MINI Countryman (2010-2016) – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 14 Reacties

Liefhebbers van de klassieke MINI roerden zich nogal bij de lancering van de Countryman. Echt klein en compact kan je de MINI SUV natuurlijk niet noemen, maar dat betekent ook dat het een veel praktischere auto is.

MINI Countryman R60

Een lengte van vier meter valt overigens nog wel mee voor het genre auto. Net als veel van zijn concurrenten rolde veel van de Countrymans in Nederland alleen voortgestuwd door de voorwielen de showroom uit. Alleen de dikkere versies waren (optioneel) leverbaar met vierwielaandrijving en kregen de typeaanduiding ALL4 mee.

Aanbod occasions
Op Marktplaats staan meer dan 250 MINI Countrymans te koop. Het zijn vooral benzine motoren, de diesels vormen nog geen 13% van het aanbod. Het aanbod met een automatische versnellingsbak is alweer wat groter: ruim een kwart. De prijzen beginnen bij 14 mille en lopen tot een halve ton voor bijna nieuwe Cooper JCW’s.

Pluspunten
Een ruime MINI
Geen dertien in een design uiterlijk
Ook geen dertien in een design interieur

Aandachtspunten
Onderstel

 • De two-tone velgen hebben regelmatig last van corrosie, dus controleer die goed.

Aandrijflijn

 • Distributieketting Cooper S kan uitrekken, waardoor de kleptiming van slag raakt. De motor vervuilt intern en inhouden. Geratel en diesel-geluid (bij de benzines) zijn ook tekenen dat het mogelijk mis is. Kan leiden tot serieuze motorschade indien niet tijdig verholpen.
 • Bij vroege diesels van voor maart 2011 kan de distributieketting breken.
 • Een trillend gevoel bij het wegrijden en/of slecht voelbaar aangrijppunt wordt veroorzaakt door de koppeling en treedt vooral op bij versies met vierwielaandrijving (ALL4). De koppeling kent bovendien overmatige slijtage en wil op heuvels soms niet aangrijpen. Vanaf november 2012 is er een software modificatie en ander materiaal voor de koppelingsplaat, waardoor het probleem verholpen zou moeten zijn.
 • De benzinemotoren lust best een slokje olie, regelmatig peilen dus.
 • Bij vroege (tot 2012) N18 benzinemotoren in de Cooper S en JCW kunnen magneetventielen olie gaan lekken. Het is een plek achteraan de motorruimte, dus houdt de oprit in de gaten. De olie lekt op een stekker die daardoor diverse elektronische storingen kan veroorzaken.

Elektronica

 • Over de elektronica in de Countryman zijn diverse klachten te vinden. Controleer dus alles op een goede werking en controleer ook of bovenstaande punt van olielekkage niet van toepassing is.
 • Controleer of alle ramen helemaal open en dicht gaan en of ze zakken bij openen deur.
 • De leeslampjes kunnen spontaan aangaan nadat de Countryman op slot is gezet. Dat is moeilijk te spotten, maar kan uiteraard wel leiden tot problemen met de accuspanning.

Carrosserie en interieur

 • Rammels, rammels en rammels. Het komt vooral voor bij de deurpanelen, het handschoenkastje en de centraal geplaatste snelheidsmeter.
 • De chromen sierstrips blijven niet allemaal even mooi, even nalopen dus. Er zijn ook gevallen bekend dat ze spontaan afbreken.

Zoek de Countryman of een andere auto op Marktplaats.nl.14 reacties

Ik vind het een onderscheidende auto. Je kunt weer met alle clichés aankomen over wat voor soort mensen deze auto rijden, of willen rijden, zoals ik, maar iedereen is het toch met me eens dat dit stukken meer onderscheidend is dan, ik noem maar wat, de zoveelste Golf Variant of Renault Megane?
@granlusso: Zeker waar. Al doe mij maar de clubman. Net iets unieker met zn achterklep.
@wijsneus: Die is inderdaad nóg beter!
‘Premium’…
Dat zijn wat serieuze aandachtspunten! Verder vind ik het jammer dat ze er standaard niet echt ‘dik’ uitzien. Een Evoque bijvoorbeeld (weet het, andere klasse) heeft een apart design en is ook in de goedkoopste diesel trim dik. Een dik aangeklede Countryman kan ik best waarderen! Ik heb er een aantal keer in gereden en mij viel het ‘bus’-gevoel op. Voelt groot en ‘hol’ aan van binnen. Ook had ik meer van de S-uitvoering verwacht. Is zeker snel, maar ik had gehoopt dat het speelser/meer beleving zou zijn.
@henk123456: een evogue moet je ook een aardig goede jas aangeven wil hij er dik uitzien
@henk123456:
ach best weinig aandachtspunten. voor een bmw…
@henk123456: als je een beetje een laat model hebt en geen s of jcw hoeft er nauwelijks wat aan de hand te zijn. Elektronica kan stuk, ja oke maar dat is altijd zo met elektronica en zeker hoe meer erop zit, hoe meer er stuk kan. En voor zo’n kleine auto zit er veel op..
Vaak gehoord dat het 1.6 blok drama is… In Works uitvoering wel echt een gaaf ding om te zien vind ik.
Absoluut niet mijn ding. Ik zou nog liever een Yeti of Duster rijden.

Maar mijn keus in dit segment is toch iets in de trent CX5.
Ik denk dat deze in Frankrijk wordt gemaakt door arbeiders van het ter ziele gegane Simca en Panhard en Levassor, die nemen op deze manier wraak op Les Anglais !
Et les Allemands
merde !
Quel liste de reutel pointen
Wat een misbaksel…en dat heet MINI?? Maargoed, leuk voor de dames en kappers…
Veel van die dingen zijn ex rentals. Denk dat er daardoor ook relatief veel punten aan zitten. Ik heb er een aantal keer 1 mee gehad als rental en ik vond het altijd wel fijne auto’s. Als Cooper benzine een beetje underpowered maar verder wel leuk.
Zou nooit een “new” mini kopen voor dat geld.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).