MINI Cooper 2014: rijtest en video

Auteur: , 33 Reacties

Het nieuwe uiterlijk zou iedereen geschetst kunnen hebben, het is vooral een evolutie van wat we al kennen van de new MINI. Onderhuids is er meer nieuws, maar het zijn helaas niet alleen goede dingen.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Een doorbraak voor BMW/MINI is het gebruik van een geheel nieuw platform genaamd UKL1. Waar de vorige generatie new MINI’s nog op een eigen structuur werden gebouwd, zal het UKL1 platform ook worden gebruikt voor auto’s met de beroemde BMW propeller voorop. Dat betekent inderdaad dat kleinere BMW’s straks met voor- of (optioneel) met vierwielaandrijving geleverd gaan worden.

MINI Cooper

De derde generatie new MINI groeide aan alle kanten. De lengte nam met 98 mm toe, de breedte met 44mm en ook de wielbasis werd 28 mm groter. Het betekent nog steeds niet dat de new-new-new MINI een ruimtewonder is. Voorin zit je vorstelijk, maar achter wil je niet zitten. En de kofferbakruimte houdt nog steeds niet over. Voor mensen met wensen op dat gebied heeft MINI straks een nieuwe Clubman en de Countryman.

MINI Cooper

Welkom op de kermis
Het interieur doet MINI nog steeds net even anders dan de rest. Als je je stoort aan niet-functionele lampjes, lichtjes en glitters, bespaar je dan de trip naar de lokale MINI dealer. Erg opvallend is de cirkel van lampjes rond het scherm van het navigatiescherm. Als alles in orde is dan schijnt er een ring van groen licht, probeer je een paaltje plat te rijden dan waarschuwt de ring je met oranje en rode lampjes. Dat is lekker duidelijk, maar ook op andere momenten licht de ring in andere kleuren op en dan is het volstrekt onduidelijk waarom. Andere highlights in het interieur: de “metalen” knoppen inclusief startknop met rode verlichting, plus diverse ronde chromen randjes die her en der terug zijn te vinden.

MINI Cooper

De new-new-new MINI kreeg ook het uit diverse BMW’s bekende iDrive systeem met touchpad. Helaas zit het op zo’n onhandige plek dat de bediening nogal te wensen over laat. De middenconsole is te laag, zodat je de armsteun moet opklappen of je arm op vier plekken moet buigen (hint: dat kan niet) om er bij te kunnen. Een andere ergonomische misser betreft de optionele headsupdisplay. Door de hoek van de voorruit kon daar niet op geprojecteerd worden, dus klapt er een verstelbaar doorzichtig stukje plastic uit het dashboard omhoog. Als je niet exact de standaardmaat van één meter tachtig bent, zal je er weinig op zien. Zowel lange mensen als exemplaren die gemiddeld met hun hoofd minder ver van de evenaar vertoeven zullen weinig aan de headsupdisplay hebben.

MINI Cooper

Nieuwe driecilinder
Het andere grote nieuws onderhuids zijn de geheel nieuwe driecilinders. De anderhalve liter grote blokken zijn verwant aan de twee liter viercilinder en de drie liter grote zescilinder. BMW (en MINI) stellen namelijk dat de optimale inhoud van een cilinder een halve liter is, waarvan akte. Overigens krijgt de MINI One een 1,2 liter grote driecilinder die dit verhaal weer teniet doet.

MINI Cooper

De driecilinders zijn er zowel als diesel en benzine. Het benzine drinkende blok die we onder handen namen in de Cooper is gretig, stil, levert mooie prestaties en is relatief zuinig. Maximaal levert het driepittertje 136 pk en 220 Nm (230 Nm met overboost). De prestaties zijn dan ook verbeterd ten opzichte van de vorige generatie MINI Cooper. De sprint naar de 100 zou 1,2 seconden sneller moeten kunnen en duurt nu slechts 7,9 seconden. De topsnelheid is 210 km/u en dat alles bij een CO2-uitstoot vanaf 109 gram per kilometer. Daarmee breekt de MINI Cooper niet bepaald benchmarks.

MINI Cooper

Ook de diesel in de Cooper D is een driecilinder en levert 116 pk en 270 Nm koppel. Helaas hebben de technici bij MINI ook hier geen nieuwe standaard voor zuinigheid neergezet. De uitstoot van CO2 bedraagt minimaal 92 gram/km en dat loopt op als er andere banden worden gemonteerd. VAG doet dat met de Golf, Octavia, Leon en A3 (die allen groter zijn) een stuk beter, aangezien die allemaal op de 85 gram zitten. Helemaal vervelend voor MINI is de vergelijking met de 190 pk sterke en ook grotere Volvo V40 D4 die ook 85 gram aantikt. Er is werk aan de winkel voor BMW/MINI die een aantal jaar geleden met Efficient Dynamics voorop liepen, maar nu duidelijk niet meer.

MINI Cooper

Langer, langer, LANGER!
Daarmee is het slechte nieuws over de aandrijflijn nog niet op. Om de MINI zuiniger te krijgen, kreeg de nieuweling enorm lange versnellingsbakverhoudingen mee. Om je een idee te geven: in de tweede versnelling tikt de MINI Cooper bijna 120 km/u aan en de derde versnelling hoef je op de Nederlandse snelweg nooit te verlaten. Daarin haalt de MINI Cooper maar liefst 170 km/u. Het zijn prima bakverhoudingen voor auto’s zoals een Aventador, 911 Turbo en andere 500+ pk monsters.

Hairpins (die we in Nederland niet zo veel hebben) neem je in de Cooper het liefst in de eerste versnelling, maar ook in de stad is de tweede versnelling vaak net te lang. Zeker als je even wordt opgehouden door een voorganger begint de MINI te bokken en slaat zelfs af als je de snelheid te laag laat zakken. Het is jammer, want de auto had zo leuk kunnen zijn en de driecilinder schuwt lage toerentallen absoluut niet. De grote gaten tussen de verschillende versnellingen helpen overigens ook niet om een gevoel van snelheid te krijgen.

MINI Cooper

Hoe rijdt het verder?
Het comfort is veel groter geworden, want dat is een veel gehoorde wens van klanten. Het bochtgedrag heeft er niet onder geleden, nog steeds is een MINI een auto waarmee je graag bochten op zoekt. De balans is netjes, de MINI communiceert prima wat er aan de hand is en bochtsnelheden zijn hoog.

MINI Cooper

Prijzen en concurrentie
De Audi A1 en Fiat 500 zijn concurrenten die het meest in de buurt komen, maar echt veel hoeft MINI daar nog niet van te vrezen. De Fiat is een maatje kleiner, de Audi A1 heeft veel minder de fun-factor die een MINI zo leuk maakt. De prijzen beginnen bij 18.495 euro voor de 102 pk sterke MINI One, de MINI Cooper is er vanaf 21.495 euro en dieselen kan vanaf 19.495 euro. De sprong naar de Cooper S met 192 pk is groot, die is er pas vanaf 30.295 euro. Met wat opties loopt de prijs ook hard op, degene die de testauto had besteld kruisde voor 10 mille aan extra’s aan.

Toch heeft de MINI zijn charme niet verloren. Dat is goed nieuws voor VDL Nedcar in Born, waar een gedeelte van de MINI’s vanaf de zomer 2014 van de band gaan lopen. Het kleine Nederlandse tintje zal wellicht ook nog wat extra kopers over de streep trekken. Filmpje!33 reacties

Ik ben er geen fan van. Maar het zal vast wel weer een verkoophit worden onder alle ‘ gooische vrouwen ‘ en zonnebril dragende ‘ Paris Hiltons ‘ hier in Nederland. Leuk ook dat jullie even in fabriek gefilmd hebben overigens.
Countryman = Clubman (5:30) neem ik aan? ;)

Verder een goede review! Ik ga de nieuwe Mini steeds mooier vinden.
@Joel_D: Ik juist net andersom, ze worden alleen maar groter..
@gofuckyourselfie: De oude New Mini is nog wel wat mooier idd.
Doe de microfoon maar weer gewoon ergens op het lijf volgende keer.
Het geluid van de wielkasten verdringt nu het stemgeluid compleet.
Mini zet dus niet voor niks zoveel test auto’s met automaat in van deze generatie…
Ik vond het orgineel wel aardig, maar ik heb de hype nooit echt begrepen. Ik heb er eens een weekje in mogen rijden, maar de wegligging was veel minder dan men wildel laten geloven. En de One is ook wel ongelofelijk kaal uitgerust.
In het begin van het filmpje wordt nog het woord betaalbaar gebruikt, maar dan wel met een vanafprijs van 18K…..?
Limburg, mooi he? maar hoe kom je erbij om naar Thorn te rijden?
@TDI-goeroe: Dat was de route van MINI NL (intro).
Leuk om die klassieker (Fulvia?) te zien staan op de parkeerplaats…geeft je toch het idee dat er wat autoliefde aanwezig is bij de personen die er werken.
Overigens moet BMW inderdaad weer even aan de bak om de EU verbruikscijfers te manipuleren. Ik geloof geen seconde dat die VAG wagens en de Volvo in het echt ook zuiniger zijn maar die hebben duidelijk wat gevonden om het cijfer omlaag te krijgen. Volvo doet dat erg goed met 190 pk…tenzij daar de versnellingsbakverhoudingen daar nog tergender zijn. Testje van dat model komt er nog wel aan denk ik?
‘beroemde BMW propeller voorop’

Das geen prop maar gewoon de Beierse vlag.

OT.
Ik vond de oude er beter uitzien. Allemaal een beetje een hoog botox gehalte.
Ik versta er af en toe echt geen hol van
@Wouter:“…als exemplaren die gemiddeld met hun hoofd minder ver van de evenaar vertoeven…”

Leuke poging, maar net niet… ;-)
Off-topic: Geen rijtest van de F-Type coupé? :’-(
On topic: Grote auto die maar al te graag guitig wil overkomen. Lijkt nu op Patty Brard in een te strakke zomerjurk. xD
Yesyesyes, Wouter is back :D
Half OT: had afgelopen week twee dagen een Countryman met Works pakket en alle opties. Je wil niet weten wat zo’n ding nieuw kost (BMW had de geplande vervangwagen niet terug gekregen).
Conclusie: wat een in-efficient ding is dat. Zoveel onfunctioneel design. Stel dat je dus een gloednieuwe top of the line mini koopt, krijg je alnog een karige toerenteller voor je snuffert met een 1-kleuren info schermpje waar in mini-resolutie je KM/H op staat; in t lelijk orange. Kom op zeg BMW.
En dan heb je ene mini-nav schermpje in de giga klok. Die nav is niet te bedienen omdat je de eleboogsteun in de weg hebt zitten.
Nou woon ik in Zwi, dus hebben we bergen hier. Zaterdagochtend extra vroeg opgestaan en de Mini de berg opgejakkerd: onderstuur, blijven schakelen, zacht ongevoelig remmen en niet genoeg kracht om het idee te krijgen dat het gevaarlijk wordt. Ik geloof graag dat dat ding op zn top 210 pk levert, maar rond die toeren reageert dat ding zo happig en maakt t zo’n lelijk geluid, dat je nooit langer dan ene second bij die toeren wil zijn.
Maar goed. Nu dus een Mini3, waar ze de lampen van de Countryman maar op hebben geplakt. Resultaat is dus nog altijd niet veel beter.
BTW: concurrenten zijn ook zeker de DS3, 208gti en wieweet zelfs de nieuwe Swift. Ook allemaal lifestyle en de DS3 / Swift kan je ook in maffe kleuren combi’s bestellen.
@gregorius: In de nieuwe MINI heb je gewoon de snelheidsmeter en toerenteller voor je neus. De navi is erg goed (iDrive), maar lastig te bedienen door de armsteun. Jij hebt het over een interieur wat al tig jaar oud is inmiddels. Daarbij is het bekend dat je een MINI niet koopt voor het praktische nut..
Het is al lang geleden dat ik de oude heb gereden, maar de wegligging van de nieuwe is erg goed.
Op zich zelf staande een leuk autootje, al blijf ik het jammer vinden dat ze aan die naam moeten vasthouden, er passen er zo 3 van in de achterbak alleen al. Maar ja, dat kon je bij de eerste generatie New Mini ook al zeggen. Wel een kek kleurtje, als hij dan rond moet rijden, dan in dit kleurtje, dat fleurt de boel ook een beetje op !
Hier hadden ze beter Maru mee op pad kunnen sturen…
Goede review, mèh video. Met name omdat het geluid van de muziek een stuk luider is dan de stem, waar ook nog eens vrij veel ruis bij zit.
weer een leuke wagen van mini ik vind dit model wel wat vrouwelijker vorm gegeven
de 2de generatievind ik wat stoerder ogen

man met 130kmh zit ik op 8000 rpm in zijn 3 :D
zullen het niet over et verbruik hebben
Ha, mijn 325i zit ook rond 2500 rpm bij 130 in 6, werkt prima. Wel wat meer koppel waarschijnlijk. :-)
Krijg nou wat! Is ABHD nu ook écht in HD??

OT: was in eerste instantie een beetje sceptisch over de automaat, maar blijkt dus misschien niet eens zo’n slechte optie te zijn…
Ik heb bij de introductie al met de Cooper D gereden en dit weekend met de Cooper S en ik ben er zeker over te spreken!
Ik vind het echt goed rijden!
En de Cooper D was manueel en ik had niet bepaald een probleem met de versnellingsbak…
De Cooper S was een automaat met peddels aan het stuur.
Reed ook zeer goed, ook als je hem in manuele stand zette en met de peddels schakelde!
Ook leuk als je terugschakelt in de S is de plof in de uitlaat.
Ik vind het geweldige auto’s en ik zou eigenlijk graag 1 aanschaffen…
The UK-Ly One. Meer hoef ik eigenlijk niet te zeggen.
Toch: het sportieve gevoel is er vast, maar wordt waarschijnlijk meer genept dan je lief is met zo’n grote koets. Liever de vorige.
Ben benieuwd naar de ervaringen met de Cooper S, die zijn nog nergens te zien. Zou die minder last hebben van die lange bakverhoudingen?

-=edit: check!=-
Head up display is verstelbaar. Met mijn 1.93m had ik geen probleem om ‘m goed af te lezen. Een stoplicht zien gaat wel crappy met het recht opstaande ruit.
@lohran: Ze zouden een automatich dimmende spiegel plat op het dashboard moeten leggen. Kun je naar boven kijken als je dicht op het stoplicht staat. In de Mini van mijn vriendin heb ik er ook last van, ik hoop altijd maar dat iemand naast me op de sensor gaat staan want ik moet bijna 4 meter afstand houden van het stoplicht omdat hij anders uit het zicht verdwijnt.
@Gulli: Haha ja of een camera naar boven. Een panoramadak kan ook helpen.
@lohran: Ik had met mijn 1.90m ook geen problemen om de head up af te kunnen lezen. En mijn moeder die maar liefst 1.63m meet heeft hem ook besteld in haar nieuwe mini, dus hij is inderdaad goed in te stellen.

@Gulli: Heb met de cooper s en cooper gereden. De cooper rijd inderdaad op lage snelheid lekkerder in zijn 1 dan 2 (bij drempels bijv.) De s had daar minder last van.

Persoonlijk vond ik de s heerlijk rijden. Misschien een tikkeltje zenuwachtig, maar dat vind ik wel leuk. Hij geeft tussengas bij terugschakelen in de sportstand. Dat vind ik ook een fijne optie. Het geluid is ook meer dan prima (ben benieuwd naar het works uitlaat). Ik vond alleen dat hij behoorlijk wat onderstuur had in vergelijking met het vorige type.
Tsja, Woutertje is voor een Belg zo goed als onverstaanbaar. Men kan evenwel een chimpansee achter het stuur zetten.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).