Nederlanders scoren 98.000 Belgische flitsboetes

Auteur: , 46 Reacties

Nederlandse automobilisten zijn ijdel: niet alleen in eigen land maar ook bij de zuiderburen gaan we graag op de foto, bijna 98.000 keer in 2014. Hiermee zijn we de meest geflitste buitenlanders.

'nen flik

In heel België werden in 2014 3,3 miljoen flitsboetes uigedeeld. Hierbij betrof het in ongeveer 10% van de gevallen een auto met buitenlands kenteken, 323.721 keer om precies te zijn.

Nederlanders en Fransen

Logischerwijs scoren de buurlanden hoog in de flitsstatistieken, waarbij wij zelfs de Fransen aftroeven. Zes van de tien boetes gaan naar ons of de Fransozen.

– Nederland 30,2 % (97.901 boetes)
– Frankrijk 28,8 % (93.200 boetes)
– Overig buitenland 40 % (132.620 boetes)

Overigens werd met 160.000 stuks slechts de helft van de boetes betaald. België hoopt dit aantal door een betere informatieuitwisseling in Europa op te krikken. (bron: VTM)46 reacties

Altijd haast xd
Je wil er ook zo snel mogelijk doorheen…
@norge: en maar klagen over ons wegdek. Als je alle putten moet ontwijken kan je onmogelijk ook nog eens té snel rijden ;)
Moet afgezet wirden door het aantal km per buitenland. Ik denk dat de NL ranking significant naar beneden gaat.
Hier het stuk op VTM: http://nieuws.vtm.be/binnenland/151862-buitenlanders-vaker-geflitst-belgie

Ook onzin wat die Nederlandse dame daar zegt, in Belgie staat duidelijk aangegeven dat je op de snelweg 120km/u mag of anders aangegeven op sommige stukken waar wegenwerken zijn of rondom grote steden zoals Antwerpen waar op de ring met grote matrixborden staat aangegeven dat je 100 mag. Als je dat niet ziet ben je blind en hoor je niet thuis op de weg. Trouwens in NL is het op dat gebied nog slechter gesteld met hun miniscule bordjes van 100 of den A2 waar zelfs de nederlander niet meer weet hoe hard ie mag…
@crusader: Als je in Nederland niet weet hoe hard je mag, moet je ook je rijbewijs inleveren. Het is zo simpel. Weet je wat het zo moeilijk maakt…als je meer aandacht heb voor andere dingen dan je verkeersdeelname. Dan wordt het moeilijker ja.
@werf76: ik mis ook wel eens een snelheidsbord bijvoorbeeld als ik oplet wat het andere verkeer doet. In Nederland wisselen we gewoon te vaak van maximum snelheid op de snelweg.120, of 100 of weer 130. 130 tot 19.00 daarna 130. Teveel gedoe voor een te klein verschil. Het was echt gemakkelijker toen we overal 120 mochten behalve in de randstad waar je 100 mocht.
@mashell: kuch *80
Heb de video gelinkt in het artikel, mercikes.
@crusader: Dat vind ik dus niet. Het wegennetwerk in België is vreselijk. Slechte infrastructuur, wegen in slechte staat en overal wegenwerken. Een wereld van verschil met NL, waar de wegen in goede staat zijn en waar alles duidelijk aangegeven is. Alleen zijn soms de snelheidslimieten wel erg laag.
België is dan ook wel het grootste apenland in West-Europa, dus we kunnen het ze niet kwalijk nemen. (Ben zelf Belg)
@kapiteinaudi: het gaat hier niet om de staat van het wegennet en het aantal wegenwerken. Wat ze nl wel in Belgie genoeg hebben zijn verkeersbordjes…ze willen het zelfs terugbrengen omdat teveel info ook verwarrend is…dus je argument houdt geen steek…dit gaat puur om hoe hard je rijdt en of de info overal de toegelaten snelheid overal duidelijk is. Als je wegenwerken tegenkomt weet elke mongool wel dat je geen 120 moeten blijven rijden maar de snelheid die staat aangegeven met de matrixborden. In nederland mogen de wegen mss in uitstekende staat zijn maar er zijn hier al talloze discussies op autoblog geweest over snelwegen waarbij de snelheid wisselt naargelang het tijdstip vd dag en de plaats (A2) en dat er een heel aantal mensen daardoor onnodig geflitst worden…dus breek me de mond niet open…ik woon door de week ook in NL dus ik kan heus wel een onderscheid maken tussen Nederland en Belgie…je hebt gelijk dat jullie wegennet overal in veel betere staat is, zoniet de beste staat ter wereld samen met de zwitsers en in Belgie zijn de wegdekken vaak in slechte staat maar er wordt tenminste aan gewerkt. Ook niet vergeten dat Belgie een transitland is waar al het vrachtverkeer van Antwerpen en Rotterdam doorkomt… Er zouden in Belgie meer rijstroken moeten komen maar dat is vooral een politieke beslissing die in Belgie niet zo eenvoudig is te nemen als in Nederland….
maar nogmaals, het is een nonargument te stellen dat in Belgie de aangegeven snelheid op een weg niet duidelijk is….
@crusader: Nogmaals, ik ben zelf ook born and raised in Belgium. Ik maakte gewoon een opmerking over het weggennet in België, ook al had die weinig te maken met snelheidslimieten. Wat je zegt is waar, dat het over het algemeen duidelijk is. Alleen staan er wel minder borden, bijvoorbeeld dat je, wanneer geen andere snelheid staat aangegeven, 120 mag op de autosnelweg of op een autoweg met middenberm, en 90 op een autoweg zonder middenberm of een gewone weg zonder aanduiding. In NL is dat net iets duidelijker naar mijn gevoel, dus ik snap die verwarring soms wel.
@crusader: Als U of een ander nu nog niet weet wat de max toegestane snelheid is op bepaalde tijds bestekken. Vraag ik mij af waar de desbetreffende persoon heeft geleefd. Die kleine bords staat duidelijk op welke snelheid waar wordt gehanteerd. En borden die de max toegestane snelheid aangegeven.
@dailydriver: hier niet stoer gaan doen jongen, als je autoblog een beetje volgt dan weet je dat bvb de max snelheid op de A2 al vaak een onderwerp van discussie is geweest alsook dat er veel mensen geflitst waren zonder dat ze er erg in hadden. En id randstad is meestal een snelheidsverlaging 1 tot 2 maal aangegeven en daarna tientallen kms niet meer dan enkel een klein bordje langs de kant. Jij mag dan die kleine bordjes die amper leesbaar zijn geweldig vinden maar rest van europa niet want die gebruiken ze niet.
@crusader: dat is zeker niet mijn potentie om hier “stoer te doen” integendeel zelfs. Echter het is meerdermaals aangegeven ook bij opritten. En het bord Traject controle is niet echt over het hoofd te zien. Mensen zou beter moeten weten dan. Het is waar dat de A2 een hardere snelheid toe laat, en een zeer saai stuk is om vanuit Amsterdam Noord of Zuid- Oost t/m Vianen 100 te moeten. En auto’s op vrachtwagenstijl in te halen. Bijkomt dat er traject controle is en al de max snelheid rijdt. 102 a 103 op teller is 99 a 100 echte km/u.
Ik betaal ze niet meer, de boetes in het buitenland. Je krijgt altijd 2 of 3 brieven maar daarna geven ze op. Dat is mijn ervaring met Belgische en Duitse boetes. Massaal boycotten zeg ik!
@mark997gt3: stoer.
@Carreza: het is gewoon een economische afweging. Pakkans versus hoogte boete. Hier in Nederland weten ze je altijd te vinden, dus 100% kans dat je moet betalen. In Duitsland wordt de boete per Bundesland geïnd. Geen landelijke registratie dus. Dat maakt pakkans weer zeer klein. Voor de ambtelijke puinhoop in België hoeven we al helemaal niets te vrezen!
@mark997gt3: ik zou toch maar beginnen vrezen want als je beetje verder kijkt op de VTM site kom je dit tegen, wat uitleg vd federale minister: http://nieuws.vtm.be/binnenland/151860-elke-overtreder-moet-betalen

kwestie van tijd en de belgen innen net zo goed als de nederlanders…dus doe je best en spek onze staatskas zou ik zeggen…
@crusader: heb jaren in België gewoond en heb gezien wat voor een puinhoop het daar is. Belgische verkeersboetes zijn het laatste waar ik voor vrees!
@mark997gt3: ja idd het verleden, nogmaals er waait nu een andere meer rechtse wind door Belgie, naar Nederlands model…dus doe vooral je best zou ik zeggen.
@mark997gt3: De politie komt ook gewoon aan je deur voor buitenlandse openstaande boetes…dus
@werf76: de Nederlandse politie komt echt niet om Duitse boetes te innen…. Hebben wel wat beters te doen. Wat er tussen verschillende landen is afgesproken is dat gegevens van kentekens worden uitgewisseld. Echter innen van boete ligt bij land zelf. En daar zit het hem nou in. Ze gaan niet eindeloos brieven sturen, processen voeren. Kost te veel en er zijn andere prioriteiten. Geloof me, ik betaal ze echt al jaren niet meer. Ik hoor er nooit meer iets van. Ben wel benieuwd wat er gebeurt als ik een keer aangehouden word…..
@mark997gt3: Ben toch echt al aan de deur geweest voor openstaande boetes welke van Justitie af kwam in opdracht van..u raad het al..buitenlandse overheid :)
@mark997gt3:
Maaskantje fan?
@desjonnies: geen Maaskantje, maar Eindhoven jonguh!!!
@mark997gt3: succes, maar als je de grens weer eens over gaat is de kans groot dat ze je aanhouden en je mag afrekenen. Was het Finland: soit, maar Be en De moeten we allemaal te vaak doorheen/in.
@mark997gt3: Tot je een keer tegen een controle aanloopt en je alles in een keer af mag tikken…
@peugeotgti: dan trek ik gewoon mijn portemonnee en betaal ik. Das risico van het vak!
Maar iedereen zit hier altijd steen en been te klagen over de kwaliteit van het Belgische wegennet?
Dan rijd je eerder langzamer dan sneller toch ?

En de flitspalen richting Gent > Veurne ( E 40 ) weet ik te staan evenals de flitspalen Gent > Kortrijk ( E17/A17) en terug.
Vooral die ene die bij de Shell benzinepomp staat als je vanuit richting Lille naar Kortrijk rijdt (E 17 / A 17) is een gemenerd !

Verder rijd ik er zelden veel te hard op deze wegen, er is altijd erg veel transit -vracht- verkeer onderweg naar Frankrijk en naar de Belgische zeehavens voor Engeland.
Meestal zo’n kleine 130 op de cruise control als het er niet te druk is.

Op de Antwerpse ring die ik altijd mijd als het even kan, staan ook een paar flitspalen, maar ook daar is te hard rijden compleet zinloos door het contant in- en uitvoegende verkeer en kun je er beter wat rustiger rijden omdat ik daar zeer regelmatig de vreemdste caperiolen uitgehaald zie worden door ‘automobilisten’

Daarnaast vind ik persoonlijk Antwerpen – Gent één van de meest vervelende stukken om te rijden, hetzelfde geldt voor Brussel – Luxemburg, vind ik ook zo’n vervelende weg .

En dan te bedenken dat Engelse auto-fabrikanten in de jaren vijftig de E 40 bij het Vlaamse Jabbeke gebruikten om hun nieuwe modellen op topsnelheid te testen en snelheids records te breken !!!! Jaguar, Rover en Triumph deden dat.

Hier een foto (photo) uit de stoffige annalen van Autoblog :

http://www.triumph.nl/cth/sites/default/files/uploads/images/users/users29/modellen/foto_5.jpg
De meeste flitsers staan ook langs den Nederlandse grens.
Bedankt voor jullie vrijwillige bijdrage! En dat met die 1.0 A-segmenters van jullie …
@Carreza: wat wil je daar mee zeggen? Mijn “1.0 a-segment” gaat over de 200..
@vtechlover: bergaf
@nasty: + wind mee :)
@werf76: en de kroeg in zicht!
@werf76: haha jullie hebben het allebij fout.
@vtechlover: dan moet je mij ns vertellen wat voor a-segmenter dat is?
@nasty: fiesta black edition
@vtechlover: met die nickname had ik op iets meer aziatisch gehoopt
Ik hou me, net als in NL, gewoon aan de snelheid. CC op 130 of 110 op de teller. Bovendien wijst Nokia Here me netjes op de flitspalen.
Iemand enig idee hoelang het duurt voordat je zo’n Belgische boete in de bus hebt nadat je geflitst bent?
@trustmeiamanengineer: ik had hem binnen 2-3 weken!
Gelukkig heb ik mijn boetes nooit gehad.. :D
En toch is en blijft België het enige land ter wereld waar ik drie keer staande ben gehouden en nooit een bekeuring heb gekregen.
De politieagenten die ik er het mogen ontmoeten, waren correct, vriendelijk en luisterden naar mijn verhaal.

De laatste was een hele mooie:

Ik wilde door de Waaslandtunnel in Antwerpen ‘piepen’ met een Renault Master bestelwagen, maar je mag er niet doorheen met een bedrijfswagen zwaarder dan 1800 kilo.
Ik probeerde het want had geen zin om 15 kilometer om te rijde, staat er pontificaal een motoragent voor de ingang van de tunnel die me eruit plukt

Hij zei: En zunne wa gadde Gij doen he ?
Ik : Ik wilde door de tunnel heen naar de linkeroever toe.
Hij : Hedde Gij dat bord nie gezien (doelend op het verbodsbord vrachtwagens 1800 kilo >)
Ik : Jazeker
Hij : En wa’ weegde die’n Master dan, en ‘k zal oe gelaik zeggen ik er zelf regelmatig mee rijd, wij hebben Den Master hier in Antwerpen bij de Politie !

Ik (lachend) : vast veel te veel mijnheer !
Hij : da’s sjuust en wa gadde gij nu doen he ?
Ik : Omrijden door de Kennedytunnel dan maar Mijnheer !
Hij : da’s goed he, ik zal het verkeer even tegenhouden zodat u kunt draaien !

Zoiets, is toch gewoon fantastisch, een vriendelijk standje krijgen en lachend weg mogen rijden !
Ik hou van België, vind het alleen jammer dan het traditionele Frietkot, ooit te vinden langs menig expres weg aan het verdwijnen is ! Dank zij de EU eenheidsworst !

http://www.ccdeadelberg.be/mediastorage/FSImage/A0/2310/p40-de-frietkotcultuur2.jpg

Only In Belgium,
@desjonnies: uuuuh ik rijd er regelmatig door met de range rover en trailer… mag dat wel?
hij staat niet op grijs kenteken als dat helpt ;)
@dutchneon:
Ben van mening dat’ie me daarom door liet rijden, een RR weegt hetzelfde maar mag er wel doorheen, ik geloof echter dat het niet mag met een aanhangwagen, maar dat weet ik niet 100% zeker, veel geluk !

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).