
Sinds schone en zuinige auto’s officieel hip zijn, en bovendien belasting-/subsidietechnisch steeds interessanter worden is er een keur aan websites ontstaan, waarop je je toekomstige stalen ros op bijtelling/Co2-uitstoot/energielabel kunt selecteren. Een goed voorbeeld hiervan is ons eigen autowiki, maar de EU vond het toch nodig een enorme overkoepelende vergelijkingssite te lanceren.
En wellicht niet zonder goede reden, want op deze website, www.cleanvehicle.eu, schijn je de grootste voertuigendatabank van Europa aan te treffen. Dit beperkt zich niet alleen tot personenauto’s, ook bestelwagens en bussen zijn van de partij. Dit maakt de website voor zowel particulieren als bedrijven interessant.
Ik heb echter nog wel een paar tips voor de makers van de website, die a.s. zaterdag officieel gelanceerd wordt: ten eerste mag de navigatie iets gebruiksvriendelijker. Momenteel werkt de site met behulp van formules, en moet je een verwacht kilometrage en een BTW-loze brandstofprijs invoeren. Dit is voor de gemakzuchtige gebruiker waarschijnlijk al heel snel het startsein om af te haken.
Bovendien vraagt de site je bij de vermogensingave om kW’s in te voeren. Nu weet ik dat dit de officiële eenheid is waarin vermogen wordt weergegeven, maar dat betekent nog niet automatisch dat mensen het in de praktijk gebruiken. Pk’s dus graag.
Ondertussen wachten wij met smart op de vergelijkingssite die er écht toe doet, namelijk die voor de scheepvaart. Volgens mij heeft Europa nog wel een legertje werkloze Grieken en Spanjolen achter de hand die de data kunnen inkloppen, dus daar hoeft de schoen in ieder geval niet te wringen.
De huidige Eurocommissaris van Verkeer, Siim Kallas, is in ieder geval trots op de website. Hij noemde het een ”uitstekend hulpmiddel bij het vinden van deze groenere en energiezuinigere voertuigen.” Bovendien merkte hij er fijntjes bij op dat autoriteiten verplicht zijn bij de koop van voertuigen voor het openbaar vervoer rekening te houden met energieverbruik en de uitstoot van CO2 en andere verontreinigende gassen. En waarom ook niet: een goed voorbeeld doet goed volgen.
Wederom verloren geld – al verdienen ze dat met al die onzin-CO2-belastingen wel weer terug.
Laat dit soort dingen nou gewoon aan de markt over – vraag en aanbod.
BMW 5er Gran Turismo (F07) 550I
Total Operational Lifetime Cost:1.121.959,64 €
Op zich een goed initiatief en leuk om het een en ander uit te rekenen. Natuurlijk heb je van die trieste azijnpissers die gaan zeiken dat ‘ons belanstinggeld’ weer weggegooid worden. Meestal zijn dat de typjes die een uitkering hebben maargoed.
@JPM: Hm ik weet niet hoezo ik nu bij jou op reply sta.
@JPM: Ik voel mij doch lichtelijk aangesproken, daar je mij bejegend van het feit dat ik een uitkering-trekker zou zijn gezien het feit ik dit als verspilling der belastinggelden vind. Ik kan je echter geruststellen met het feit dat ik zelfs m’n eigen studie betaal – zoverre het niet gesubsidieerd is. Ik spreek niet enkel de filosofie der klassiek-liberalisme uit, ik handel er ook naar.
Spreek niet over dat waar gij geen weet van hebt.
@anuspraeternaturalis: Als ik het goed heb is dat de laatste zin van Wittgensteins Tractatus Logico Philosophicus, ook ik heb filosofie gehad op school.
Echter vind ik het alsnog heel sneu om over ‘jou’ belastingcenten te zeuren als het gaat om een website.
@JPM: Het feit dat er gesproken wordt over ‘mijn’ belastinggeld, is het gegeven dat dit niet de enige website is die gefinancierd wordt met dergelijk geld. Er zijn dermate veel zinloze projecten waaraan men belastinggeld verspild, dat we aan alle kanten leeggeplukt worden. En dat terwijl de markt daar veel beter op in kan spelen, zodat men belastinggeld aan zaken kan spenderen die er wél toe doen: veiligheid [justitie en politie] en infrastructuur.
Iemand info gevonden over hoe je die formule moet samenstellen. Site blinkt inderdaad uit in duidelijkheid :-)
Zeer stijlvol dat banaangeel
Scheepvaart? Gelukkig is er sinds kort een samenwerkingsverband tussen een aantal grotere Europese landen, waardoor vliegtuigen niet meer nodeloos om hoeven te vliegen omdat ieder land zonodig een vakbond voor verkeersleiders moet hebben.
Ik vind de website inderdaad niet duidelijk. Hopelijk verbeteren ze m nog, zodat bezoekers er echt iets aan hebben.
sommigen zoeken een auto met een vermogen tussen de 120-150 pk, moet je dan voor elke kW een nieuwe waarde invoeren? dat moet makkelijker kunnen.
btw; ook de 911 Sport Classic staat er tussen, tijdverspilling…
Rot toch op met die milieu troep onzin.
Laatst wat gelezen over een presentatie van TED, alle wereldwijde uitstoot van auto’s staat gelijk aan een tiental schepen…
@Uiteraard: jep, en maar moeilijk doen over A-G labels op een fucking auto. Walgelijk die kromheid.
@Uiteraard:
Dan zit je er toch goed naast.. Het wegverkeer heeft een wereldwijd aandeel van 13% aan de uitstoot. De scheepvaart is echter bijna 4.5%. Er wordt in de scheepvaart alleen wel heel makkelijk mee omgegaan, terwijl er hier nog heel veel bespaard kan worden!
Check de bronnen:
http://www.bosch.nl/content/language1/html/initiatieven_voor_beter_milieu.htm
http://www.duurzaam-ondernemen.nl/detail_press.phtml?act_id=7455
@72bug: personenauto is maar 8%. Echt iets om ons heel druk over te maken. Scheepvaart (en ook vrachtvervoer over de weg) is allemaal kostprijs, reken maar dat men daar op brandstofkosten per tonkilometer let.
@Uiteraard: In het artikel hierboven wordt er ook naar gelinkt onder ‘écht’. Maar dat gaat niet over CO2, maar over andere stoffen: “Further, the 15 largest ships in the world emit as much nitrogen oxide and sulphur oxide as the world’s 760 million cars.”
@Uiteraard: Uiteraard leest u enkel de stukken tekst die uw primitieve gedachte in uw hoofd ondersteunen. Daarom, wat u zegt is oncorrect.
waarom, als ik voor een bmw 1.18d kijk, krijg ik 5 resultaten waarin alles gelijk is, alleen “Total Operational Lifetime Cost” versprijd liggen over ~2K (is afhankelijk van lifetime milage en fuel price, varieerd bijvoorbeeld van 6K tot 8K)
De site gebruikt voor Saab verouderde én verwarrende gegevens. Geen idee wat het voor andere merken is, maar als je advies wilt geven over “groen”, moet je wel met de recentste cijfers werken, anders heeft het helemaal geen zin.
alles behalve deze kleur
Men gaat steeds agressiever te werk om de koper naar de kleine groene modelletjes te leiden… Een vraag die ik me stel: wanneer barst die zeepbel (eindelijk)?