Minister Schultz wil uitbreiding alcoholslot naar trucks

Auteur: , 8 Reacties

Het Alcoholslotprogramma (ASP); in België liep het uit op een grote mislukking, in Nederland werd hij in een jaar tijd meer dan 4.200 keer uitgedeeld. Truckers en buschauffeurs ontspringen bij ons de dans, maar niet lang meer, als het aan minister Schultz ligt.

*hips*

Dit ontspringen van de dans moet je overigens niet opvatten als het vrijuit gaan van zuipende truckers of buschauffeurs; momenteel raken ze namelijk minimaal voor 2 jaar hun groot rijbewijs (en dus hun werk) kwijt.

Een jaar min een dag geleden lag bovenstaand idee er overigens ook al, maar toen als voorstel van het CDA en de PvdA. Kennelijk duurde het bestuderen ervan eventjes, maar nu zal er toch echt een wetswijziging aan te pas komen. Ook onze minister van IenM vindt het niet wenselijk dat iemand die een keer grof de fout in ging (want je moet als ervaren bestuurder meer dan 1,3 promille blazen om on aanmerking te komen voor een slotje) meteen buiten de maatschappij wordt geplaatst.

Zelf een beetje grasduinen in kamerstukken en rapportjes kan HIER. Zo kwam ik er achter dat in een jaar tijd 1.060 beginnend bestuurders zijn gepakt met tussen de 1,3 en 1,8 promille. En dat is alleen wat niet door de mazen is geglipt. Best schokkend.

Overigens roeren de tegenstanders van het slot zich ook, en dat mag natuurlijk.8 reacties

Ondernemers hebben nooit autopech toch. of wel!?.
Belachelijk dat bus-vrachtwagenchauffeurs ook een alcohol slot moeten krijgen: of het bedrijf voorziet zijn hele vloot met van die apparaten(waardoor alle collega’s genaaid worden) of hij springt gewoon op een ander voertuig.

Of gaat het om de personenwagen van de chauffeur? Heb geen zin om al die kamerstukken te doorzoeken, mocht het antwoord daar in staan.
Nee het blijft raar dat het niet in trucks ingebouwd kan worden! Al blijf ik van mening dat wanneer je afhankelijk bent van je rijbewijs voor je werk helemaal dom bent als je toch gaat drinken!
Maatregelen om mensen te motiveren nuchter te sturen: Ik ben voor!
@mout: Maar de maatregelen moeten natuurlijk wel goed zijn. Ik zie meer in preventie, dan hoef je ook niet meer te straffen, alleen maar te voorkomen. Hoe je die preventie moet regelen, ik zou het (nu in elk geval) niet weten.
De echte alcoholisten die kunnen dat slot niet betalen en blijven illegaal gewoon doorrijden.
Waarom geen slot voor vrachtwagen- en buschauffeurs? De meesten zijn van huis al onverlaten die niet in de gaten hebben dat ze of met 50 mensen op pad zijn of met 40-ton aan gewicht. Gisteren ook weer zo’n idiote chauffeur uit Apeldoorn. Je mocht maar 70km/u in verband met ECHTE wegwerkzaamheden. Die aso zat te drukken alsof ik 50 reed. Niet dus. Gewoon 70, omdat ik weet hoe het voelt als zo’n mongool er met 95km/u langsheen komt rijden (en rara hoe kan het dat hij bijna 100km/u kon halen).
@roppp: meestal zijn het de Spanjaarden die je met 100km/h met 40t voorbij tuffen, dan rij ik zelf al 83km/h.
@newguy92: niks Spanjaard. Gewoon een onnadenkende Nederlander.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).