Monstertruckbestuurder Haaksbergen had geen verzekering

Auteur: , 27 Reacties

Vooralsnog lijkt het erop dat de stuntman (nog) meer te verwijten valt, dan aanvankelijk werd gedacht.

Monstertruck Haaksbergen

Bij het ongeluk in Haaksbergen kwamen zoals bekend drie mensen om het leven en vielen tientallen gewonden te betreuren. Naar de precieze oorzaak van het ongeval wordt nog onderzoek gedaan door het OM, maar slachtoffers en nabestaanden zijn nu van plan om beslag te laten leggen op de monstertruck.

Het is namelijk niet zeker dat coureur Mario Doornink verzekerd was ten tijde van het ongeval, en zij die met (letsel)schade zitten willen uiteraard niet met lege handen achterblijven. Het enorme gevaarte zou een waarde hebben die (op papier) rond de 250.000 euro ligt. Omdat het strafrechtelijk onderzoek nog loopt, heeft de civiele rechter zich nog niet uitgesproken over deze beslaglegging.

Stuntman ging al eerder in de fout

Overigens wordt de coureur ook nog vervolgd om een ander ongeluk, dat vier jaar geleden plaatsvond. Hij zou toen met een dragracemotor het publiek in zijn gereden waarbij in elk geval één vrouw gewond is geraakt. Omdat zij door het ongeval arbeidsongeschikt is geraakt, spant het slachtoffer een civiele procedure om de schade te verhalen.

De ontwikkelingen rondom het ongeluk in Haaksbergen komen vanavond uitgebreid aan bod in het programma Brandpunt Reporter.27 reacties

Dat had niemand verwacht zeg. Was dus gewoon een amateur, moeten ze dus nu maatregelen voor nemen als ze nog een stuntshow doen.
@mercedesclk350: Alles is goed geregeld wat betreft geld dat richting de overheid gaat. Voor de rest moeten burgers maar hun plan trekken en kunnen pipos zoals Mario jarenlang onverzekerd mensen omver rijden.
@mercedesclk350: het meest trieste is dat nabestaanden en slachtoffers nu jarenlang moeten procederen om uiteindelijk niets te krijgen door het ontbreken van een 3 (!!!) euro per maand kostende aansprakelijkheidsverzekering…
@timowouters:
Ja en Nee.
Nee, omdat dit niet onder een normale aansprakelijkheidsverzekering valt.
Nee, omdat de organisator van het evenement zich daarvoor moet verzekeren.
Nee, omdat de gemeente hoort te controleren dat alle papieren, dus ook de verzekeringen kloppen.
Het eerste wat ik doe als ik bij een autosport evenement kom is de verzekering en de baanlicentie controleren. Is dat niet in orde, dan wordt er dus niet gereden..
@tupperware: kom je dan als toeschouwer en kun jij als individu een race stil leggen of zou je zelf gaan racen en doe je dan niet mee??
@roppp:
Leuk geprobeerd maar ik kom zelden tot nooit als toeschouwer bij evenementen, vrijwel altijd in functie.
In functie is het mijn taak dat soort zaken te controleren en een evenement stil te leggen als de organisatie op het gebied van veiligheid tekort schiet.
Dit soort hapsnap evenementen doen wij dus niet, als de gemeente zo slim was geweest om ons om advies te vragen had dit geen doorgang gevonden.
Ik heb die vergunning later gelezen en zelden zo’n stukje prutswerk gezien..
Nederland, daar was alles goed geregeld toch? Of is dat ondertussen een tijdje geleden…
@medemblikker: nee dat is alleen bij ons zo. De rest van nederland is 1 brok ellende
Achteraf praten is makkelijk, alleen vraag ik mij af waarom zo’n festival op een klein parkeerplaats. Amerikanen doen dit in een groot stadion met hoge muren om toeschouwers te beschermen.
@mercbenzbmw: hier moeten eerst mensen dood/gewond raken wil er iets veranderd worden helaas
@mercbenzbmw: omdat hollanders alles bijna gratis geregeld willen hebben. En daar zitten risico’s aan. In dat opzicht lopen we niet voor op het gemiddelde oostblokland.
Ongelooflijk dat je zonder verzekering zoiets kan aanrichten. Je zou toch uit voorzorg er niet eens aan beginnen?
Triest voor slachtoffers en nabestaanden dat ze ook nog een lange juridische strijd staat te wachten, waarbij alle partijen alles in het werk zullen stellen om hun verantwoordelijkheid te ontlopen. En niet alleen de chauffeur, maar ook de organisatie van het evenement en de gemeente zijn verwijtbaar.

Wat de uitkomst ook mag zijn, ik hoop in ieder geval dat er van geleerd is en dat bij toekomstige evenementen een betere risico-analyse gemaakt wordt.
Mag ik zeggen dat ik een beetje moe word van alle speculatie rond dit gebeuren.
@Robbert89: Denk dat de slachtoffers er niet moe van zijn. Idem voor de gemeente.
Vrij treurige case was het en blijft het.

De Brandpunt docu was nogal stemming makend, met dat eerdere slachtoffer dat nu ‘huilie-huilie’ doet. Maar wat wel duidelijk naar voren komt is dat ego-Mario een persoon is die graag opvalt en dat veiligheid van zichzelf en toeschouwers hem niet interesseert. Het verhaal dat het gas bleef hangen is grote onzin, als het gas blijft hangen bij een 1500 pk sterke monstertruck hoor je dat wel op alle video’s van het ongeval. Tekenend voor Mario dat hij dat nu aandraagt als oorzaak. Hij is roekeloos bezig geweest en verdiend alles wat hem nu overkomt, zielig doen met weinig slaap en alles. Het is juist treurig voor de slachtoffers/nabestaande dat er bij hem niet genoeg te halen valt.
Eveneens (deels-)aansprakelijk lijkt de gemeente Haaksbergen, maar procederen tegen een gemeente blijft enorm lastig in Nederland, immers voldoende geld van de belasting betaler voor procedures, en een gemeente wil vooral geen precedent. Toch hoop ik dat het in dit geval gaat lukken, voldoende slachtoffers die gewicht in de weegschaal leggen om door te gaan en aan te tonen dat de gemeente verwijtbaar is gebleken. Hoe is het mogelijk… Geen aansprakelijkheidsverzekering… Maar wel clausules voor het geval hij een lantaarnpaal omverrijdt… treurig, heel treurig.
Je wordt geen monstertruckbestuurder omdat je zo’n slimme vent bent. Gemeente Haaksbergen valt wat mij betreft het meest te verwijten.
@gash: Rijd je met dragsters en monster trucks zonder de correcte verzekering, dan ben je inderdaad misschien een beetje dom (understatement). Rijd je eens onverzekerd het publiek in met je drag motor, met ernstige gewonden tot gevolg, en rijd je daarna nog steeds zonder verzekering tot het volgende ongeluk met publiek, dan ben je een crimineel. Je kan je niet meer verschuilen achter ‘ik had nooit gedacht dat dit kon gebeuren’ als het de tweede keer is…
-edit: nutteloze bijdrage-
Mario… beken gewoon schuld joh… je krijgt in Nederland van de rechter 120 uur werkstraf en je bent weer vrij man!
@venividivici: en de familie van de slachtoffers mogen straffeloos met een stoel gooien en iedereen is weer tevreden………… :-((
@roppp: Precies… fijn rechtssysteem hebben we hier hè…
Volgens mij is zo’n WA verzekering onbetaalbaar met deze bedrijfsactiviteiten. Dit is niet te vergelijken met je privé WA verzekering van €50 per jaar.
Feit is dat het crimineel is om onverzekerd dit werk te doen.
@alle overige mensen die reageren: mocht de civiele procedure ‘simpel’ genoeg zijn dat wordt deze procedure gevoegd in de strafprocessen. @enkelereageerders:inderdaad, alles in Nederland is op rechtsgebied slecht en we straffen het laagst, tevens blijft het schorem op straat.
Dat gas blijft hangen verhaal wil er bij mij niet is. Die dingen hebben toch normaal gesproken allemaal een killswitch?
@terazino: Mario heeft hem zelf gebouwd. Het OM probeerde die truck na het ongeluk zelf te starten, maar dat lukte dus niet. Toen hebben ze Mario gevraagd om hem aan de praat te krijgen. Conclusie: denk het niet nee
Ook een gepaste ad van BP trouwens
250 mille ? Echt niet.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).