Mulsanne Birkin is Bentley’s nieuwste prestigeobject [updated]

Auteur: , 17 Reacties

De Mulsanne is Bentley's neusje van de zalm, en net als Rolls-Royce sleutelt het merk graag in overtreffende trap aan zijn meest luxe paard van stal: nóg luxere bekleding, nog fijnere stiksels, enfin, je snapt het. Deze Mulsanne Birkin is de laatste exercitie, en good heavens, hij mag er wezen.

Het model, dat tot 22 exemplaren gelimiteerd wordt, is niet vernoemd naar een van de liefjes van Serge Gainsbourg, maar naar Sir Henry Ralph Stanley ‘Tim’ Birkin, een van de beroemde Bentley Boys uit de jaren ’20. Volgens de heren uit Crewe zou Henry Ralph Stanley ‘Tim’ (voor vrienden Rupert Michael Gregory Theodore Stanley ‘Johnny’), als hij nog leefde, zijn wagen zo uitrusten.

De basis is een Mulliner Driving Specification (dat betekent zelf rijden dus), en verder is het het bekende verhaal: fijne materialen, en in dit geval ook een handgemaakte, individueel genummerde bagageset, met een kleur die bij het gekozen interieur past (over een paar maanden ook verkrijgbaar in Kraaiennest bij Younes).

Bentley koffers

Bentley heeft op zijn media-afbeeldingen voor een licht interieur gekozen, en ik moet toegeven: hier zou ik best in willen wonen. Paar kroonluchters erbij ophangen en het is helemaal af.

De 21 inch velgen grijpen terug op de exemplaren die onder het concept zaten, leuk dat Bentley deze terug laat keren, maar het doet wel afbreuk aan de klasse van de auto. De auto, die alleen op de Europese markt beschikbaar komt, is het makkelijkst te herkennen aan het Bentley-logo dat in de flank achter de voorste wielkast is aangebracht.

Er wordt een drietal kleuren aangeboden: Ghost White, Damson, en een combinatie van Fountain Blue en Dark Sapphire (two-tone groen staat niet op de lijst). Ik zou wel weten welke van de drie ik zou aanvinken.

Update 16-01: dealerspotters opgelet, Bentley Nederland laat ons zojuist weten: de 377 kW (512 pk) sterke Bentley Birkin Mulsanne staat in Nederland inmiddels bij Bentley Leusden in Het Koopmanshuis en is leverbaar vanaf € 406.689,- . ’t is voor niks!17 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
doe mij die witte maar! wat een klassebak dit
Ik heb het voorrecht gehad om een stukje vervoerd te worden in de mulsanne in Dubai. Het was een rit die van mij nooit hoefde te eindigen. Wat een luxe wat een welvaart wat een klasse.
Ben ik de enige die m op een mislukte rolls vind lijken?
@marikoelolo: Mislukt niet, maar ik vind de Rolls nog indrukwekkender.
@marikoelolo: Ik denk gelijkaardig. Ik ben geen echte fan van de Mulsanne (of Flying Spur), maar de afwerking is echt wel af, en zeker het interieur. Ik heb door gelukkig toeval eens achterin de Mulsanne gezeten en voelde mij niet meer in een auto, eerder een luxe salon.
Film Full Throttle met in de hoofdrol petrol head Rowan Atkinson is een documentaire over het leven van Tim Birkin, een excentrieke gek, zoals die alleen in Engeland gemaakt werden.
Pracht wagen! Doe alleen toch maar de Diamond Jubilee Edition velgen, dan komt hij toch wat statiger over. Maar ach, je kan niet alles hebben.
Aubergine graag! Wát een auto :o Niet per se mooi, maar wel British, British en nog eens British als clotted cream on a scone. Love it.
Wat een klasse straalt deze auto uit. Inderdaad hadden de velgen meer á la RR mogen wezen.

En was het Bentley-teken zoals in het interieur met dat vleugeltje altijd al zo? Dacht namelijk dat ze meer zoals op de velgen waren, een soort bolle 8..
Ik vind de Mulsanne wel top (en dat voor een VAG product) maar deze uitmonstering…nou nee. Velgen fout, exterieur kleur fout, interieur kleuren fout…Nee laat mij er maar zelf een samenstellen.

IMO is dat juist een van de punten waar het om gaat van zo’n dikke Bentley, dat je ‘m helemaal zelf naar persoonlijke smaak kan laten maken. Zo’n special edition is dan toch weer een beetje confectie, defeats the purpose toch?
De velgen doen me nogal denken aan de velgen van Brabus, en aan die paarse kleur wil ik eigenlijk geen woorden vuil maken, maar voor de rest is hij toch mooi.
@mclarenf1lm: dat vond ik ook al. En ik heb eens gekeken en ze zijn exact hetzelfde…niet erg origineel van Bentley.
”Deze Mulsanne Birkin is de laatste exercitie, en good heavens, hij mag er wezen.” Is dat zo? Kijk eens goed naar die auto en denk even dat bentley geneuzel weg.. Dan staat hier toch een godsgruwelijk lelijke automobiel?? Het interieur hoor je me niet over , dat vind ik er prachtig uitzien..
@tmenges: http://www.eudrivers.net/bentley-mulsanne-at-pebble-beach/`

Natuurlijk verschillen smaken, maar bij de Mulsanne kan het een hoop verschillen als het in een lekker kleurtje is.
In het groen of in het lichtblauw vind ik de Mulsanne een plaatje.
@tmenges:
Niks mis met een Bentley, maar ik ben het he-le-maal met je eens.
Het lijkt op een slechte Chinese namaak die ik een hele tijd geleden bij Top Gear heb gezien.
Dat komt vooral door de koplampen. Het interieur is daarentegen wel echt heel stijlvol, maar voor de rest vind ik dit wel een hele grote “meh”.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).