Mercedes-Benz S63 AMG: rijtest en video

Auteur: , 63 Reacties

“Das beste oder nichts”. Vandaar dat we even gewacht hebben tot we een AMG S-klasse onder handen konden nemen. We gunnen jullie natuurlijk wel een beetje spektakel.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Één ding kan je de klok op gelijk zetten: bij iedere nieuwe generatie S-klasse weet Mercedes-Benz de lat weer hoger te leggen. Iedere generatie heeft innovaties aan boord die pas later in meer “bereikbare” modellen verkrijgbaar zullen zijn. Over de grotere doorbraken later meer, maar perfectie benaderen zit ook in het subliem uitwerken van alle details. Juist daar scoort de nieuwe S-klasse weer volop punten.

Mercedes-Benz S63 AMG

Neem bijvoorbeeld de gordels achterin: zodra je de achterdeur opent, schuiven de met verlichting uitgeruste houders omhoog uit de bank. Wel zo prettig als je de gordels vastklikt. Daarna schuiven ze weer naar beneden, zoals je als achterbankpassagier niet de hele rit de klomp kunststof in je zij voelt. Voorin is er de met het AMG logo getooide middenarmsteun waaronder een opbergvak zit. Die kan zowel aan de linkerkant als de rechterkant scharnieren, zodat zowel bestuurder als passagier er makkelijk bij kunnen.

Mercedes-Benz S63 AMG

Dan is er nog de gewaagde (en in mijn ogen prachtige) kleurstelling van het interieur. De afwerking is fantastisch, over alles is nagedacht, ieder detail is met even veel zorg uitgewerkt. Neem de knopjes voor de ventilatieroosters: zoals vroeger bij een stereo-installatie volstaat een druk erop om ze naar buiten te laten komen. De displays voor de “klokkenwinkel” en het entertainmentsysteem lopen naadloos in elkaar over en zijn “zwevend” in het dashboard opgehangen. De stoelen hebben een massage functie inclusief hot-stone massage. Niet alleen de stoelen, stuurwiel en de achterbank zijn verwarmd, maar ook de armsteunen. Het is slechts geen greep uit de talloze details die samen de beste auto maken die Mercedes-Benz tot nu toe bouwde.

Mercedes-Benz S63 AMG

Spektakel als je het wilt
Het had me niet mogen verbazen, maar dat deed het wel. De eerste meters het Mercedes terrein af, voelde de S63 helemaal niet bijzonder of snel. De gasrespons is nog het beste te omschrijven als lafjes, het magistrale geluid van de V8 was bijna helemaal weggefilterd en erg uitnodigend om lekker te gaan vlammen was de S-klasse ook al niet. Met de bak in C (van Controlled Efficiency), de ECO-stand aan en het adaptieve onderstel op de comfort stand, is de S63 AMG vooral heel makkelijk vloeiend te rijden. Een ruige, spannende auto is het daarmee niet, maar wel één waarmee je perfect belangrijke passagiers op de achterbank kan rondrijden.

Mercedes-Benz S63 AMG

Pas als er meer ruimte komt, laat de S63 zien dat hij zijn AMG badge waard is. Bij lagere snelheden in druk verkeer komt de sportiviteit veel minder tot uiting. Ondanks de gedeelde V8 met de E63 lijkt die onder dat soort omstandigheden al veel ruiger. Het is overigens geen kritiek op de S63, maar een constatering dat de S63 niet simpelweg een wat grotere E63 is. Het zijn wezenlijke andere auto’s met vermoedelijk ook een andere doelgroep.

Mercedes-Benz S63 AMG

De meest efficiënte in serieproductie gebouwde V8
In een formule met maximumvermogen en brandstofverbruik schijnt de AMG 5,5-liter-biturbomotor nog steeds de meest efficiënte in serieproductie gebouwde V8 ter wereld zijn. Het vormt een leuke vraag voor een potje Triviant over auto’s.

Mercedes-Benz S63 AMG

Ten opzichte van de vorige generatie nam niet alleen het brandstofverbruik met 0,4 liter per 100 kilometer terug, maar ook het motorvermogen steeg 41 pk. Totaal levert de V8 nu 585 pk en een gezonde 900 Nm koppel. En for the record: het brandstofverbruik in de testcyclus is 10,1 liter per 100 kilometer.

Mercedes-Benz S63 AMG

Teleurstellende topsnelheid
Twee naakte pubers die voor het moment supreme één van hun moeders de voordeur binnen horen komen, zijn minder chagrijnig dan ik was op de autobahn in de S63 AMG. De begrenzer op 250 km/u was prima toen topmodellen 300-350 pk hadden, toen had je nog een beetje ruimte nodig om überhaupt 250 te halen. Tegenwoordig moeten de instapdiesels al met begrenzer worden uitgerust en moet je monnik zijn om nog te kunnen waarderen dat een 585 pk sterke S-klasse slechts 250 km/u mag rijden. De Autoblog toptip en bindend aankoopadvies is dan ook: laat de begrenzer direct af fabriek op 300 km/u zetten, of zoek een tuner die na aanschaf de restrictor uit de software verwijderd.

Sprinten doet de S63 overigens als de beste: met alleen achterwielaandrijving duurt het standaard-traject naar de 100 slechts 4,4 seconden. Met 4Matic vierwielaandrijving is het zelfs in vier seconden rond gepiept. Om je een idee te geven: een standaard 911 of Carrera S legt het bij een stoplichtsprint tegen de S63 AMG af. Don’t mess with an AMG at the traffic lights.

Mercedes-Benz S63 AMG

Niet zo ruig als de E63 AMG S
Met dezelfde V8 en dezelfde vierwielaandrijving in iets grotere koets zou je kunnen verwachten dat de E63 en S63 AMG qua rijden hetzelfde karakter vertonen. Toch is het niet zo, de S63 is beduidend braver dan zijn kleinere broer. Waar de E63 duidelijk overstuurd is, blijft de S63 veel langer neutraal om pas na enorm provoceren een klein stapje met de achterzijde te maken. Ergens had ik het al kunnen weten, die eerste meters in een auto verklappen vaak veel over het karakter. AMG heeft de S63 veel meer bedoeld als een idiot-proof kanon, of als limousine waarin de chauffeur de achterpassagiers met gepaste snelheid naar hun bestemming kan brengen.

Het is daarbij eigenlijk geen compliment dat de S63 AMG meer aanvoelt als een S500 met AMG pakket, dan als een hardcore S-klasse. Aan de andere kant: als je een echte rijdersauto zoekt, dan moet je wellicht al beginnen met een kleine carrosserie.

Mercedes-Benz S63 AMG

Zelf rijden of zelfrijdend
Met de nieuwe generatie S-klasse zet Mercedes-Benz weer een stap op het gebied van veiligheid. Werkelijk alles wat er aan systemen gelanceerd is, zit erop. Daarnaast is Mercedes-Benz op weg om de zelfrijdende auto werkelijkheid te maken. In een korte file kon ik het perfect proberen: DISTRONIC PLUS with Steering Assist and Stop&Go Pilot. Een mond vol, maar simpel gezegd is het een actieve cruise control die in de file netjes meerijdt met je voorganger, gecombineerd met software die voor je stuurt. Het werkt briljant, dus in files heb je nog maar een half oogje nodig om te rijden in de stroom. De rest doet de S-klasse voor je.

Prijzen & concurrentie
De S 63 AMG met korte wielbasis heeft een vanafprijs van € 176.950 en de S 63 AMG 4MATIC met lange wielbasis kost minimaal € 188.950. Alternatief is de Audi S8, die goedkoper is, maar ook 70 pk minder heeft. Doorsparen voor Bentley’s Flying Spur is ook een optie, dan krijg je een twaalfcilinder, maar ook minder standaarduitrusting. Een alternatief van BMW in deze klasse is er vreemd genoeg nog steeds niet. Mercedes-Benz biedt zelf gelukkig nog wel een alternatief: de S65 AMG. Twaalf cilinders, een bescheiden vermogenswinst en een prijskaartje wat nog verder oploopt. Hier past maar één einde: YOLO.63 reacties

Beste Autoblog,
I love your work, well done!!
@bigcar: Wel jammer dat je de video snel heb doorgespoeld, maar op Wouter mogen we trots zijn! Hopelijk trouwt hij met de dochter van een rijke oliesjeik, zodat hij ook van een mooi leven kan genieten!
@marokkaanseheld: ik wil niet roddelen, maar Wouter heeft al een dochter, just saying..
@marokkaanseheld: en dan bedoel ik niet de dochter van een oliemagnaat, maar zelf een klein kind
Beste Autobloggers,

Hoe wordt ik “eerlijk” miljonair, zodat ik deze prachtige, machtige, heerlijke Mercedes S63 AMG kan kopen?

Hoogachtend,
@marokkaanseheld:
Als miljardair beginnen en dan een luchtvaartmaatschappij beginnen.

Met vriendelijke groet,

Richard Branson.
@marokkaanseheld: ga de handel in. en nee ik heb het niet over drugs.
@marokkaanseheld: ga ondernemen en verkoop het bedrijf.
@marokkaanseheld: veel mandarijnen verkopen op de markt!
@marokkaanseheld: *word
Begin maar met de Nederlandse Taal :)
@marokkaanseheld: minder uitgeven dan je binnenhaalt, dan word je vanzelf millionare.
“Das beste oder nichts”.
Zo is het maar met.

Zelf zou i voor een andere velg gekozen hebben, deze oogt een beetje cheap onder deze klasbak.
Mooie plaatjes zeg!
Moet eerlijk zeggen, ik had meer verwacht van de rijtest. Maar wat een beauty van een auto zo.
Wouter ! Je maakt mn dag
Uiterlijk…6.6. Interieur 9+. Ik zag alleen op andere foto’s dat het stuur net als in de CLS naar rechts staat tov de bestuurdersstoel en dat vind ik raar in zo’n cruiser…recept voor arm/rug-kramp op de lange termijn?
@jaapiyo: denk het niet? Reken maar dat ze wat uren hebben gemaakt in deze auto, dus even snel op een fototje beoordelen dat de stoel verkeerd staat lijkt me wat voorbarig. Bij de vorige s klasse was er iig niks mis met de rijpositie kan ik je vertellen!
@lambo4all: Nou kijk hier eens
http://www.autoblog.nl/image-gallery?file=Mercedes/S65_AMG_2014/Mercedes-S65-AMG-W222-12.jpg
edit: wat was dat nou voor een link

Kan zijn dat de camera de hoek wat vertekent maar ik heb het op meerdere foto’s gezien en ook weet ik dat het bij de CLS ‘IRL’ ook echt zo is dat het stuur rechts van je staat als je midden op de stoel zit.
@jaapiyo: heh heh…fair enough.
@jaapiyo:
Hallo vlaflop, weer een nieuwe nick aangemaakt? Word je dat niet moe?
@jaapiyo: Bij mij is het andersom. Vind het dash foei lelijk. Andere koplampen en de buitenkant ziet er imo fantastisch uit.
Zeg mensen van het goede leven, kunnen jullie van die prachtige foto’s ook wallpapers maken in verschillende formaten?
@wouter: misschien wordt het zo gelezen ;)
Ik zou gaan voor de S65 AMG.
@kraakensmaak: Wie houdt je tegen ? of moet ik zeggen wat (saldo).
@kraakensmaak: hear hear: Een zaken limo met het motorgeluid van een hooligan is ook geen zaken limo toch :)
“Das beste oder nichts”. Vandaar dat we even gewacht hebben tot we een AMG S-klasse onder handen konden nemen.”

Had dan de S65 genomen.
@mierenneuker: toepasselijke naam heb je;)
@3:16

Het lijkt me eerder een handset dan een handsfree telefoon want anders kunnen medepasagiers toch juist mee luisteren? En ze zullen natuurlijk sowieso horen wat de telefonerede persoon zelf zegt. Toch wel geinig dat ding want het lijkt me ook een soort afstandbediening voor de auto.
Ik snap gewoon niet dat er een S65 AMG is, het is de slechtst klinkende v12 die er bestaat. En is ongeveer even snel. Deze v8 klinkt nog aardig, mooie video!
@maseratizzzzzzzz:
1: kijk je oren na
2: omdat het kan, daarom.
jammer dat er een grote ster op de grille geplaatst is. Heb zon vermoeden dat de plek ingenomen is door sensor van adaptieve cruise control ?
@arashrsf: een=geen uiteraard
Dear Santa,

I have a dream, a car to drive
To help me and give me the best life
I believe in Mercedes-Benz
Something good nobody can imitate
I believe in Mercedes-Benz
If this car was a girl I would took here out for a date
Me and this S-class will be a perfect team – I have a dream

Thanks in advance
Een goeie video van de perfecte limousine! Of komt er nog een S63 AMG Maybach versie aan binnenkort?
Ik vind het uiterlijk toch wel erg geslaagd van de nieuwe S. De vorige oogt nu al als een luxe sjonniebak.
Maagdelijk wit staat deze auto goddelijk, maar ik zou niet kiezen voor deze Merc. Het klopt een alternatief van BMW in deze klasse is er niet. Shop dan in een andere klasse en ga voor de M6 Gran Coupe deze BMW is mooier en goedkoper.

Ik zou twijfelen tussen een Audi S8, Panamera of een M6 Gran Coupe/ 7-serie
Prachtige auto, zou leuk zijn om eens een vergelijkstest met de S65 AMG V12 te maken.
Machtig apparaat, jammer dat ik hem van geen enkele kant mooi kan vinden…
Mag ik zo vrij zijn om er even een BMW Alpina B7 Bi-Turbo tussen te gooien? Omdat ik vind, dat die auto naast de Audi S8 best wel in dit rijtje past. Met 540 PK en 730 Nm vind ik dat best wel een alternatief. Hij is er ook met 4WD en in een lange versie. Bovendien heeft hij “af fabriek” al een top van 312 kmh.
@9000cse: nope.. De benz staat toch wel op een hoger niveau! Misschien niet kwa performance maar zeker wel kwa afwerking en comfort
@lambo4all:
Ik denk niet, dat je de 7-serie kunt afdoen als een minderwaardig product t.o.v. de S-klasse. Zeker niet in Alpina-uitvoering. Wouter is echter van mening, dat alleen de Audi S8 als concurrent kan worden gezien en dat BMW geen alternatief te bieden zou hebben. Daarom meende ik van mijn recht van meningsuiting gebruik te mogen maken en de Alpina ertussen te moeten gooien.
@lambo4all: AutoBild was het testgewijs niet met u eens…
@9000cse: Plus dat 312 niet echt een verkooppunt is. Het is een “gentleman’s agreement” om die top op 250 te begrenzen, zo niet 270 met een S pakket. Anders zou er namelijk een wedloop plaatsvinden om topsnelheid. Dat moeten we niet willen.
@Dev:
En laat mij nou geloven, dat Wouter daar geheel anders over denkt. Verder wil ik niet geloven, dat de PK-race er alleen maar is voor de stoplichtsprintjes.
Ik vond dit filmpje niet zo goed dan anders.
Nou wat een ramp max. 250. Ik ben er blij mee ik zie zat van die zwak begaafde met die snelheid voorbij knallen, het is niet voor niks die grens.
@amgpower63: de duitse 3 hebben die grens niet afgesproken met het oog op veiligheid.
Het hoge verbruik boeit de eigenaren inderdaad niet wat betreft de kosten, continu bij de pomp staan daarentegen is veel vervelender
@Mbaas:
Een test verbruik van 1:10 voor een dergelijke auto vind ik meer dan keurig.
Vroeger haalde ze dat met een Golfje GTI niet eens. Vergeet niet dat testers nou niet bepaald hun best doen om zuinig te rijden.
Das beste oder nichts
Jammer dat de scherpe kantjes er wat af zijn, voor de 63 had dat nog wel gekund. Dat de 65 wat comfortabeler is oké, maar dan moet je wel de 63 over houden om te knallen. Desalniettemin, er ist gut genug für eine hohe Geldstrafe.
Een video van slechts 5 minuten en een niet erg uitgebreide kennismaking met/rondleiding in de wagen. Hier had ik net een tikkeltje meer van verwacht.

Over de S63 zelf: wat een beauty!
De soundtrack is weer fijn! Jammie!
Zijn looks heeft ie ook mee! Heb vandaag nog een nieuwe S500 gespot: http://www.autojunk.nl/2013/11/mercedes-benz-s500-W222. Erg prachtig de W222. Kijk er naar uit om de S63 W222 te kunnen spotten!
S blijft absoluut de maatstaf wat een kanon… En nee ik ben geen mercedes man.
Mooie uitvoering, niet alleen voor proleten uit het midden oosten maar ook dichterbij huis: Frans Bauer, Rene Froger en Gordon.
Een beetje een foute bak is het natuurlijk wel ja.
en geen woord gerept over de S65 in de hele reportage, Wouter moet echt wel onder de indruk geweest zijn van de S63.

Ik zou het pas een luxe probleem vinden moest ik een S63 verlengd hebben en dat me buurman met een S65 thuis komt.
@Jantje_555: woon je in een woonwagen kamp ?
Geen Sascha?
Ik ben eens benieuwd wanneer er eindelijk werkt gaat gemaakt worden van de Mercedes ster die in de motorkap of gril verdwijnt uit veiligheidsoverweging en diefstal als hij stilstaat, zoals bij Rolls-Royce met de Flying Lady (Spirit of Extacy), en de Kunstzinnig uitgewerkte B-vorm op de Bentley Mulsanne motorkapgril.
Ongeïnspireerd.. pff die neus Mercedes, duidelijk gedegradeerd tot de nummer 3. En dan ook nog die copy-paste van de vorige Audi A3 koplamp op alle modellen zelfs op hun hoogste klassen.. bahhh wordt niet warm van dit merk
Ik denk dat ik hem in de zowel full options S63- en S65 AMG versie ga bestellen zoals ik hem in gedachte heb, de ultieme conbinatie van sportieviteit en luxe, in de lange uitvoering uiteraard.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).