De droge en warme zomer die we achter ons hebben liggen is bij veel Nederlanders naar het hoofd gestegen. Er zijn in de eerste drie kwartalen van dit jaar namelijk meer kampeerauto’s verkocht in vergelijking met heel 2017.
Het gaat in totaal om 1.862 nieuwe campers. Een stijging van 14,1 procent, aldus de BOVAG en KCI. Echter, een nieuwe camper is niet voor iedereen weggelegd. De aanschaf kan immers behoorlijk aan de prijs zijn. Dit is ook terug te zien in de occasioncijfers. De verkoop van tweedehands campers nam met maar liefst 40,4 procent toe!
Alleen de warme zomer kun je niet als oorzaak stellen. Voor een langere periode zijn campers namelijk al in trek. Sinds 2007 worden er ieder jaar tussen de 1.100 en 1.500 nieuwe campers verkocht. Vorig jaar was er een stijging naar 1.751 verkopen en dit jaar zal voor het eerst de grens van 2.000 nieuwe verkopen in de buurt komen. Volgens de BOVAG zijn er op dit moment ongeveer 115.000 campers in ons land. Dat is dubbel zoveel in vergelijking met 10 jaar geleden.
In de eerste kwartalen van dit jaar werden verder 7.872 gebruikte campers verkocht aan particulieren. Mocht je in de markt zijn voor zo’n ding. De drie populairste merken zijn Eriba-Hymer, Bürstner en Adria. Verwar campers niet met caravans. Die laatste markt is aan het inkakken. De nieuwverkoop van caravans nam dit jaar al met 2,2 procent af. De verkoop van tweedehands caravans viel met 1,6 procent terug.
38 reacties
In de tweedehands markt inderdaad een probleem, kijk maar eens op Marktplaats. Die profiteurs zullen het helaas wel verpesten dat de camperregeling er uiteindelijk ook uit gaat…
#22procent4all
De redactie werkt er zelf ook aan mee, want ze geven zulke mensen een klankbord. En wordt er ooit een grotere camper gereviewed (+8 meter), staat er standaard bij dat het een bakbeest is en moeilijk te manoevreren. Bullshit.
Maar goed, leedvermaak is ook vermaak dus ik lees het gewoon met een glimlach!
“Het valt mij op dat de aircoventilator van Fiat Ducato-campers heel veel herrie maakt. Zit je op een mooie camperplaats te genieten van het uitzicht, komt er weer een camper aan met die herrie. Dan gaat men ook nog veel manoeuvreren: motor aan en weer uit en steeds weer dat geloei van de ventilator. Vervolgens moet de camper ook nog de wiggen op en ja hoor: weer die airco. Mijn oproep: zet dat ding uit voor het bereiken van de camperplaats. Dat voorkomt ook nog eens schimmelvorming, zodat de airco langer meegaat.
N.J. Koenders, Vortum-Mullem.”
Mijn advies aan de heer Koenders: ga in een graf liggen, dan heb je nooit meer last van airco-herrie..
Onze scheepshond was het met ons eens, die heeft vakkundig een plastic opstapje onder gezeken. Normaal staan wij zoiets niet toe maar nu was het precies goed.
Wij hebben trouwens ook een campertje dus heb het eigenlijk ook over mezelf haha. Maar die van ons is met 4×4 en voor lange roadtrips, parkeer hem in de natuur waar geen hotel is.
https://www.trouw.nl/home/studeren-vanuit-een-camper~a62f3729/
Ik snap de frustratie (ik heet niet voor niks ‘Rechtervoetje’ ;-) ), maar bekijk het ook eens van de andere kant.
De wet hanteert een minimum ‘constructiesnelheid’ van 60km/h op snelwegen, dus een voertuig moet minimaal zo hard kúnnen rijden. Daarnaast mag je geen hinder of gevaar veroorzaken. Als iemand op zijn dooie gemakje in zijn camper 71km/h rijdt op de rechterbaan (zonder verder verkeersregels te overtreden) is dat misschien voor veel mensen hinderlijk, maar zolang je niet zonder reden onder de 60km/h zakt of plotseling van rijstrook verwisselt is er geen sprake van *strafbare* hinder.
Als ik in mijn auto met >300pk zit en een volle agenda heb af te werken ben ik ook niet blij als een GVW van 35 ton met 85km/h zeven collega’s die 83km/h rijden inhaalt. Ik kan hier jouw citaat invoegen: “denken dat ze alleen op de wereld zijn” ;-)
Sinds ik een camper heb, kan ik het gelukkig ook beter vanaf de andere kant bekijken. Mijn oude Mitsubishi 2.5 D camper haalt met redelijk wat geduld de 120km/h op de GPS (vlakke weg zonder tegenwind), maar 85-90 gaat zonder problemen en redelijk assertief. Zelfs als ik het pedaal door de bodem trap en – heuveltje op – met 110km/h een rij vrachtwagens inhaal bemerk ik al redelijk wat agressie van andere weggebruikers.
“Leven en laten leven” dus… de weg in het dichtbevolkte Nederland is helaas overvol en dat is eigenlijk het voornaamste probleem
Niet moeders mooiste exemplaar, maar technisch in orde, en leuk om af en toe aan te klussen. De bijzonder eenvoudige techniek is een zege voor de amateur doehetzelver. En de voorzieningen zijn heel behoorlijk (douche met warm stromend water, WC, en zefs een LPG-kachel met elektrische luchctirculatie), en natuurlijk een dik matras uit mijn vorige bed boven de cabine gelegd dus slaap als een roos.
Afgelopen zomer tig keren ermee op pad geweest, tafeltje en stoeltje buiten op een schaduwrijk plekje, en met biertje erbij op mijn laptop werken (heb hostingbedrijf) alsof ik op kantoor zit, terwijl de hond door de struiken baggert. Zo relaxed als het klinkt is het gewoon echt :)
Heb er inmiddels fatsoenlijke stroomvoorziening ingebouwd, geluid komt uit oude maar goede hifi-speakers die ik ook aan de luifel kan hangen, internetvoorziening is vrijwel overal perfect (met een illegale maar perfect werkende 4G-booster van een paar tientjes via Ali-express plus dak-antenne).
Ik mag ook graag een festival of een feestje bezoeken, en de BOB-vraag hoeft dan niet eens beantwoord te worden aangezien de afterparty gewoon in de camper plaatsvindt (vrijgezel zijn is zo gek nog niet…)
Next on the list is het ombouwen naar LPG (yep, bij een diesel). Er hangt al een grote LPG-tank onder voor de keuken en het sanitair, en in de VS zijn hele leuke en goedkope kitjes te koop waarmee er LPG bijgemengd kan worden (flinke reductie brandstofgebruik + toename vermogen). Heb hier al over gecorrespondeerd met de RDW, en dit is dus gewoon legaal, mits veilig aangelegd en met maximaal 49,9% LPG-bijmenging (systeem zit rond de 20%)
Niet voor iedereen denk ik, zo’n camper, maar voor mij echt perfect.
Geen idee, het zit er al sinds 1989 in volgens mij en werkt vooralsnog probleemloos. Dus neem aan dat Frankia dat er zelf standaard al in zet? Misschien is het zinnig dat ik na zoveel jaren dit filter vervang of schoonmaak?
Enige wat ik tot dusverre aan het LPG-systeem gedaan heb is een verdachte slang vervangen, en nieuwe RDW-goedgekeurde beugels geplaatst waarmee de gastank aan de bodem hangt. Ding is bij vorige eigenaar kennelijk jarenlang met vrijwel doorgerotte beugels door de APK gekomen, maar de keurmeester keurde het bij mij (terecht) af.
Verder ga ik komende herfst/winter de camper verder naar mijn wensen ombouwen, en heb als sport om dat voor zo weinig mogelijk geld te doen!
Heb er al een zonnepaneel met laad-controller opgezet (70 euro van Marktplaats), 3 x 2000W 220V modified sine omvormer (68 euro totaal uit China), 1 x 700W pure sine omvormer (25 euro Marktplaats) voor gevoelige electronica, achteruitrijd-camera met scherm (19 euro China), een zelfgebouwd schakelpaneel voor de accu’s en geluidsversterker/radio met metertjes voor spanning en laadstromen (<15 euro onderdelen, erg blij mee!), elektronische laadmodule voor huishoudaccu's via de dynamo (nieuw 80 euro + 15 euro voor dikke koperkabels) met starthulp-functie in noodgevallen (starten met tijdelijk extra power uit de huishoudaccu's), en 2000 watt 4-kanaals versterking van hoge kwaliteit (door een Golf GTI-petje met het verstand van een pinda weggedaan voor 40 euro omdat hij dacht dat het ding kapot was (bleek alleen de zekering). Ding ligt nog in de winkel voor 550 euro)
De electrisch verstelbare lederen en verwarmde Volvo-stoelen (samen voor 80 euro van internet) maken het af.
Met wat kleine reparaties erbij heb ik totaal nog geen 2600 euro uitgegeven, en heb nu al iets wat dicht in de buurt van mijn droomcamper komt :)
Op de wensenlijst staat nog een airconditioning (hoopte iets op LPG te vinden maar dat bestaat simpelweg niet, dus vis wel gebruikte electrische camper-airco van marktplaats voor een paar honderd euro), LPG ombouw motor, en herstellen luchtcirculatie-buizensysteem zodat ik misschien komende winter ermee op wintersport kan.
Interieur kan ook wel wat liefde gebruiken nog, net als de buitenkant, dus al ik nog wat liefde vind ergens krijgen die ook een beurt.
Sorry voor de lange tekst, enthousiasme is een ziekte van me