NO FEAR-stickers voelden nog nooit meer op hun plaats. In vergelijking met onze Europese broeders stappen wij Nederlanders zonder angst voor anderen achter het stuur.
Marktonderzoeksbreau Ipsos heeft een enquête uitgevoerd om het gedrag van de Europeaan achter het stuur in kaart te brengen. Het onderzoek onder 12.429 Europeanen bestrijkt een breed scala aan issues. Hoe lang zitten we achter het stuur, hoe vaak toeteren we, halen we rechts in en kijken we op onze telefoon? We lichten een paar opvallende zaken voor je uit.
Nederlanders beschouwen onoplettendheid als het grootste gevaar in het verkeer
Maar liefst 75 procent van de Nederlandse automobilisten geeft aan dat onoplettendheid het grootste risico vormt in het verkeer. We scoren op dit vlak het hoogst van alle Europeanen. Gemiddeld genomen vindt maar 57 procent van de Europeanen onoplettendheid het grootste risico. Een verklaring voor dit gegeven is dat in andere landen alcohol- of drugsgebruik achter het stuur als een grotere risicofactor wordt gezien. Kennelijk luisterden de ondervraagden uit ons land nooit naar Giel Beelen.
Nederlanders zijn het minste bezig met SMS-en of hun mail checken achter het stuur
Gemiddeld geeft 24 procent van de Europeanen wel eens aan op deze manier met hun telefoon in de weer te zijn achter het stuur. In Nederland ligt dit percentage echter op ‘slechts’ 16 procent. Dat is precies twee keer zo weinig als de koploper op dit vlak. Dat is namelijk Italië, waar 32 procent er lustig op los typt achter het stuur.
Nederlanders hebben het minste angst voor hun medeweggebruikers
Dat neemt niet weg dat we met zijn allen wanneer we denken aan ongelukken vooral wijzen naar het risico dat andere weggebruikers vormen. Zelf zijn we natuurlijk prima in staat zonder kleerscheuren op de plaats van bestemming aan te komen, maar ja je hebt nou eenmaal totaalmalloten op de weg. Gemiddeld geeft maar liefst 80 procent van alle Europeanen aan dat ze wel eens bang zijn voor agressief rijgedrag van anderen in het verkeer. Slowakije scoort het slechtste op dit vlak. Toevallig wordt daar ook de Audi Q7 (rijtest) gemaakt. Ik stip het maar even aan. Nederland scoort juist het allerbeste op dit vlak, hoewel ook hier nog steeds 65 procent aangeeft wel eens bang te zijn voor verkeersaso’s.
Nederlanders nemen eerder dan alle andere Europeanen even een pauze naast de weg
Bij het rijden van lange afstanden zeggen wij dat het na gemiddeld 2 uur en 46 minuten tijd is om even de benen te strekken. Hiermee geven we er zelfs eerder dan de Fransen de brui aan, die twee minuten later hun auto aan de kant van de weg zetten. Gemiddeld eten Europeanen pas na 3 uur en 14 minuten een KitKat. De -je verwacht het niet- Polen houden het langer vol: zij stoppen pas na 4 uur en 2 minuten. Om scherp te blijven wordt eigenlijk aangeraden na iedere twee uur even uit te stappen.
Belgen zijn notoire rechts-inhalers
Terwijl wij Nederlanders het dus eigenlijk vrij goed doen ten opzichte van de andere Europeanen, blijkt dat de Belgen enorm gevaarlijk zijn. Zij halen het vaakst rechts in van iedereen. 41 procent van de Guust-en en Lieve’s halen deze gevaarlijk manoeuvre wel eens uit. Gemiddeld doen slechts 31 procent van de Europeanen dat. Tevens zijn de Belgen na de Spanjaarden en Italianen de meest enthousiaste toeteraars.
43 reacties
En toch he: http://www.autoblog.nl/nieuws/wat-we-kunnen-leren-van-het-verkeer-in-indonesie-92131
Al gaat het niet zo vlug daar, en kosten de auto’s en herstellingen een appel en een telor
In Nederland wordt buiten de spitsuren prima gereden. Maar kom tussen 6.45-9.30 en 15.45-18.00 alsjeblieft niet aan met zo’n onderzoek want je schrikt je rot.
Overigens, als ze toch bezig zijn met het opsporen van linksplakkers mogen ze inhalende vrachtwagens ook meteen op de bon slingeren. Ik reed vanochtend rond een uur of 9 van Zuid-Limburg naar Hoevelaken en heb, zonder te overdrijven, tien vrachtwagens elkaar zien inhalen terwijl het inhaalverbod van kracht was. En alsof het een vanzelfsprekendheid is, waren het zonder uitzondering Zuid Europeaanse trucks of trucks uit het voormalig Oostblok.
Sociaal rijgedrag is zorgen dat je actief rijdt en anderen zo min mogelijk tot last bent. Net als bijvoorbeeld zorgen dat je met ruim voldoende snelheid invoegt en je aanpast aan het verkeer dat al op de doorgaande weg rijdt (en niet andersom!).
Dan blijf ik op mijn baan, terwijl ik je voorbij ga.
Ook mensen die denken dat ze door rijden moeten gewoon rechts houden.
Rij eens rond 19h van Leiden naar A’dam over de A4. Voorbeelden zat. Altijd weer
De vraag is niet al te serieus bedoeld. Maar als iemand boven de maximum snelheid rijdt is naar rechts gaan eigenlijk niet meer nodig.
Huh? Volgens mij wordt beide überhaupt niet op gecontroleerd of voor bekeurd. Er is gewoon gedoogbeleid voor onnodig linksrijden en voor rechts inhalen.
Ik rij dagelijks van Regio Antwerpen richting Den Haag, Amsterdam, etc dus ik weet waar ik over spreek.
Dat Belgen vaak langst rechts inhalen klopt ook!
Wat dat betreft heb ik er daar meer begrip voor dan in Nederland. Daar is de onkunde bij invoegen vaak niks anders dan een exces van Hollandse zuinigheid.
Dat geeft een rustiger beeld dan neurotisch heen en weer blijven schuiven.
En ja, als je rechts ingehaald wordt of kan worden, dan is de ervaring toch echt dat men onnodig links is blijven rijden. Het meest kinderachtig zijn de figuren die dan ineens wél het gas weten te vinden en je proberen klem te rijden. Over gevaarlijk weggedrag gesproken.