
Een nieuwe maand is aangebroken en dat betekent ook nieuwe regeltjes. Heb jij een oude diesel, dan heb je niets meer in Amsterdam te zoeken.
Automobilisten met een 15 jaar oude diesel hebben plotseling een uitstekende reden om niet meer bij familie in Amsterdam op bezoek te gaan. Het mag namelijk niet meer. Tenminste, met zo’n dieselwagen. Per 1 november (gisteren dus) ben je niet langer welkom binnen de ring A10 van Amsterdam met een diesel van vòòr 2006.
Was je nu net van plan om ome Henk te bezoeken vandaag dan is er nog niets aan de hand. In eerste instantie zullen er waarschuwingen worden gegeven om mensen te wijzen op de nieuwe regel. De overgangsperiode van waarschuwing naar boete is vrij lang te noemen. Tot en met maart 2021 blijft het bij een “niet meer doen hè”. Daarna gaat de politie wel boetes uitdelen.
Amsterdam is niet de enige stad die diesels van deze leeftijdscategorie aan het weren is. In Arnhem zijn diesels van voor 2005 al sinds vorig jaar niet meer welkom. Daarnaast gaat tevens Den Haag diesels van voor 2006 weigeren. Langzaam maar zeker ben je met een 14 of 15 jaar oude diesel op steeds minder plekken welkom.
Vrijstelling
Duik je in de regels van de Amsterdamse maatregel, dan kom je een vrijstelling tegen. Dit is geen groene vrijstelling zodat je door mag naar de volgende aflevering van Wie Is de Mol?, maar drie uitzonderingen voor oude dieselvoertuigen die wel de milieuzone in mogen.
- De dieselauto is een oldtimer en heeft een datum van eerste toelating (DET) van 40 jaar of ouder. Deze vrijstelling geldt ook in andere gemeenten met milieuzones.
- Het voertuig is rolstoeltoegankelijk
- Kampeerwagen met subcategorie SA, eigenaar moet wonende zijn binnen de milieuzone van Amsterdam.
De milieuzone zelf
De milieuzone is van kracht op het hele gebied binnen de Ring A10 van Amsterdam. Op de Ring zelf mag je nog wel met een oude diesel rijden. Er zijn enkele uitzonderingen binnen de Ring. Het gaat hier om de Coen- en Vlothaven en de tegenovergelegen kade in de Mercuriushaven, het westelijk deel van het havengebied aan de IJ-oever in Amsterdam Noord en de toerit naar de P+R RAI en naar de zuidelijke standbouwersingang bij de RAI.
Genoeg mensen die in zo’n auto rondrijden omdat ze een andere simpelweg niet kunnen betalen. Die zouden dan zeker via het veel te dure OV moeten gaan, met een veel langere reistijd?
@rike: of een bakfiets, erg populair onder hipsters
@lekkerlinksrijden: Ha, als je als particulier zo’n oude diesel gebruikt om binnen de stad van A naar B te komen is het ook echt idioot. Want dan gaat het om korte stukjes, dat kan schoner efficienter en goedkoper.
Het is vervelender als je langere afstanden maakt natuurlijk.
Precies. Dat is het probleem. Mijn ouders hadden een ouwe diesel. Mochten daarmee Utrecht niet meer in. Moesten dus een nieuwe benzine auto kopen om de stad nog in te kunnen rijden. Nu ging dat qua Financiën gelukkig gewoon, maar wel sneu als je als bejaarde opeens van je auto af moet en moet investeren in iets nieuws.
@pomoek: en hoeveel geld hebben je ouders inmiddels bespaart omdat ze minder belasting betalen?
Daarbij: een bejaarde, of eigenlijk gepensioneerde, heeft nooit een diesel nodig. Als die zoveel km’s rijdt dat een diesel rendabel is doet die echt iets verkeerd.
Geen idee joh, maar wat doet het er toe? Als iemand perse teveel belasting wil betalen is dat toch geen probleem? En idem als het gaat om het rijden van een diesel, is het niet een beetje raar dat de gemeente Utrecht gaat bepalen in wat voor een auto iemand rijdt?
Wat een beetje raar is, is dat de camera’s die moeten toezien op het weren van oude diesels gewoon op diesel liepen totdat de inwoners klaar waren met alle dieseldampen in voetgangersgebieden. En wat ook raar is dat Utrecht de autodoorstroom expres traineert aan de rand van de stad; waardoor er nodeloos veel files staan op de A2 en A12 en mensen die niet eens in Utrecht moeten zijn last hebben van Utrechts anti-autobeleid. En doordat er onnodig lange files ontstaan op de snelweg en toegangswegen is er ook onnodig veel uitstoot ….
Voor mensen die graag onnodig belasting betalen is er zelfs een speciale belastingdienst ingevoerd: de staatsloterij.
@pomoek: ik vind het niet raar dat de overheid bepaalde milieu-eisen stelt aan voertuigen, of bepaalde voertuigen uit een gebied wil weren. En als er een goedkoper alternatief is voor die dure diesel, waarom zou je dan die diesel blijven rijden?
@lekbak: wel een beetje kort door de bocht om te roepen dat oudere mensen iets verkeerd doen als ze veel km maken. Als je het leuk vind om dingen te ondernemen of je kinderen wonen op afstand en je hebt een oudere maar nog goed rijdende diesel is daar toch niks mis mee.
@edward330d: er is iets mis met onnodig kilometers maken. Dus ja, als een gepensioneerde veel rijdt organiseert die z’n leven niet goed.
@lekbak: ik zal het tegen mijn ouder zeggen. Ze zullen het luid lachend ontvangen terwijl ze genieten van hun oude dag zonder enige vorm van stress en maximale vrijheid. Ook als ze daarvoor 1.000km omrijden om nog een paar lekkernijen te scoren, vrienden te bezoeken of bijv de mille miglia aankomst bij te wonen een provincie of wat verder.
Oordeel niet vanuit je eigen perspectief, het maakt je blik op de wereld zoveel mooier.
@bischero: zeker zullen ze lachen. Zij hebben een puinhoop achter gelaten voor de volgende generatie, zowel economisch als duurzaamheid en de gemiddelde oudere is er nog trots op ook.
@lekbak: Tja in dat kader:
Mag de overheid je huis slopen als het niet meer voldoet aan de moderne isolatie eisen. Mag de overheid je laptop met Windows 95 in beslag nemen omdat dit os niet meer wordt ondersteund. Mag de overheid je hond afmaken omdat die teveel schijt. Het punt is dat je iets aanschaft in de wetenschap dat je het op een normale manier kan gebruiken, en dat een, decentrale, overheid daar opeens voor gaat liggen.
Ik kan me er nog iets bij voorstellen als de overheid de burger in deze tegemoet komt. Als in een opkoopregeling of iets dergelijk.
@pomoek: niemand dwingt iemand om een oude auto weg te doen. Het enige wat ze doen is proberen te voorkomen dat een ander last heeft van iemand anders ouwe meuk. Net zoals de gemeente ook mijn tuin leeg gaat halen als ik er een vuilnisbelt van maak.
En je kunt het ook omdraaien. Vind jij het niet vreselijk asociaal dat mensen met een oude vervuilende diesel in een binnenstad gaan rijden terwijl dat niet nodig is? Of dat mensen heel veel kilometers maken voor de lol terwijl iedereen krom ligt van het belasting betalen omdat we (denken dat) een klimaatprobleem hebben? Ik wel namelijk.
@lekbak: ligt aan je referentie kader.
Ik ken er een zeker een dozijn die genoeg rijden voor diesel >> Huisje in Zwitserland, Zuid Frankrijk, Italië of Spanje. 4x per jaar op en neer is goed voor 20dkm aan pendelen, plus nog wat bezoekjes her en der voor (100km/dag is niks) en je zit aan 50dkm.
@pomoek: precies en het besef dat je oude kar dan gewoon ergens anders weer gaat rondrijden terwijl je zelf 15-20k moet neertellen om een nieuwe te kopen ?
Maar dan is dat in ieder geval niet in de binnenstad van Amsterdam. Winst voor het milieu daar dus
Ik koop altijd auto’s van rond de 4000-5000 euro, en die doen het jaren lang fantastisch met regulier onderhoud. Niemand MOET een nieuwe benzineauto kopen.
@fanboy: er rijdt weinig goedkoper dan mijn diesel. Ja een A segmenter die 1:18 doet, maar niet in de klasse en comfort van een A4, 3 serie of C Klasse. De auto is gewoonweg heerlijk en zelfs met dieseltoeslag nog steeds op lange termijn goedkoper omdat hij niks afschrijft. De enige reden dat hij niet meer bij mij zou passen zou de stad zijn, maar voor woon-werk 100km per dag is het nog steeds een ideale wagen voor huis naar industrieterrein. Helaas zijn de nieuwe diesels (2010 en nieuwer) nog altijd 9-12k met 250.000 op de klok. Schrijf je dus binnen 3 jaar 6-9k af. Ik heb mijn auto 4 jaar terug voor een appel en een ei en rijdt me al 120.000km nagenoeg probleemloos rond.
@jzaero: Ja dat is mooi met zulke afstanden. Vanaf 2005 heb je hybrids die dat ook wel kunnen, maar dan mag de diesel ook weer.
Hoe dan ook, het zijn goede eigenschappen van de diesel, die helaas ten koste gaan van luchtkwaliteit, zeker bij Euro 4 en 5.
ik had echt als #1 reactie verwacht: Is Femke d’r oude diesel Mercedes al kwijt? Of was dat toch stiekem een Benzine?
Er zal altijd een klein deel van de bevolking zijn die het leven zoals je geacht wordt het te kunnen leiden niet kan bijbenen. Maar diesels zijn erg duur in MRB, dus ik weet niet waarom mensen die dan wel zouden kunnen betalen. Misschien moeten ze wat minder kilometers maken?
@rike: die zullen het laatste stuk dan met een p+r moeten doen. Sowieso de beste oplossing als je geen spullen te vervoeren hebt.
Ik vraag me af hoeveel mensen die binnen de ring wonen nog een >15 jaar oude diesel hebben, op wat youngtimers na vrij weinig gok ik.
Dit gaat qua luchtkwaliteit geen zoden aan de dijk zetten lijkt me.
@pyrat: Mwah destijds met de zakelijke milieuzone invoering gingen er ineens heel veel grijs kenteken busjes een achterbank krijgen en op geel kenteken. Dat is nu alsnog afgelopen. En het gaat natuurlijk ook om verkeer van buitenaf.
De periode van waarschuwingen is inderdaad wel lang. Dat is wel netjes, niet meteen met boetes gooien als je een foutje maakt.
@fanboy: laten we hopen dat het wel goed functioneert. Ik heb in Rotterdam in het begin eens een waarschuwing gehad terwijl ik direct voor de ingang van de milieuzone afgeslagen ben. Die camera heeft me toen dus toch opgepakt. Sindsdien ben ik nog wat extra om gaan rijden met mijn oude auto om de milieuzone te mijden (…).
En als oude dieselrijder wordt je geacht de regels van elke reisbestemming te kennen uiteraard! Rare jongens die stedelingen.
@alfalfa: Precies dat. Wat een lappendeken is het ook. Of weet iemand de regeltjes van Londen, Parijs, Antwerpen en nu ook Amsterdam zonder op Google te spieken op te noemen? Mij lukt het niet.
@goed_koopman: neem aan dat je van te voren word geinformeerd door borden.
@maotje: In Londen ben je dan al het haasje. Daar moet je voor vertrek al eea regelen. Te zot voor woorden.
En over 10 jaar mag je de stad niet meer in als je schoenen en ondergoed geen ecologisch keurmerk hebben. Wat je uiteraard alleen bij de Bijenkorf kunt kopen. We creëren met z’n allen wel een mooie segregatie zo.
Een segregatie tussen Amsterdammers en de rest van Nederland vind ik niet zo’n probleem. Ik heb niets in die stad te zoeken.
De meeste oude diesels binnen de ring zijn van toeristen met buitenlandse platen. Zijn die ook niet meer welkom?
Toeristen zijn al een tijdje minder welkom in Amsterdam, maar dat heeft een andere reden.
Wat je überhaupt in Amsterdam te zoeken hebt is mij een raadsel.
Voor zo ver ik (als Belg) weet: Veel te dure wiet, goedkope Oost Europese sekswerkers en het Rijksmuseum,
Nog een reden om er niet te komen…
In plaats van altijd de eindgebruiker te viseren zouden ze beter de verkoop verbieden dan dooft het vanzelf uit zonder de gewone man voor voldongen feiten te zetten!
Aanvulling op de situatie in Arnhem; daar heeft men na de invoering de grenzen van de milieuzone nog eens sneaky verlegd (o.a. bij de Apeldoornseweg, aan de noordzijde van het centrum). En kennis van me (trotse bezitter van een E Klasse diesel uit 2003) kwam er kwaadschiks achter toen -ie in korte tijd in eens acht of negen keer fanmail van het CJIB ontving…
Op zich niet gek dat het daar al begint toch? Het centrum van Arnhem is zo klein dat een milieuzone die echt alleen het centrum omvat amper zin heeft. Dan moet je de omliggende wijken ook mee pakken.
Ik vind dat als je een auto hebt die APK goedgekeurd is je overal miet kunnen rijden. Dan de normen voor APK aanscherpen. Is niet voor het milieu dit soort onzinnige maatregelen. Na invoering van de katalysator en APK hoor je niets meer over zure regen bossen.
@scrmeagle: mee eens. Het is toch van de zotte dat wanneer je een auto rijdt waar een Europese typegoedkeuring zit, een geldige APK op is afgegeven en je de volledige MRB over betaalt, dan toch op bepaalde plaatsen niet mag rijden omdat je auto een arbitrair bepaalde leeftijdsgrens heeft overschreden.
“Van de pot gerukt” dekt hier m.i. de lading nog bij lange na niet.
Aanscherpen APK kan natuurlijk ook, maar dat is aan de landelijke overheid. Daar gaat Amsterdam niet over.
@scrmeagle: volgens de wegenverkeerswet mag iedere gemeente zijn eigen regels mbt het milieu in zetten.
Dus je mag Amsterdam niet in met een oude diesel tenzij die heel oud is. Helder.
Tijd om de M57 uit de e39 530D in de E12 te stoppen dus….
Als ik had geweten dat ze tot maart zouden beboeten… Werk dus als schipper in Amsterdam en had een hele fijne 156 1.9jtd. Door corona halve zomer aan inkomen gemist dus elke cent moeten sparen voor een nieuwe auto voor de nieuwe mileuzone. Heb nu een hele fijne 159, maar als ik had geweten dat ze zo lang zouden waarschuwen had ik wel even gewacht.
Amsterdam….wie is daar burgemeester van?
En waar reedt de burgemeester zelf in rond tot vlak voordat zij haar intrede deed?…..hypocriete linkse kenau!…..bah!
@bennyweisz: Zij reed een Prius. Haar echtgenoot reed een W123 diesel, maar dat is een privé zaak.
Dus een 40 jaar ouwe diesel die ook 40x zoveel troep uitstoot, mag wel. Raar.
@ericd: @ericd: die hebben een speciale status en kunnen ze niet omheen. Daarnaast hoeveel diesels van meer dan 40 jr oud zullen dr nu nog rijden?
Het aantal tussen 14 (bj2006) en 40 jr is wellicht een factor 1000 tov 40jr +
@lekbak: dag zeg ik ook niet. Ik vind het asociaal dat ze, om de stad in te kunnen rijden, een nieuwe auto moeten kopen.
Hoe wil je nou van een buitenlands kenteken weten hoe oud een voertuig is? Wat doen ze tegen diesel vrachtwagens? Dit is toch écht symboolpolitiek.
Hoe zit dat dan met dat plan van de regering dat ze een halt willen toeroepen aan dat lokale geklus aan milieuzones?
Zouden er geen 2 smaken komen? Een voor Euro-4 en hoger en een voor Euro-3 en hoger?
Dan konden steden kiezen voor het een of het ander en that’s it.
Gelukkig kom ik a) zelden tot nooit in Amsterdam en b) is mijn auto van maart 2006. Dus ik zit goed. Zeker vanwege reden a.
Arnhem kom ik wel, mijn werk zit daar. Maar buitendienst, dus zelden op kantoor. En we zitten buiten de stad. En met 2005 als basis is dat ook geen punt.
Maar de volgende kilometervreter gaat op LPG.
Simpele symboolpolitiek PUNT