstreerde Mercedes-Benz nogmaals aan de buitenwereld door in 1983 er de Parijs-Dakar mee te winnen. Sinds die tijd zijn interieur en motoren behoorlijk op de schop gegaan, maar de carrosserie bleef op hoofdlijnen gelijk. De hoekige lijnen, de knipperlichten op het dashboard, de bijna agrarische scharnieren, dat bleef allemaal hetzelfde. Anderzijds heeft de huidige G-klasse xenon-verlichting, radar-systemen en binnenin ook veel luxe die in de jaren zeventig nog niet eens bedacht was.
Bij een auto die zo lang in productie is, kun je een aantal keer een jubileum vieren en dat deed Mercedes-Benz dan ook. In 1989 kwam de Mercedes-Benz 230GE Classic in een oplage van 300 exemplaren, ter ere van het 10-jarig productiejubileum. Tien jaar later was het weer feest en kwamen er 400 stuks van de Mercedes-Benz G500 Classic met een V8. In 2005 kreeg de G55 AMG een kompressor en steeg het vermogen naar 476 pk en dat werd de kickoff voor steeds meer bizarre (AMG) varianten van de Geländewagen. In 2010 was het weer feest en kwam de iets verstandigere G 280 CDI Edition30 Pur ter ere van het 30-jarig productiejubileum.
Het gaat te ver om alle motorvarianten die ooit geleverd zijn hier te behandelen, maar de carrosserievarianten is nog net te doen. Sowieso kent de G-klasse drie typeringen: de 460 was de eerste G-Klasse en in 1990 kwam de 463 Baureihe met meer luxe. Aangezien boeren, de brandweer en de bouw minder behoefte hieraan hadden, verscheen de 461 met o.a. stoffen bekleding en een meer eenvoudig interieur. Ook waren er nog diverse carrosserievarianten zoals een pick-up, een ambulance, een korte station-uitvoering, een lange station-uitvoering, een cabriolet, een militair scoutvoertuig en niet te vergeten de 6×6.
AMG Powerrrrrr
De V12 van Mercedes-AMG is onovertroffen, zowel Audi als BMW lijken afgehaakt om een concurrerend blok te gaan aanbieden. Natuurlijk hebben ook zij twaalfcilinders, maar die komen niet voorbij een laffe 500 pk. De zesliter grote AMG twaalfcilinder daarentegen heeft twee turbo’s en komt daarmee op een topvermogen van 612 pk. Om de AMG Speedshift 7G-Tronic bak en de rest van de aandrijflijn heel te houden, was Mercedes-Benz genoodzaakt om het koppel te begrenzen op 1000 Nm (beschikbaar tussen 2300–4300 tpm).
De V12 moet wel wat meesjouwen, leeg weegt de G65 AMG net iets minder dan 2500 kg. Desondanks sprint de Geländewagen in 5,3 seconden naar de 100. De begrenzer maakt bij 230 km/u een eind aan het feest, wat in een G-klasse zonder meer snel genoeg is.
Als een bestelbus
Zeker voorzien van goede terreinbanden staat de G-klasse zijn mannetje in het terrein. Tenminste dat nemen we aan, we hadden geen woestijn in de buurt om de G65 AMG in zijn natuurlijke habitat aan de tand te voelen. Niet dat het veel uitmaakt, want de G65 AMG is ook op de weg een ware attractie om te rijden. De wintersporters onder jullie herkennen dit: het maakt niet uit hoe goed of hoe slecht je op één of twee latten de berg afkomt, er zijn altijd pistes (of juist daarbuiten) waarbij je denkt: “ik doe het eerst maar even rustig aan.” Op exact dezelfde manier moet je in een G-klasse bochten aanvallen.
De G is namelijk geen auto die je direct bij de eerste kennismaking een bocht insmijt. De rijervaring is simpelweg compleet anders dan je van iedere andere auto gewend bent. De starre assen hobbelen, het stuur staat te plat en het zwaartepunt is te hoog. Combineer dat met meer vermogen dan de gemiddelde supercar en meer koppel dan de gemiddelde vrachtwagen en je kunt inschatten dat jongleren met geladen kalashnikovs veiliger kan zijn dan een G65 AMG op tempo over een bergweg jassen.
Conclusie
Ik wil er één. De G65 (of desnoods een achtcilinder) is de enige auto waarvan ik 100% zeker weet dat die een plek verdient in mijn droomgarage. Ik heb het dan over de garage die ik pas kan vullen als ik een heel goedgevulde jackpot heb gewonnen. Een Geländewagen in AMG trim hoort daar gewoon in, maar met sparen komt die er niet. Nieuw kostte een G65 AMG bijna 4 ton, maar dit exemplaar mag bij Wensink de deur uit voor een heel schappelijke (voor jackpot winnaars) 240 mille. Filmpje!
Met dank aan Wensink, jullie zijn onze helden!
69 reacties
Maar who cares…
https://www.youtube.com/watch?v=WSaeuG8D3M0
On topic: tuurlijk is dit in alle opzichten verschrikkelijk nutteloos, maar elke keer als ik er een (63 of 65 zie rijden is mijn dag weer een beetje goed.
In een tijd dat alles maar verstandig moet vind ik het heerlijk dat mercedes dit soort wagens blijft bouwen. waar het bij Audi en BMW tegenwoordig toch wel erg verstandig is allemaal zorgt dit voor wat leven in de tent.
Overigens voor wat betreft die niet sterke V12jes, in de BMW Wraith levert de V12 toch wel 632 paardjes.
En ja voor dit soort dingen zie ik net als jij best graag Sacha even terug. Gewoon ongegeneerd (AMG) fan en dat kijkt wel lekker weg.
Dat klopt dus niet helemaal, alleen is BMW iets succesvoller gebleken met hun luxe merk dan Mercedes met Maybach en dus ligt de sterkste V12 die ze bouwen nu in een roller en niet in een soort über versie van de Siebener o.i.d..
getuige de kwijlerige reacties van het klapvee hier lukt het idd erg aardig om er “dik mee te doen”.
Next.
“prijs” “sneller” “achterhaald”, al die begrippen doen er totaal niet toe, enige doel van dit apparaat is het toevoegen van een aantal inches aan den p3n15, want het is een v12 jonguh, en een mercedus jonguh, je weet tog zelluf.
http://www.autoblog.nl/lastige-keuze-mercedes-g55-amg-vs-lambo-aventador
Het zegt genoeg dat veel mensen de G55 kiezen boven de Lambo Aventador. Persoonlijk zou ik ook voor de G gaan denk ik tussen deze twee.
Maar goed, knots van een bak. Met dito afschrijving.
Staat in de tekst zo omschreven. Maar BMW biedt een 544pk sterke V12 aan. Die, tot de huidige M5-6, de sterkst verkrijgbare BMW was.
Jammer, ik zie hem liever een gruwelijk steile berg bedwingen.
Sasha ; die is voor jou ! ;)
Respect voor mercedes dat je in deze tijd nog steeds zo’n over the top auto durft te bouwen , daar heb je serieus lef voor nodig !
En wat is nu de diagonale veerweg? of heeft deze versie hele stijve vering en stabilisatoren?