Mercedes: ‘nee, we hebben geen interesse in Aston Martin’

Auteur: , 20 Reacties

Mercedes' hoogste baas maakt een einde aan de geruchten..

Mercedes: 'nee, we hebben geen interesse in Aston Martin'

Omdat Aston Martin al enige jaren als klein merk moet zien te overleven in een automarkt waar grote concerns steeds meer marktaandeel pakken, ligt het voor de hand dat het Britse bedrijf vroeg of laat word opgekocht. Mercedes werd daarbij veelvuldig als droomkandidaat genoemd, aangezien AMG net een motorendeal met de Britten hebben gesloten en Mercedes haar aandeel in Aston Martin van 4 naar 5 procent uitbreidde.

Binnen de top van Mercedes is voor een overname animo genoeg, zo luiden de geruchten. Toch heeft Dieter Zetsche, de tapgrage CEO van het Duitse merk, op de autoshow van Parijs aan Britse pers laten weten dat een take-over er niet in zit. Zetsche is juist van mening dat het “niet in Aston Martins voordeel zou zijn om onder een groot concern te vallen.” Bovendien zou het een té grote afleiding kunnen zijn voor Mercedes:

“Aston is only 4000 units a year so there is also a danger we would be distracted from our core business. The deal [5 procent aandeel, -red] is a perfect fit for both brands as it allows Aston to remain independent but also benefit from outside technology. There are no plans to increase our stake or take over.

Kortom, Mercedes houdt de boot af. Voor nu althans, want we weten dat dergelijke uitspraken van automotive CEO’s doorgaans een houdbaarheidsdatum hebben.20 reacties

Ik denk dat ze eerst lekker moeten gaan samenwerken. Aston Martin kan veel profiteren van Mercedes (niet alleen de motoren, maar vooral betreft elektronica, knopjes, onderdelen etc).

Kunnen ze er later altijd op teerug komen. Aan de andere kant: Aston Martin is niet een van de meest winstgevende proposities. Alleen in de periode van 2000-2010 hebben ze lichte winst weten te boeken volgens mij. Tot 2003 is het nog nooit winstgevend geweest. Zetsche wil daar vooralsnog zijn vingers niet aan branden, denk ik. En terecht.
Het zou voor Aston wel goed zijn denk ik. Meestal hoor je toch dat mensen afzien van een Aston Martin omdat ze niet snel genoeg zijn. Je verwacht toch eigenlijk Ferrari prestaties voor dat geld en dat krijg je niet. Mercedes-Benz weet dat probleem wel tackelen lijkt me.
@kilum: als jij Ferrari prestaties verwacht bij de koop van een Aston Martin dan mis je het hele doel/principe van een Aston Martin…
@kilum: Precies dat dus !
@michiel1 nee, am staat toch gelijk aan een bentley ? am kost alleen een stuk meer, en een bentley is een stuk sneller..
@st3fan: AM is duurder dan Bentley? Een Bentley Continental W12 is toch duurder dan een DB9.
@e550: Misschien wel dan de DB9 maar ik dacht eigenlijk aan de vanquish .. vanafprijs is ergens in de 200/300k ?
@kilum:
Dat hoor/lees ik alleen hier, uitgesproken/geschreven door mensen die hem zelf nooit zullen kunnen betalen.
Gelukkig zijn er genoeg mensen met budget die liever een Aston dan een Ferrari rijden, gewoon omdat ze Aston Martin waarderen voor wat het is.
Niet de snelste, niet de schreeuwerigste maar zo ontzettend mooi en met liefde gemaakt.

Nu moet ik wel bekennen dat als mijn budget het zou toestaan, er hier een Vantage voor de deur had gestaan. Gewoon een V8 met een stoffen dakkie..
@tupperware: amen
@kilum: afzien van een AM omdat ze niet snel genoeg zijn? Weet niet waar je die informatie vandaan haalt (een ruige gok: jouw duim), maar een AM wordt over het algemeen niet gekocht vanwege de snelheid ten opzichte van andere merken zoals bijvoorbeeld Ferrari of Lamborghini. Het is ook een heel andere klasse waar je over praat. Bentley is gericht op überluxe, AM op een combi van luxe met een sportieve rand, Lamborghini en Ferrari op hardcore sport.

Zij die roepen dat ze geen AM willen vanwege gebrek aan snelheid, begrijpen niet wat een AM inhoudt en daarom is het maar beter dat die mensen geen AM kopen.
Ik zie het eerlijk gezegd toch wel gebeuren, maar gewoon afwachten eerst mv augusta volgens das haus
Jammer, dan maar hopen dat Ratan Tata er brood in ziet.
AM verdient een concern dat ze de mogelijkheid biedt om zich door te ontwikkelen..
via Android app
De vraag is: ‘Wat zouden de beweegredenen voor Mercedes zijn om Aston Martin over te nemen?’

Nou, daar zijn wel een paar dingetjes over te zeggen. Ten eerste ligt daar afzet van motoren, een kwakkelend Aston Martin betekent minder verkochte motoren. Ook heeft Mercedes een (klein) belang in Aston Martin, een kwakkelend Aston Marting betekent een lagere winstuitkering en een lagere waarde van het aandeel. En niet te vergeten: Als Aston op de fles gaat is Mercedes het aandeel kwijt en zit het met een productiefaciliteit die lang niet optimaal draait (wegens gebrek aan afzet).

Dus, misschien is de tijd nu nog niet rijp, maar zodra het scheef lijkt te gaan aan de andere kant van de Noordzee grijpt Mercedes als eerste in.
@knipperlichtje: Nog niet eens overnagedacht! Dan zal das haus wel moeten eigenlijk, of ze geven het stokje door aan een andere fabrikant. Bmw is er ook misschien een goede kandidaat voor of tata of VAG wel? De tijd zal het bewijzen…..
@knipperlichtje: mwah, valt mee. Mercedes-AMG levert inderdaad motoren aan AM, maar daar valt of staat AMG niet mee. Voor die paar duizend motoren op jaarbasis kan ik mij voorstellen dat Das Haus geen bedrijf over wil nemen met dubieuze levensvatbaarheid. Extra motorenverkoop is leuk en de huidige productiecapaciteit zal er op afgestemd zijn, maar het is (zoals Zetsche zelf aangeeft) geen core business en mocht de motorendeal wegvallen, is er niets aan de hand. Het kleine stukje belang is erg makkelijk te verkopen op de markt en daarbij kan Das Haus beter een (klein) verlies nemen dan een enorme aanslag plegen op hun cashflow. Zoals ik al eerder aangaf, is AM op het moment een dubieus bedrijf en daarom een dubieuze investering. Ik denk dat MB haar cashflow op het moment wil reserveren voor de uitbreiding van haar modellengamma en Zetsche heeft daarmee een uitstekend argument om AM vooral niet over te nemen.

De vergroting van het aandelenbelang dient geen ander doel dan het versterken van het samenwerkingsverband, maar dat wil niet zeggen dat er een serieuze overname in het achterhoofd wordt gehouden. Daarnaast is, zoals ik al zei, aandelen verkopen met beperkt verlies nog altijd beter dan een bedrijf overnemen dat een aantal jaren geld kosten in plaats van oplevert, waarna het alsnog verkocht moet worden.

Neemt niet weg dat ik van mening ben dat Das Haus een goede kandidaat is voor een eventuele overname en uiteraard zal Daimler ook een winstgevende toko weten te maken van AM (door middel van uitwisselen van platforms, motoren e.d.). Sleutelwoord hierin “toekomst”. Als de expansiedrift van de Duitse Drie een beetje tempert en er stabiliteit komt in het modellengamma (dus na de komende vereenvoudiging van opties, modellen e.d.), is de kans veel groter dat het huidige standpunt in twijfel wordt genomen.

Kortom, na een heel verhaal sluit ik me aan bij jouw laatste alinea: de tijd is nog niet rijp.
Elke keer als ik Dieter zie krijg ik altijd zin om het aloude monopolybord ter voorschijn te toveren.
Am zou een geweldige aanvulling zijn. Mercedes heeft alleen Mercedes toch? Geen bijmerken zoals bmw of vw heeft? am erbij mooi motor merk erbij en gaan. Misschien nog cigarette erbij ;)
@rolov: Daimler heeft Mercedes en Smart als eigen merken. Maar ook samenwerkingen met Renault (allerlei techniek) met VW (Sprinter) en met BMW (hybride techniek). Ze hebben ook een belang in Tesla. Dus eenkennig zijn ze niet. Als ze nog een bijmerk willen dan zoeken ze er juist één met een hoog volume en kleine auto’s dan een handjevol Aston Martins. En ze zijn nu natuurlijk net bezig AMG als submerk te positioneren. Toch zie ik Zetsche er voor aan dit soort dingen in de pers te brengen om zijn onderhandelingspositie te verbeteren.
AM redt het wel met AMG onder de motorkap. Pagani is er ook spring levend mee ;)
Als je de prachtige witte S-klasse coupe zo ziet vraag dan is het wel duidelijk dat ze Aston Martin niet nodig hebben. Ik zou de S-klasse coupe boven de DB9 prefereren.
@mashell: ik heb laatst een 2014 model vanquish v12 gezien in het licht/baby blauw (weetniet welke blauw t is). Nou ik kan je vertellen dat je knettergek bent als je liever een MB wil dan een AM..

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).