Wereldwijd is de BMW GS een verkooptopper. Maar moet je als echte GS fanboy overstappen naar de nieuwe generatie?
De BMW GS-reeks is al sinds jaar en dag een kassucces voor BMW. De afgelopen 20 jaar scheerden de R 1200 GS, R 1200 GS (LC) en R 1250 GS hoge toppen, maar met de nieuwe R 1300 GS vertrokken de ontwikkelaars opnieuw van een blanco blad. Is het eindresultaat goed genoeg om opnieuw geld op tafel te leggen, of blijf je lekker met de oude rondrijden? Arno Jaspers reed op de nieuwe BMW Motorrad R 1300 GS en legde de nieuwe versie voor ons langs de meetlat op 5 belangrijke punten.
1: Power
BMW laat het krachtpatsen traditiegetrouw over aan KTM en Ducati. Waar de Multistrada en Adventure pronken met 170-180 pk, moet ook de nieuwe R 1300 GS het stellen met ‘slechts’ 145 paardjes. Dat zijn er wel 9 meer dan de 1250, al kan je het moeilijk een doorslaggevend argument noemen. Nu moest de GS het sowieso wel hebben van het monsterlijke koppel uit de boxertwin, maar t.o.v. de 1250 is 149Nm of 143Nm dan ook weer niet het grote verschil. Wie verzot is op performance kan met z’n 1250 dus nog steeds op beide oren slapen.
2: Gewicht
‘Add lightness’ is ook bij motorfietsen een belangrijk credo. Met de opstap van 1250 naar 1300 verlies je zomaar even 11 kilo, al blijft dat bij een rijklaar gewicht van 249kg (1250) of 237kg (1300) natuurlijk heel relatief. Eens de kolossale motor aan het rijden was had je dankzij het lage zwaartepunt sowieso al weinig last van z’n gewicht. En ongeacht of je op het asfalt blijft, dan wel gaat offroaden, blijft het een fijn sturende fiets waarbij het altijd weer even wennen is aan de telelever voorvering met centrale schokbreker. Het gewichtsverschil blijkt dus vooral op papier een dingetje te zijn.
3: Uitgebreide elektronica
Sinds de introductie van BMW’s grote TFT-kleurendashboard is de ontwikkeling van elektronische rijhulpjes in een stroomversnelling gekomen. Waar BMW al erg vroeg was met het introduceren van ABS of tractiecontrole, is het nu onvoorstelbaar hoe feilloos de rijmodi aansluiten bij het gewenste rijgedrag. Ongeacht of je met maximale veiligheid in de regen wil rijden, een potje offroad wil stoeien of net heel sportief bochten wil pakken: de GS doet het allemaal uitstekend.
Eventjes leek het alsof gadgets zoals Lane Change Warning of een elektrisch verstelbaar ruitje de enige nieuwigheid zouden zijn, maar het echte elektronische geweld zit hem bij de R 1300 GS in de vering. Die zakt namelijk automatisch in bij stilstand en onder de 30km/u, om weer op volledige veerweg te komen zodra je meer snelheid hebt. Klinkt als een gimmick, maar de elektronische vering verhoogt het comfort aanzienlijk. Let wel: quasi alle leuke elektronische snufjes zijn optionele extra’s, en zo komen we automatisch bij puntje 4.
4: (te?) Stevige prijskaartje
Goedkoop was de GS nooit en het ‘vanaf’ prijskaartje van €23.250 op de website is eigenlijk een dikke leugen om hem aan je vrouw verkocht te krijgen. Vink een paar essentiële opties aan en je gaat al snel richting de 30K, de versie die wij reden gaat zelfs boven de 35K. Daarbij valt het vooral op dat BMW er nog steeds van profiteert om dingen zoals koffers, beschermingsets, een middenbok en ook de Pro rijmodi in erg prijzige packs te verstoppen.
Op een premium motor als de BMW GS wil je natuurlijk geen aftermarket set koffers, verstralers, uitlaatdemper of verwarmde elementen, dus betaal je bij de Beiers vlotjes het dubbel of (veel) meer. Dat was al zo voor de R 1250 GS en blijft zo voor de 1300.
5: Uiterlijk van de nieuwe 1300
Als je zo ver in het artikel bent gekoment, hoeven we je waarschijnlijk niet te vertellen dat de R 1300 GS aanvankelijk met de grond gelijk gemaakt werd voor z’n looks. ‘Te Chinees’ klonk het unaniem, al nam het natuurlijk wel af toen bleek dat hij werd net dat hij minstens even goed reed als z’n voorganger. En als echte BMW fanboy wil je uiteraard wel de meest verse versie rijden.
Wanneer we de 1300 bij de dealer naast de 1250 parkeerden viel het vooral op dat de motor een stuk slanker werd en lager op z’n poten staat door de elektronische ‘inzak’-optie. Het ziet er dus allemaal wat liever en toegankelijker uit in tegenstelling tot de gigantische R 1250 GSA die momenteel nog leverbaar is. Maar een ‘gewone’ GS met een GS Adventure vergelijken is dan weer niet helemaal eerlijk. Het enige wat we dus kunnen zeggen is dat de R 1300 GS in het echt er stukken beter uitziet dan op de meeste foto’s.
Extra: Andere redenen om de knoop door te hakken?
Diehard avonturiers wachten op de Adventure uitvoering van de R 1300 GS, maar voorlopig kunnen we dus niet zeggen dat je meteen naar de dealer moet hollen om jouw 1250 of zelfs 1200LC in te ruilen.
Alles werd weer een stukje strakker en beter, dat zeker, al bleef de grote revolutie uit. Tenzij je 30K in je broekzak voelt branden, kunnen we niet direct bedenken waarom je absoluut een R 1300 GS in huis moet halen.
We schreven overigens dit weekend nog over de 40 Jahre editie van de vorige generatie.
foto’s: Maxxmoto
tjorque zegt
Ik heb mijn 2020 GS adventure een paar weken geleden voor een 2024 adventure ingeruild.
De nieuwe vind ik niks qua looks. Dus heb ik nog snel een kraakverse laatste versie met asymmetrische koplampen gekocht met de opties die ik op de vorige miste…
mrbakerfield83 zegt
Gaaf hoor zo’n hangelnieuwe gsa! Ik was zelf niet zo’n fan van de r1250gsa. Naar mijn mening iets te loch, maar daar zullen de gsa-adepten het totaal niet mee eens zijn. :) De r1200gs (lc) vond ik weer een stuk fijner rijden. Heb je die ook nog gehad?
Dutchdriftking zegt
@mrbakerfield83: De 1200 LC Rallye is wat mij betreft de ultieme motor. Niet zo lomp als de GSA, wel alle offroad spulletjes.
tjorque zegt
Ik ben begonnen bij de 2020 GSa.
Daarvoor reed ik een cheap-ass 2016 SV650. Leuke (her)opstapper maar ik hou wel van wat meer gesofisticeerde dingen.
Daarvoor reed ik als student oude wrakken :)
De GSa is idd een log bakbeest an sich, maar tijdens het rijden merk je daar weinig van, behalve dat je maar om de 500km moet tanken :)
Ik gebruik hem hoofdzakelijk voor werkverplaatsingen. Dus ook daarbij is gewicht niet echt een issue.
Als ik tijd, plaats en geld had voor een speeltje dan zou ik de Tenere 700 wel eens willen uitproberen
Dutchdriftking zegt
Ik hobbel nog vrolijk door met mijn oude 1150GS. Deze is van 85 naar 100pk geholpen, (meer vermogen dan je ooit nodig gaat hebben op een motor) weegt het zelfde als de 1300GS en heeft geen dynamisch instelbaar onderstel met rijmodi nodig daar er fantastische Hyperpro dempers onder zitten. Onder alle omstandigheden zeer fijn stuurgedrag. En als je deze in de modder een keertje op z’n kant legt doet het ook niet zo zeer. Voor dat laatste zou ik de originele kunststofkoffers sowieso afraden en voor tassen gaan.
julez zegt
Hoe heb je de pk’s verhoogd? Hardware matig, of software?
Dutchdriftking zegt
Beiden. Inlaat traject geoptimaliseerd met de korte dikke RS kanalen en een inlegfilter, de injectoren gewisseld voor de Boxer booster exemplaren, de uitlaat aangepakt met een opengewerkte katalysator (kat vervanger gehad, maar te veel geluid en koppel verlies onderin) en een andere einddemper. En de stage 11 chip van John Gemi er in.
ar75track zegt
Ook één van de laatste R1250 GS Rallye gekocht. De R1300GS vind ik niet mooi genoeg. En er moet ook weer een setje koffers bij. Kwam op €37 k. En heb meerdere velgensets voor de R1250GS.
tjorque zegt
Auch 37k.
(In België) met de voornaamste opties (alle pakketten behalve billet pack, en nog een paar kleinere opties) kwam mijn GSa op net geen 27k.
Reken dan dat ik voor m’n oude nog 14,8k terug kreeg en dan vond ik het geen heel moeilijke keuze om terug kraakvers te rijden :)
racerx zegt
Hmm, nee. Als ik mijn K1200S zat ben ga ik waarschijnlijk eens proefrijden op een Multistrada V4, goed gezelschap voor m’n Panigale. S1000XR wil ik ook wel eens proberen trouwens.
vetnek zegt
De nieuwe GSA gaat er volledig anders uit zien dan de huidige GS. Niet vergelijkbaar met de 1250 GS > GSA.
tjorque zegt
Ik ben benieuwd. Als dat zo is, en ik vind hem mooi, dan is er nog toekomst voor na m’n huidige gsa. Anders stopt het na m’n huidige GSa wel.