Verdient Max Verstappen straf van de stewards?

Auteur: , 98 Reacties

Ferrari denkt in ieder geval van wel.

Honda

Na een geniale Formule 1 race in Oostenrijk (verslag) hebben we wederom te maken met controverse na de race. In de slotfase van de race kroop Max in de staart van zijn oude kartrivaal Charles en dan weet je bij Max: er komt een poging om er voorbij te gaan. Er kwamen er dit keer zelfs twee. De eerste keer kon Leclerc nog terugvechten, maar op hetzelfde punt lukte het Max daarna wel om de leiding in de race te pakken en op pad te gaan naar de victorie.

De move ging echter wel gepaard met een touché. En dan doemt de vraag op, wat gaan de stewards daarvan vinden? We hebben namelijk twee races achter de rug waarin de mannen achter de groene tafel nogal controversiële beslissingen namen. In Canada werd Vettel de winst ontnomen en in Frankrijk moest Ricciardo na de enige mooie move van de race zijn punten afgeven. Maakt de FIA het drie uit drie? Bij Ferrari denken ze dat dat wel geïndiceerd zou zijn. Teambaas Mattia Binotto laat bij Auto-Motor-und-Sport journo Tobias Grüner optekenen dat hij ‘vertrouwen heeft’ in de stewards. Dat is dan in een paar weken gegroeid kennelijk:

The rules are clear. It’s a matter of causing a collision and forcing a driver off track. We trust the stewards.

De twee hoofdrolspelers hadden voorspelbare visies over het hele gebeuren. Die van Max luidt kort samengevat ‘jammer dan, dit is racen’. Die van Leclerc luidt ‘Max is een mafketel, maar ik heb de beelden nog niet gezien’. Kijk voor het ongeparafraseerde verhaal even onderstaande video, als je wilt:

LEc

Inmiddels is bekend geworden dat de stewards vanaf 18:00 met Max en Charles willen babbelen. Op dat moment zijn de oranje fans misschien alweer op weg naar huis, dus dat scheelt de regelhandhavers misschien wat blauwe plekken als ze tot de verkeerde beslissing komen. Dat zou overigens zo maar kunnen. Er is zelfs een vrij recent precedent dat ‘enigszins’ lijkt op de situatie uit 2016, waarbij Rosberg (wie kent ‘m nog) en Hamilton elkaar raakten. Rosberg werd daar uiteindelijk wel voor bestraft.

Als je het incident tussen Max en Charles overigens nog even nader wil bekijken om je oordeel te vellen, check dan nog even de analyse van Sky Sports hieronder.

Fezza-Red-bull

Image-Credit: het dankbare Honda Racing F1 via Twitter98 reacties

Dat jullie uberhaupt deze vraag stellen
@soulmaster: tsja, helaas stelt de FIA ‘m ook…Mijn eigen mening lijkt me verder duidelijk.
@jaapiyo: Naar het schijnt heeft Max een 5 second time penalty gekregen!
@venividivici: waar zie je dat??
@bmw507coupe: Op Feestboek
@venividivici: dat document is fake. Nummer klopt niet.
@venividivici: Lekkere betrouwbare nieuws bron. Hou het lekker bij de betrouwdare nieuws site’s
@raym: Tja, dat blijkt inderdaad maar weer…
@jaapiyo: Is wel even bezien of dat het fake nieuws is of niet…
@venividivici: Deze was fake gelukkig
@wif1: Oef, gelukkig inderdaad
@jaapiyo: YES! ‘No further action’!
@svenska_aeroplan_ab: Yes! 💪🏼
Los van het feit dat het om Max gaat.. Leclerc zet de deur wel heel erg open en wil dan zijn verlies niet nemen.. hij had beter de escape kunnen pakken en daarna kunnen gaan huilen…nu rijdt hij in verloren positie tegen Max aan…
@w0o0dy: leclerc gaat als 1e de bocht in en heeft dus alle recht om deze lijn te volgen. Verstappen mist de apex volledig en forceert daardoor leclerc na een touché van de baan. Volgens het boekje is dat gewoon een penalty aangezien leclerc dus de lijn mag bepalen.
@peug206: fout.. Max zit ervoor als je kijkt naar waar de racing Line is..
@w0o0dy: leclerc heeft op de drs lijn nog een voorsprong, anders had max geen drs op het stuk erna. Dus leclerc lag voor.
@peug206: drs lijn ligt alleen niet in het midden vd bocht maar er een flink stuk voor
@spykerboy: niet een heel stuk ervoor… bij het insturen om de apex te halen ligt de drs lijn. Anders had ie namelijk nog in de andere drs zone gelegen…
@peug206: niet. Max gaat als eerste de bocht in en laat gewoon z’n auto staan waar Leclerc zichzelf ruimte had kunnen/moeten geven.
@str8six: Leclerc stuurt naar mijn idee ook nog een keer in halverwege de bocht terwijl Verstappen er toen al naast/voorbij zat. Hij zoekt het dus zelf op.
@peug206: en waar ligt de apex dan in die bocht?
https://pbs.twimg.com/media/D-UZKNFUEAAgEUR.jpg
Je kunt deze tranen van vreugde toch niet afpakken man.
https://pbs.twimg.com/media/D-UW3CsU0AA4LP0.jpg:large
Kijk dan!
@automotivedesigner: foto 2: never knew Steven Spielberg was Japanese. Wow.
@automotivedesigner: eens, dat mogen we dit Japannertje niet aandoen ;-)
@AutomotiveDesigner: precies dat!
Na een verdomd prachtige race was het daarna ook nog eens mooi om te zien dat het veel mensen wat doet. Al die mensen in hun oranje outfit, het team van Red Bull en vooral de mensen van Honda die nu al jaren knokken voor deze 1e overwinning (van t nieuwe Honda tijdperk). Kippenvel!
Als die Pipo’s nu vanachter een jury tafel dat nu omgedaan gaan maken is er iets serieus mis…
5 second penalty zou terecht zijn. Anders moeten ze vettel ook punten geven van de vorige race in Canada. Of consistent zijn en toegeven dat de regels ruk zijn OF gewoon dat boek nu weggooien en de vorige race ook ongedaan maken.
@peug206: wat een onzin. Situaties zijn onvergelijkbaar. Vettel kreeg een straf omdat hij onveilig de baan op kwam. Dat was hier totaal niet aan de orde.
Er zit een groot verschil tussen Rosberg die niet instuurt en Max die wel instuurt en ‘m naar buiten laat lopen.
Wat mij is dit racen en dat zeg ik niet omdat het Max is. Als men dit niet toestaat is de F1 echt dood wat mij betreft. Verder eindelijk weer eens een mooie race gezien.
@opgooier: https://www.reddit.com/r/formula1/comments/c7g5e1/verstappen_gasly_incident_compared_with_the/
@jaapiyo: Ze zeggen op Reddit wel dat ze zo lang wachten omdat de Verstappen fans dan weg zijn, zodat ze de boel niet gaan slopen… Slecht voorteken?
Dat je in zo’n stuk een voorschot neemt op eventuele blauwe plekken bij de stewards als gevolg van een onwelgevallige beslissing zegt veel over het soort publiek dat tegenwoordig naar F1 komt kijken.

Los daarvan: wat mij betreft geen straf voor Verstappen. Het was wat lompig, maar dat hoort bij de strijd af en toe. Een volgende keer zal het andersom zijn. Zo lang je elkaar niet stuk rijdt en geen echt onmogelijke acties plaatst (Maldonado zegt hallo): lekker laten gaan.
@vaakbenjetebang: dit is F1, dit is racen. Als de Stewards deze uitdelen is de F1 totaal dood. Kan ik beter op zondag 2 uur naar de A4 gaan kijken
@lekkerlinksrijden: mijn idee. Als dit de norm wordt in de Formule 1 (waar het meer en meer op gaat lijken), dan kunnen ze de uitslag beter gaan vaststellen middels een door een notaris gecontroleerde loterij. Is ook nog eens beter voor alle wedkantoren…
@RRRobert: Max zei al na de race: als dit niet meer kan of mag, wat doe ik dan nog in de F1?
@lekkerlinksrijden: precies dit. In dat geval zou ik de mensen van de Indycars willen adviseren om de Red Bull racestal eens te polsen voor een overstap.
@lekkerlinksrijden: Ben ik met je eens hoor, dat staat er ook. Maar de aanname dat er wel eens klappen zouden kunnen vallen bij een ongewenste beslissing lijkt me helaas terecht, en dat is beneden alle peil.
@vaakbenjetebang: altijd, dat is totaal zinloos en lost niets op. Heb je 100 procent gelijk.
Het is discutabel maar een andere beslissing voor plek 1 zal de F1 voor velen de nek omdraaien. Ik denk (hoop) dat ze dat niet zullen doen.
Denk niet dat max hiermee ongestraft weg gaat komen. Hij torpedeert zn redbull ook zo lomp de binnenbocht in dat het verwonderlijk is dat hij er ongeschaafd uit is gekomen.

Ach ja, nr2 is nog altijd een nette prestatie
@towi1989: we hebben het hier over de race van vandaag toch?! 🤨
Torpederen is een groot woord, er was geen schade. De voorwielen raakten elkaar. Terecht dat de actie wordt onderzocht, maar zou het jammer vinden als er straffen worden uitgedeeld. Bij de porschecup, even daarvoor, wordt veel meer gebeukt en geleund.
@bluster: in élke andere raceklasse wordt geduwd en getrokken.

De FIA dient zich terdege te realiseren dat ze een coureur in hun midden hebben die in z’n eentje (!!!) de helft van de bezoekersaantallen bij een circuit weet te vullen. Letterlijk en figuurlijk. En niet alleen in Oostenrijk, maar óók in België, Duitsland, Frankrijk en Hongarije. Als ze tóch zonodig de ‘politiek’ van de machthebbers (in casu: Ferrari en Mercedes) willen laten prevaleren boven het gezond verstand, moeten ze zich wél realiseren dat deze sport hard op weg is om zichzelf de das om te doen.
@RRRobert: de sport bestaat omdat wij kijken, als wij dat niet meer doen lopen de sponsors weg en is de sport ten dode opgeschreven. Dit vandaag is wat wij willen daarom kijken wij. Een Norris die vecht voor elke plek, Räikkönen die knokt en sleurt, Vettel die gokt en Leclerc die schijtziek is omdat hij 2e wordt. Ik kijk de sport voor de actie en dat Max een smaakmaker is en toevallig een Nederlander is mooi meegenomen, maar zeker niet alleen voor Max. De sport heeft brutaaltjes nodig, die hebben we in het verleden ook altijd gehad en dat zijn degenen waar wij in het weekend gaan zitten. Niet voor 20 Gasly figuren
Leclerc werd links aangeduid in het Under Investigation blok, wat zou aanduiden dat juist hij een risico loopt om bestraft te worden. Hij stuurde ook duidelijk naar binnen terwijl hij 100% geweten moet hebben dat Max rechts naast hem zat.
Natuurlijk moet hij straf krijgen. Ik bedoel als je deze sport echt een lachertje wil maken dan doe je dat.

Het incident tussen Ros en Ham in 2016 is geenszins te vergelijken. Het incident van Ros en Ham in 2015 in Amerika is wel te vergelijken. Daar gingen ze ook met z’n tweeën de bocht door en duwde Hamilton Rosberg naar buiten. Ham kreeg toen ook geen straf.

https://www.youtube.com/watch?v=BfkT4QoD0kE
Leclerc gaat bewust door zodat hij en Verstappen elkaar wel moeten raken. Eigenlijk een schwalbe van Leclerc die weet dat hij in verloren positie zit en op deze manier hoop op een straf voor Verstappen. Als dat gehonoreerd wordt dan……ben ik een beetje teleur gesteld.
@550maranello: ik heb net nog ff de analyse van Sky Sports gekeken en het lijkt mij wel duidelijk:
– Max gaat binnendoor voorbij aan Leclerc.
– Max stuurt daarbij maximaal in
– het eerste tikje wordt uitgedeeld door Leclerc
– tweede wielcontact lijkt voort te komen als reactie op eerste contact.

Zit met één oog naar de tv te kijken; Jan Lammers haalt bij de NOS nog even een bekende uitspraak van Senna aan: ‘als je een gat ziet als coureur en je besluit om daar geen gebruik van te maken, moet je stoppen als coureur’.
Amen.
Leclerc zegt zelf toch ook gewoon dat het vanuit de auto ‘a fair move’ leek. Dan niet door 100.000 camerabeelden analyseren op de 100e millimeter of dit wel ok was ja of nee. Dat noemen ze janken.
Een beetje een lompe actie was het wel van Verstappen dus we gaan het zien.
Eerlijk gezegd JA, puur volgens de geldende FIA-regs maar in de geest van de F1(THE Champions League of racing) wedstrijd in het Rijk In Het Oosten, NEEN.
Ik ben eigenlijk gezegd meer bezig wat mijn favoriet Norris, Lando gaat presteren op Silverstone, UK in de volgende race!?
Leclerc moet niet janken verstappen was hem sowieso wel voorbij gegaan.. tja dat die Ferrari nou niet snel genoeg was voor de Honda is jammer voor hem.
DOei overwinning
https://pbs.twimg.com/media/D-Uq-uHWwAU2-OU.jpg
@Soulmaster: kom ik ook tegen maar niet via eigen twitter van F1. Fake bericht?
@diesel78: ja die gasten van F1maximaal.nl willen zich even laten zien. ik lees het nu ook dat het fake is.
@diesel78: Gewoon twitteraccount van David Croft (Crofty) of SkyF1HD account toevoegen en volgen.
@Soulmaster: Als dit waar is dan is de F1 voor mij officieel voor overleden verklaard!!
@Soulmaster: fake news. Er is nog geen beslissing bekend gemaakt
@soulmaster: so sad…
Verdiend? Nee. Moet ‘ie gegeven worden? Ja, tenminste als de FIA eens consistent wilt zijn.
Wat een drama wat een drama. Vroeger was racen leuk. Nu komen alle bolides over de finish en als er een remspoortje is buigt iedereen erover. F1 gaat kapot….Als het dat al niet is
Al een update?
Ferrari, is dat niet dat team dat na Canada moord en brand schreeuwde dat de regels de sports slopen?
@harrie: helemaal waar. Ze zijn vóór als het tegen ze wordt gebruikt en tegen als het ze beter uitkomt. En als ze hun zin niet krijgen zullen ze wel weer eens dreigen met een vertrek uit de Formule 1.

Zijn zo van die wetmatigheden in deze tak van sport.
Max is een agressieve rijder. Dat is mooi voor de show maar naar mijne inzien raakt (lees ; beukt) hij op cruciale momenten altijd zijn tegenstander van de baan. Het gebeurd gewoon bijna 100% van de keren dat max een tegenstander beukt als het om een podiumplek gaat. Dus…. mochten we dit leuk vinden , dan regels aanpassen. Nu is het tegen de regelementen in iemand off track te beuken dus verdiend een straf. En max was er nog niet voorbij, anders zou hij Charles niet hebben gebeukt.
@autopetje: beter kijken, als er zou worden “gebeukt” heeft de FIA geen 2uur (!) nodig om met een verdict te komen…
@dreke: ik heb echt heel goed gekeken. Ik heb zelfs mijn oranje bril met plastic glazen afgedaan en een beetje alla Clint Eastwood geknepen met mijn ogen. Kijk jij ook nog een keer. Ok ?
@autopetje: als je dan over “beuken” praat, ben ik bang dat je iets teveel hebt geknepen de 2e keer… Azerbaijan 2017 (VET-HAM) daarentegen, DAT was wel een beuk!
@autopetje: kijk nog eens naar de analyse van Sky Sports:
https://www.autojunk.nl/2019/06/de-analyse-max-versus-charles-oostenrijk-2019#comment-3939479
Leclerc gaf het eerste duwtje; Max doet wat -ie moet doen, namelijk maximaal insturen.

Mercedes heeft inmiddels al de felicitaties richting Red Bull getwitterd, ook zij gaan er van uit dat Max z’n zege zal behouden.
https://mobile.twitter.com/mercedesamgf1/status/1145369340302286851
@RRRobert: het zal allemaal wel maar we kunnen er niet omheen dat max er niet voorbij komt zonder iemand offtrack te pushen. Het gebeurd namelijk te vaak. Anderzijds de FIA heeft geoordeeld dat max niet fout zat dus dan is het zo. Op naar de volgende rees.
@autopetje: hij beukt niks!! Leclerc rijdt tegen hem. Lecrlerc had gewoon moeten remmen. Klaar.
@rolov: ok als jij het zegt.. bel even met die stuwarts dan zijn we zo klaar.
@autopetje: stUwarts?
@peke: de stuwarts van de rees
Goh ja. Ik zeg een straf. Gewoon omdat in de bocht Verstappen nog niet gepasseerd is en niet de minimale ruimte geeft die nodig is. Leclercq corrigeert nog naar buiten maar kan geen kant op dan van piste af.
Al win ik er zelf geen geld mee en kan het me niet zo schelen, maar gunde Leclercq de overwinnen wel op zich.
Vroeger… Vroeger was een F1 race een sensatie om naar te kijken. We zaten geruime tijd al voor de TV om maar niets van de voorbeschouwing te missen. We spreken jaren 90 van de vorige eeuw. Racen was een sensatie, kijken was een sensatie, het algehele gevoel te kijken naar iets waar je stalen ballen voor moest hebben, was sensatie. De beste racers in de beste klasse van de motorsport. Stuk voor stuk coureurs die niemand van ons zou kunnen overtreffen. Uitzondering daargelaten.
Tegenwoordig maal ik niet zoveel meer om F1. Het is te zot voor woorden dat je je plek niet mag verdedigen of dat je geen echte moeite mag doen om een plek te veroveren. Alles is belast met een boekwerk aan regeltjes en als je ook maar iéts daarvan afwijkt, word je bestraft met een mijns inziens geheel niet uit te leggen banale sukkelstraf. Want waar gaat de hele motorsport nu eigenlijk om ? Racen, verdedigen, plaatsen veroveren. Dat is de keiharde eerste kern van de motorsport. Ik vind het echt een waanzinnig idiotie worden tegenwoordig in de F1. En of het nu Verstappen betreft of een Vettel, een LeClerc of een Hamilton, dat maakt voor de rest niet uit. Het gaat erom dat die regeltjespolitiek in de F1 een belachelijk idee is om de oer-F1 te verpesten van hier tot in den eeuwigheid. Eeuwige zonde.
@JaxDryke: elke sport heeft regels en dat was vroeger ook zo. Vroeger had mijn vrouw ook niet zoveel regels en straffen. Nu is ze een kei in SM met haar straffen en ik moet zeggen dat dat vroeger veel minder was.
@autopetje: Wat heeft SM in godsnaam te maken met motorsport ? Reageer dan niet ofzo ..
@JaxDryke: Veel straffen. Veel rubber. Bepaalde climax aan het eind. Ik zie wel paralellen.
@autopetje: Jezus, wat ben JIJ ongelooflijk kinderachtig…
@JaxDryke: okey opa….sorry
@autopetje: Hey, ik moest lachen… 😉
@JaxDryke: idd, hey lijkt Nederland wel qua aantal regels. Maar denk dat zoiets organisch groeit en bepaalde fundamenten en/of het grote geld wat ermee is gemoeid, dat men moeilijk het roer om kan gooien. 🤔
@drdre1: Ja, zo het blijkt ..
Gvd ik hou van good old fashioned wheelbanging. Ik kan er niks meer mee met dat laffe rijgedrag. Max heeft er schijt aan. En daar hou ik van. Schumi was ook zo’n vuillak. Lekker man.
De Fia laat weten pas met de uitslag te komen als ze zeker weten dat Jos Verstappen het land uit is.
@Soulmaster: het schijnt dat Jos is blijven hangen bij een lokale ijssalon in afwachting van de uitspraak.
Los van de uitslag is het natuurlijk een grote schande dat na 3 uur er nog geen oordeel wordt gegeven. Als het echt niet duidelijk is kan er ook geen straf volgen. Maar dat moet toch wel binnen een uur duidelijk kunnen worden.
En ondertussen laat de Fifa ook weten dat de goal van van Basten tijdens de EK-finale is afgekeurd. Ze willen niet achterblijven daar bij de FiFa
Winst!!!!!
Het hoge woord is eruit! Geen tijdstraf!! Max blijft de winnaar
Prachtig eind. #ontslajackplooij
Jammer, zogenaamde Max critici…gerechtigheid!
Verstappen blokt Leclerc. Leclerc stuurt hard in. Ze willen allebei de positie niet opgeven. Dus touché. Race incident. Niets meer. Moest nog wel denken aan dit filmpje: https://youtu.be/L42H4vkbHYc.

revenge is a dish best served cold…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).