Record: Steve McQueen’s 917 de duurste Porsche ooit

Auteur: , 22 Reacties

Jij dacht dat een 911R prijzig was...

917K

Onlangs schreven we over een stukje automobiele historie, in de vorm van Steve McQueen’s oude Porsche 917 waarmee hij opnames deed voor de cultfilm Le Mans. De 917 in Gulf-livery werd in 1970 ingezet tijdens een testsessie op Le Mans, met Brian Redman en Mike ‘The Bike’ Hailwood achter het stuur. Namen die je als ‘casual’ racefan misschien nog nooit gehoord hebt, omdat de twee in de F1 nooit het hoogste trapje van het podium haalden. Maar het waren beiden zeer gerespecteerde coureurs in hun tijd.

Hailwood haalde ooit nog zijn concullega Clay Regazzoni uit een brandende BRM, ondanks dat zijn eigen racepak in de hens ging. Hij kreeg voor deze dappere daad de George Medal uitgereikt, maar het leverde hem geen onkraakbare karma op: later kwam Mike samen met zijn dochtertje om door een auto-ongeluk op de openbare weg.

Na het kortstondige ‘officiĆ«le’ optreden werd de 917 met chassisnummer 917-024 verkocht aan Joseph ‘Seppi’ Siffert. Deze verhuurde de Porsche aan McQueen voor de opnames van de film. Seppi was echter ook al zo’n oude held die te vroeg aan zijn eind kwam. De begrafenisstoet werd aangevoerd door zijn 917.

Kortom, voor een raceauto die eigenlijk nooit aansprekende resultaten neergezet heeft in races kent deze 917 Kurzheck een veelbewogen verleden. Wellicht daarom was het bedrag dat Gooding & Co. verwachtte op te halen voor de Porsche astronomisch te noemen: tussen de 13 en 16 miljoen Dollar. Een optimistisch streven gezien het daarmee de duurste Porsche ooit zou worden. Het record stond tot nu toe op naam van de Porsche 956 met Rothmans-livery, die de 24 uur van Le Mans won in 1983. In 2015 werd deze eveneens door Gooding & Co. verkocht voor 10.120.000 Dollar.

Maar de Steve McQueen-bonus heeft zijn werk weer goed gedaan, want de 917-024 werd uiteindelijk afgehamerd op 14.080.000 Dollar. Veel cheddar dus, maar dan heb je ook wat.

Gulf22 reacties

For the record, 10 jaar geleden deden ze rond het miljoen.
@desjonnies: En dat doen ze denk ik over 10 jaar weer.
@desjonnies: prima investering dus. Waarom zou je een huis met zwembad gekocht hebben als je dit kon krijgen?
Wat een geld zeg!
Er is toch geld teveel op dit moment
@lekkaah: ik merk er weinig van
@str8six: Jij krijgt nog dikke rentes op je spaarrek? :)
@str8six: Misschien dan toch maar iets linkser stemmen
Het gaat dat die Halfords tuning Zonda HP Barchetta 15!!!! (Geen tikfout) miljoen dollar moet kosten. Ik zou het wel weten…
@vincegail: gerucht ergens ;)
@vincegail: ik zag toevallig vandaag op YT een supercar vlogger die dat zei (irritante gast), geen idee of het klopt.
@vincegail: halfords tuning? Daarbij denk ik aan een oude Peugeot met een plastic bodykitje. Niet aan een paar miljoen kostende supercar met een 760 pk v12, die met de hand helemaal in elkaar is gezet en helemaal uit Carbon is opgetrokken.
@plopkoekje: Ik normaal gezien ook ;)
@plopkoekje: – carbon is nog altijd plastic.
– Grote overdreven spoilers met kleurstelling van twijfelachtig niveau
– Heul veel glimmers
– Italiaanse handbouw (…)
– Peugeot heeft meer racing pedigree…
Sja… :)
Hoop kaal glasvezel werk onder de motorkap!
Als je als racefan nog nooit van Redman en Hailwood gehoord hebt, heb je dringend wat werk te doen lijkt me. Of moet je je geen racefan noemen.
@futse:

Inderdaad.

Hailwood is misschien wel de beste motorcoureur ooit.. Tienvoudig wereldkampioen.
Je moet toch wel een volkomen idioot zijn om zijn naam te noemen en er vervolgens niet aan te refereren.


M’n complimenten aan de redactie.
Steve Mc Queen was dus nooit een eigenaar van deze Porsch.Hij heeft hem alleen gehuurd voor een film.Denk dat de huidige eigenaar een kat in de zak heeft gekocht en de prijs in de toekomst alleen maar zal dalen.
@Alfarobert: Moss of Fangio hebben ook zelden hun raceauto’s in eigendom gehad, maakt niet uit voor de waarde er van. Als ze maar in dat stoeltje gezeten hebben, dat telt.
@Alfarobert: spijker op zijn kop en dus weer een, onnodige, sensatietitel die ervoor zorgt dat ons geliefde blog steeds meer trekjes van een rioolblog krijgt.
Het is wel veel unieker dan een 911 R in mijn ogen. Maar wat een geld!
Dit was tenminste nog een echte porsche. De 911r is gewoon een uitgemolken 911 met onderdelen die ze nog in hun magazijn hadden liggen die ze anders niet weg kregen

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).