Wie is Chase Carey, de nieuwe voorzitter van de F1?

Auteur: , 24 Reacties

Zijn snor is van epische proporties, maar wie is de man die samen met ome Bernie de Formule 1 gaat leiden?

Chase Carey

Vanochtend werd officieel bekend dat Liberty Media voor 8 miljard dollar de aandelen van Benie’s CVC overneemt. Daarmee zijn ze in een klap de grootste aandeelhouder in de Formula One Group en krijgen ze dus ook flink wat touwtjes in handen. Touwtjes die ze de eerste drie jaar nog moeten delen met Bernie Ecclestone, want de oude baas heeft zich niet direct op een zijspoor laten plaatsen. Toch lijkt zijn opvolger achter de schermen al klaar te staan. Dat is namelijk deze Chase Carey, die dankzij de overname voorzitter van de Formula One Group zal worden. Maar wie is deze man, die je afgaande op zijn profielfoto’s eerder in lederhosen verwacht dan in driedelig.

Carey werd in 1954 geboren in de Verenigde Staten en genoot zijn universitaire studie aan het private Colgate University in New York (bachelor) en de Harvard Business School (MBA). Een man die goed is met getallen dus, maar die vanaf het begin van zijn carrière bij mediabedrijven heeft gewerkt. Zijn carrière begint in 1988 bij Fox, waar hij zich al rap opwerkt tot COO en later zelfs CEO wordt van Fox Broadcasting. In die functie stond hij onder andere aan de wieg van het ook hier bekende Fox Sports en FoxNews. Later zou Carey ook CEO worden van DirecTV, wat in 2006 wordt overgenomen door Liberty Media. Zelf vertrekt hij enkele jaren later weer, om vice-directeur te worden van 21st Century Fox.

Liberty Media is een gigantisch mediabedrijf, opgericht in 1991 door ene John C. Malone. Hij kocht in rap tempo kleine kabelbedrijven over en bouwde zo gestaag zijn imperium uit tot een van de grootste mediabedrijven ter wereld. Er werken momenteel zo’n 24.000 mensen bij Liberty Media en het bedrijf heeft een miljardenomzet. Zusterbedrijf Liberty Global is overigens ook de eigenaar van Ziggo, de kabelmaatschappij die in Nederland de uitzendrechten heeft van de Formule 1. Ook Discovery Communications, eigenaar van Eurosport, maakt deel uit van het Liberty Media-imperium.

Tegelijk met de overname, heeft Liberty Media Group ook Carey weer aangetrokken als voorzitter van de Formula One Group. Hij zal de eerste jaren de macht moeten delen met Ecclestone, maar lijkt meteen ook de belangrijkste kandidaat om uiteindelijk Ecclestone op te volgen als eindbaas. Hij heeft zichzelf ten doel gesteld de sport nog groter te maken, door goed te luisteren naar de fans en de teams. Of zoals hij het zelf zegt in een statement van Liberty Media:

“I am thrilled to take up the role of Chairman of Formula One and have the opportunity to work alongside Bernie Ecclestone, CVC, and the Liberty Media team. I greatly admire Formula One as a unique global sports entertainment franchise attracting hundreds of millions of fans each season from all around the world. I see great opportunity to help Formula One continue to develop and prosper for the benefit of the sport, fans, teams and investors alike.”24 reacties

Weer wat geleerd

Off-topic: kunnen jullie ook eens stuk maken over de kansen voor een gp van Qatar. Een rijke Qatari heeft blijkbaar veel macht in liberty media, en ze zijn al een tijdje bezig met het halen van de F1 naar Qatar. Met deze deal is de kans nog groter
Slimme snor dus..
@pinut187: Net als Dieter Zetsche van Das Haus.
Duidelijk waar de F1 om draait tegenwoordig : media… Wel +1 voor de snor en +2 voor de naam
Die snor is geweldig. Hopen dat ie de boel een beetje heel houdt. Geen rare regels die 2 weken later niet meer gelden en zo.
Ziet er uit als een gevaarlijk type
Dat zit wel snor
Snortechnisch gezien zal hij in ieder geval goed kunnen opschieten met de Mercedes baas. Verder weet ik niet wat ik er van moet vinden. Als hij kan zorgen voor lagere ticketprijzen, betere online coverage en tegelijkertijd alle gave oude races behouden mag hij wat mij betreft ook door tot ‘ie 90 is. Maarja de beste man is een media business man, geen sportman. We zullen zien.
@trustmeiamanengineer: Droom rustig verder. Deze man heeft nummertjes gestudeerd. Al er 10% rendement gedraaid moet worden moet er dus 8 miljard per jaar binnen komen, wat kan het die man nu schelen of er 1000 of 10.000 mensen naast de baan zitten vergeleken met de mediarechten blijft het wissel geld.
Ik weet het zo net nog niet,

Hij heeft hetzelfde gezellige voorkomen met die snor dat persoonlijkheden als Ted De Braak, Chiel Montagne en Dieter Zetsche ook hebben…

Maar het zou mij niet verbazen als hij die snor alleen maar draagt om de aandacht af te leiden van zijn ogen zodat je de Dollartekens niet ziet.

Wie de F1 nu al een commercieel gebeuren vindt kan zijn borst natmaken. De F1 zal nog meer dan nu om keihard Dollars binnenharken gaan draaien. Al geloof ik wel dat Chase Carey wel echt naar de fans gaat luisteren… wanneer de fans op de kop gehouden worden en de laatste munten al rinkelend uit de zakken geklopt worden.
Dus dat zit wel snor…

Lekker artikeltje met achtergrondinformatie Dizono. Deze keer zonder spelfouten, gaat de goede kant op! Of je Bernie nou als Benie typt, maakt niet uit ;).
Is een snorfiets niet meer iets voor hem?
Dat zit wel snor.
@dutchdriftking: je bent de 3e met deze “grap”, hoe origineel.
Beetje offtopic maar heeft er iemand een alternatief voor mij om F1 op te kijken.
Er voor latsen is geen probleem.
Ik heb nu KPN vdsl in combo met Ziggo sport pakket puur voor F1 en andere autosport.
Ik kijk verder eigenlijk alleen netflix en zo vandaar.
Mijn probleem is dat je bij dit Ziggo pakket van 15,50 maar een paar zenders krijgt, 8 of 10 of zo.
Daarvan is de helft dubbel (jaHD/neeHD) Van de 3 of 4 HD zenders wie overblijven is er 1 die alleen maar golf uitzend(gay), een ander kanaal zend alleen maar buitenlands voetbal uit van alleen maar noob clubs als Barcelona en Real Madrid etc. maar geen Premier League.
Wat uiteindelijk overblijft zijn 3 kanalen die F1 live uitzenden, 1 die in HD uitzend en de andere 2 kanalen zenden pits en onboard beelden uit maar die zijn dan weer geen HD. Voor 15,50 vind ik dit echt schandalig.
Ik heb een grote UHD tv en ik wil fatsoenlijk beeld hebben. Alles lager als HD is niet om aan te zien als je gewend bent 4k te kijken. HD is trouwens ook geen probleem mits het echt Full HD is en niet wat ik via Ziggo krijg.
Buiten dat naai ik me gigantisch op aan het NL amateur commentaar. Engelse SKY is weer niet buiten de UK te krijgen helaas. Iemand suggesties? Ik wil dus het liefst engels comentaar, zo veel mogelijk verschillende F1 kanalen, normaal, pits, onboard van alle auto’s apart als het kan en dit alles in 4k of HD.
@GOD: lang verhaal, misschien moet je gewoon naar de race toegaan. Kun je met je eigen ogen alles zo helder als je maar kan bekijken. Je kan zelfs zelf de camera positie uitkiezen;)
@hassani: Onboard word dan een beetje lastig
@GOD:
4K F1 is volgend jaar al in Duitsland en Engeland, misschien volgt NL snel.
Ziggo Sport Totaal word rond november eindelijk volledig in HD, ze moeten eerst naar een andere studio/regie verhuizen.
@fruitcake: Bedankt voor de info! Helaas is SKY niet buiten de UK te krijgen dat had ik al aan hun gevraagd. Echt jammer dat de BBC de rechten niet meer heeft.
Een heel seizoen met Duits commentaar is ook niet je van het. Dus blijft er dan toch dat verrekte Ziggo over.
Max dit en Max dat en verder ander dom commentaar, ik naai me daar onmunig aan op.
Wat een kut leven heb ik.
Gaat helemaal goedkomen dus, een echte autosportliefhebber die zelf ook race ervaring heeft… De F1 wordt nu dus een soort Disneyshow.
Hij lijkt een beetje op de broer van Ron Jeremy
Interview samen met Bernie: https://youtu.be/WSDes5cIj2s
Het is dus een man net een betaal TV verleden. Mijn voorspelling: zenders als Ziggo sport en Free to air zenders als Channel 4, RTL en publieke omroepen. Formule 1 verdwijnt nog meer als nu achter de decoder.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).