Mercedes screent werknemers op terrorisme

Auteur: , 40 Reacties

Is dit soms een manier om het aantal 'spontaan' ontbrandende auto's in te dammen?

Allemaal terroristen?

Mocht je iemand zijn die er terroristische sympathieën op nahoudt, maar daarnaast ook graag aan een doodsaaie lopende band willen werken, omdat je even een sabbatical houdt van het opblazen en/of beschieten van objecten danwel grote evenementen? Dan adviseren we je niet te solliciteren bij Mercedes’ moederbedrijf Daimler. In een vlaag van flagrante privacyschending hebben de Duitsers namelijk besloten hun complete personeelsbestand regelmatig naast de Europese en Amerikaanse terrorismelijsten te leggen.

Nu is ‘terrorisme’ sowieso een lekker ruim begrip dat door elke leidende groep naar willekeur gebruikt kan worden om een negatief label op (politieke) tegenstanders te plakken, maar dat terzijde. Wij zien niet in waaróm een autofabrikant gegevens van zijn werknemers en sollicitanten met de veiligheidsdiensten zou moeten delen, maar Daimler schijnt het elke 3 maanden te gaan doen. Als de Fransen dit deden hielden ze geen werknemers meer over.

280.000 werknemers

In totaal zou het gaan om zo’n 280.000 werknemers. Daimler probeert recht te praten wat krom is door te argumenteren dat het heus-echt waar-superzorgvuldig met de gegevens om zal springen, en dat het eigenlijk alleen maar antwoordt aan ‘dwingende’ wettelijke vereisten. Overigens is Daimlers hoogste juridische baas Christine Hohmann-Dennhardt een voormalig rechter.

Nach diesen Vorgaben sind wir wie andere Unternehmen auch verpflichtet, gelistete Personen zu melden“, zo luidt de argumentatie, maar iedereen die een beetje zelf na kan denken redeneert meteen dat er een groot verschil is tussen pro-actief je gehele personeelsbestand zomaar in te leveren bij de veiligheidsdiensten en het natrekken van gegronde vermoedens ten opzichte van individuen in je honderdduizenden mensen omvattende werknemerspool.

P.S. de kans dat je omkomt in het verkeer is 400 keer groter dan de kans dat je omkomt door toedoen van internationaal terrorisme.

Bron: Spiegel.de, via BNR40 reacties

Ik vind het toch een goede actie van Mercedes, het zal ze wel veel tijd kosten voordat ze iemand helemaal gescreend hebben
mrb via Android app
Ja ja. 400 keer grotere kans om in het verkeer om te komen. Raad eens waar dat door komt…
@mrb: omdat er niet veel terroristen in NL zijn?
vind het niet zo raar.. waarom zou een bedrijf dit niet doen? hoe beter de werknemers hoe beter je bedrijf, waarom dit privacy schending zou zijn is me al helemaal een raadsel.
Daimler heeft geen gegevens en die vragen ze eigenlijk gewoon op. en reken maar dat de veiligheidsdiensten elke mohammed al 36x gescreend hadden voordat Daimler met het idee kwam om te vragen of hij een onschuldige huis tuin en keuken moslim is of iemand die zijn geloof wat serieuzer neemt.
@lambo4all: onschuldige huis tuin en keuken moslim die gewoon 5x per dag zijn gebedje doet, maand per jaar vast, 1x in z’n leven naar Mekka gaat enz. enz. is iemand die zijn geloof serieuzer neemt, de andere is een terrorist, just terrorist.
@mmot05: Ik begin anders wel medelijden te krijgen voor de huis, tuin en keuken moslim die elke dag weer wordt geconfronteerd worden met wat hun geradicaliseerde ”medegelovige” elke dag weer bedenken.
@dmk94: “the more extreme you become as a buddhist, the less we have to worry about you. the only problem with islamic fundametalism are the fundamentals of islam.”
Sam Harris zei dit ooit, een zeer wijze spreuk die simpelweg de vinger op de zere plek legt. ook al willen we dit in de westerse wereld eigenlijk nog niet onder ogen komen, islam is niet een religie van vrede. de gematigde moslims nemen hun geschrift dan ook gematigd serieus. wat ook de reden is waarom wij ze veel liever hebben dan extreme moslims.
@lambo4all: the only problem with islamic fundametalism are the fundamentals of islam.”
Klinkt leuk hè zo’n anti islam spreuk, maar heb jij je afgevraagd wat deze man precies bedoeld of vindt je dat weer niet belangrijk, vraag altijd om “waarom”, zoveel mogelijk.
Wil je de basis regels weten van Islam waar deze man op doelt, type zelf “de vijf zuilen van Islam” in op google en open een willekeurig site, zit zelf een Wikipedia item tussen. Laat mij weten wat volgens jou echt niet door het buis kan.
@mmot05: iemand die zijn geloof serieus zou nemen zou wel precies doen wat er in het heilige boekje staat. Dat doet de gemiddelde moslim -gelukkig- niet.
@lambo4all: in het boek staat er duidelijk dat je deonschuldige mensen die je niets aandoen ook niets mag aandoen. En er staat er ook duidelijk in dat je iemand die niet gelooft niet mag lastig vallen.
Helaas wordt (bewust of onbewust) alleen de negatieve bekeken en niet eens in de context waarin dat het geschreven staat. Dat vind ik de spijtige aan heel deze zaak.
@patab: lieve patab, ga alsjeblieft niet de Koran proberen goed te praten. het is makkelijker Putin het amerikaanse volkslied te laten zingen dan een rationeel denkend iemand te overtuigen dat de Koran een goed boek is. De Koran bevat ongeveer net zo veel verschrikkelijke middeleeuwse regels en gezegden als de Bijbel, alleen is het bij die eerste nog een tandje vaker en gruwelijker. die twee leuke zinnen die je daar opnoemt zijn allemaal heel vredig, alleen jammer dat de rest van het boek bestaan uit een oorlogs en moordkreet die oproept de hele wereld te bekeren of te vermoorden. Over de hele wereld zien we dat als je dit boek en zijn bijbehorende geschriften letterlijk leest en serieus neemt (en dus niet af en toe openslaat voor het op wat leuke ideeen als homohaat en kinderhuwelijk op te doen, zoals de zogenaamde “moslims” hier doen), je on onmenselijke moordenaar wordt die niet kan wachten op het einde van beschaving. zoals ik tegen mmot05 al zei, Osama Bin laden, maar ook de leider van ISIS en extremistische afrikaanse Moslimgroepen nemen de Koran heel letterlijk en is het heel moeilijk om te beargumenteren dat zij niet de leer van de Koran volgen, simpelweg omdat ze dit wel doen. dit heeft dingen als scholen uitmoorden en hoofden van “ongelovige” vrouwen afhakken tot gevolg. de enige reden waarom we dit niet (meer) zien in het christendom is dat we (gelukkig) ons geloof totaal niet meer serieus nemen.
@lambo4all: dat is het juist; als goede moslim moet je de koran niet al te serieus nemen. Maar er bestaan er ook andere boeken in de islam waarin er vaak meer uitleg of meer info staat over zinnetjes uit de koran.
En de meeste extremisten doen helaas letterlijk wat er in de koran staat. Dat keuren wij, de “echte” moslims, helemaal af.
Maar helaas blijft extremisme bestaan. Dat is zoiets als een virus. Het blijft anderen “besmetten”.
@patab: het is maar wat je echte moslims noemt, vandaag hebben we helaas weer gezien waar ze tot in staat zijn.
denk is na wat je net geschreven heb, je bent een echte moslim als je de koran minder serieus neemt, wat zegt dat over de koran?… flikker dat boek toch in de openhaard, dan neem je het nog minder serieus én heb je het nog lekker warm ook. denk zelf na over wat goed is voor de maatschappij en de medemens, daar heb je geen middeleeuws boek voor nodig. denk. zelf. na.
@lambo4all: zoals?, wat doet de gemiddelde moslim (gelukkig) niet wat in die boekje staat, noem eens een voorbeeld.
@mmot05: iemand die dit vraagt heeft zo verschrikkelijk weinig kennis van de Koran (of enig ander religieus boek) dat ik je eerst aanraad er zelf wat onderzoek naar te gaan doen voordat je er naar gaat vragen.
laat ik je als alvast meegeven dat Osama Bin Laden een heel rechtlijnige letterlijke interpretatie had van de Koran en Torah, en je echt een taalacrobaat moet zijn om te laten zien dat hij niet de geschriften volgde. wat hij overduidelijk wel deed.
@lambo4all: leuk verhaaltje, alleen jammer dat je geen antwoord op mijn vraag heb kunnen gegeven. Maak je je geen zorgen om mijn kennis op dit gebied, want in tegenstelling tot jou heb ik het boek van begin tot eind zelf uitgelezen, daarom heb ik ook bewust jou om een voorbeeld gevraagd omdat ik wist dat er niet veel van uit zou komen, je hebt mij gelukkig niet teleurgesteld. Begrijp mij niet verkeerd, vind het helemaal niet erg dat je kritiek hebt op islam, maar kom alsjeblieft niet met ongefundeerde paatjes of uitspraken van rare figuren.

Ps. Torah is de heilige boek van de Joden, niks met Islam te maken
@lambo4all: schrijver van dit artikel beseft ook niet dat je als bedrijf onder Sanctieregelgeving valt (EU en OFAC). De boetes die daaruit voortvloeien zijn enorm als blijkt dat je geen maatregelen hebt genomen om gesanctioneerde personen te weren. Heeft geen kont met privacy te maken. Gesanctioneerde personenlijst is gewoon openbaar en Mercedes checkt (terecht) of hun medewerkers hier op staan.
Terecht! Veiligheid van de klanten gaat voor.
Ik vraag me af hoe lang het duurt voordat Audi en BMW dit ook gaan doen.
@audirijder: Je denkt dus echt dat dit te malen hebt met de veiligheid van Daimler ze klanten en vraagt het je ook nog eens af waneer Audi en BMW dit zullen gaan doen.Laat me raden; je bent ook groot liefhebber van ANPR camera’s, de OV chipkaart en bijv. de bonuskaart van AH en vertrouwd de beheerders van deze gegevens op hun blauwe ogen dat ze heus in eigen beheer gehouden/niet verkocht worden of dat deze niet tegen je gebruikt zullen worden?

Ok.
@sydney: Ik heb gelukkig geen rare hobby’s!
Ik heb er totaal geen problemen mee en alleen maar goede ervaringen. In THE Dubai mall hebben ze ook alles beveiligd met camera’s en ik toen liet ik een keer mijn portemonnee liggen op een bankje ( was uit mijn broekzak gevallen) En 2 uur later lag het er nog.
Daarnaast hebben de OV-chipkaart en de bonuskaart niets met veiligheid te maken en desalniettemin is niemand ze verplicht te gebruiken.
@audirijder: Niemand uit Dubai is geïnteresseerd in jouw portemonnee. Believe that.
@drugsrunner: De emirati (locals) zeker niet, maar er zijn genoeg mensen die daar nog geen 3 dollar per uur verdienen ( met name Pakistanen en mensen uit India).
@sydney: laat je een keer goed informeren over de anpr camera’s van de politie, bonus kaart is een geheel eigen keuze, en OVjaarkaart? Wat is dat? ;)
via Android app
@sydney: volgens der spiegel vergelijken ze de personeelslijst met de terroristenlijst. Als ze het daarbij houden is het alleen goed voor de veiligheid en is het geen privacyschending. Als ze andere gegevens over je erbij pakken kan dat wel veranderen, al zou ik er nog steeds niet altijd tegen zijn
Ik kan aan de enekant wel begrijpen dat ze dat doen, voornamelijk bij nieuwe mensen. Het is jammer dat het noodzakelijk is maar reken maar dat allang gebeurd is. Ze komen echt niet je toestemming vragen.
Allah Akbenz!!!
Werknemers die door de test heenkomen krijgen een nummer op hun arm getatoeerd en een mooie ster op hun werkjasje…
Het lijkt me beter dat Mercedes haar klanten screent…
@malefunk: Dan verkopen ze geen drol meer..
De wereld gaat naar de klote. Weer een reden om hem te smeren, met de winst van mijn huis een stukje land te kopen in Argentinië, daar zelf eten te verbouwen en zielige dieren op te vangen. De kans dat ik het ga doen, en dus mijn leven leven zoals ik wil wordt met de dag groter. Als mijn ouders dood zijn ga ik zeker, dan heb ik niks meer om voor te blijven.

Oh ja. Mijn vrouw wil mee, dat scheelt.
@swaffelaer: ok doei
@swaffelaer: Wauw. Respect man. Al een bepaalde regio in gedachte?
@swaffelaer: Nou gelijk meneertje totaal niet realistisch.
Argentinië. Daar is het lekker geregeld inderdaad….
@frederik: bijna elke 10 jaar bankroet haha.
En een leven stelt echt niets voor, die zogenaamde rijke Hollanders zijn gelijk aan de beurt.
@bofkont: Dus goedkoop …..beter bankroet dan dood.
Zeer goede zaak van MB, lijkt me niet meer dan logisch.
@bofkont: Deden ze dat maar ook in de jaren 30 van de vorige eeuw.
@599gto: Goede oude tijd bedoel je ;)
Dit is gewoon een verkapte manier om te bezuinigen en om op een goedkope manier van discutabele werknemers af te komen

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).