
Rijden onder invloed, blijkbaar zijn Nederlanders daar goed in.
Met een slok of snuif op achter het stuur. Dat is not done. Tenminste, een drankje mag van de wet. Maar met 6 bier in je mik achter het stuur kruipen is een minder goed idee. Vaak lijkt het onschuldig en denk je nog prima auto te kunnen rijden. Maar dat is lastig uitleggen als je achteraf toch frontaal op die auto met dat gezin bent geklapt..
Blijkbaar nemen Nederlanders het niet zo nauw als het gaat om rijden onder invloed. Tenminste, in 2024 werden er maar liefst 42.616 bekeuringen genoteerd door oom agent voor dit vergreep. Daarover bericht Independer op basis van data van de politie.
Dat is een stijging van maar liefst 30 procent in vergelijking met vijf jaar geleden. Dit kan een paar dingen betekenen. Of Nederlanders rijden veel meer met een slok of snuif op in vergelijking met 2019. Het kan natuurlijk ook dat er meer handhaving is op dit gebied. In 2019 werden 32.544 bekeuringen uitgeschreven op dit gebied.
Opvallend is dat met name in Oostzaan, Laren en op Texel de meeste boetes werden genoteerd. Het is lastig om hier conclusies aan te verbinden. Misschien rijden er veel meer mensen onder invloed in Noord-Brabant (Sorry dat ik jullie als voorbeeld neem hehe), maar worden ze minder snel gesnapt door de politie.
En ja we hebben het over rijden onder invloed. Dat betekent rijden met een slok op, maar bijvoorbeeld ook achter het stuur kruipen met drugs in je mik. De top 3 provincies waar in 2024 de meeste boetes werden uitgeschreven zijn Zuid-Holland (10.603), Noord-Holland (7.340) en Noord-Brabant (5.340). Kijk, komt toch Brabant weer naar boven hè.
Rijden onder invloed in de steden
Zoom je in op steden dan spant Amsterdam de kroon met 2.482 boetes. De volledige top 5 check je hieronder.
- Amsterdam – 2.482 boetes
- Den Haag – 2.388 boetes
- Rotterdam – 2.267 boetes
- Utrecht – 957 boetes
- Eindhoven – 910 boetes
- Breda – 613 boetes
Hmm, misschien was Noord-Brabant in dat eerste voorbeeld zo gek nog niet. Gewoon gezellig jonge..
Men denkt niet altijd na over de consequenties van acties. Rijden onder invloed betekent dat je kunt fluiten naar je autoverzekering. In het geval van een aanrijding draai je zelf op voor de kosten. Als er dan letsel (of nog erger) om de hoek komt kijken kan dat betekenen dat je jaren moet betalen. Geld dat mensen vaak niet eens hebben.
Kortom, lekker kappen met rijden onder invloed. Ken je grenzen en crash desnoods op de bank bij je homies als je het allemaal niet meer zo helder voor ogen hebt.
Slaat onder invloed echt op mensen die onder invloed zijn in Nederland of gebruiken ze de Belgische termen waarin een paar biertjes mogen maar waarbij je 3 weken na je laatste joint nog steeds als onder invloed wordt gezien.
Aantal boetes is omhoog. Dus daadwerkelijk onder invloed. Er wordt dan op getest en blijk je boven de norm te zitten. Dus rede voor een boete. Ik vind dat ze goed bezig zijn met deze controles.
“Dit kan een paar dingen betekenen.” eerste dat ik denk is alle zogenaamde “doctoren en engineers” die we dag in dag uit binnen halen, Als je ziet hoeveel er van hun veelal onder invloed zijn, zou het mij niks verbazen als die er een grote groep van zijn…
Wat is dit voor vreemde aanname? Ik werk met 1200 engineers…herken niks van wat je zegt?
Alweer een reden om Amsterdam te vermijden. Het houdt niet op.
Politie test sinds 2017 ook op rijden onder invloed van drugs. Ook het aantal bloedonderzoeken is flink toegenomen: van 1.153 in 2017 tot 16.467 in 2022. De resultaten van het bloedonderzoek leverden in ongeveer twee derde van de gevallen een positieve uitkomst
Daar heb je al een groot deel te pakken.
Ik herinner mij de commentaren onder het Tom Waes stuk nog. De Belg in het algemeen moest het toen ontgelden als het op alcohol in het verkeer aan kwam. Jullie Nederlanders zijn dus blijkbaar even erg en misschien nog erger.
Schan-da-lig!
Elke keer als ik in België ga lunchen dan wordt er vrijwel altijd alcohol gedronken , ik zie iedereen vrolijk de auto instappen nadien.
Met name het gebruik van verdovende middelen is in de laatste paar jaar veel makkelijker aantoonbaar geworden, wat de toename in bekeuringen mede verklaart. Tot een paar jaar geleden was daar laboratoriumonderzoek voor nodig, nu kan dat voor een aantal stoffen met een bloedproef op het politiebureau.
Was dit maar veel…
Dit cijfer meet volgens mij alleen het aantal manuren dat in controle gaat zitten.
Welk cafe heeft gemiddeld minder dan 3 mensen per avond die met een slok op wegrijden?
Bij zwarte cross, of carnaval, of koningsdag kan je dit aantal op sommige plekken in 1 dag aanhouden.