Nederland krijgt primeur met eerste écht rechte weg

Auteur: , 64 Reacties

Jij vindt de A2 tussen Amsterdam en Utrecht al slaapverwekkend recht?

Echt rechte weg

Dan kun je binnenkort beter niet naar Noord-Groningen, want daar is John Körmeling begonnen aan de eerste écht rechte weg ter wereld. Een weg die niet alleen recht is omdat hij geen bochten heeft, maar die ook niet beïnvloed wordt door de kromming van het aardoppervlak.

Körmeling bouwt de weg niet om infrastructurele redenen, maar als kunst welke de kromming van de aarde zichtbaar moet maken. Hij wil ons ‘laten beseffen dat we niet op vlak terrein staan’ aldus de kunstenaar tegenover het AD. De zes kilometer lange weg komt te liggen op een ‘kaarsrechte’ dijk in Noord-Groningen, ter hoogte van Hornhuizen.

Grote vraag is natuurlijk: als het midden gelijk ligt met het oppervlak, hoe hoog moeten beide uiteinden na drie kilometer dan liggen? Een magere 70 centimeter, dus voor een écht imposant effect mag de weg nog wel een paar kilometer worden doorgetrokken. Een beetje zoals op mijn Photoshopje hierboven eigenlijk.

Het Groningse kunstwerk luistert naar de naam Hollandweg en moet later dit jaar af zijn. Je zou John Körmeling overigens kunnen kennen van eerdere kunstwerken, zoals een reuzenrad voor auto’s, een draaiend huis op een rotonde in Tilburg of een zelfgebouwde auto die toentertijd de laagste ter wereld was.64 reacties

Een écht rechte weg. Ik voorzie mogelijkheden voor leuke testen, races en topsnelheden! Dit is nou kunst.
@viezefreddyw: oftewel, nieuwe geldmachine voor de overheid
@banaan7: Dank voor uw zure reactie.
@pomoek: no problemo!
@viezefreddyw: uitlaat mogelijkheid voor u trappelende paard?
@viezefreddyw: en als de overheid er nou geld voor vraagt om een keer heen en weer te gaan, zonder limieten. Of hem verhuren hebben ze hem er zo weer uit. En heeft Nederland er een internationale autosport locatie bij!
@viezefreddyw: racen op topsnelheid zal nooit kunnen doordat je je verder verwijdert van het zwaartepunt van de aarde wanneer je vanaf het midden wegrijdt, je rijdt dus een heuvel op. Naar het midden ga je wel (een onmeetbaar beetje) harder
@wotskie: In drie dimensies neemt de dichtheid van de zwaartekracht met het kwadraat van de afstand af. Dus hoe verder van de aarde af, hoe lager de g.

Het is wat de zwaartekracht betreft, sowieso niet echt een gelukkig gekozen locatie: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/ce/Valversnelling_in_Nederland.svg
@pomoek: het is inderdaad correct dat de zwaartekracht afneemt wanneer je een heuvel oprijdt maar deze zwaartekracht zorgt nog steeds voor een krachtcomponent tegengesteld aan de rijrichting wanneer deze niet loodrecht is op het aardoppervlak (dus de kromming van de aarde volgt). Dit houdt dus in dat de voertuigweerstand hoger is wanneer op de raaklijn van het oppervlak wordt gereden en de maximumsnelheid niet bereikt zal worden. Als tegenargument is uiteraard te zeggen dat de afname van de zwaartekracht voor een lagere normaalkracht op de banden en dus lagere rolweerstand zorgt. Of dit elkaar opheft zal uitgerekend moeten worden maar daar heb ik helaas nu de motivatie niet voor
@viezefreddyw: hahaha zwaartekracht is bepalend voor snelheid dus zal alleen maae negatief effect hebben.
Heftig hoor. Zolang de beste man hier nog subsidie voor los krijgt wil ik niemand in de kunst/cultuur sector horen klagen over te weinig geld. Dit is kunst waar niemand iets aan gaat hebben/van gaat merken/van kan vinden, en zelf dit krijgt nog geld.
@TimoBac: als de weg toch aangelegd dient te worden, waarom dan kunst niet combineren met het praktische. Scheelt juist veel geld aan kunst. En die verhoging van 70 cm aan beide kanten, hmmm, grond moet toch verzet worden bij iedere weg die aangelegd wordt.
@erik2907: “Körmeling bouwt de weg niet om infrastructurele redenen”. Ik neem aan dat die reden dan ook niet bestaat, wat afgaand op zijn vorige kunstwerken zomaar het geval zou kunnen zijn.
De beste man en de redactie hadden hun wiskunde beter mogen doen. Loodrecht op een bol is toch echt een kromming. Het is wel een echt vlakke weg, maar geen rechte weg.
@dare2think: probeer je nu krom te praten wat recht is?
@dizono: Ik denk dat je was afgeleid, net als de oneindig rechte raaklijn. Kun je dit even in je artikel integreren?

;)
John Krömeling
Vind 70 cm voor 3 km nog aardig wat. Wel een grappig idee. Heb totaal niet door dat mijn effectieve y-verplaatsing door de kromming van Nijmegen naar Rotterdam ongeveer 30 meter bedraagt.
@pesu: ligt eraan wat jij als referentie punt pakt? De kern van de aarde, of het midden tussen je begin en eindpunt?
@draadloos: Dat lijkt mij niet uit te maken. Als ik een y-vlak door de kern leg die Nijmegen-Rotterdam snijdt, kom je effectief uit op hetzelfde als dat ik enkel naar Nijmegen-Rotterdam kijk.
@draadloos: ja referentiepunt, daar zeg je wat. Voor het effect had de kunstenaar beter het raakpunt als het ene uiteinde van de weg genomen en het andere uiteinde op 6 km er vandaan zodat het dan 140 cm hoger liggen.
En wie betaalt dit allemaal?
@lekbak: uuhh jij… onderhandelde. 70cm twee kanten op is niet echt heul spannend hoor. Deze kosten zijn marginaal op een weg (die er toch al had moeten komen denk ik) zie het als een leuke gimmick. De publiciteit die het op brengt denkt de kosten lang en breed.
@kvgorp: onder andere
@kvgorp: wtf. Gewoon wtf.

Ik betaal belasting aan de overheid. Sinds wanneer heeft die overheid publiciteit nodig? Het is geen commercieel bedrijf! Sorry hoor, maar die opmerking vind ik wel zo stom. Alsof mensen meer belasting gaan betalen als ze publiciteit krijgen.
@lekbak: ik zou zeggen ga daar de lokale politiek in stel je verkiesbaar en ga lekker overal tegen aan schoppen.
@kvgorp: wellicht ga ik dat ook wel doen. Nadat ik op autoblog heb gelezen waarom publiciteit geld oplevert voor de overheid.
@lekbak: op AD staat dat het het langste stuk rechte dijk is met één eigenaar. Ik weet niet wie de eigenaar is. Zal vast niet particulier eigendom zijn volgens mij gaat dit om een waterschap dus ja ook de overheid. Verder gaat het over een kleischelpjes pad van 1,20m breed boven op de dijk. De publiciteit is er nu al want wij hebben het er al over.
1 Aardbeving en hij is weer krom….
Met of zonder flitspalen ?
70 cm ik vind dat nog best wel veel
@Dizono
* Photoshop-kunstwerk? Paint bedoel je toch ?
Eerst dus berg afwaarts en daarna berg opwaarts.
Groot stuk kunstwerk.. Je zal het met 70cm alleen niet veel van zien zo..
Voor de wiskundige onder ons.
Het is 70,62299217 cm.
Dit met een benaderde aarddiameter van 12742 KM.
@subaru4ever: 3000m*1,20m*0.7062299217m=2542m3 aan extra kleischelpjes.
@kvgorp: Zijn toch twee wiggen? Dus ongeveer de helft van wat je berekende…
@Esprit_de_Flandre: twee wiggen is het zelfde als een vierkant blok. De weg wordt 6km lang. Vandaar twee wiggen van 3km.
@kvgorp: Aha, had niet op gelet dat je de afstand al gedeeld had. My bad…
@subaru4ever:
Maar dan moet ie ‘m in dezelfde richting als een lengtegraad neerleggen.
Stel hij volgt een breedtegraad, dan meer dan 70cm, och? Want kleinere diameter?
Ow die John van het lege rond draaiende huis op de rotonde in Tilburg… nooit zo’n nutteloos project gezien als dat. Nou ja daar past die weg ook prima bij.
@thomasthomas: Past heel de stad ook wel bij
En dan laten asfalteren door het bedrijf dat ook de A16 rondom Zwijndrecht heeft gelegd destijds, is het effect ook meteen weg.
@jack_abarth: hoe dichter bij dort. Hoe rotter het wordt.
Wat is kunst!? Wat is kunst!? Dit is kunst.
Ik had Noord-Groningen niet op mijn bucket-list staan, maar dat gaat nu zeker veranderen!
Stonehenge is er niks bij.
Het idee alleen al dat je aan het begin een trapje op loopt en slechte 6 kilometer verder weer het trapje af: historisch!!
@sjaakjwt: Je begint vlak en je loopt als het ware naar beneden. In het midden van de weg sta je dus 70 onder de grond. Het is niet bij de start en finish 70cm hoger gemaakt. ;)
@kliko: je loopt naar ‘ boven’ aan het eind trapje af
@sjaakjwt:FF serieus, Boutange is echt ontzettend veel leuker dan Stongehenge. Maar dat is ook niet zo moeilijk, op Hoog Catharijne na, is Stongehenge de meest teleurstellende plaats ter wereld.
@mashell: Ik ben nooit bij Stonehenge geweest, maar ik vermoed dat Carhenge, in Alliance, Nebraska, nog wel iets teleurstellender is. En ja, daar ben ik (helaas ;) ) wel geweest…

http://carhenge.com/
Dat moet bonuspunten opleveren in onze toch al weergaloze score:
https://www.gislounge.com/how-bendy-are-the-worlds-roads/

#1 van Europa
Super idee dit.
Ook Genius gezien van Stephen Hawking bij Discovery over de kromming van de aarde?
Best krom dus!
Waarom bij kunstprojecten altijd reacties als:
“wie betaalt dit allemaal?”
“noem je dit kunst?”
“en dat van mijn belastingcenten”
“dat kan mijn dochter van 6 ook”
@dat: Tja, omdat kunst per definitie een linkse hobby is, en hobby’s mogen geen geld kosten. En omdat wanneer iets geen direct aantoonbaar nut heeft, het ook automatisch onzinnig is. En natuurlijk omdat iedereen zijn eigen dochter (of zoon) briljanter vindt dan alle andere kinderen. Zoiets kortzichtigs zal het wel zijn…
@henrie: typsiche rechtse hobbies zoals belastingvoordelenuitdelen aan mensen die zich ondernemer noemen of de multinationals die amper belasting hoeven te betalen. En dat eeeuwige geroep om en zwaarder straffen, niks taakstraf, gevangenisstraf! Dat zijn bepaald geen goedkope hobbies.
@dat: Nederland rendementsland!
@DAT: omdat dit soort kunst onzinnig is. Mensen willen graag iets moois zien van hun geld. Of iets begrijpelijks. Dit is beide niet. De enige die dit begrijpt is de kunstenaar.
@lekbak: En jij bepaalt of iets onzinnig, mooi of (on)begrijpelijk is? Ga jij dan ook bepalen welke muziek, welke films, welke schilderijen, enz. ik mooi moet vinden? Dan heet jij zeker stiekem Kim Jong-lekbak…
Leuk, maar als de aarde een paar graden verder draait, en je er dus niet meer loodrecht op kijkt, dan is de weg alsnog niet meer recht.
Prachtige photoshop!
Maar je gaat dus eigenlijk bult op, dus deze weg is ‘ langzamer ‘ dan de a2
1 aardbevinkje daar en hij is krom.
Jammer dat het dan weer op een dijk is. Dan zie je toch nog niet echt dat hij recht is.
Zo’n weg moesten ze door de hele “biblebelt” leggen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).