Officieel: Harley-Davidson gaat een elektrische motor maken

Auteur: , 27 Reacties

Met je leren pakje op een elektro-bike.

Easy Rider

In 2014 toonde Harley-Davidson een nieuw prototype. Deze Harley-Davidson LiveWire is een elektrische motorfiets met een slordige 75 pk. De elektro-motor zou binnen 4 seconden van 0 naar 100 kunnen, met een topsnelheid van 152 kilometer per uur. Opladen duurt 3,5 uur en de actieradius is 85 kilometer. Geen hele spannende specs, maar dat was 4 jaar geleden.

Harley is naarstig op zoek naar een nieuwe doelgroep, aangezien de Amerikaanse motorenverkoop niet groeit. Sterker nog, de sales van Harley daalde vorig jaar met 8,5 procent, in het vierde kwartaal zelfs met 11 procent. Gisteren liet CEO Matt Levatich dan ook weten dat er (eindelijk) een elektrische motor komt: “It’s an active project we’re preparing to bring to market within 18 months.

Ondanks het gemis van motorgeluid voorspelde onderzoeksbureau TechNavio dat er komende jaren een flinke groei te verwachten valt voor de markt van elektrische motoren. Net zoals met elektrische auto’s zullen de bestuurders echter wel even moeten wennen aan het enorme koppel. Zie bijvoorbeeld dit filmpje van de welbekende KillaCycle (hence the name). Succes met die nieuwe doelgroep!

CFO John Olin liet weten dat het bedrijf de komende jaren $25 miljoen tot $50 miljoen per jaar zal uitgeven aan elektrische motorfietstechnologie. Het doel is om de wereldleider te worden in de markt van elektrische motorfietsen. Ondertussen is Zero Motorcycles al jaren bezig met elektrische aandrijving, deze motoren kun je ook gewoon in Nederland kopen.27 reacties

Kun je de pimp uithangen tussen andere babyboomende e-bikers
Leuk van Harley, maar niet echt nieuw. Zero Motorcycles doet het al een jaar of tien. En je kunt ze in NL ook al kopen.
@tenaci: klopt, heb even tekst + links toegevoegd. Thanks!
Tof. Ze hadden overigens al jaren een kleine serie prototypes. Scheen een gaaf ding zijn om te rijden.
Voor woon-werkverkeer lijkt een elektrische motor me ook ideaal. En dan voor de lol en vakanties een dikke V-twin ernaast.
@trustmeiamanengineer: met een 50km radius. Was niet heel veel aan. Wel prachtmotor.
Wel ideaal natuurlijk, zo’n elektro-ding heeft veel minder onderdelen die los kunnen rammelen of olie lekken.

Leuk voor woon-werkverkeer, maar voor de fun zou ik de herrie toch wel missen.
Wat een slome tor.
Een fatsoenlijke motor doet 0-100 in 2,5s en loopt twee keer zo hard.
@turbotoll: een s1000rr is toch echt 1 van de snelste met 3,3 sec naar de honderd, verder moet je erg geoefend zijn om dat ook daadwerkelijk te doen, niks mis met 4 seconden dus…
@turbotoll: een top van 152 is daarintegen wel erg traag.
@turbotoll: hard rechtdoor rijden is geen kunst. ik haal op mijn “trage” motor regelmatig ducs in die 30k kosten en 2x zoveel pk hebben. Denk dat je met het koppel van zo’n motor en wat redelijke vering en remmen meer lol hebt dan op een rijstraket.
“Hey kijk! Er rolt een Harley langs!” SSsssjjjjjjjjj…..
Ja, dat wordt sexy :-(
Hahahaha… ik zie het voor me: een motorbende met e-bikes only….
@brutaalaapje: het schijnt dat bij motorbendes, motorijden steeds meer een uitzondering wordt. Ze mogen dan wel een tikkie anarchistisch zijn, een belabberde smaak qua kleding hebben maar die motorbendes zijn echt niet dom, die weten best dat een auto gewoon veel handiger is. Je zit droog en je kunt er veel meer drugs, wapens en oost europese prostituees in meenemen.
Zou het ding een onbalansas hebben om het ware Harley-gevoel te simuleren?
@dizono: electromotor met een gewichtje aan 1 kant.
@rrvliet: beetje zoals de vibrator van mijn vriendin.
@rrvliet: dude… beter naar Goedele luisteren ;-)
Jesse Klaver, get a reaaall bike
Vroeger hoorde je getrappel van een viertal hoeven, toen kwam de V-twin van Harley en nou weer wat anders. Of ik het nou leuk vind of niet, tijden veranderen. Als er geen vooruitgang was, hadden we ook geen Autoblog gehad.
De gemiddelde motorclub heeft vanwege de wietlampen al een hoge stroomrekening, dus nog een beetje stroom voor een laadpaaltje moet geen probleem zijn…
@rrk147: de motoren ergens anders opladen en de plantage voeden met sap uit de bikes, minimaliseren die pakkans 👌🏼
KTM heeft al elektrische motoren in het assortiment
En nu maar hopen dat het daadwerkelijk klanten oplevert. een Harley koop je toch voor de herrie….
@dutchdriftking: nee joh. Dat doe je vanwege de groepsdruk. De andere Bandietjes, Helse Engeltjes of Satéhliefhebbers dringen er nadrukkelijk op aan.
@mashell: neehoor. Daar mag je gewoon een jap rijden. Je vergeet nooit overgeven!
Paar jaar geleden op een elektrische motor van Zero gereden. Conclusie: ge-weldig!! Niet wat betreft geluid, maar wel rij-eigenschappen (koppel, automaat). Overigens mis je het geluid om de een of andere reden ook niet echt…

Voor woon-werk-verkeer (circa 10 km) lijkt deze Harley me best prima!
Prima toch, past uitstekend bij het soy-latte schuim dat nog in je hipsterbaard blijft hangen als je opstapt

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).