Mercedes-Benz GLE Coupé: de nieuwe Duitse obesitas-SUV

Auteur: , 94 Reacties

Het publiek wil SUV's, dus het publiek krijgt SUV's. Mercedes' langverwachte BMW X6-concurrent betreedt de arena, en heet niet MLC, maar GLE.

4MATIC en 9G-Tronic

De vijfzits GLE Coupé komt er met benzine- of dieselmotoren met vermogens van 190 kW/258 pk tot 270 kW/367 pk, die altijd alle wielen aandrijven en gekoppeld zijn aan een 9G-TRONIC transmissie. Deze negenbak zit standaard aan een in de lengte geplaatst motorenaanbod:

GLE Specs

Opvallend is dat de diesel nu gewoon ‘350 d’ heet en niet 350 BLUEEFFICIENCY/BLUETEC/ANDERENAAMINKOEIENLETTERS. Gaat Mercedes eindelijk de letterinflatie bij automeodellen aanpakken?

AMG Sport

We zagen hem al even in de teaser, want de GLE is samen met de C-Klasse het eerste model uit de AMG Sport-lijn. Voor nu krijgen de opvulmodellen de lettercombinatie ‘450’ mee, waarmee Audi’s S-modellen en BMW’s M Performance-modellen concurrentie krijgen. Deze Mercedes-Benz GLE 450 AMG 4MATIC heeft 367 pk, en, jawel, vierwielaandrijving. Met een 40/60-verdeling krijgen de achterwielen van de AMG Sport iets meer power dan de standaard 50/50-oplossing.

Mercedes GLE

Bye bye, M-klasse

Sinds 1998 bestaat er een M-Klasse, maar met Mercedes’ nieuwe naamstrategie wordt hier binnenkort afscheid van genomen. Alles was SUV is, krijgt een G: GLA, GLC (opvolger GLK), GLE (opvolger ML) en GLE Coupe, en de GLS (opvolger GL). De G is en blijft de enige SUV met 1 letter.

Made in America

Net zoals de BMW X6 komt ook de GLE van Amerikaanse bodem, uit de hallen van Mercedes’ fabriek in Tuscaloosa. Ook zijn debuut vindt plaats in de VS, op de Detroit Motor Show (NAIAS) in januari. Van voren ziet hij er lekker dik uit, persoonlijk heb ik wat moeite met de achterkant, net zoals bij de S-Klasse Coupé, maar misschien moet het oog wat wennen.

Nu er twee schapen over de dam zijn is het een kwestie van tijd voordat Audi’s Q8, en een VW en Porsche-SUV Coupé zich aandienen. Bentley’s aankomende slagschip lijkt vooralsnog meer traditioneel gestyled te gaan worden.94 reacties

Wat een gedrocht..
Te dikke kont, net als bij de X6 overigens.
Dit is wel heel erg lelijk ..
Net toen ik dacht dat het niet lelijker dan de x6 kon, verlaagd MB zich tot het zelfde niveau.
Wat was SsangYong toch zijn tijd voor uit met de hondslelijke Actyon. BMW volgde later met de hondslelijke X6 en de hondslelijke X4, en dan nu dit. Op zich een aardig dashboard, voorkant is ook niet verkeerd, maar dat is bij een gewone ML ook prima. De MLC (GL E-Klasse Coupe 4-Matic gaat dat dus binnenkort heten?) is dus net zo hondslelijk.

Ik snap niet dat een 2,2 ton wegende SUV die in principe goed is voor 5 personen en heel veel bagage lelijker gemaakt moet worden en krapper, zonder echt positief bij te dragen aan betere rij-eigenschappen.
Kunnen wij niet dit soort gedrochten verbieden?
Bah, ik vind de X6 eerlijk gezegd nog mooier.
@gillesss123: ik hoop dat je minder lelijk bedoelt?
Liever een X6 dan deze GLE
Juist de achterkant vind ik bij deze en de s-coupe geslaagd. De auto niet. Wanstaltig ding.
die achterkant doet mn aan een s klasse denken…
@bmwm4: ik wilde eerst zeggen waar heb je het over. Maar toen keek ik ff goed en je hebt nog gelijk ook :).
Je kan gewoon de 400 4matic kopen is die net zo snel als een amg dus ?
@autofreaker: die heeft minder PK’s en koppel. Bovendien is de verdeling van de aandrijving anders en meer gericht op de achterwielen. Toch scheelt het inderdaad niet heel veel, waarschijnlijk iets te weinig voor het potentiële prijsverschil…
@autofreaker: hoe kom je daar bij? De amg zal minimaal 200pk meer hebben, niet echt “even snel” dus.
@lambo4all: hij heeft het denk ik over de 450 amg sport
@lambo4all: Volgens het tabelletje in het artikel scheelt het maar 34 PK….. da’s toch wat anders als 200….
@406_v6: ah mijn excuses, mijn brein is nog niet aangepast aan het amg sport gedoe. AMG’s associeer ik nog met 500pk plus. maar het verschil is inderdaad angstvallig klein, hopelijk dat het rijden wat meer verschil geeft dan de cijfers.
Ik vind hem mooier als de X6. Maar is gewoon niet mijn ding SUV coupe
Typisch weer zo’n auto die je eerst in het echt moet zien voordat je een oordeel kunt geven.
Als het zo ver is, heb ik wel een kotszakje nodig.
Minder lelijk dan de X6, maar nog steeds totaal uit proportie. Hoe groot zijn die wielen op dit ding? Interieur vind ik ook niks.
Mercedes heeft zijn huiswerk goed gedaan!Ik zou sowieso een GLE boven een X6 verkiezen….
Dan ziet de X6 er plots héél wat beter uit… Dit is bijna een schande, dat men teert op zijn imago en dit als excuus gebruikt om dit soort wansmaak uit te brengen.
@Pixed: Niet ‘bijna’, dit is regelrecht schande!
In mijn ogen gewoon een compleet zinloze categorie auto.
Ik vind ‘m verschrikkelijk, dit gaat dus verkopen als een malle.
@sydney: dat is precies wat ik dacht
@sydney:
Het nieuws de laatste dagen volgende dunt de doelgroep in 020 anders hard uit..
Beter als x6 maar geef mij maar gewoon een normale GLE, interieur ziet er wel top uit!
Ach wat leuk, een dikke versie van de S coupé
@nvhuijkelom: Ja. Slechte keuze. Dit monster heeft een negatief effect op de schoonheid van de S coupe.
ik denk dat een bepaalde groep sportief publiek dit wél mooi vind,
óf eigen ondernemers in de “tabaksindustrie”
Wat opvalt is dat ze het dasboarddesign van een generatie terug hebben gebruikt, met die lelijke unit van Harman- Kardon met telefoonknoppem, en goedkoop ogende plastic ringen voor bediening van ventilatie etc. Mijlenver verwijderd van de kwaliteit en uitstealing van de nieuwe generatie interieurs (te zien in C en S). Misschien dwingen contractuele verplichtingen MB om die meuk van Harman af te nemen? Hadden ze het design al af in 2009? Wie weet. Exterieur is daarentegen smaakvol m.i., eleganter dan de X6 die nu helaas is verpest (vorige was top).
@SummerSky: waar zie jij dat het van Harman Kardon komt?? Panasonic is de laatste jaren ook toeleverancier van de infotainment systemen…. niet dat dat nu zo geweldig is trouwens :(
Minder lelijk dan een X6, maar nog steeds een zinloze verspilling van kostbare grondstoffen..
Jammer Mercedes, jullie hoeven je niet tot dit niveau te verlagen..
Lol, wat een misbaksel. Hilarisch gewoon.
De ontwerper van dit ding zal het waarschijnlijk verbergen op zijn CV. Schaamt zich dood natuurlijk.
Vind zowel de X6 als de GLR Coupe tof! Geen idee welke ik boven welke zal verkiezen… Misschien eerst toch maar de GLE op straat tegenkomen
Hoe krijgen ze het voor elkaar? De laatste jaren een paar prachtig ontworpen auto’s afleveren en nu met een design komen waar een X6 zich zelfs voor zou schamen.
Wat een raar interieur. Alsof ze probeerden er iets moderns van te maken en toen het geld opeens op was, pakten ze het lelijke knopjesinterieur van een paar generaties geleden maar.

Ik vind hem wel mooier dan de huidige M klasse.
Ik zie een pluspunt: MB heeft ipads in weten te kopen met kleinere randen en ene groter scherm.
Nu dit nog als optie aanbieden in alle modellen met het losse schermpje en er is weer een probleem opgelost.

(verder kan ik weinig goeds vinden aan deze GLE).

En WTF met die cijfers. Een 3.0 met 330 / 360 pk die je een 400 of 450 noemt. Gaat toch nergens over? Als je dan toch de namen overal aanpast, trek dan ook die cijfers in lijn.
via Android app
Dan liever een X6 toch? ;)
@bimmerfanatic97:
Nee, dan liever een M4..
Een kont als Miley Cyrus…
@simppa: Geen kont dus, toch zou ik der doen( vertaling: toch vind ik hem mooi).
@drugsrunner: geen smaak…
@series2: valt in doelgroep, dat verklaart z’n reactie.
@406_v6: ah!
Zoals ik al had verwacht een katslelijk ding. Lijkt erg op de x6.
Voetballertjes opstellen in rijen van drie.. Dit ding wordt een hit onder die doelgroep.
Weet je wat nou zo knap is van BMW? De X6 ziet er gewoon goed uit. Dat kun van deze GLE van Mercedes niet zeggen…..
@azuli: het is niet knap en de x6 is ook afschuwelijk lelijk
@azuli: de x6 is afgrijselijk, dus zo knap is dat niet van mb
@azuli: volledig met je eens!
Als je dit koopt ben je absoluut geen autoliefhebber.
Ja jungs und mädels, sinds de komst van de nieuwe Range Rover en S Klasse is het al overduidelijk, maar deze auto is een bevestiging van het feit dat moderne luxe auto’s enkel en alleen ontworpen worden voor A. Chinezen. B. Russen. C. Arabieren. D. Ander fout geld. Dit is toch verschrikkelijk? Of ben ik nou gewoon zo ouderwets.
@gv93: Volgens mij is de neergaande tendens ingezet door de Porsche Cayenne, dat was het eerste teken van verval en tevens een mijlpaal.

OT: Wat een lelijke auto is dit geworden. Hij lijkt te smal, of te hoog, één van de twee, of alle twee een beetje.
Ik was er al bang voor, na het zien van de eerste prototypes met produktie koets. Nu blijkt het werkelijkheid te zijn geworden en daar word ik niet vrolijk van, nou een klein beetje dan, want het is wel een prestatie, om een auto zo te ontwerpen, die net zo lelijk is, als zijn concurrentie. Mercedes-Benz heeft goed naar de X6 gekeken en bedacht, dat kunnen wij ook, misschien nog wel beter, dat is wel knap.
@gv93:
Exact. Wij, Europeanen, zijn helemaal niet zo interresant meer als markt. Het nieuwe geld in China, Rusland en de oliestaten bepalen wat er gebeurt. Die geven immers geld uit alsof hun leven er van afhangt.

Kunnen wij ons nog wel zo geweldig en ontwikkeld voelen, ondertussen hebben we niks meer in te brengen….
@Rob: Ben het met je eens maar is het niet vanwege het feit dat wij Europeanen juist op autogebied heel terughoudend zijn. Geen ingrijpende veranderingen willen en vasthouden aan wat zij gewend zijn. Verder is het ook gewoon zo dat Nederlanders vaak nuchter zijn en niet perse te koop willen lopen met hun “waar’’ of ‘’auto’s’’. Op zich vind ik daar niks mis mee, de landen die je opnoemt zijn juist het tegenovergestelde en houden ervan of gezien te worden en hun auto’s te showen. Aan de andere kant vind ik het ook wel leuk dat er zulke landen zijn. Zo blijven schitterende merken Als Rolls Royce, Bentley, Bugatti’s bestaan. Daarom krijg je wrijvingen als die mensen van daar naar hier komen of hun auto’s te showen (Londen, Parijs) Jammer dat wij als mensen zijnde ook de eigenschap hebben om de ander niks te gunnen en jaloers zijn en dat wij daardoor die mensen zwart maken. Het zijn meteen Russische maffia, Arabieren oliesjeiks of kleine Chinezen die willen compenseren. Ik vind het jammer als ik zulke dingen lees, wij zijn allemaal mensen en als iedereen een keer begrijpt dat wij niet in dezelfde omstandigheden opgroeien en leven is er niks aan de hand. Het leven is niet eerlijk en ook niet altijd eerlijk verdeeld en sommigen hebben het geluk dat er olie vloeit uit hun tuin. Ik weet zeker dat als wij Europeanen zijnde in die omstandigheden hadden geleefd ook zouden rijden in Bugatti’s, Bentley’s, Rolls Royce’s of Pagani’s.
@rangerover: ok ik volg je. Maar hoe verklaar je zooi van het kaliber mansory?
Wederom een mooi vehikel voor de profeten onder ons!
@joostvis: proleten* lol
@joostvis: Hehehe profeten zal je vast ook wel hebben :)
@rangerover: neem een panoramadak en je hebt een nieuwe pausmobiel :p
Whaha, man man man….
Not bad in ieder geval beter dan ik had verwacht en vind hem beter gelukt dan de X6. Persoonlijk is deze Merc gewoon stoer de kleur helpt natuurlijk ook mee.
De achterlichten v/d GLE zijn ook gelukt, alleen er is wel een maar. De exclusiviteit van een S Coupe wordt hierdoor wel minder omdat deze exact dezelfde achterlichten heeft. Als de S Coupe niet deze achterlichten had gehad was het denk ik beter geweest.
Ze weten bij merc van gekkigheid niet meer wat ze moeten maken echt lelijk
Dit soort SUV’s zijn al helemaal niet mijn ding maar toch vind ik hem wel ok. Niet geweldig mooi , maar beter als een X6. Doe mij maar een gewone GLE/ML
@tdu2zonda: dan nemen @kets en ik de nieuwe X6 wel. En dan rijden we die bij alfons naar binnen
Dat er mensen zijn die een X6 mooi vinden kon ik al niet begrijpen.. dat er blijkbaar meer mensen zijn met wansmaak dan ik dacht begrijp ik nog steeds niet…
Ik vraag me af of Mercedes er blij mee moet zijn dat de achterkant van de GLE Coupé dezelfde is als die van de S-klasse Coupé… Doet de S-klasse geen eer aan, terwijl dat wél, in tegenstelling tot dit gedrocht, een mooie auto is.
Zet maar voor de deur!
De X6 zou ik meteen kopen. Maar dit geval absoluut niet.
Bah.. Nog een penisverlenger erbij!

Meh…. Neusje is leuk.
Verder vind ik hem niet zo.
Maar even in het echt zien.
Mercedes heeft duidelijk wel alles uit de kast getrokken om weer een nieuw hip model te presenteren *zucht*
Ik vind helemaal niks joh.
Mooier dan de ML. Maar dat was ook niet echt een uitdaging.
Errug lekker smoelwerk en de X6 vorm maakt het wat sportiever! Alleen kan ik nogsteeds niet aan die afgrijselijke achterlichten wennen..
Leuk autootje, mooi huis ook ;)
En ik maar hopen dat Mercedes niet mee ging doen aan die niche-market misbaksels, zucht…
@brummer:
Had je na de CLA, GLA en wat Shooting Brakes daar nog werkelijk hoop op ja?
@Rob: dat noem ik geen misbaksels, de CLS schooting brake bijvoorbeeld is een plaatje. Dit daarentegen..
@brummer:
Of het wel of niet een misbaksel is laat ik maar even in het midden. Maar die zogenaamde Shooting Brakes zijn wel een “mooi” voorbeeld van zelf niche-markten creëren. Ik dacht dat jij hoopte dat ze daar niet aan mee zouden doen…
@brummer: ze begonnen er mee…
Yep, had ik al verwacht bij die camo-versie vorige week. Ze hebben de vorm van een BMW achterlicht gebruikt. Evenals de vorm natuurlijk. Kom op Mercedes, we hebben net de nieuwe A/C/S-Klasse (Coupé) en dan kom je aankakken met dit. Hebben we niet nodig, laat de mensen die denken dat zo’n auto nodig is lekker bij BMW aankloppen en de (verstandige) Mercedes-man een ML of G-Wagon aanschaffen. Dat is het echte werk.
@mercedesclk350: Evenals de algemene vorm van de auto. Dat kon duidelijker.
Korte cursus ontwerpen voor Mercedes-werknemers :
1. Teken een langwerpige doos.
2. Teken er vier wielen onder.
3. Rond de hoeken een beetje af.
4. Klaar.

Vervolgcursus :
1. Maak een foto van een BMW X6.
2. Kopieer deze met een Chinees kopieerapparaat.
3. Klaar.
Gemiste kans
De nieuwe Opel insignia cross(achterzijde)
Prachtig snuit, mooi interieur, achterkant 3 x mis
Oef, na alle mooie modellen van Mercedes de laatste jaren is dit toch wel even pijnlijk. Lelijke koets en gewoon het interieur van de ML. Althans, zodra de facelift er is en die dan ook GLE heet. Over 3 jaar meteen maar een nieuwe met een interieur dat in lijn loopt met de andere nieuwe modellen.
Ik lees veel negatieve reacties. Ik vind het wel een OK auto. Ze zullen er bij MB ongetwijfeld goed over nagedacht hebben…
Mooie auto, leuk dat die bestaat.
Mocht ik het geld hebben, zou ik de GLE Coupe overwegen, vind het geslaagd.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).