Occasion du jour: Porsche RUF 930 BTR 3.4

Auteur: , 40 Reacties

Subtiele uiterlijke wijzingen, maar een flinke bak meer vermogen.

In 1975 presenteerde Porsche de allereerste 911 Turbo, de 930 met drielitermotor. In 1978 werd deze vervangen door een exemplaar met een inhoud van 3.3 liter. Dit exemplaar is zo’n heel vroege Turbo 3.3 uit 1978, origineel geleverd in de VS. Pas in 1989 kreeg dit exemplaar de RUF BTR-behandeling, waarbij onder andere de motor werd opgeboord tot 3.4 liter.

Levert een standaard 930 Turbo 3.3 een fijne 300 pk, de RUF BTR zou het tot 374 pk moeten schoppen. Deze auto heeft vanwege olielekage in 2011 nog een complete revisie gehad bij RUF en werd daarna op de rollenbank gezet: 397 pk! De uiterlijke wijzigingen in vergelijking met een standaard 930 turbo zijn subtiel. Veel verder dan andere wielen, een voorspoiler, een RUF-uitlaat en dito stuurtje gaan de cosmetische aanpassingen niet.

De prijs voor dit lekkers is 126.000 euro. Ter vergelijking: bij dezelfde dealer staat ook een schitterende originele Turbo 3.3 met een kwart van de kilometers en een waanzinnig rood interieur voor 129.000 euro. Keuzes, keuzes… Overigens is de BTR niet de holy grail als het op door RUF onder handen genomen 930’s aankomt, dat is namelijk de legendarische CTR ‘Yellowbird’.40 reacties

Waarom je de nieuwe Astra nu wilt configureren bekijk het hier!.
Dit is toch wel extreem lekker hoor, prachtige auto!
I want it
Faptastisch geval…
@norge: Nee, want “Whale tail”. Maar dat is een smaakkwestie. ;)
Prachtig! In het donkerblauw graag!
Velgen ogen nogal klein, maar verder nice!
@volvoturbo: klein? Niet het overbodige formaatje stuiteren bedoel je? Formaat is prima. Ferrari’s hadden in die tijd nog 15″…
@e1000bmw523i: niet de maat, het model oogt klein. Komt door de spaken die niet doorlopen tot de buitenkant. Nogal gesloten model. Dan krijg je dat.
Altijd veel gehoord over RUF (door games als Gran Turismo), maar durf nou niet zo 1 2 3 dingen erover te zeggen. Kan iemand me meer vertellen?
@italia007: ik zou beginnen met het lezen van het artikel…
@Svenska_Aeroplan_AB:
Leuk man, ik probeer serieus meer te weten te komen zonder die verschrikkelijke wikipedia-stijl. Dus hou voortaan je grapjes maar voor jezelf.
Neem een voorbeeld aan @gtwillem die me gelukkig wel wilde helpen, waarvoor dank.
@italia007:

Heel kort:
Alois Ruf opent rond de tweede wereldoorlog een garage in Pfaffenhausssen. Alois Ruf Junior word met het auto virus besmet. Op vrij jonge leeftijd neemt hij de zaak over. Rond die tijd specialiseert hij zich in 911’s. En dan met name de nadelen van de 911. Niet alleen maar een 911 sneller maken, maar ook daadwerkelijk beter. Zo was er een versie op basis van de 3.0 (naar 3.3) en hadden ze pakketjes voor de SC en Carrera.

Dit neemt grotere vormen aan en Ruf begint eigen modellen te maken als de BTR en CTR. Maar ook de BCT en SCR. In ’87 komt de legendarische CTR “Yellowbird” uit, een auto die bij een test op Ehra Lessien alles eruit rijdt: AMG Hammer, Lamborghini’s, Ferrari’s en zelfs een paar Koenig Specials. Naam gemaakt.

In de jaren ’90 gaat Ruf door met de R Turbo en CTR 2, de eerste auto met geïntegreerde rolkooi. Eind jaren 90 begint Ruf grote bekendheid te kijken, met name door computergames als Gran Turismo. Electronic Arts heeft de licentie om Porsche modellen te gebruiken in hun racespellen, waardoor Gran Turismo Ruf’s gebruikt in plaats van Porsches.

Ruf is op dit moment zowel fabrikant als tuner. Ze bouwen complete modellen (Turbo Florio, RTR, RGT) als tuningkits (R Kompressor, R Turbo).
@gtwillem: RUF heeft tegenwoordig ook een restauratieafdeling als ik mij niet vergis?
@davelepeef: klopt. Ze doen dat heel erg lang, maar hebben nu ook certificering dat ze de auto’s naar Porsche standaard restaureren. Goed voor de restwaarde. Collega fabrikant/tuner doet dit trouwens ook.
@gtwillem: Ter aanvulling;
Ruf heeft reeds in de zeventiger jaren een 5bak in de turbo gelepeld, daar waar Porsche zelf er in 1989 pas mee kwam.
Ook de rct op basis van de 964, waar ze een volledig nieuw (gebouwd) exemplaar van hadden meegenomen naar afgelopen beurs in Genève is niet te versmaden. Deze wordt ook geleverd met het EKS systeem wat Ruf in samenwerking met Sachs heeft ontwikkeld. Dit is feitelijk de voorloper van het nu zo bekende DSG systeem.
Een elektronische koppeling gekoppeld aan een Ruf (ontwikkelde) 6 bak.
Ruf doet, Porsche volgt…
Op basis van de 997 ook reeds een e-speedster ontwikkeld in samenwerking met oa Bosch reeds jaren geleden.
Een man met het hart op de juiste plaats!

@spylegion: Ter aanvulling 2 (ook op het artikel btw);
http://www.rufregistry.com/will-the-real-ruf-nato-please-stand-up/
Experimentele turbo én intercoolers plus Ruf 5bak
Das nog eens wat anders als een chippie en uitlaat.. ;)
@spylegion: Ook meteen als 3.4 btw,
De Yellowbird reedt alles in Grund und Boden met een geverifieerde 343 km/h , daar waar de F40 en 959 op Ehra niet boven de 320 kwamen..
Very special indeed.
@spylegion: De info die jij geeft klopt niet helemaal. In de jaren 70 kon je de 911 al bestellen met een Sportomatic bak en dat is weer eigenlijk de voorloper van de EKS bak. En al in de jaren 80 werd er met PDK bakken geëxperimenteerd in de racerij door Porsche.
Ruf was dus zeker geen pioneer op het vlak van automatische transmissies in Porsches.
@sab993s: 👍
Orginele Fuchs velgen er onder en dan is ie helemaal af! Wat een heerlijke wagen!
Take my house
Een RUFT uitlaat?
@sanderm3: Da’s wat anders, die heb ik met vrienden een keer gemaakt voor een vrijgezellenfeest: http://www.autojunk.nl/2015/04/the-farting-car :p
ten midden van alle leuke oudere Porsches worden steeds duurder: dan vind ik dit nog wel mee vallen.
Heel erg lekker!
Wat een prachtig exemplaar, de zwarte kleur representeert klasse bijgestaan door het gewoon sjieke interieur. De velgen staan voor eenvoud bijgestaan door de elegante vorm. Het motorvermogen staat voor vakmanschap, perfectionisme tot in verregaande puntjes. En dan die prijs; tegenwoordig toch niks voor een ‘Elfer’?
BTR: big turbo ruf
Fuchs velgen eronder, andere radio, helemaal af…
echt gaaf.Er bestaat ook een voedselmerk RUF.Daar heb ik eens wat logos van een verpakking afgehaald en op een modelporsche geplakt,had ik mn eigen MINi RUF
Stel jezelf de simpele vraag;
Wat is geiler, dit;
https://youtu.be/HoKst5KKtdQ
Of dit;
https://youtu.be/MpVNu05C1EE
Olielekkage , met KK.

Verder hele gave bak!! Die velgen zijn altijd dikb
Wat. Een. Pornokar!
Als we toch aan het dromen zijn: Liever een rode 993 Turbo 3.6
Dit maakt toch wel heeeel hebberig.
Doe mij maar die 2.4 E Targa bij hetzelfde bedrijf… Wat een collectie mooie auto’s!
Niet eens vaut gewoon cool.
Mooi ding, kopen en meteen RWB bellen voor een lekkere body kit. Dan is hij zowel uiterlijk als onderhuids aangepast op de best mogelijke manier voor een Porsche uit die tijd. En je hoeft er niet extreem voorzichtig mee te zijn, gewoon rijden en genieten.
Wouw!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).