Oorzaak teleurstellende kwalificatie Verstappen bekend [updated]

Auteur: , 75 Reacties

De kwalificatie voor de GP van Silverstone eindigde voor Max gisteren enigszins met een domper. Vooraf zette hij in op p7/8, maar het werd p13 doordat de Limburger ruzie met zijn Toro Rosso had. Uren erna werd bekend waarom.

Max Verstappen

Op Max’ website winden ze er doekjes omheen, en gaan niet verder dan ‘het had een technische oorzaak, die te maken heeft met de driveability‘, maar de insiders zijn iets specifieker: een niet goed functionerende anti-rollbar zou hebben gezorgd voor overstuur en te hete achterbanden, wat zou verklaren waarom Max in Q1 spinde en over de radio klaagde over ‘zero grip’.

Na VT3 werd op Verstappens #33-bolide de bodemplaat vervangen, omdat deze lichte schade had. Of dit er voor heeft gezorgd dat het samenspel met de anti-rollbar verstoord raakte weten alleen de engineers, maar het belangrijkste is dat het lek intern boven is, en Max kan gaan jagen op een top 10-positie en dus een puntenfinish.

Hij moet alleen nog even ongeschonden langs Crashtor en Grosjean komen, die allebei bij hem in de buurt staan. Met een goede bandenstrategie moet er nog heel wat mogelijk zijn vanmiddag.

Update: Verstappen.nl geeft meer openheid van zaken, en heeft zijn artikel een update gegeven, waarin melding wordt gemaakt van een haperende wastegate van de turbo, in plaats van problematische anti-rollbars.75 reacties

Tja, aan Max kan het niet liggen, die is immers een Verstappen!, vraag dat maar aan zijn vader, de grootste excuus Truus in zijn tijd!
@toniominestrone: neem een kop koffie jongen..
@norge: Of een Red Bull.
Of wat azijn
@rob5nismo:
Juist niet !

Daar moeten we hem vanaf helpen !

Vinegar Anonymous !
@moveyourmind: of een snickers
@nameless: left or right Twix
@pjeey: te ver gezocht…
@gwnbmw: I know…
@norge: Of een soepie zonder ballen.
@toniominestrone: maar je hebt wel gelijk
@toniominestrone: eat a snickers boy
@venividivici: hahaha 1
Laten we hopen op net zo’n leuke race als in Oostenrijk.
@kilum: hopelijk vinden ze de oorzaak van het uitvallen nu ook binnen een week. Wat een afgang!
Laten we hopen op een leukere.
Ik zat te kijken naar BBC’s coverage gisteren. Coulthard zei de hele tijd dat Max duidelijker moest zijn over wat er mis was, ipv alleen te schreeuwen dat het niet goed zat. Ik kan me voorstellen dat je dat pas doet in de pits. Beetje over de open airways gaan praten over wat er mis is lijkt me niet echt slim.
@E34M5Touring: niet slim want? beetje janken dat het niet goed gaat lijkt mij pas niet slim…
Ik denk ook dat er voor Max nog heel wat inzit vandaag. Als het probleem verholpen is kan hij dezelfde zo niet snellere tijden rijden dan Sainz, die op zijn plaats maar minimaal langzamer was dan de beide Ferrari’s.
Het blijft techniek , hoopt op podium :-)
@norge: hij was tweede uitvaller. Is dat ook een podium?
@roppp:
Eerste, was Nasr, vervolgens in bocht 2 Mallenado, GroteJan en Button.
Max was dus uitvaller nummer 5.
Gelukkig was hij wel zo sportief om de hand in eigen boezem te steken en nuchter te concluderen dat het niet zijn weekend was.
Door de Parc ferme regel mogen ze toch niet sleutelen aan de auto? Ik dat geval kan Verstappen de race op zijn buik schrijven.
@W115: “Scuderia Toro Rosso heeft het euvel nu achterhaald en verholpen”, staat er op Max’ website.
Altijd aan zeiken,sinds hij mee rijd is niets meer goed in de f1
@leroyrs5: Don’t shoot the messenger.
@leroyrs5: (Red-) Bullshit! Iedereen zeikt al 38826 jaar. Sinds Max meerijdt is de coverage alleen verdriehonderdvoudigt… Elke scheet van Max is een artikel.
@Svenska_Aeroplan_AB: mag toch wel? Hierin Noorwegen zijn we trots op Noren die op het hoogste plan in een sportmeedoen…
@norge: dat is het verschil. In Nederland hemelen we heel matige spelers op (het nationale vrouwenvoetbalelftal en het mannenvoetbalelftal). Dat hoort gewoon.

Vervolgens letten we niet op Nederlandse sporters tenzij ze wereldkampioen worden (honkbal team in 2011 ergens, was heel nederland een week lang in de van van honkbal…).

Maar autosport zijn we altijd uitermate negatief geweest. Want zeiken, grindbakken en anderen die het verkeerd doen. Is helaas wel de tendens in dit kikkerlandje ;-).
@gtwillem: Dat komt omdat de meeste mensen zich niet kunnen identificeren met iemand die ambitieus is en keihard werkt. Zeker niet als die persoon pas 17 is.
@moveyourmind:
Inderdaad, Nederland is een zes-plusjes land geworden alles is door en door kapot genivelleerd en gaat je kop boven het maaiveld, kadang, keihard eraf !

En onze bestuurders verwonderen zich maar ………
@desjonnies: precies, geldt niet alleen voor sporten, maar voor het bedrijfsleven ook. Raar toch
@moveyourmind: Hahahaha keihard werkt, wat een mop.
Weet je wie keihard werkt, de stratenmaker die met 30 graden op zijn bakkes een klinkerweggetje legt voor €1500,- in de maand.
@Donstil:
Nee
Je l*lt
Die werken niet bij deze hitte
En ook dat kan tegenwoordig machinaal.
https://www.youtube.com/watch?v=8gMj8XjoFjg
@desjonnies: nou stratenmakers waren gewoon gisteren hier donderdag en vrijdag een straat aan het leggen hoor. En geem gezeur gewoon door werken. Beter dan al die jakkende mensen die zeuren het heet is maar ondertussen in een kantoor met airco zitten. En het zo genaamd zwaar hebben met een beetje op een toetsenboard typen en naar scherm te kijken
@raym: helemaal mee eens en denk eens aan de lassers met het weer van aflopen week
@moveyourmind: Lol. Formule 1 rijden zou ik nu niet keihard werken noemen. Er is heel veel werk wat echt werken inhoudt voor heel wat minder loon en fun, en toch veel nuttiger is.

Er zijn tal van kinderen die moeten opgroeien met een pak minder dan Max hoor. Misschien zelfs dat er ergens een kind rondloopt wat een veel betere racer is. Maar hey, dat kan moeilijk komen bovendrijven als pa en ma geen bovengemiddeld goed verdienende coureurs zijn.

Ik ga niet ontkennen dat een F1 piloot niet fit moet zijn en geen opofferingen moet doen. Maar tis wel minder hard sleuren en meer glamour dan elke dag je uurtjes gaan kloppen voor een baas.
@norge: Even ‘begrijpend lezen’ Norge… Ik bedoel juist precies hetzelfde, dit was een reactie op de reactie dat Max zoveel zou zeuren
@Svenska_Aeroplan_AB: oh,sorry …Mijn Nederlands is niet meer wat het geweest is…
@norge: Bestaan er Noren die ergens op het hoogste plan acteren dan?? ;-) langlaufen ofzo…
@maarten020: Dame Handbal en alles wat met ski te maken heeft,schaken,dame boksen…
@norge: okeej,,dames sporten
@leroyrs5:
Je hebt gelijk
Dat is de oorzaak van de malaise in de F1
Ze zeiken teveel die rijders.
Doen ze dat niet, kunnen we ze gewoon een gemodificeerde zeepkist geven om wedstrijden te rijden toch?
@desjonnies: Prost,Senna,lauda,Mansel, waren allemaal zeikerds…
@norge: En de grootste natuurlijk, Schumacher!
En als Robben of van Persie schoenen zonder noppen krijgt, vervolgens klaagt over te weinig grip, is het ook hun fout zeker? Zijn het zeker ook zeikerds volgens de kenners hier? Max traint zijn hele leven om dit te bereiken (net zoals alle topsporters). Als jullie bij de Febo je bmi staan te verzieken is hij met zijn sport bezig. Juich die jongen toe. Respecteet de toewijding van zijn vader. Wees blij dat je op zondag F1 mag kijken en niet hoeft te vluchten voor een raketaanval…….
Er wordt gesproken over een transfer naar Ferrari als Kimi stopt. Geruchten worden steeds luider en zelfs Max heeft aangegeven dat hij zich vereert voelt en de kans zal grijpen als die komt. Ergens wel een logische keuze, want Max kan meteen scoren en kan nog heel lang blijven rijden voor Ferrari. Daarnaast kunnen ze hem compleet vormen. Zou een mooi scenario kunnen worden.
@zeevink: Weetje zeker dat je nickname niet blinde vink moet zijn? ;-) Als iemand Raikonen’s zitje over gaat nemen is het of Bottas of Hulkenberg
@maarten020: weet jij zeker dat je op de hoogte bent van de ontwikkelingen en het nieuws in de autosport die Formule 1 heet? Eerst je feiten checken voordat je denkt dat iemand anders ongelijk heeft:

http://www.f1today.net/en/news/203156/ferrari-wants-to-sign-max-verstappen-for-2016
@stefanvts16v: een artikeltje op een website is voor jou een feit?? laten we gewoon afwachten wie dichter bij de waarheid zit omtrent het 2e zitje bij ferrari citroentje…
Ben wel benieuwd naar de strijd met de twee Lotussen..met beide coureurs heeft hij “dingetjes” gehad dus ben benieuwd hoe dat vandaag in de race zal uitpakken…
Het begint nu wel toch heel erg te worden als er zelfs heftig wordt gediscussieerd over de manier hoe hij op de radio naar z’n team praat.
ik heb een naar voorgevoel dat Verstappen vandaag crasht met 1 van de 2 Lotussen (en voor de Max fans, ik zeg niet dat hij de crash zal veroorzaken)…
@maarten020: nope, hij crasht wel, maar in zn uppie. idd zijn eigen schuld. ik zeg dit terwijl ik toch echt een fanboy van hem ben, kheb zelfs de zelfde naam.
@gwnbmw: je heet ook Verstappen? ;-)
@maarten020: helaas niet ;) maar wel max.
Hoe kan een defecte waste gate effect hebben op overstuur? Anti-roll bar, snap ik, maar een defecte turbo?
@fastshifter: Een turbo die ineens erin komt, kan gevaarlijk zijn. Vroeger ( nu nog maar in mindere mate ), had je echt van die aan/uit turbo’s.

Heel laag in de toeren niks van koppel, en dan komt ineens die turbo erin. Beeld je dan eens in dat je op dat moment een bocht aan het nemen bent. Banden slippen door, en weg is je tractie.

Turbo’s met een variabele geometrie, hebben schoepen die zich aanpassen naargelang de druk. Is er weinig druk, dan staan de schoepen op standje maximaal zodat de turbo toch enigszins kan opspinnen. Is er (te) veel druk, gaan die schoepen weer liggen zodat er meestal ook geen wastegate nodig is, om de overtollige druk weg te laten stromen.

Als je dus een turbo hebt met een wastegate die niet goed functioneert, kan de overtollige druk dus niet goed weg, waardoor er misschien te veel vermogen naar de wielen gaat. Te veel vermogen op de wielen, kan dus resulteren in doorslippende banden, met overstuur tot gevolg.
Max eraf….. :'(
kzit nu te kijken, hij is eraf gespint… bocht 2, ronde 4. start was verrasend! maar voor max is t wel klaar. of hij kan met een grindbak door rijden of hij stopt er gwn meteen mee.
@gwnbmw: ik zeg dit
terwijl er nieuw nieuws komt, verstappen stopt er voor deze race mee…
@gwnbmw: het is al klaar met Max?
@gtwillem: al in rondje 5… voor deze race he. die ondertussen, om het spannend te houden, is gewonnen door hamilton en rosberg 2.
tjongejongejonge……merk meteen aan mijzelf dat als de Nederlander eruit ligt, het meteen een stuk minder leuk is te kijken naar een F1 race……hij begint steeds meer op zn pa te lijken, maar hij zal vast op twitter zeggen dat het een technisch probleem was….
Max was gestart op de harde banden en zou proberen zonder banden stop de race te rijden.
Alleen is het verhaal dat ze niet op temperatuur wilde komen, een safety car fase is dan ook niet gewenst.
Bij de herstart was hij de controle kwijt door te koude banden.
@HZW: ahhhh natuurlijk, het lag ditmaal aan de banden….
@HZW: zelf heeft ie bij de bbc live gezegt dat de banden in orde waren en dat het zijn eigen schuld was…
Het is te hopen dat Sainz niet te veel punten pakt.
@HZW: misschien slecht denken maar dat hoop ik eigenlijk ook…
@maarten020: Meer punten voor Sainz is meer geld voor Torro Rosso = goed voor Max
@HZW: Je wens is uitgekomen…
wel echt jammer dat hij zijn eigen race verkloot….dat was een race/circuit met mogelijkheden voor Max…..
Ik begreep van SkyF1 dat hij de enige was op hard rubber.
Zonde
100k om te zien hoe een jongen crasht voor publiek.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).