Nieuwe autobranden in Veen horen er gewoon bij

Auteur: , 45 Reacties

Gisteren werden de eerste verdachten vrijgelaten, vannacht ging het opnieuw mis in het Brabantse dorp en brandden twee auto's uit. Het Brabantse Veen zit er warmpjes bij momenteel.

Uitgebrande Volkswagen up! (archief)

In de nacht van maandag op dinsdag ging het he-le-maal mis in Veen: 100 -met name jonge- mannen en vrouwen werden gearresteerd na wat sommige locals een “razzia” noemden. De aanleiding: een traditie in het dorp om auto’s in brand te steken.

Een klein stukje achtergrondinformatie is op z’n plek: de auto die in brand stond toen de politie en brandweer arriveerden stond op de openbare weg maar was volgens de lokale bevolking specifiek voor dit doel aangeschaft, er was dus geen sprake van schade voor onschuldigen. Het in brand steken van auto’s is een soort traditie geworden, sowieso is Veen een onrustige gemeente rond de jaarwisseling: in 2004 én 2005 schakelde de burgemeester zelfs het leger in om de orde te kunnen handhaven. Er gingen op een gegeven moment zelfs geruchten dat de lokale jeugd een tank hadden gekocht in Oost Europa maar dat bleek uiteindelijk “slechts” een voertuig te zijn dat door de Mobiele Eenheid werd gebruikt. Het moge duidelijk zijn: de ingrediënten voor een spreekwoordelijk “vlam in de pan” zijn aanwezig in Veen.

Los van het feit dat de auto speciaal voor het doel was aangeschaft is het natuurlijk bijzonder onverstandig het ding op de openbare weg en zonder begeleiding van de brandweer in brand te steken. Daarmee lok je politieoptreden uit en dat is ook precies wat er in de nacht van maandag op dinsdag gebeurde. De jeugd belemmerde de hulpverleners van de brandweer hun werk te laten doen. Na herhaaldelijk waarschuwen weigerde de aanwezige jeugd de aanwijzingen van de politie op te volgen en er werd met glas en zwaar vuurwerk gegooid. De politie arresteerde daarop acht jongeren, waarna de rest van de groep een nabij gelegen café in vluchtte.

De politie liet vervolgens één voor één de mensen naar buiten halen en arresteerde in totaal honderd man. De meningen over die actie zijn verdeeld: sommigen vinden het terecht, anderen vinden het niet kunnen omdat ook onschuldige kids de dupe zouden zijn van de actie. Zo zouden er een paar meiden die gewoon in het café zaten te drinken als gevolg van de actie zijn vastgezet. Alle honderd arrestanten (twee van hen raakten overigens gewond) mochten in ieder geval tot gisteren blijven zitten en misten dus het nieuwjaarsfeest. Gisteren werden de eerste verdachten vrijgelaten maar nog steeds zit een groot deel van de arrestanten vast.

En wat gebeurt er vannacht? Twee auto’s branden uit aan de Witboomstraat in het Brabantse Veen, dit keer lijkt het niet te gaan om voor het doel aangeschafte auto’s. Het lijkt erop dat de politie dus óf de verkeerde kids heeft vrijgelaten, óf dat andere mensen die niet bij de eerdere brand betrokken waren het opnemen voor de gearresteerde mensen. Een deel van de lokale jeugd is van mening dat de autobranden traditie zijn, “er gewoon bij horen” en dat argument lijken ze nu te onderstrepen. Is de politie machteloos tegen deze vorm van vandalisme?

Mocht de politie van Veen nog hulp nodig hebben dan kunnen ze wellicht bij de Franse overheid terecht voor tips. In Frankrijk werden ruim 10 procent minder auto’s in brand gestoken tijdens de jaarwisseling: slechts 1067 auto’s dit jaar ten opzichte van 1193 auto’s vorig jaar. Chapeau!

Fotocredit: Autojunk.nl45 reacties

Wat een eikels, als ik daar woonde zou ik mijn trouwe landy ergens anders parkeren of anders zwaar bewaken.
@sketcher: en een emmer water bij de voordeur neerleggen.
@MAB: om over het tuig heen te gooien neem ik aan.
@sketcher: nee voor hun heb ik heel wat anders klaargelegd in een emmer.
Als ze dat doen bij mijn r32 ik zou helemaal gek worden. Vooral als ik er achterkom wie het heeft gedaan, dan moet je echt wegrennen
@r32turbo: Beetje jammer dat het ongeveer 100 man was. Dan ben jij toch echt degene die moet wegrennen
Dus de overheden wisten dat het zat aan te komen maar liet het gebeuren en gaat nu onderzoeken? Lekker handig. Gewoon laten etteren en overslaan naar andere plaatsen zoals in Frankrijk. Kan je lachen.
Het idiote gedrag rond oud en nieuw loopt echt de spuigaten uit. Een grote groep mensen gedraagt zich 2 dagen lang alsof wetten en regels dan even niet gelden. Mijn moeder durft rond de jaarwisseling niet de straat op, overal lopen jongetjes in groepjes rond vuurwerk om zich heen te gooien, huisdieren zijn compleet van slag en in het stadscentrum zijn ze nu nog bezig de kots van de muren en stoep te spuiten. Dit moet echt anders.
Herman komt daar ook vandaan.
@alcantara:
De dek stier?
veen , sowieso een verschrikkelijk inteeltdorp.
ik zou zeggen laat ze zelf alles betalen en daarna een hek om dat dorp !
trouwens, de vw dealer vind dit leuk?
@enricoleerdam: het is jammer dat ik op de app geen +jes kan zetten, anders had je er een gekregen!
Laat ze gewoon een vergunning aanvragen voor het in brand steken van één auto. En dat op een industrieterreintje achter het dorp. En als ze zich daar niet aan kunnen houden deze ‘traditie’ vakkundig om zeep helpen.
@Original_Arnoud: Als er een land ter wereld is waar je in overleg met “de autoriteiten” zo ongeveer alles kunt doen is het Nederland wel. Dat Veen dat jaar in jaar uit vertikt zegt alleen al veel.
herman van veen hahahahahahahaha
Ga als gemeente/politie in overleg met de jongeren, overleg over een plek waar een auto veilig in brand kan worden gestoken, zorg dat er brandweer stand by staat en maak het gezellig met elkaar!
Bij ons in het dorp hebben we ook de traditie van een (speciaal daarvoor aangeschafte) auto in brand te steken en dat gaat al jaren gemoedelijk, waarbij politie en jongeren naast elkaar staan ipv tegenover elkaar.
@phevtreb:
Hey, Maaskantje is geen Veen he !
We schreeuwen en gillen erom dat er iets aan gebeurt.
Vuurwerk is zo zwaar en gevaarlijk geworden, een volwassen man van 51 jaar oud, Vader van kinderen laat zijn hoofd eraf blazen door deze collectieve gekte.

Ik begrijp nog steeds niet dat veel mensen dit het risico waard vinden, er gaat voor miljoenen de lucht in en als dit zo doorgaat lopen ze over vijf jaar met dozen Kroatische handgranaten over straat heen als ‘vuurwerk’

Een kat bij wie men vuurwerk in zijn achterste stopt, hoe droevig is het gesteld met onze ‘beschaving ‘
Wat voor mensen zijn we geworden?
@desjonnies: De vuurwerkbommen bevatten al meer kruit als een handgranaat het is wachten op de gek die er spijkers en schroeven op plakt met tape, want dan heb je er namelijk al een.
@sandniggah: – De vuurwerkbommen bevatten al meer kruit als een handgranaat-

Heb jij überhaupt wel eens een handgranaat in handen gehad,laat staan geworpen,en wat daar de kracht van is?Wat zo’n ding kan aanrichten.
@bayernmunchen: Heb jij wel eens gehoord van ‘knalvuurwerk’ waar 100!!! gram kruit in zit? Tegenwoordig heb je die ja, in strijkers zit hooguit 2 gram kruit. Kijk maar eens op YouTube wat de gevolgen zijn.

Het enigste wat die dingen nog nodig heb zijn scherven metaal, dan is een handgranaat een lachertje.

Ik had het ook niet meteen geloofd, maar als je het ziet weet je dat het echt is.
@natos: Heb tig handgranaten gegooidt,wat dat aanricht wil jij niet weten.Als jij die scherven en kogeltje’s-waar deze mee gevuld zijn-in jouw krijgt,kunnen ze jou plukken als een kip.In een straal van tientallen meters,is dit dodelijk.Neem maar van mij aan,dat een vuurwerkbom in het niet valt.Maar goed,jullie weten altijd alles beter.
@bayernmunchen: Als je het nieuws een beetje had gevolgd, dan had je geweten dat er dit jaar inderdaad vuurwerk in omloop is met een grotere explosieve kracht dan handgranaten.
@steiger: En jij gelooft alles.Als je al niet weet wat een klap en de uitwerking van een granaat is,zou ik ook de berichten geloven.Zo direct vertellen ze nog dat een vuurwerkbom krachtiger is dan een anti-tank granaat.
@bayernmunchen: er worden hier 2 dingen door elkaar gebruikt;

het moderne illegale knalvuurwerk heeft meer ‘kruit’, dus meer explosiekracht dan een handgranaat.
Een handgranaat is speciaal ontworpen om destructief te zijn en zal dus heel veel meer schade aanrichten.
Stop het knalvuurwerk echter in een alu buis of in een flesje in een fles in grote vaas en je bent al een aardig end op weg in de volstrekt verkeerde richting.
@645ci: De functie van een handgranaat dat weet ik,en veelal is het zwarte kruit vervangen door ‘flitskruit’,in illegaal knalvuurwerk.Een gram knalt 15 tot 20 keer zo hard als een gram zwart buskruit.En dit is ook mijn punt,wat jij al reeds aanhaalde,een vuurwerkbom is lang niet zo destructief als een handgranaat.Máár breng ‘gekken’niet op een idee.
@bayernmunchen: maak je niet Zo druk. Punt. Is als je een de 2 in je hand houd je allebei dood bent. Punt!
@steiger:
Volgens de Telegraaf zeker?
Dus….
@sandniggah: breng ze niet op ideeën..
In Nederland is er eigenlijk maar 1 traditie en dat is klompendansen. Ik stel voor dat de jeugd in Veen (hoe is het überhaupt mogelijk dat een dorp met die naam buiten Drente is toegestaan?) dan ook ophoudt met het verbranden van auto’s en gaat klompendansen. Dat is ook veel kei vet gaaf en stoerder en beter voor op je Facebook.
En niet alleen in veen hè? Rotterdam Schiedam den haag Groningen utrecht enzv. Ik vind het een mooie manier om voor de overheid te bezuinigen. Wat kost ons dit allemaal! Denk je dat zo’n snotaap een advocaat dokken kan? Nee dus .. Pro deo dus kosten voor de staat en ga zo maar door. Verzekeringen????? Onze premie zal weer moeten stijgen om het waarborgfonds dekking te geven. Gelukkig nieuw jaar
uiting van latente ”boosheid” van een primaat in groepsverband , een mens is weldegelijk ook een diersoort .
Ach ja, onze laatste klaagzangen, de “boe’s”, de “bah’s”, de “klootzakken” en wat al dan niet meer, de geveinsde verontwaardigingen en dan zitten de feestdagen er ook weer officieel op. Om ze weer uit te pakken en af te stoffen zo rond november….

Gelukkig nieuwjaar iedereen!
@Rick-dos: ha ha zit wat in ja!
@johannes79: Ja. spreek je weer, eind september 2014, dan begint het gezeur weer over de te-vroeg-in-de-winkel-liggende pepernoten (die eigenlijk kruidnootjes heten), en dan zwelt vanzelf de zwarte pieten discussie weer aan.
Typisch nederlands dit, gewoon vol ME in die wijken knallen en alles dat vuurwerk of flesjes gooit of whatever helemaal kapot rammen en lekker zelf naar het ziekenhuis laten gaan, dit soort grappen moet je gelijk zo aanpakken voor het uitbreidt naar andere dorpjes. Stel debielen allemaal.
Nog nooit van een veenbrand gehoord zeker?
Wat voor een domme traditie is dat een auto in brand steken( echt DOM) srry
Goed geschreven artikel.

Wie op de openbare weg zonder vergunning iets in de fik steekt kan verwachten dat de politie ingrijpt.
Dat de politie onschuldigen heeft opgepakt is ongewenst en de onschuldigen moeten dat de schuldigen daar ook op aanspreken; doordat die in de massa probeerden te verdwijnen voelde de politie zich geroepen iedereen op te pakken.
Is toch ook doodnormaal ja
Veen haha… Dat ze daar bij de autohandelaren maar auto’s in de fik steken. Dat is 1 grote bedriegers bende al 25 jaar… Never Nooit meer Veen.
Falende overheid, dat is het. Het schijnt daar traditie te zijn om een speciaal daarvoor aangeschafte auto in de fik te steken. Zo is het hier traditie om wat met carbid te klooien. Als de overheid daar wat ruimte aan geeft is er niks aan de hand. Kijk maar naar Project Haren. Had er een weiland met muziek en koek en zuipie voor opengesteld en er was niks aan de hand geweest! Gewoon gezond boeren verstand. Maar nee, de overheid gaat weer eens met de botte bijl te werk en zet zomaar wat onschuldige burgers achter slot en grendel! Stel je nu eens voor dat één van die mensen jouw dochter was????? Maar goed, wie ben ik…..heb nog nooit vuurwerk gekocht of anderszins rotzooi getrapt in de ogen van onze Roverheid;-)
Gewoon opladen die handel en zeker niet voor 2 januari loslaten en daarna ook nog effe de kosten laten aftikken

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).