Octavia RS van Belgische politie scant iedereen in z’n buurt

Auteur: , 76 Reacties

Onze Zuiderburen zetten voor het eerst een Alziend Oog in op een politiewagen.

Octavia RS van Belgische politie scant iedereen in z'n buurt

Begin vorig jaar werd in België al besloten dat de politie gebruik mocht gaan maken van zogenaamde ANPR-camera’s. Hardware die ieder passerend kenteken nauwkeurig registreert en deze koppelt aan diverse databanken. Geen verzekering? Openstaande boetes? Gestolen voertuig onder je reet? De ANPR (Automatic NumberPlate Recognition) pikt je er geheid tussenuit.

Nu wordt deze techniek ook naar de patrouillewagen gebracht. De politiezone Aalter-Knesselare mocht deze week een 220 pk tellende Skoda Octavia RS geleverd, voorzien van een KITT-achtige module op de motorkap. Met daarin vier ANPR-camera’s ter waarde van 85.000 euro. Dankzij infraroodtechnologie werken de camera’s bovendien in alle weersomstandigheden.

Oh, en denk niet dat alleen België dergelijke totaalcontroles uitvoert. In Nederland hebben we ook doodleuk 1625 ANPR-camera’s langs de weg staan. Camera’s die iedereen en z’n moeder scannen, en bovendien toegankelijk zijn door de Belastingdienst. *mompelt iets over 1984*76 reacties

Goede zaak!
Dikke powerdome!
Lekker onopvallend met dat Tsjernobyl-gezwel..
@rixxy330d: als je hem ziet is het toch te laat
@chaudfontaine: idd ik heb geen 330d meer….
@rixxy330d: haha +1 voor de tsjernobyl referentie
@rixxy330d: Bedoel je deze?

http://m.nautil.us/blog/chernobyls-hot-mess-the-elephants-foot-is-still-lethal
@sydney: spot on! Great minds think alike. Ik zeg zoek de verschillen…
@rixxy330d: zwart slankt af.
1984 was zn tijd gewoon 30 jaar vooruit.
@stamp: 30 jaar? “1984” is uitgebracht in 1948. En ondanks dat is het boek nog steeds deprimerend actueel.
@luittinke: boek uit 1948 had niet 1984 maar 2014 (+30 jaar) kunnen heden
@stamp: Alleen is het al 2015 en is het nog steeds ‘heten’.
@stihl: alleen is 2015 pas koud een maand oud, had Nederland die ANPR’s vorig jaar ook al en was er in 1984 nog geen sprake van verregaande surveillance en in 2014 kan je met recht wel spreken van een maatschappij onder surveillance. Heten en heden: Damn you autocorrect
@stamp: Het boek heeft de titel “1984” omdat Orwell “48” heeft omgedraaid. Het jaartal 1984 heeft er verder niet zo veel mee te maken.
http://en.wikipedia.org/wiki/Nineteen_Eighty-Four
Het is een lijvig boek om te lezen, maar zeker de moeite waard.

En ook al ben k zelf van ’87, in ’84 was er ook al verregaande surveillance. Met voor die tijd geavanceerde middelen. Kijk bijvoorbeeld ‘Das Leben der Anderen’ maar eens.
En realiseer je dan dat de toenmalige Stasi steil achterover zou slaan van de informatie die de westerse overheden van haar burgers opslaat. Alle ICT en IT oplossingen van tegenwoordig zou de natte droom van alle Stasi-officieren en -agenten zijn.
Ook typisch, waarom staat die unit niet op het dak? Dan kan er toch veel beter rondgekeken worden, belemmert het niet het uitzicht naar voor en bij een aanrijding(kje) is niet meteen al je peperdure apparatuur naar de knoppen…
@e39540itouring: Was ook mijn eerste idee. Een beetje spoiler op je auto mag niet omdat het niet veilig is voor voetgangers en fietsers, maar ik zou als “zwakkere verkeersdeelnemer” niet op de motorkap van deze RS willen rollen.
@e39540itouring: Ik denk dat het meer opvalt op het dak. OKé dit valt ook ongelofelijk op. Maar minder dan op het dak.
@mercedesclsfan: Dan lijkt het nog enigszins op een dakkoffer oid. Nu valt het meer op in mijn ogen.
@e39540itouring: Is dat niet inklapbaar? Dus bij gewoon rijden zit het onder de motorkap, en zie je bijna niets…
@Esprit_de_Flandre: sls je het niet inklapt zie je ook bijna niets… ;-)
@Esprit_de_Flandre: lijkt me niet dat er zoveel ruimte is onder de motorkap.
mab via Android app
@Esprit_de_Flandre: nee slimmerik, niet inklapbaar. De motorkap is geen eindeloze put he.
Ziet er wel bazig uit
Dan hebben wij nederland voor 34,5 miljoen aan camera’s langs de weg staan!!!!!
Hmmmm, dit doet me denken aan ‘Demolition Man’ Ouwe Kudtfilm natuurlijk, maar ik trek ‘m vanavond toch maar uit de kast.
Als je niets te verbergen hebt hoef jij je ook nergens zorgen over te maken… dus ik zie het hele probleem niet zo..

juist goed dat ze wanbetalers keihard aanpakken.
@Soulmaster: Dit soort uitspraken zijn het begin van het einde van de privacy. Denk eens na voordat je dit soort onzin uitkraamt. Of mogen we ook een camera bij jou in je huis, op het toilet en slaapkamer plaatsen. Je hebt toch niets te verbergen.
@azenomei: boehoe,gossie
@trident:

“No one is more of a slave than he who thinks himself free without being so.”
@azenomei: want jij neemt je kentekenplaten mee naar de wc?
@azenomei: appelsap met peer
@azenomei:
Mensen hebben de bek vol van vrijheid en privacy maar laten het vaak compleet afweten als het om verantwoordelijkheid gaat. Vrijheid kan niet bestaan zonder verantwoordelijkheid.
@super: Dit!!! Ik krijg gewoon een harde plasser van je bericht. Perfect.
@Soulmaster:

Ik kan letterlijk mijn stad (Mechelen) niet meer uitrijden of mijn nummerplaat is gescand. Zelfs als ik een binnenweg tussen 2 boerenvelden neem staat er een paal met nummerplaat scanner. En dan rijd de politie hier nog is massaal rond met nummerplaatscanners op hun dak. En in het centrum zelf is er nog is een cirkel van nummerplaatscanners omdat je daar zonder vergunning niet mag rijden binnen bepaalde tijden.

Dat betekend dat als ik van nederland naar huis rijd sowiezo minstens 2 keer gescand word, 1 keer aan de grens overgang & 1 keer als ik het gebied binnen rijd. En als ik het centrum binnen rijd in de avond wanneer ik dat mag dan is het 3 keer. En als ik dan nog een politiewagen tegenkom 4 keer.

De vraag is altijd waar leg je de grens, vanaf wanneer mag ik zeggen ik heb dan wel niets te verbergen maar 4 keer mijn nummerplaat scannen op 1 trip is teveel? Bovendien worden al deze gegevens uiteraard bijgehouden voor een bepaalde periode ook al was er niets mis. Het probleem ook is zolang er geen verzet komt gaat men iedere keer een stapje verder. De overheid moet controleren dat is hun taak maar dat wilt niet zeggen dat ik mijn deur niet meer buiten kan zonder dat men het weet & dat is nu al het geval.
@sprankel: Hier in Utrecht idem. Buitenste ring van Utrecht is voorzien van ANPR-camera’s en nu de singel rondom de binnenstad ook, om vuile diesels te weren.
Konden ze geen andere plek verzinnen vooe dat lelijke ding??
In Harelbeke rijdt al twee jaar zo’n ding rond op een Exeo:
http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20130628_00640418

Als het maar opbrengt zeker?
*1984* Ik moest lachen..
@sydney +1
@sydney: De Stasi in de voormalige DDR had maar wat jaloers geweest…. volgens mij kun je je zelfs in Noord Korea vrijer bewegen.
Een achtervolging hiermee kan heel prijzig worden… Minstens €85.000 bovenop de normale schadeprijs?
De vlaamse “kit”
Vlaamse “kit”
Knight rider over een bak genaamd octavia
Waarom een Octavia RS? Is dat ding loeizwaar of werkt het ook betrouwbaar op hogere snelheden (150+)?
Moet dat er echt zo uitzien? Want het ziet er niet uit namelijk.
In die Opels (sorry Vauxhauls) in Engeland wordt dat gewoon in de bumper gebouwd, had je hier nou echt zo’n lelijke nep luchthapper voor nodig?
@OverSoft: In Nederland (in iedergeval in Amsterdam) gebruiken ze zwarte Polo’s.Daar zit een ANPR unit(je) gewoon op het dashboard.Zie je amper.Maar die staan altijd ergens in een berm en misschien zijn ze wel meer weersafhankelijk ofzo ?
@sydney: Misschien werkt het niet omdat er regen of sneeuw op de ruit komt, of als er een ruitenwisser voorbij komt o.i.d.. Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet weet wanneer ze in Engeland precies ingezet worden (of dat dat weersafhankelijk is), maar volgens mij werken die ook rijdend.
Je kunt in ieder geval niet onopgemerkt achtervolgt worden met zo’n auto achter je aan.
Hadden ze het niet mooier in de bumper kunnen verwerken zoals in Engeland?
Was de ramp in Tsjernobyl niet in 1986? Of mis ik het 1984 gemompel?
@jpoers: Tjernobyl was inderdaad in ‘86.1984 is een beroemd boek van George Orwell.
@jpoers: Iets met filmklassiekers
http://www.imdb.com/title/tt0087803/
@metalmike: Film klassiekers??? Je bedoelt een boek……Verfilming komt er na. Maar geloof me, mensen kennen het boek en niet de film.
Zou wel vet zijn als heel de apparatuur in de motorruimte kon verzinken dmv een knopje;)
@jordy14: 20 jaar geleden misschien, maar hedendaags krijg je er geen blad papier meer bij.
begin van het eind dit, en als ik het goed begrijp gebeurd dit dus al jaren in NL…..
@dutchdriftking: Ja. Merk je er iets van? Kennelijk niet. Slaap dus maar gerust verder.
Zal wel een lekker onderstuurd hok zijn nu.
@berlinetta: Waarom? Door die 20 kilo op de capeau… ?
Dubbel gevoel. Het is heel vervelend om te weten dat je op random momenten gecheckt kunt worden en dat je privacy daarmee misschien wel eens een keer nadelig aangetast kan worden.

Anderzijds is dit hopelijk wel weer een extra stok tussen de deur voor mensen die met onverzekerde of apk-loze auto’s rijden. Je zou maar een ongeluk hebben met zo iemand en dat die persoon dan niet gedekt is. Of je zou zelf maar iets niet in orde hebben en moeten lappen de rest van je leven.
Onzin dat dit de eerste in Belgie zou zijn. Er rijden er al veel meer rond. Hier is het een gewone politiewagen en staan er camera’s links en rechts onder de lichtbalk.
@luxaeterna: Ahja, het typische België bashen he, en de meesten lopen er vol in. Lees nu ook dat er blijkbaar geen voorrangswegen zijn in België…

Als men een artikel zou plaatsen dat de Belgische politie signalementen nog doorgeeft in Morse code, zou het merendeel het nog geloven ook.
@SimonMc: dat is niet meer zo. Sinds kort hebben ze zo’n grote radio waar je eerst nog aan een wieltje moet draaien voor de stroom.
Ongeveer 2 jaar geleden heeft de politiezone Gavers (Harelbeke, Deerlijk) een omgebouwde Seat Exeo in gebruik genomen met gelijkaardig systeem. Als ik met goed herinner, hebben ze er de 2.7 tdi van audi in gelepeld (de Exeo is in wezen toch een vorige-generatie-audi-A4 en daarin was die motor een tijdje beschikbaar). Ik heb die wagen al een aantal keer ontmoet op de weg; gelukkig was het toen voor mij niet ‘te laat’ :-) Ziet er best imposant uit, moet ik toegeven.

http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20130628_00640418
http://www.nieuwsbreak.be/nieuws/1216943
Tja, privacy,

de andere kant is het knap irritant als ik me wel netjes houd aan rode kruizen en niet rijden op vluchtstroken e.d. en ik dan ingehaald wordt door mensen die daar schijt aan hebben.

Er staan vaak verkeersoverzicht camera’s, die dingen lekker koppelen aan ANPR, en mensen die vluchtstrok rijden en / of rood kruis negeren zijn gelijk aan de beurt.
Valt bijna niet op
Auto’s worden zo veilig mogelijk gemaakt, ivm overstekende voetgangers.
En dan wel dit gezwel op de motorkap?
Daar gaat de NCAP

Maar gaat deze camera ook linksrijders pakken? Ik kan niet eens rustig doorrijden als ik in Belgie ben door die plakkers.
1 woord maffia…
@scorer: Maffia onderduikt juist de regels. Dit is de andere kant van het spectrum.
Zo dan, lekker subtiel.
Hmmm, inzoomen op de foto levert een beeld op dat mij zegt dat de motorkap is verhoogd en dat de camera’s kunnen wegzakken als ze niet gebruikt worden.
Zou dat ding ook kunnen controleren of het een officieel kenteken is en geen kopie uit de autoshop? If not, dan rijdt die onverzekerde gewoon met een kopie van jouw kenteken en glippen ze door de mazen van het net.
@blackmore: Als het valse kenteken op hetzelfde type auto in dezelfde kleur zit is dat een stuk moeilijker, lijkt me.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).